L4 po ustaniu zatrudnienia

Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolnieni lekarskim ma prawo kontynuować L4 po rozwiązaniu umowy?
Do kogo lekarz wysyła wówczas zwolnienie oraz jakie dokumenty dostarczamy do ZUS?
Jakie pracownik a jakie buły pracodawca?
anonim cytuj
23-02-2023
Kontynuacja zwolnienia lekarskiego (L4) po rozwiązaniu umowy o pracę:
Zgodnie z art. 53 § 1 Kodeksu pracy, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim w okresie wypowiedzenia, okres wypowiedzenia ulega zawieszeniu. Oznacza to, że okres wypowiedzenia rozpocznie się ponownie po zakończeniu zwolnienia lekarskiego. W praktyce oznacza to, że pracownik może kontynuować zwolnienie lekarskie nawet po teoretycznym terminie rozwiązania umowy, a umowa ulegnie rozwiązaniu po zakończeniu okresu wypowiedzenia.

Wysyłanie zwolnienia lekarskiego i dokumentacja do ZUS:
Lekarz wystawiający zwolnienie lekarskie powinien przekazać jego kopię do pracodawcy oraz do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w ciągu 7 dni od dnia wystawienia zwolnienia (art. 14 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia zdrowotnego). Pracownik nie musi dostarczać dokumentów do ZUS, ale powinien przekazać oryginał zwolnienia lekarskiego pracodawcy.

W przypadku kontynuacji zwolnienia lekarskiego po teoretycznym terminie rozwiązania umowy o pracę, lekarz powinien nadal wysyłać kopię zwolnienia do pracodawcy i ZUS, gdyż umowa jest w mocy do zakończenia okresu wypowiedzenia.

Obowiązki pracownika i pracodawcy:
Pracownik jest zobowiązany do przekazania oryginału zwolnienia lekarskiego pracodawcy, a także do poinformowania go o długości zwolnienia i ewentualnych zmianach w swoim stanie zdrowia. Pracodawca ma obowiązek przekazać informacje o zwolnieniu lekarskim do ZUS w celu uzyskania refundacji wynagrodzenia za czas choroby.
W przypadku rozwiązania umowy o pracę, pracodawca ma obowiązek wystawić pracownikowi świadectwo pracy oraz, jeśli pracownik tego zażąda, zaświadczenie o zarobkach i okresie zatrudnienia.

anonim cytuj
28-04-2023
Zgodnie z art. 36 § 1 Kodeksu pracy, pracownik ma prawo rozwiązać umowę o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W przypadku umowy na czas nieokreślony okres wypowiedzenia wynosi:

2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy;
1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy 6 miesięcy lub dłużej;
3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 3 lata.
Jednakże zgodnie z art. 53 § 1 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia jest zawieszony, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim. Okres wypowiedzenia zaczyna biec po zakończeniu zwolnienia lekarskiego. Oznacza to, że umowa o pracę jest nadal ważna i pracownik ma prawo kontynuować zwolnienie lekarskie.

Co do zasady, lekarz przesyła zwolnienie lekarskie do pracodawcy oraz do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) drogą elektroniczną (zgodnie z art. 26 ust. 1 i art. 31 ust. 1a ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia zdrowotnego). Pracownik powinien dostarczyć pracodawcy oryginał zwolnienia lekarskiego (zgodnie z art. 26 ust. 2 tej ustawy).

Po rozwiązaniu umowy o pracę, pracodawca ma obowiązek wystawić pracownikowi świadectwo pracy (zgodnie z art. 97 § 1 Kodeksu pracy). Jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim w momencie rozwiązania umowy o pracę, świadectwo pracy powinno być mu przekazane najpóźniej w ostatnim dniu zwolnienia lekarskiego (zgodnie z art. 97 § 2 Kodeksu pracy).

anonim cytuj
23-07-2023
prosze o pomoc byłam zatrudniona do 31-05-2023 i od tego dnia mam chorobowe prowadze rowniez działalnosc gospodarcza nie swiadcze usług sama lecz mam pełnomocnika zus nie chce wypłacic corobowe twierdza ze prowadze działalnosc co mam zrobic barbara

anonim cytuj
26-07-2023
Witaj Barbaro,

Twoja sytuacja wydaje się być skomplikowana, ale doświadczony radca prawny powinien być w stanie Ci pomóc. Przede wszystkim, pragnę Ci przypomnieć, że zgodnie z art. 26 ust. 1 i art. 31 ust. 1a ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia zdrowotnego, lekarz powinien przesłać zwolnienie lekarskie do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) drogą elektroniczną. W przypadku kontrowersji, warto upewnić się, że to zostało prawidłowo wykonane.

