Czy uszczelka pod głowicą to wada ukryta
Przy takich dokumentach najpierw oddzieliłbym dwie rzeczy: sam obowiązek aktualizacji danych oraz ewentualną karę za zwłokę. Jeżeli sprawa idzie przez urząd, warto działać pisemnie albo przez oficjalny formularz, żeby został ślad.
- Jeżeli sprawa idzie przez urząd, warto działać pisemnie albo przez oficjalny formularz, żeby został ślad.
- W praktyce najlepiej sprawdzić, czy urząd potraktuje sprawę jako wymianę dokumentu po zmianie danych, czy jako osobny problem z nieważnym dokumentem.
- Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
W praktyce najlepiej sprawdzić, czy urząd potraktuje sprawę jako wymianę dokumentu po zmianie danych, czy jako osobny problem z nieważnym dokumentem. Jeżeli dostałeś pismo albo wezwanie, zobacz dokładnie pouczenie i termin na reakcję. Samo pytanie „czy grozi kara” zwykle zależy od tego, czy dokument był używany mimo nieaktualnych danych i czy organ wszczął jakąś sprawę.
Najbezpieczniejszy krok to złożyć wniosek o wymianę/aktualizację dokumentu jak najszybciej i zachować potwierdzenie. Jeżeli urząd naliczy opłatę albo karę, wtedy można prosić o wskazanie podstawy i dopiero oceniać odwołanie.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. K...
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...