Likwidacja stanowiska pracy.

Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy".
Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie.
Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, to:
- o zwolnieniu zostałem poinformowany 1 września, w trakcie rozmowy przez Skype. Zostałem poinformowany, że zwolnienie zostanie wystawione z datą 31 sierpnia (i taka widnieje na zwolnieniu)
- zwolnienie zostało wczytane do mojego profilu w aplikacji firmowej do której mam dostęp, o czym też zostałem poinformowany (mogę je stamtąd pobrać) i nie zostało mi w żaden inny sposób dostarczone
- na zwolnieniu została wskazana data mojego zatrudnienia na 2018 rok, pomimo że jestem zatrudniony od roku 2007 (w międzyczasie podpisywałem kilka aneksów do umowy, być może jest to data ostatniego z nich, ale nie jestem tego pewien)
- nie jestem pewien co do liczby osób zatrudnionych na umowę o pracę w firmie – z tych osób które kojarzę, to 17 – 18 osób. Jedna niedawno również odeszła z pracy, ale nie wiem na jakich warunkach była zatrudniona i na jakich zwolniona. Firma współpracuje z wieloma osobami, ale są to prawdopodobnie inne formy niż umowy o pracę.
W związku z czym mam dwa pytania
- czy jedynym sposobem weryfikacji tego, czy należy mi się odprawa jest sąd?
- czy data mojego zatrudnienia wpisana na zwolnieniu ma znaczenie i może mieć wpływ na wysokość ewentualnej odprawy.
anonim cytuj
18-10-2023
Ile firma zatrudnia pracowników?
Koniecznie domagaj się by na piśmie wypowiadającym umowę była data 1 września jeżeli dopiero wtedy cię poinformowali o wypowiedzeniu. Gdyby robili problemy to poinformuj PIP.
Data zatrudnienia czy 2017 czy 2018 nic nie zmienia.
No właśnie nie wiem ile dokładnie jest zatrudnionych osób. Działalność to spółka jawna. Czy informacja o liczbie zatrudnionych w takich przypadkach jest publicznie dostępna?
Zatrudniony jestem od 2007 r.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku w imieniu małoletniego dziecka.
Witam. Mam pytanie odnośnie zrzeczenia się spadku po moim ojcu. Czy moje dzieci też muszę brać pod uwagę? (8 lat i niespełna rok) Nie wydaje mi się żeby ojciec miał komorników za pożyczki czy kredyty. Na pewno miał komornika za alimenty. Czy dług po dziadku może przejść na dzieci ?...
Zakup nieruchomości na kredy hipoteczny.
W najbliższym czasie planuję zakup nieruchomości na kredy hipoteczny. W interesującej mnie nieruchomości mieszka pan, który chce zrobić transakcję wiązaną i za pieniądze ze swojej nieruchomości kupić drugą nieruchomość. Jak mogę zabezpieczyć się przed taką sytuacją że ja nieruchomość kupię natomiast ten pan się nagle rozmyśli i nie będzie chciał się wyprowadzić? Jestem całkowicie zielony w takich kwestiach także miłe będą wszelkie porady...
Sprawa w sądzie (przejęcie nieruchomości)
Witam, znajomy otrzymał testamentem nieruchomość. Dowiedział się o tym 2 miesiące po śmierci darczyńców. Miesiąc po ich śmierci notarialnie przyjęły spadek ich wnuczki, które nie miały przez całe życie z dziadkami kontaktu. Są wpisane do księgi wieczystej jako właścicielki. Była jedna sprawa w sądzie i ma być kolejna. Jak długo może trwać przejęcie nieruchomości przez znajomego? Czy ta sprawa może być ostatnia i jakie dalsze kroki będzie musiał ...
pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...

Wyszukiwarka