Również, zgodnie z przepisami prawa pracy (art. 53 § 1 Kodeksu pracy), okres wypowiedzenia jest zawieszony, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim. To oznacza, że umowa o pracę jest nadal ważna i pracownik ma prawo kontynuować zwolnienie lekarskie, co jest istotne w Twoim przypadku.

Co do prowadzenia działalności gospodarczej podczas zwolnienia lekarskiego, zgodnie z art. 22 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia zdrowotnego, zasada jest taka, że nie jest możliwe pobieranie zasiłku chorobowego podczas prowadzenia działalności gospodarczej. Istnieje jednak wyjątek od tej reguły. Jeżeli nie wykonujesz osobiście pracy w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, ZUS powinien wypłacić Ci zasiłek chorobowy.

Ponieważ masz pełnomocnika prowadzącego działalność gospodarczą w Twoim imieniu, powinnaś mieć prawo do otrzymania świadczenia. Jeżeli ZUS odmawia Ci wypłaty zasiłku, możesz odwołać się od tej decyzji do sądu (zgodnie z art. 77 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych).

anonim cytuj
28-07-2023
Właśnie, zgodnie z art. 22 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia zdrowotnego, nie jest możliwe otrzymywanie świadczeń chorobowych podczas prowadzenia działalności gospodarczej. Istnieje jednak wyjątek dla osób, które nie wykonują osobiście pracy w ramach swojej działalności gospodarczej. Jeżeli działalność jest prowadzona przez inną osobę, na przykład pełnomocnika, to zasadniczo powinnaś mieć prawo do świadczenia.

Mogłoby jednak być pomocne, gdybyś znała więcej szczegółów na ten temat. Czy mógłbyś podać więcej informacji na temat Twojej sytuacji? Na przykład, czy pełnomocnik jest zatrudniony na umowę o pracę, czy na inny typ umowy? Czy pełnomocnik ma jakiekolwiek obowiązki w stosunku do Ciebie, takie jak raportowanie o swojej pracy czy konsultowanie z Tobą decyzji? Czy pełnomocnik ma jakiekolwiek uprawnienia, takie jak podpisywanie umów w Twoim imieniu?

Te szczegóły mogą mieć wpływ na to, jak ZUS ocenia Twoją sytuację. Jeżeli jesteś zainteresowana, mogę pomóc Ci zrozumieć, jak te czynniki mogą wpływać na Twoje prawo do otrzymywania świadczeń.

anonim cytuj
04-08-2023
Zasadniczo, jeżeli nie wykonujesz osobiście pracy w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, powinnaś mieć prawo do otrzymania zasiłku chorobowego. Jeżeli ZUS odmawia Ci wypłaty zasiłku, możesz odwołać się od tej decyzji do sądu.

anonim cytuj
04-08-2023
Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czy mógłbyś mi wyjaśnić, jak wygląda proces odwoływania się od decyzji ZUS? Jakie kroki muszę podjąć, jeśli chciałabym skorzystać z tej opcji? Które dokumenty będę musiała przygotować i jakie terminy muszę przestrzegać?

anonim cytuj
04-08-2023
Cześć,

Proces odwoływania się od decyzji ZUS jest następujący:

Pismo odwoławcze
Najpierw musisz napisać pismo odwoławcze. Pismo powinno zawierać uzasadnienie Twojego odwołania, a także informacje o decyzji, od której się odwołujesz (numer decyzji, data jej wydania). Powinno być też podpisane i datowane.

Dokumenty
Do pisma powinnaś dołączyć kopię decyzji ZUS, od której się odwołujesz, a także wszelkie dokumenty, które mogą wesprzeć Twoje stanowisko.

