Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wrócę do pracy na kilka dni, żeby móc podpisać te dokumenty to będzie ok?
Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wrócę do pracy na kilka dni, żeby móc podpisać te dokumenty to będzie ok?
Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wrócę do pracy na kilka dni, żeby móc podpisać te dokumenty to będzie ok? Z prawnego punktu widzenia, podpisanie aneksu do umowy o pracę w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego nie jest zabronione.
- Warto jednak zwrócić uwagę na ewentualne regulacje wewnętrzne pracodawcy oraz przepisy BHP.
- Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
2. O jaki aneks chodzi?
Co to za aneks?
Ida od razu na l4, w pierwszy dzień składają zwolnienie lekarskie nie zdążą pojść na żadne badania itp.
Zastanawia mnie dlaczego tak nalega na powrót do pracy. Może po powrocie chce Ci wręczyć wypowiedzenie?
A księgowa potrafiła uargumentować dlaczego "absolutnie nie". Czy to na zasadzie nie, bo nie?
A na jakiej podstawie wyliczane będzie teraz moje wynagrodzenie ? 2021 urodziłam córkę, więc byłam na zwolnieniu, poniżej na macierzyńskim, teraz wychowawczym.
A jeśli kadrom zależy na porządku w papierach to powiedz że mają Ci pocztą przesłać dokumenty lub ktoś niech sobie z firmy przyjdzie.
Inną kwestią jest, że tak naprawdę jeśli podwyżka była jak byś na urlopie wychowawczym to mogli Ci ten aneks wysłać wcześniej listem/kurierem.
Jeśli chodzi o wniosek o rezygnacje z urlopu- masz jakieś potwierdzenie otrzymania zgody od pracodawcy czy zachowałaś termin 30 dniowy?
Jeśli podwyżka była przed niezdolnością do pracy to powinna zostać uwzględniona- kwestia tego kiedy była/
jeśli natomiast podwyżka jest od 1 grudnia to nie wypływa na zasiłek chorobowy ani macierzynski.
aby uzyskać zasiłek chorobowy, musi przerwać urlop wychowawczy np. wrócić na jeden dzień do pracy i przedłożyć L-4 pracodawcy
powrót do pracy z urlopu wychowawczego „z dnia na dzień” jest możliwy wyłącznie za zgodą pracodawcy. W przypadku braku takiej zgody powrót jest możliwy po upływie co najmniej 30 dni od dnia zawiadomienia pracodawcy o takim zamiarze.
podstawą do obliczenia zasiłku będzie średnia z 12 miesięcy z okresu, w którym pracowałaś , jeżeli byłaś w czasie ciąży na chorobowym, a następnie od razu był urlop macierzyński i rodzicielski to okres, który będzie brany pod uwagę, to okres 12 miesięcy sprzed daty L-4 z powodu ciąży.
Z prawnego punktu widzenia, podpisanie aneksu do umowy o pracę w trakcie trwania zwolnienia lekarskiego nie jest zabronione. Warto jednak zwrócić uwagę na ewentualne regulacje wewnętrzne pracodawcy oraz przepisy BHP.
Aneks zwiększający wynagrodzenie powinien zostać dostarczony przez pracodawcę pracownikowi, niezależnie od obecności pracownika w miejscu pracy, na przykład pocztą.
Zgodnie z prawem, po powrocie z urlopu wychowawczego, pracodawca ma obowiązek skierować pracownika na badania medycyny pracy. Jeżeli pracownik bywał na zwolnieniach chorobowych powyżej 30 dni, wymagane są również badania kontrolne.
Dokładnie. Po zakończeniu zwolnienia lekarskiego i jeżeli nie ma innych przeciwwskazań, powinnaś wrócić do pracy. Jeśli badania medycyny pracy są nieaktualne, pracodawca ma obowiązek skierować pracownika na takie badania.
W trakcie urlopu wychowawczego nie przysługuje zasiłek chorobowy. Jeżeli jednak przerwałaś urlop wychowawczy, należy Ci się zasiłek chorobowy oraz macierzyński.
Dokładnie. Aneks do umowy o pracę można podpisać będąc na zwolnieniu lekarskim. Brak przeszkód prawnych w tej kwestii.
Podpisywanie aneksu do umowy o pracę nie jest równoznaczne z wykonywaniem pracy. Aneks można podpisać będąc na zwolnieniu lekarskim.
Jeśli podwyżka wynagrodzenia miała wejść w życie podczas trwania urlopu wychowawczego, a przed podpisaniem aneksu, powinno ono zostać naliczone od dnia wejścia podwyżki w życie, nawet jeśli aneks został podpisany później.
Nie ma konkretnego przepisu, który mówiłby, że pracownik nie może podpisać aneksu do umowy o pracę będąc na zwolnieniu lekarskim. W Kodeksie Pracy nie ma przeszkód do podpisania aneksu w takiej sytuacji.
Fantastic post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further.
Thanks! Kto placi za upadlosc konsumencka?
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pra...
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, ...