Chciałem zgłosić reklamację z tytułu rękojmi (sklep mnie zwodzi)

Cześć, zepsuła mi się fotopułapka i chciałem zgłosić reklamację z tytułu rękojmi. Sklep mnie zwodzi cały czas, że u nich nie ma takiej możliwości i jedynie mogę wybrać serwis (co kolwiek to znaczy). Faktycznie mogę nie mieć możliwości skorzystania z rękojmi?
anonim cytuj
23-07-2022
Sprzedawca w relacji z konsumentem nie ma prawa odmówić przyjęcia reklamacji z tytułu rękojmi.
Rękojmia jest uregulowana przez art 556 i kolejne kc.

anonim cytuj
23-07-2022
Sprzedawca w relacji z konsumentem nie ma prawa odmówić przyjęcia reklamacji z tytułu rękojmi.
Rękojmia jest uregulowana przez art 556 i kolejne kc.

Dobrze, ale np. kupuje telefon Samsung S21. W razie zepsucia nie wysylam do sprzedawcy tylko do serwisu z ktorym Samsung ma umowę. I tu jest pewnie tak samo.

anonim cytuj
23-07-2022
Dobrze, ale np. kupuje telefon Samsung S21. W razie zepsucia nie wysylam do sprzedawcy tylko do serwisu z ktorym Samsung ma umowę. I tu jest pewnie tak samo.

Jeżeli korzystasz z gwarancji to pewnie tak. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi i korzystając z tych uprawnień kupujący zgłasza się do sprzedawcy.

anonim cytuj
23-07-2022
Zgadza się. Różnica między rękojmią a gwarancją polega na tym, że odpowiedzialność z tytułu rękojmi spoczywa na sprzedawcy, podczas gdy gwarancja jest dobrowolnym zobowiązaniem gwaranta (często producenta lub importer).

Cześć, zepsuła mi się fotopułapka i chciałem zgłosić reklamację z tytułu rękojmi. Sklep mnie zwodzi cały czas, że u nich nie ma takiej możliwości i jedynie mogę wybrać serwis (co kolwiek to znaczy). Faktycznie mogę nie mieć możliwości skorzystania z rękojmi?

Jeżeli jesteś konsumentem i zakupiłeś towar (w tym przypadku fotopułapkę) w ramach zakupu konsumenckiego, masz prawo zgłaszać reklamacje z tytułu rękojmi bez względu na to, czy towar posiada gwarancję czy nie. Sklep, w którym dokonałeś zakupu, nie może odmówić przyjęcia Twojej reklamacji z tytułu rękojmi.

Co więcej, zgodnie z art. 561[1] Kodeksu cywilnego, jeżeli towar ma wadę, możesz żądać:

wymiany towaru na wolny od wad,
usunięcia wady,
obniżenia ceny,
lub odstąpić od umowy.
Jeżeli jednak korzystasz z praw wynikających z gwarancji, wówczas procedura może wymagać zgłoszenia usterki bezpośrednio w autoryzowanym serwisie, który współpracuje z producentem towaru. Niemniej jednak, nie zmienia to Twojego prawa do skorzystania z rękojmi i zgłoszenia reklamacji bezpośrednio do sprzedawcy.

Jeżeli korzystasz z gwarancji to pewnie tak. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi i korzystając z tych uprawnień kupujący zgłasza się do sprzedawcy.

Dokładnie. Warto podkreślić, że gwarancja jest dodatkowym prawem, które nie wyłącza praw konsumenta wynikających z rękojmi. Jeśli więc sklep odmawia przyjęcia reklamacji z tytułu rękojmi, postępuje niezgodnie z prawem.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od sprzedanej nieruchomości.
Sprzedałem działki budowlane. Wiadomo, że trzeba zapłacić podatek, ale chciałbym zainwestować w moje obecne mieszkanie. Gdybym wziął wszystko na fakturę to byłbym zwolniony z podatku, czy to tylko działa jak bym kupił nowe mieszkanie wtedy byłbym zwolniony z podatku? Ktoś wytłumaczy, co zrobić by podatku nie płacić?...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie - jakie dokumenty?
Witam, Z gory przepraszam za brak znakow polskich (pisze z zagranicy). Jakie dokumenty musze zalaczyc do wniosku o ubezwlasnowolnienie mamy, z ktora nie ma kontaktu? Mama ma chorobe psychiczna i juz od paru lat przebywa w domu opieki. Na chwile obecna nie ma z nia kontaktu, nie poznaje nikogo i jast osoba lezaca. Uzyskalam informacje ze musze dolaczyc do wniosku nastepujace dokumenty: - skrocony akt urodzenia mamy, - moj skrocony akt urodz...
Ograniczenie praw rodzicielskich obojgu rodzicom.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym odbyła się sprawa sądowa o ograniczenie mi i ojcu dziecka praw rodzicielskich oraz nadanie kurateli sądowej i asystentury rodziny. Chciałabym wnieść do sądu o wydanie uzasadnienia oraz odwołać się od podjętej przez sąd decyzji. W jaki sposób powinnam przygotować pisma i czy muszę dodać do tych pism jakieś dodatkowe dokumenty (jeśli tak to jakie)?...
Darowizna ojciec-syn.
Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie ...

Wyszukiwarka