Termin
Odwołanie od decyzji ZUS musi nastąpić w ciągu 30 dni od dnia doręczenia decyzji. Jeśli ten termin minie, decyzja stanie się prawomocna i nie będzie można od niej odwołać się. Pamiętaj, że termin ten dotyczy daty wysłania pisma, a nie daty otrzymania przez ZUS.

Adresat
Pismo odwoławcze powinno być skierowane do organu, który wydał decyzję, czyli do ZUS. Jednak pismo to nie jest rozpatrywane przez ZUS, lecz przez sąd (Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych). ZUS przekazuje pismo do właściwego sądu.

Rozprawa
Po złożeniu odwołania, zostanie wyznaczony termin rozprawy, na której będziesz mogła przedstawić swoje argumenty.

Decyzja sądu
Sąd może albo utrzymać decyzję ZUS w mocy, albo uchylić ją i zasądzić świadczenie lub nakazać ZUS ponowne rozpatrzenie sprawy.

anonim cytuj
04-08-2023
ktos moze podeslac wzor takiego pisma odwoławczego?

anonim cytuj
07-08-2023
prosze o pomoc byłam zatrudniona do 31-05-2023 i od tego dnia mam chorobowe prowadze rowniez działalnosc gospodarcza nie swiadcze usług sama lecz mam pełnomocnika zus nie chce wypłacic corobowe twierdza ze prowadze działalnosc co mam zrobic barbara

W oparciu o przedstawione informacje oraz aktualne przepisy prawne, Twoja sytuacja wygląda następująco:

Zgodnie z art. 22 ust. 1 pkt 2 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia zdrowotnego, osoby prowadzące działalność gospodarczą zasadniczo nie mają prawa do zasiłku chorobowego. Niemniej jednak, jeśli nie wykonujesz osobiście pracy w ramach tej działalności, a działalność jest prowadzona przez pełnomocnika, powinnaś być uprawniona do tego świadczenia.

Zalecam przedstawienie ZUS dokładnej dokumentacji potwierdzającej, że nie prowadzisz osobiście działalności, w tym pełnomocnictwa udzielonego osobie prowadzącej działalność w Twoim imieniu. Jeśli ZUS nadal odmawia wypłaty zasiłku chorobowego, masz prawo do odwołania od tej decyzji na podstawie art. 77 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Mogłoby jednak być pomocne, gdybyś znała więcej szczegółów na ten temat. Czy mógłbyś podać więcej informacji na temat Twojej sytuacji?

Szczegółowe informacje na temat umowy z pełnomocnikiem, jego obowiązków oraz zakresu uprawnień są kluczowe do oceny Twojej sytuacji. Jeśli pełnomocnik działa całkowicie niezależnie i bez Twojego bezpośredniego udziału w działalności, zwiększa to Twoje szanse na uzyskanie zasiłku chorobowego. Jednak ważne jest, abyś miała odpowiednią dokumentację potwierdzającą tę sytuację.

anonim cytuj
07-08-2023
ktos moze podeslac wzor takiego pisma odwoławczego?

Oto przykładowy wzór wniosku odwoławczego w kontekście odmowy wypłaty zasiłku chorobowego przez ZUS z powodu prowadzenia działalności gospodarczej:

WNIOSEK ODWOŁAWCZY

Do:
Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Oddział [nazwa oddziału ZUS]
Adres oddziału

Od:
[Imię Nazwisko]
Adres zamieszkania: [adres]
NIP: [numer NIP]
PESEL: [numer PESEL]
Data: [data sporządzenia wniosku]

Dotyczy: Odwołania od decyzji numer [numer decyzji] z dnia [data decyzji]

W nawiązaniu do powyższej decyzji, od której niniejszym się odwołuję, przedstawiam poniższe argumenty:

Zgodnie z art. 22 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia zdrowotnego, otrzymywanie zasiłku chorobowego podczas prowadzenia działalności gospodarczej jest niemożliwe. Jednakże ustawodawca przewidział wyjątek dla osób, które nie wykonują osobiście pracy w ramach prowadzonej działalności.

