Odwołanie się od wyroku.

Witam, mam pewien problem , mianowicie:
chcę się odwołać do sądu okręgowego w sprawie wyroku i jak to w miarę mądrze napisać.
Sąd rejonowy cywilny ogłosił wyrok w mojej sprawie, którą założyłem byłej żonie o zwrot rzeczy. Sąd w postępowaniu pominął mój dowód w sprawie tj. fakturę zakupu mebli. Dzisiaj byłem w sądzie i oglądałem swoje akta, w aktach jest wzmianka o tej fakturze i sama faktura.
Dla mnie jest to błąd sądu a jednocześnie moja strata. Zrobiłem ksero tej faktury i chcę odwołać się od tego wyroku.
Jak to logicznie napisać i jak wyglądają koszty aby złożyć taki wniosek?
anonim cytuj
23-01-2024
Dlaczego sąd pominął fakturę?
Koszt apelacji taki sam jak za pozew - o ile nic nie wygrałeś...
Składałeś wniosek o uzasadnienie wyroku?

anonim cytuj
23-01-2024
Mam uzasadnienie.
Widocznie są przeoczył to ogłaszając wyrok.
Wszystkie rzeczy na które miałem rachunki mam przyznane w wyroku oprócz tych mebli, a koszty apelacji meble warte na fakturze 3000 zł mają kilka lat a opłata wynosi 2%,mysle ze po latach są dużo mniej warte. Mi chodzi o ich zwrot może wystarczy napisać, że są warte powiedzmy 500 zł i od tego uiścić opłatę?

anonim cytuj
23-01-2024
No to skoro masz uzasadnienie to powinno tam zostać napisane dlaczego nie przyznał mebli - nic nie ma?

anonim cytuj
23-01-2024
Nic nie ma.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Gdzie mogę się ubezpieczyć jeśli nie pracuje?
Wróciłam z dziećmi zza granicy. Byłam tam ubezpieczona jako osoba pracująca ale po zwolnieniu sią ubezpieczenie wygasło. Mąż ma firmę w Czechach i tam się ubezpiecza. A ja co powinnam zrobić? Pracy póki co nie planuje zaczynać. Mąż nas niby dopisał do swojego ubezpieczenia ale od poł roku nie mamy potwierdzenia że ten proces się powiódł. Poza tym i tak się nie będę leczyć za granica skoro mieszkam w Polsce. Póki co chodzę prywatnie gdy coś trzeba...
Oszustwo przy kupnie mieszkania.
Sprawa jest dość skomplikowana. Chcieliśmy kupić mieszkanie. W ogłoszeniu widniał metraż 63m². W akcie notarialnym oraz księgach wieczystych również widniał metraż 63m2. Podpisaliśmy umowę wstępną, później musieliśmy znaleźć rzeczoznawcę i odpis przekazać do banku bo staramy się o kredyt. Okazało się że w rzeczywistości mieszkanie ma 51m². Właściciel podwyższył podłogi, napchał styropianu w ścianę i metraż się zmniejszył. Nie zgłosił tego nigdzie...
zatarcie skazania
Mam takie pytanie jeżeli ktoś został skazany na grzywnę, która jak wiadomo zaciera się rok po zapłacie, ale skazany jej nie opłacił została zarządzona zastępcza kara pozbawienia wolności i dopiero wtedy po wezwania do ZK ją zapłacił to kiedy wtedy jest zatarcie. Tak samo rok od zapłaty ? ...
Czy umowa podpisana przez internet jest ważna?
Witam serdecznie. Chciałabym zapytać czy umowa podpisana w ten sposób czyli przez internet ( podpis w edytorze myszką) jest zgoda z prawem pracy? I czy faktycznie syn zrywając tą umowę ma zapłacić 1 tysiąc kary? Będę wdzięczna za odpowiedź jak zerwać taka umowę aby prawnie było wszystko w porządku....

Wyszukiwarka