Chciałem zgłosić reklamację z tytułu rękojmi (sklep mnie zwodzi)

Cześć, zepsuła mi się fotopułapka i chciałem zgłosić reklamację z tytułu rękojmi. Sklep mnie zwodzi cały czas, że u nich nie ma takiej możliwości i jedynie mogę wybrać serwis (co kolwiek to znaczy). Faktycznie mogę nie mieć możliwości skorzystania z rękojmi?
anonim cytuj
23-07-2022
Sprzedawca w relacji z konsumentem nie ma prawa odmówić przyjęcia reklamacji z tytułu rękojmi.
Rękojmia jest uregulowana przez art 556 i kolejne kc.

anonim cytuj
23-07-2022
Sprzedawca w relacji z konsumentem nie ma prawa odmówić przyjęcia reklamacji z tytułu rękojmi.
Rękojmia jest uregulowana przez art 556 i kolejne kc.

Dobrze, ale np. kupuje telefon Samsung S21. W razie zepsucia nie wysylam do sprzedawcy tylko do serwisu z ktorym Samsung ma umowę. I tu jest pewnie tak samo.

anonim cytuj
23-07-2022
Dobrze, ale np. kupuje telefon Samsung S21. W razie zepsucia nie wysylam do sprzedawcy tylko do serwisu z ktorym Samsung ma umowę. I tu jest pewnie tak samo.

Jeżeli korzystasz z gwarancji to pewnie tak. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi i korzystając z tych uprawnień kupujący zgłasza się do sprzedawcy.

anonim cytuj
23-07-2022
Zgadza się. Różnica między rękojmią a gwarancją polega na tym, że odpowiedzialność z tytułu rękojmi spoczywa na sprzedawcy, podczas gdy gwarancja jest dobrowolnym zobowiązaniem gwaranta (często producenta lub importer).

Cześć, zepsuła mi się fotopułapka i chciałem zgłosić reklamację z tytułu rękojmi. Sklep mnie zwodzi cały czas, że u nich nie ma takiej możliwości i jedynie mogę wybrać serwis (co kolwiek to znaczy). Faktycznie mogę nie mieć możliwości skorzystania z rękojmi?

Jeżeli jesteś konsumentem i zakupiłeś towar (w tym przypadku fotopułapkę) w ramach zakupu konsumenckiego, masz prawo zgłaszać reklamacje z tytułu rękojmi bez względu na to, czy towar posiada gwarancję czy nie. Sklep, w którym dokonałeś zakupu, nie może odmówić przyjęcia Twojej reklamacji z tytułu rękojmi.

Co więcej, zgodnie z art. 561[1] Kodeksu cywilnego, jeżeli towar ma wadę, możesz żądać:

wymiany towaru na wolny od wad,
usunięcia wady,
obniżenia ceny,
lub odstąpić od umowy.
Jeżeli jednak korzystasz z praw wynikających z gwarancji, wówczas procedura może wymagać zgłoszenia usterki bezpośrednio w autoryzowanym serwisie, który współpracuje z producentem towaru. Niemniej jednak, nie zmienia to Twojego prawa do skorzystania z rękojmi i zgłoszenia reklamacji bezpośrednio do sprzedawcy.

Jeżeli korzystasz z gwarancji to pewnie tak. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi i korzystając z tych uprawnień kupujący zgłasza się do sprzedawcy.

Dokładnie. Warto podkreślić, że gwarancja jest dodatkowym prawem, które nie wyłącza praw konsumenta wynikających z rękojmi. Jeśli więc sklep odmawia przyjęcia reklamacji z tytułu rękojmi, postępuje niezgodnie z prawem.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Spłaciłem dług alimentacyjny, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie?
Witam. Mam następujące pytanie Spłaciłem dług alimentacyjny w całości oprócz kosztów egzekucyjnych, czy komornik sądowy może zająć mi kwotę kosztów egzekucyjnych z wypłaty bez wcześniejszego skierowania pisma do mnie o uiszczenie tych kosztów. Z góry dziękuję. Pozdrawiam....
Wymeldowanie decyzją administracyjną.
Czy byłego małżonka, który po rozwodzie pisemnie zgodził się na wyprowadzkę można wymeldować w gminie? Zaznaczę, że termin na wyprowadzenie minął w tamtym roku i wyprowadzka doszła do skutku. Dom jest na własność byłej żony, otrzymany w spadku przed zawarciem związku małżeńskiego. Byli małżonkowie są w trakcie ustalania polubownie kwoty spłaty jaką ma ponieść była żona....
Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...
Ojciec nie wyraża zgody na wyjazd dzieci za granicę.
Czy jest szansa bez zabierania praw sądownie ustalić - o decyzjach związanych ze zdrowiem - żebym to ja decydowała o miejscu gdzie dzieci będą mieszkać Chodzi mi o wyjazd na stałe za granicę ale ojciec nie wyraża zgody chociaż widuje ich raz na ruski rok i nie dzwoni. Jest alkoholikiem i jego ojciec, z którym mieszka też, jedyną trzeźwą osobą w domu jest jego matka ale ja nie będę tam puszczać dzieci o czym on wie. Nie potrzebuje zabierać m...

Wyszukiwarka