W moim przypadku, prowadzę działalność gospodarczą, ale nie wykonuję osobiście pracy w ramach tej działalności. Zatrudniam pełnomocnika, który zarządza moją działalnością podczas mojego zwolnienia lekarskiego.

Ponadto, zgodnie z art. 77 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, mam prawo odwołać się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

W świetle powyższych okoliczności proszę o ponowne rozpatrzenie mojego wniosku o wypłatę zasiłku chorobowego i uchylenie zaskarżonej decyzji.

Załączniki:

Kopia zaskarżonej decyzji ZUS.
Zaświadczenie od pełnomocnika potwierdzające jego obowiązki i zakres działalności podczas mojego zwolnienia lekarskiego.
[inne ewentualne załączniki]
Z wyrazami szacunku,
[Podpis]
[Imię Nazwisko]

Proszę dostosować powyższy wzór do konkretnej sytuacji oraz dołączyć niezbędne załączniki.

anonim cytuj
07-08-2023
Czy ktoś miał już do czynienia z taką sytuacją, że choć formalnie prowadził działalność gospodarczą, ale nie wykonywał w niej osobiście pracy (na przykład przez pełnomocnika) i miał problemy z uzyskaniem świadczeń z ZUS? Jakie kroki podejmowaliście w takiej sytuacji?

Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czy mógłbyś mi wyjaśnić, jak wygląda proces odwoływania się od decyzji ZUS?

Dodatkowo, jeśli ktoś z Was przechodził przez proces odwoływania się od decyzji ZUS, to jakie błędy popełniliście, których teraz byście uniknęli? Jakieś konkretne doświadczenia czy porady? Wszelka pomoc będzie na wagę złota!

anonim cytuj
07-08-2023
Cześć,

Jeśli chodzi o odwoływanie się od decyzji ZUS, proces jest dość klarowny, ale wymaga od Ciebie kilku kroków:

Pismo odwoławcze: Pierwszym krokiem jest przygotowanie pisma odwoławczego. Musi ono zawierać Twoje dane (imię, nazwisko, adres), numer i datę decyzji, od której się odwołujesz, oraz uzasadnienie Twojego odwołania. Pamiętaj, aby podpisać i opatrzyć pismo datą.

Dokumenty: Do odwołania warto dołączyć wszystkie dokumenty, które mogą potwierdzić Twoje argumenty i poprzeć Twoje stanowisko. Mogą to być na przykład dokumenty potwierdzające, że nie wykonujesz osobiście pracy w ramach prowadzonej działalności gospodarczej czy umowy z pełnomocnikami.

Termin: Bardzo ważne jest, aby złożyć odwołanie w terminie. Masz 30 dni od dnia doręczenia decyzji ZUS na złożenie odwołania. W przypadku przekroczenia tego terminu, odwołanie może nie zostać rozpatrzone.

Miejsce składania: Odwołanie składasz w oddziale ZUS, który wydał decyzję. Możesz je wysłać pocztą lub złożyć osobiście. Jeśli zdecydujesz się na wysyłkę pocztą, pamiętaj, aby zachować potwierdzenie nadania przesyłki.

Kolejne kroki: Po złożeniu odwołania, ZUS może:

zmienić swoją decyzję na Twoją korzyść,
utrzymać w mocy wcześniejszą decyzję,
przekazać sprawę do rozstrzygnięcia przez sąd.
Sąd: Jeśli nie zgadzasz się z decyzją ZUS po rozpatrzeniu Twojego odwołania, masz prawo wnieść skargę do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych.

anonim cytuj
07-08-2023
Witam. Wypowiedzenie kończy mi się dziś tj. 31.08.23. Na chorobowym jestem od 29.08.23. Jak długo mogę chorować? I czy tylko na ten sam kod choroby czy mogą być też inne? Pozdrawiam.

anonim cytuj
31-08-2023
Witam mam pytanie jak długo mogę chorować po ustaniu zatrudnienia moje zatrudnienie skończyło się z dniem 31 lipca 2023

anonim cytuj
01-09-2023
Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Czy mógłbyś mi wyjaśnić, jak wygląda proces odwoływania się od decyzji ZUS?

