Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.

Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę.
Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam.
Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często tak jest ze dwa dni pracuje i do końca tygodnia wolne. Czy pracodawca może tak zrobić jeśli pracownik jest przez up?
anonim cytuj
14-12-2022
Urlop bezpłatny jest udzielany tylko i wyłącznie na wniosek pracownika.

anonim cytuj
14-12-2022
Czyli pracodawca nie może tego zrobić?

anonim cytuj
14-12-2022
"Wysłać" pracownika na urlop bezpłatny? Nie.

anonim cytuj
14-12-2022
Art. 174. § 1. Na pisemny wniosek pracownika pracodawca może udzielić mu urlopu bezpłatnego. Składałeś taki wniosek?

anonim cytuj
14-12-2022
A wypisywałeś wnioski urlopowe?

anonim cytuj
14-12-2022
Nie, tylko informacja SMS że dzisiaj wolne, mam nieprzychodzić.

anonim cytuj
14-12-2022
Dopytywałeś na jakiej zasadzie jest to "nieprzychodzenie"? To na pewno nie był urlop bezpłatny.

anonim cytuj
14-12-2022
Np. kiedy jest mało pracy na zakładzie i przychodzi tylko jeden pracownik, albo sam robi pracodawca.

anonim cytuj
14-12-2022
Kiedy pytam czy to dni płatne, to stwierdził że już urlop płatny mam wykorzystany. I tak stale powtarza "jutro masz wolne", takie SMS dostaje.

anonim cytuj
14-12-2022
Czyli w takim wypadku - wynagrodzenie postojowe. Pracodawca nie może "zmusić" pracownika do urlopu bezpłatnego.

anonim cytuj
14-12-2022
W takim razie musi za to zapłacić. Jak nie chce to go zgłoś.

anonim cytuj
14-12-2022
Nie byłem świadomy tego. Czy mogę się starać żeby zapłacił za te kilka miesięcy takiego wolnego, czy już się nic nie da zrobić?

anonim cytuj
14-12-2022
Można

anonim cytuj
14-12-2022
W tamtym miesiącu było wiele takich dni, z obawy że nie wykarmię rodziny wziąłem L4, akurat przeziębienie mnie wzięło. Dowód mam w SMS jak na trzeci dzień takich wolnych brałem L4. Czy takim wypadku również mogę walczyć i to udowodnić?

anonim cytuj
14-12-2022
Zwolnienie lekarskie to 80 procent wynagrodzenia. Nie zostało wypłacone?

anonim cytuj
14-12-2022
Chodzi o to, że za każdym razem jak zostałem zmuszony do wolnego to brałem L4 i teraz nie wiem jak to będzie wyglądać jak to zgłoszę. Miałem dość wolnego i w listopadzie wziąłem L4 na 2 tyg. Wolałem te 80 % niż nic nie dostać

anonim cytuj
14-12-2022
Ale jak ma wyglądać? Nie ma to nic wspólnego z tym, że pracodawca twierdzi, że korzystałeś z urlopu bezpłatnego. Wyjaśnij z pracodawcą kwestię płatności za dni, na którym rzekomo przebywałeś na urlopie bezpłatnym.

anonim cytuj
14-12-2022
To byłeś na L4 czy na urlopie bezpłatnym?

anonim cytuj
14-12-2022
Przez jeden miesiąc tak zrobiłem, resztę miesięcy urlop bezpłatny.

anonim cytuj
14-12-2022
Nie ma prawa twierdzić, że brałeś urlop bezpłatny, bo go nie brałeś i jeśli w tych dniach nie byłeś w pracy, z powodu pracodawcy to ma obowiązek wypłacić Ci postojowe. Jeśli byłeś na L4 to masz dostać 80% i tyle.

anonim cytuj
14-12-2022
A wypisywałeś wnioski? Jak nie to nie ma o czym mówić. Musi Ci wypłacić inaczej zgłoś ten fakt.

anonim cytuj
14-12-2022

Sugerowane Tematy

Po wygranych w sprawach sądowych z ZUS
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS). - czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS, - zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...
Czy należy mi się zasiłek?
Miałem opiekę całodobową nad matką przez ponad 3,6roku. Mama zmarła ponad miesiąc temu czy z tego tytułu należy mi się zasiłek i czy te lata będą zaliczone do emerytury. Dziękuję za każdą odpowiedź....
okres wypowiedzenia z umowy czy kodeksu?
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia. Wg ustawy obowiązuje mnie miesięczny okres, na umowie mam zapis że mam 3 miesięczne wypowiedzenie. Co jest ważniejsze? Umowa na czas nieokreślony i pracuje 7,5 miesiąca...
Zachowek po bracie.
Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci. Rodzice żyją, drugi brat żyje. Co w sytuacji gdy umiera ta osoba, na którą jest przepisane mieszkanie? Jest to osoba, która ma żonę i dziecko. Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?...

Wyszukiwarka