Likwidacja stanowiska pracy.

Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy".
Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie.
Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, to:
- o zwolnieniu zostałem poinformowany 1 września, w trakcie rozmowy przez Skype. Zostałem poinformowany, że zwolnienie zostanie wystawione z datą 31 sierpnia (i taka widnieje na zwolnieniu)
- zwolnienie zostało wczytane do mojego profilu w aplikacji firmowej do której mam dostęp, o czym też zostałem poinformowany (mogę je stamtąd pobrać) i nie zostało mi w żaden inny sposób dostarczone
- na zwolnieniu została wskazana data mojego zatrudnienia na 2018 rok, pomimo że jestem zatrudniony od roku 2007 (w międzyczasie podpisywałem kilka aneksów do umowy, być może jest to data ostatniego z nich, ale nie jestem tego pewien)
- nie jestem pewien co do liczby osób zatrudnionych na umowę o pracę w firmie – z tych osób które kojarzę, to 17 – 18 osób. Jedna niedawno również odeszła z pracy, ale nie wiem na jakich warunkach była zatrudniona i na jakich zwolniona. Firma współpracuje z wieloma osobami, ale są to prawdopodobnie inne formy niż umowy o pracę.
W związku z czym mam dwa pytania
- czy jedynym sposobem weryfikacji tego, czy należy mi się odprawa jest sąd?
- czy data mojego zatrudnienia wpisana na zwolnieniu ma znaczenie i może mieć wpływ na wysokość ewentualnej odprawy.
anonim cytuj
18-10-2023
Ile firma zatrudnia pracowników?
Koniecznie domagaj się by na piśmie wypowiadającym umowę była data 1 września jeżeli dopiero wtedy cię poinformowali o wypowiedzeniu. Gdyby robili problemy to poinformuj PIP.
Data zatrudnienia czy 2017 czy 2018 nic nie zmienia.
No właśnie nie wiem ile dokładnie jest zatrudnionych osób. Działalność to spółka jawna. Czy informacja o liczbie zatrudnionych w takich przypadkach jest publicznie dostępna?
Zatrudniony jestem od 2007 r.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

rozwiązanie umowy po urlopie macierzyńskim
Witajcie, jestem zatrudniona na czas nie określony u prywaciarza od września 2018, w listopadzie 2019 urodziłam córkę, macierzyński mam do 23.10 br. Dziś dzwoniłam do pracodawcy jak to będzie dalej, odpowiedział że po macierzyńskim muszę wykorzystać zaległy urlop a potem rozwiążemy umowę, bo nie ma dla mnie miejsca.. Czy może tak zrobić?...
Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...
zasiłek dla bezrobotnych
Witam, w przypadku gdy rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło ze strony pracownika (przeprowadzka do innego miasta oddalonego o 300km), to czy istnieje możliwość uzyskania natychmiastowo zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji jako osoba bezrobotna? Przeczytałam, że gdyby to było porozumienie stron i na świadectwie pracy byłaby wzmianka o przeprowadzce to zasiłek by przysługiwał. A jak jest w przypadku wypowiedzenia ze strony pracownika?...
Czy muszę stawić się na odczytanie testamentu?
Zmarła moja babcia, wczoraj dostałam sms od siostry z którą od wielu lat nie utrzymuję kontaktów, dotyczący terminu i miejsca odczytania testamentu, z dopiskiem że moja obecność jest obowiązkowa, w internecie na szybko znalazłam informacje, że taka obecność nie jest obowiązkowa, ale wolę mieć pewność, tak więc jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli jednak nie pojawię się w tym terminie we wskazanej kancelarii n...

Wyszukiwarka