Oczywiście. Proces odwołania się od decyzji ZUS polega na następujących etapach:

Przygotowanie pisma odwoławczego zawierającego Twoje dane, numer i datę decyzji, od której się odwołujesz oraz uzasadnienie odwołania.
Dołączenie do odwołania wszystkich niezbędnych dokumentów, które mogą wesprzeć Twoje stanowisko. Może to obejmować umowy z pełnomocnikami, zaświadczenia czy inne dokumenty.
Pamiętanie o terminie na złożenie odwołania - 30 dni od dnia doręczenia decyzji. Upewnij się, że przestrzegasz tego terminu, aby uniknąć problemów z jego rozpatrzeniem.
Złożenie odwołania w oddziale ZUS, który wydał decyzję. Możliwe jest także wysłanie odwołania pocztą, jednak warto zachować potwierdzenie nadania.
Oczekiwanie na decyzję. Po złożeniu odwołania, ZUS przekazuje Twoje pismo do właściwego sądu, który będzie rozpatrywał sprawę. W wyznaczonym terminie odbędzie się rozprawa, podczas której będziesz mógł przedstawić swoje argumenty.
Ostateczna decyzja sądu: Sąd może potwierdzić decyzję ZUS, uchylić ją lub zasądzić świadczenie.
Dodatkowo, jeśli ktoś z Was przechodził przez proces odwoływania się od decyzji ZUS, to jakie błędy popełniliście, których teraz byście uniknęli?

Choć nie jestem w stanie dostarczyć bezpośrednich doświadczeń ludzi, to mogę podać pewne typowe błędy popełniane podczas procesu odwoływania:

Zaniedbanie terminów: Często ludzie przegapują 30-dniowy termin na złożenie odwołania, co może skutkować odrzuceniem odwołania przez sąd.
Niekompletne lub nieścisłe pismo odwoławcze: Warto upewnić się, że wszystkie informacje w pismie są dokładne i kompletnie uzupełnione.
Brak odpowiednich dokumentów: Ważne jest, aby dostarczyć wszystkie niezbędne dowody i dokumenty wraz z odwołaniem.
Niekorzystanie z pomocy prawnika: W skomplikowanych przypadkach pomoc prawnika może być kluczowa. Znawca prawa może pomóc w przygotowaniu skutecznego odwołania oraz reprezentować Cię przed sądem.
Mam nadzieję, że powyższe informacje pomogą w zrozumieniu procesu odwoływania się od decyzji ZUS i uniknięciu typowych błędów.

anonim cytuj
02-09-2023
Jeżeli jesteś na zwolnieniu lekarskim w dniu ustania stosunku pracy, to przysługuje Ci prawo do świadczeń chorobowych z ZUS. Zgodnie z przepisami Kodeksu Pracy oraz ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa:

Jeżeli przed ustaniem zatrudnienia byłeś zatrudniony krócej niż 6 miesięcy, przysługuje Ci prawo do zasiłku chorobowego przez okres 90 dni.
Jeżeli byłeś zatrudniony dłużej niż 6 miesięcy, przysługuje Ci prawo do zasiłku chorobowego przez okres 182 dni.
Jeśli chodzi o kod choroby, to nie ma przepisów, które by ograniczały możliwość otrzymywania zasiłku tylko dla jednej konkretnej diagnozy. Jeżeli Twoje zdrowie ulegnie pogorszeniu z innej przyczyny, powinieneś zgłosić się do lekarza i uzyskać nowe zwolnienie lekarskie z odpowiednim kodem choroby.

Jeśli zatrudnienie skończyło się z dniem 31 lipca 2023, a nie otrzymałeś kolejnej pracy, masz prawo do świadczeń chorobowych z ZUS. Prawo do zasiłku chorobowego uzależnione jest od długości Twojego ostatniego zatrudnienia:

