Likwidacja stanowiska pracy.

Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy".
Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie.
Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, to:
- o zwolnieniu zostałem poinformowany 1 września, w trakcie rozmowy przez Skype. Zostałem poinformowany, że zwolnienie zostanie wystawione z datą 31 sierpnia (i taka widnieje na zwolnieniu)
- zwolnienie zostało wczytane do mojego profilu w aplikacji firmowej do której mam dostęp, o czym też zostałem poinformowany (mogę je stamtąd pobrać) i nie zostało mi w żaden inny sposób dostarczone
- na zwolnieniu została wskazana data mojego zatrudnienia na 2018 rok, pomimo że jestem zatrudniony od roku 2007 (w międzyczasie podpisywałem kilka aneksów do umowy, być może jest to data ostatniego z nich, ale nie jestem tego pewien)
- nie jestem pewien co do liczby osób zatrudnionych na umowę o pracę w firmie – z tych osób które kojarzę, to 17 – 18 osób. Jedna niedawno również odeszła z pracy, ale nie wiem na jakich warunkach była zatrudniona i na jakich zwolniona. Firma współpracuje z wieloma osobami, ale są to prawdopodobnie inne formy niż umowy o pracę.
W związku z czym mam dwa pytania
- czy jedynym sposobem weryfikacji tego, czy należy mi się odprawa jest sąd?
- czy data mojego zatrudnienia wpisana na zwolnieniu ma znaczenie i może mieć wpływ na wysokość ewentualnej odprawy.
anonim cytuj
18-10-2023
Ile firma zatrudnia pracowników?
Koniecznie domagaj się by na piśmie wypowiadającym umowę była data 1 września jeżeli dopiero wtedy cię poinformowali o wypowiedzeniu. Gdyby robili problemy to poinformuj PIP.
Data zatrudnienia czy 2017 czy 2018 nic nie zmienia.
No właśnie nie wiem ile dokładnie jest zatrudnionych osób. Działalność to spółka jawna. Czy informacja o liczbie zatrudnionych w takich przypadkach jest publicznie dostępna?
Zatrudniony jestem od 2007 r.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie w dobrej wierze.
Chce wnieść sprawę przez zasiedzenie przez mojego zmarłego ojca , czy muszę wzywać na sprawę wszystkich spadkobierców. Większość I tak się zrzeka ,nie mam kontaktu z 3 siostrami ciotecznymi ojca ,ustaliłam tylko ze 2 już nie żyją, ale i tak nigdy nie utrzymywaliśmy kontaktu . Więc pisząc pozew ,nie wiem jakie mam zawrzeć informacje . I jeśli muszę podać wszystkich spadkobierców (to jest 5 pokoleń ) czy muszę sama ustalić kolejność dziedziczenia,...
Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....
Najem okazjonalny- oszukany przed najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Śmierć sprzedającego
Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?...

Wyszukiwarka