Likwidacja stanowiska pracy.

Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy".
Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie.
Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, to:
- o zwolnieniu zostałem poinformowany 1 września, w trakcie rozmowy przez Skype. Zostałem poinformowany, że zwolnienie zostanie wystawione z datą 31 sierpnia (i taka widnieje na zwolnieniu)
- zwolnienie zostało wczytane do mojego profilu w aplikacji firmowej do której mam dostęp, o czym też zostałem poinformowany (mogę je stamtąd pobrać) i nie zostało mi w żaden inny sposób dostarczone
- na zwolnieniu została wskazana data mojego zatrudnienia na 2018 rok, pomimo że jestem zatrudniony od roku 2007 (w międzyczasie podpisywałem kilka aneksów do umowy, być może jest to data ostatniego z nich, ale nie jestem tego pewien)
- nie jestem pewien co do liczby osób zatrudnionych na umowę o pracę w firmie – z tych osób które kojarzę, to 17 – 18 osób. Jedna niedawno również odeszła z pracy, ale nie wiem na jakich warunkach była zatrudniona i na jakich zwolniona. Firma współpracuje z wieloma osobami, ale są to prawdopodobnie inne formy niż umowy o pracę.
W związku z czym mam dwa pytania
- czy jedynym sposobem weryfikacji tego, czy należy mi się odprawa jest sąd?
- czy data mojego zatrudnienia wpisana na zwolnieniu ma znaczenie i może mieć wpływ na wysokość ewentualnej odprawy.
anonim cytuj
18-10-2023
Ile firma zatrudnia pracowników?
Koniecznie domagaj się by na piśmie wypowiadającym umowę była data 1 września jeżeli dopiero wtedy cię poinformowali o wypowiedzeniu. Gdyby robili problemy to poinformuj PIP.
Data zatrudnienia czy 2017 czy 2018 nic nie zmienia.
No właśnie nie wiem ile dokładnie jest zatrudnionych osób. Działalność to spółka jawna. Czy informacja o liczbie zatrudnionych w takich przypadkach jest publicznie dostępna?
Zatrudniony jestem od 2007 r.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.
Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo na...
"Bezpieczny kredyt 2%"
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...
Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Zatarcie skazania.
Dzień dobry, czy można starać się o zatarcie skazania po 5 latach od zwolnienia warunkowego z ZK jeśli toczy się w tym czasie sprawa karna, w której osoba jeszcze nie została skazana i nie ma prawomocnego wyroku ?...

Wyszukiwarka