Jeżeli przed ustaniem zatrudnienia byłeś zatrudniony krócej niż 6 miesięcy, przysługuje Ci prawo do zasiłku chorobowego przez okres 90 dni.
Jeżeli byłeś zatrudniony dłużej niż 6 miesięcy, przysługuje Ci prawo do zasiłku chorobowego przez okres 182 dni.
Upewnij się, że posiadasz odpowiednie zwolnienie lekarskie i zgłoś się do ZUS w celu uzyskania odpowiednich świadczeń.
+1  
anonim cytuj
02-09-2023
Witam. Posiadam umowę o pracę do 31.12.2023r. Czy jeżeli lekarz wystawi mi 29.12.2023r. zwolnienie lekarskie do końca stycznia 2024, to pracodawca zapłaci mi tylko za 3 ostatnie dni umowy, a za resztę zwolnienia zapłaci ZUS? Czy w takim przypadku będę musiał jeszcze osobiście składać jakieś wnioski do ZUSU, czy nie będzie takiej potrzeby, skoro zwolnienie zacznie się wtedy, gdy umowa o pracę będzie wciąż trwać?

anonim cytuj
12-11-2023
Kontynuacja zwolnienia lekarskiego po ustaniu zatrudnienia: Zgodnie z art. 53 § 1 Kodeksu pracy, okres wypowiedzenia umowy o pracę ulega zawieszeniu, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim. Oznacza to, że umowa o pracę jest nadal ważna do zakończenia okresu wypowiedzenia, który zostaje wznowiony po zakończeniu zwolnienia lekarskiego. W praktyce, pracownik może kontynuować zwolnienie lekarskie nawet po pierwotnie zaplanowanym terminie rozwiązania umowy.

Procedura przesyłania zwolnień lekarskich i dokumentacji do ZUS: Zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia zdrowotnego, lekarz wystawiający zwolnienie lekarskie jest zobowiązany przekazać jego kopię do pracodawcy oraz do ZUS w ciągu 7 dni od dnia wystawienia zwolnienia. Pracownik ma obowiązek dostarczyć oryginał zwolnienia do pracodawcy.

Prawo do świadczeń chorobowych po ustaniu zatrudnienia: Zgodnie z ustawą o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, pracownikowi przysługuje prawo do świadczeń chorobowych z ZUS po ustaniu zatrudnienia. Prawo do zasiłku chorobowego uzależnione jest od długości poprzedniego zatrudnienia. Jeżeli zatrudnienie trwało krócej niż 6 miesięcy, przysługuje zasiłek chorobowy przez okres 90 dni, a jeżeli dłużej niż 6 miesięcy – przez okres 182 dni.

Prowadzenie działalności gospodarczej a zasiłek chorobowy: W świetle art. 22 ust. 1 pkt 2 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia zdrowotnego, osoby prowadzące działalność gospodarczą generalnie nie mają prawa do zasiłku chorobowego, chyba że nie wykonują osobiście pracy w ramach tej działalności. Jeśli działalność jest prowadzona przez pełnomocnika, osoba ta może być uprawniona do zasiłku chorobowego. W takiej sytuacji zaleca się przedstawienie ZUS odpowiedniej dokumentacji, w tym pełnomocnictwa.

Proces odwoływania się od decyzji ZUS: W przypadku niezgody z decyzją ZUS, proces odwoławczy obejmuje przygotowanie pisma odwoławczego z uzasadnieniem, dołączenie niezbędnych dokumentów oraz złożenie odwołania w terminie 30 dni od doręczenia decyzji. Pismo odwoławcze kierowane jest do ZUS, ale rozpatrywane przez Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych.

Znaczenie terminów i dokumentacji: Ważne jest przestrzeganie terminów proceduralnych oraz dostarczenie kompletnych i dokładnych dokumentów. W przypadku odwołań, przydatna może być pomoc prawna, zwłaszcza w bardziej złożonych sprawach.

anonim cytuj
03-01-2024
Dzień dobry,
Dn.30.12.2023 ustal stosunek pracy mojego męża. Od 28.12 do 10.01.2024 starał się o opiekę na mnie (żonę, która 20.12 urodzila), ale ZUS odrzucił wniosek, ponieważ od 31.12 nie był już pracownikiem danej firmy.
Od 11.01.2024 do 21.01 zostało wystawione mężowi zwolnienie ze względu na zabieg w szpitalu.
Czy ZUS powinien wypłacić w tym przypadku zasiłek?
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

anonim cytuj
25-01-2024
Dn.30.12.2023 ustal stosunek pracy mojego męża. Od 28.12 do 10.01.2024 starał się o opiekę na mnie (żonę, która 20.12 urodzila), ale ZUS odrzucił wniosek, ponieważ od 31.12 nie był już pracownikiem danej firmy. Od 11.01.2024 do 21.01 zostało wystawione mężowi zwolnienie ze względu na zabieg w szpitalu. Czy ZUS powinien wypłacić w tym przypadku zasiłek?

Zgodnie z przepisami prawa, w sytuacji gdy umowa o pracę zostaje rozwiązana, a pracownik nadal przebywa na zwolnieniu lekarskim, istnieje możliwość uzyskania zasiłku chorobowego z ZUS. W opisanym przypadku należy rozważyć dwa różne rodzaje zasiłków: zasiłek opiekuńczy i zasiłek chorobowy.

Zasiłek opiekuńczy:

Zgodnie z art. 32 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który musi osobiście sprawować opiekę nad chorym członkiem rodziny. Jednak w przypadku rozwiązania stosunku pracy prawo do zasiłku opiekuńczego ustaje. Ponieważ mąż przestał być pracownikiem od 31.12.2023, ZUS miał prawo odmówić wypłaty zasiłku opiekuńczego za okres po rozwiązaniu umowy o pracę.
Zasiłek chorobowy:

Jeśli mąż przebywał na zwolnieniu lekarskim w związku z zabiegiem od 11.01.2024 do 21.01.2024, może mieć prawo do zasiłku chorobowego z ZUS. Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zasiłek chorobowy przysługuje także po ustaniu zatrudnienia, jeżeli niezdolność do pracy powstała w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego i trwa nieprzerwanie po ustaniu tego ubezpieczenia. W tym przypadku, jeżeli zwolnienie lekarskie na zabieg było wystawione prawidłowo i trwało po rozwiązaniu umowy, mąż powinien mieć prawo do zasiłku chorobowego za ten okres.
Podsumowując, ZUS powinien wypłacić zasiłek chorobowy za okres od 11.01.2024 do 21.01.2024, o ile zostały spełnione warunki ustawowe. W przypadku odmowy, mąż ma prawo do odwołania się od decyzji ZUS.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Zgubiony paragon, a zwrot pieniędzy.
Witam, dziecko chodzi na basen 9 lat. W czerwcu przedłużyłem karnet. Dostałem paragon i niestety go wywaliłem przez pomyłkę jak pozbywałem się tych niepotrzebnych. Szkółka wypisuje także takie jakieś karnety. Zawsze wchodziło się na karnet więc nie kolekcjonowałem tych paragonów. Dziś przychodzimy i... 1. Szkółka podobno dostała wypowiedzenie od szkoły na korzystanie z basenu. 2. Z rozmowy wyszło, że NIGDZIE już nie będą prowadzić zajęć. Chyb...
Jak wynająć mieszkanie bez ryzyka?
Jak zabezpieczyć się przed lokatorami? Będę wynajmować mieszkanie i nie chciałabym znaleźć się w sytuacji ze ktoś nie będzie płacić i zajmować mieszkanie. Czy można np. spisać taka umowę ze jeśli osoba nie będzie płacić to wyraża zgodę na eksmisję z mieszkania? Czy to będzie poprawne prawnie i obroni mnie?...
Widzenie w areszcie.
Koleżanka doświadczyła przemocy domowej od swojego partnera. Zamknęli go w areszcie. Czy jest opcja, żeby mogła się z nim zobaczyć? Ma mu coś ważnego do przekazania....
Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia.
mam dwa pytania. Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia. Umowa kończy się 30.09.2021. Ze względu na niekorzystne warunki nie jestem zainteresowany kontynuacją współpracy. Czy muszę poinformować o tym pracodawcę? Jeżeli tak, to w jakim terminie? Na początku obowiązywania obecnej umowy pracodawca wydał zarządzenie, które określa wynagrodzenie za jedno z wykonywanych przeze mnie zadań. Zarządzenie to zostało przesłane e-mailem oraz umieszc...

Wyszukiwarka