czy na umowie zlecenie musze odrabiać dni za chorobowe?
Pracuje na umowę zlecenie. Na 3 dni, łącznie z dziś miałam l4. Jutro wracam do pracy. Za te 3 dni przychodziła za mnie szefowa do pracy. Teraz słyszałam, że będę musiała odrabiać te godziny co byłam na zwolnieniu. Czy to na umowie zlecenie jest zgodne z prawem?
anonim cytuj
21-10-2021
Nie dostaniesz wynagrodzenia za ten okres. A reszta zależy od umowy. Za ten okres moze dostaniesz zasilek chorobowy o ile odprowadzasz dobrowolna skladke chorobowa minimum 90 dni.
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli zgodnie z umową masz do wypracowania jakieś godziny to będziesz musiała je odrobić albo dostaniesz mniejsze wynagrodzenie, wszystko zależy od zapisów w umowie.
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli zgodnie z umową masz do wypracowania jakieś godziny to będziesz musiała je odrobić albo dostaniesz mniejsze wynagrodzenie, wszystko zależy od zapisów w umowie.
nie mam określonej liczby godzin. W umowie jest zawarta po prostu stawka godzinowa.
anonim cytuj
21-10-2021
nie mam określonej liczby godzin. W umowie jest zawarta po prostu stawka godzinowa.
to zleceniodawca nie ma prawa żądać odrobienia żadnych godzin.
anonim cytuj
21-10-2021
Po pierwsze, jeśli pracujesz na podstawie umowy zlecenia, a nie umowy o pracę, pracodawca nie ma obowiązku wypłacania Ci wynagrodzenia za dni, w których nie świadczyłaś pracy z powodu choroby. Jeśli jednak odprowadzasz składki na ubezpieczenie chorobowe, przysługuje Ci zasiłek chorobowy z ZUS za okres niezdolności do pracy.
Po drugie, jeśli w Twojej umowie zlecenia nie jest określona konkretna liczba godzin do wypracowania, zleceniodawca nie ma prawa żądać od Ciebie odrobienia godzin za czas nieobecności z powodu choroby. Prawo do wynagrodzenia powinno być uzależnione od wykonania konkretnego zadania, a nie od liczby przepracowanych godzin.
Po trzecie, warto również zwrócić uwagę na to, czy w umowie zlecenia są zawarte zapisy dotyczące ewentualnej nieobecności z powodu choroby oraz ewentualnego odrabiania nieobecności. Jeśli takie zapisy istnieją i są one korzystne dla Ciebie, zleceniodawca powinien się ich trzymać.
anonim cytuj
07-08-2023
A jak to jest z tym zasiłkiem chorobowym? Nie jestem pewna, czy odprowadzałam te składki na ubezpieczenie chorobowe. Czy jest jakiś sposób, żeby to sprawdzić? I czy te 90 dni, o których piszecie, to muszą być dni pod rząd, czy może być to łączna ilość dni, kiedy płaciłam składki?
anonim cytuj
07-08-2023
Jeżeli chodzi o kwestię odrobienia godzin na umowie zlecenie w przypadku nieobecności z powodu choroby:
W myśl art. 734 Kodeksu cywilnego, zleceniobiorca zobowiązany jest do wykonania czynności określonej w umowie. Jeśli umowa zlecenia nie określa konkretnego zakresu godzin do odpracowania, ale jedynie stawkę godzinową, to zleceniodawca nie ma podstaw prawnych do żądania odrobienia godzin za czas nieobecności z powodu choroby.
Co do zasiłku chorobowego:
Aby przysługiwał zasiłek chorobowy, należy odprowadzać składki na ubezpieczenie chorobowe. Składki te muszą być odprowadzane przez okres co najmniej 90 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed dniem zachorowania (zgodnie z art. 23 oraz art. 24 Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa). Nie muszą to być dni pod rząd. W przypadku wątpliwości co do opłacania składek, najlepszym źródłem informacji będzie Zakład Ubezpieczeń Społecznych, z którym można się skontaktować w celu weryfikacji statusu ubezpieczenia.
jaka jest roznica w spolce zoo miedzy kapitalem zapasowym a kapitalem zakladowym? mam objac udzialy w spolce, i czesc pieniedzy ma byc przeznaczona na kapital zakladowy, a czesc na kapital zakladowy...
Dnia 17 września opuściłam wynajmowany pokój. Napisałam do pani reprezentującej, że się wyprowadzam i że klucze zostawiam u współlokatorki gdyby chciała odebrać je wcześniej niż w kolejnym tygodniu, kiedy dopiero byłabym w mieście. Nie dostałam żadnej informacji. Dopiero od koleżanki dowiedziałam się, że klucze zostały odebrane. Napisałam więc SMS czy wszystko w porządku i czy je wzięła, lecz dalej żadnej informacji. W końcu wczoraj zadzwoniłam d...
Dzień Dobry,
Złożyliśmy zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa- niezapłacona faktura. Dłużnik chce złożyć wniosek o restrukturyzację i zorganizował spotkanie z wierzycielami. Czy mogę złożyć jeszcze wniosek do sądu o wydanie nakazu zapłaty ?...
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: