czy na umowie zlecenie musze odrabiać dni za chorobowe?
Pracuje na umowę zlecenie. Na 3 dni, łącznie z dziś miałam l4. Jutro wracam do pracy. Za te 3 dni przychodziła za mnie szefowa do pracy. Teraz słyszałam, że będę musiała odrabiać te godziny co byłam na zwolnieniu. Czy to na umowie zlecenie jest zgodne z prawem?
anonim cytuj
21-10-2021
Nie dostaniesz wynagrodzenia za ten okres. A reszta zależy od umowy. Za ten okres moze dostaniesz zasilek chorobowy o ile odprowadzasz dobrowolna skladke chorobowa minimum 90 dni.
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli zgodnie z umową masz do wypracowania jakieś godziny to będziesz musiała je odrobić albo dostaniesz mniejsze wynagrodzenie, wszystko zależy od zapisów w umowie.
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli zgodnie z umową masz do wypracowania jakieś godziny to będziesz musiała je odrobić albo dostaniesz mniejsze wynagrodzenie, wszystko zależy od zapisów w umowie.
nie mam określonej liczby godzin. W umowie jest zawarta po prostu stawka godzinowa.
anonim cytuj
21-10-2021
nie mam określonej liczby godzin. W umowie jest zawarta po prostu stawka godzinowa.
to zleceniodawca nie ma prawa żądać odrobienia żadnych godzin.
anonim cytuj
21-10-2021
Po pierwsze, jeśli pracujesz na podstawie umowy zlecenia, a nie umowy o pracę, pracodawca nie ma obowiązku wypłacania Ci wynagrodzenia za dni, w których nie świadczyłaś pracy z powodu choroby. Jeśli jednak odprowadzasz składki na ubezpieczenie chorobowe, przysługuje Ci zasiłek chorobowy z ZUS za okres niezdolności do pracy.
Po drugie, jeśli w Twojej umowie zlecenia nie jest określona konkretna liczba godzin do wypracowania, zleceniodawca nie ma prawa żądać od Ciebie odrobienia godzin za czas nieobecności z powodu choroby. Prawo do wynagrodzenia powinno być uzależnione od wykonania konkretnego zadania, a nie od liczby przepracowanych godzin.
Po trzecie, warto również zwrócić uwagę na to, czy w umowie zlecenia są zawarte zapisy dotyczące ewentualnej nieobecności z powodu choroby oraz ewentualnego odrabiania nieobecności. Jeśli takie zapisy istnieją i są one korzystne dla Ciebie, zleceniodawca powinien się ich trzymać.
anonim cytuj
07-08-2023
A jak to jest z tym zasiłkiem chorobowym? Nie jestem pewna, czy odprowadzałam te składki na ubezpieczenie chorobowe. Czy jest jakiś sposób, żeby to sprawdzić? I czy te 90 dni, o których piszecie, to muszą być dni pod rząd, czy może być to łączna ilość dni, kiedy płaciłam składki?
anonim cytuj
07-08-2023
Jeżeli chodzi o kwestię odrobienia godzin na umowie zlecenie w przypadku nieobecności z powodu choroby:
W myśl art. 734 Kodeksu cywilnego, zleceniobiorca zobowiązany jest do wykonania czynności określonej w umowie. Jeśli umowa zlecenia nie określa konkretnego zakresu godzin do odpracowania, ale jedynie stawkę godzinową, to zleceniodawca nie ma podstaw prawnych do żądania odrobienia godzin za czas nieobecności z powodu choroby.
Co do zasiłku chorobowego:
Aby przysługiwał zasiłek chorobowy, należy odprowadzać składki na ubezpieczenie chorobowe. Składki te muszą być odprowadzane przez okres co najmniej 90 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed dniem zachorowania (zgodnie z art. 23 oraz art. 24 Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa). Nie muszą to być dni pod rząd. W przypadku wątpliwości co do opłacania składek, najlepszym źródłem informacji będzie Zakład Ubezpieczeń Społecznych, z którym można się skontaktować w celu weryfikacji statusu ubezpieczenia.
Dzień dobry. Proszę pomóc co robić dalej. Jestem na wypowidzeniu do końca kwietnia. I zaszła w ciąże. Wypowiedzenie za prozuniemiem stron, decyzją była że strony pracodawcy....
Witam.
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme.
Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?
I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową...
Witam. Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy najem okazjonalny. Lokator wygenerował znaczną niedopłatę za wodę i twierdzi, że tego nie zapłaci, ponieważ nie ma pieniędzy. W dodatku jest agresywny, dzwoni do mnie kierując w moją stronę obraźliwe słowa, nie ma możliwości rozmowy z nim. Obawiam się, że wraz z upływem czasu będzie generował kolejne zaległości w płatnościach. Jak mogę rozwiązać jak najszybciej umowę z takim lokatorem?...
Dzień dobry.
Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: