Likwidacja stanowiska pracy.

Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy".
Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie.
Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, to:
- o zwolnieniu zostałem poinformowany 1 września, w trakcie rozmowy przez Skype. Zostałem poinformowany, że zwolnienie zostanie wystawione z datą 31 sierpnia (i taka widnieje na zwolnieniu)
- zwolnienie zostało wczytane do mojego profilu w aplikacji firmowej do której mam dostęp, o czym też zostałem poinformowany (mogę je stamtąd pobrać) i nie zostało mi w żaden inny sposób dostarczone
- na zwolnieniu została wskazana data mojego zatrudnienia na 2018 rok, pomimo że jestem zatrudniony od roku 2007 (w międzyczasie podpisywałem kilka aneksów do umowy, być może jest to data ostatniego z nich, ale nie jestem tego pewien)
- nie jestem pewien co do liczby osób zatrudnionych na umowę o pracę w firmie – z tych osób które kojarzę, to 17 – 18 osób. Jedna niedawno również odeszła z pracy, ale nie wiem na jakich warunkach była zatrudniona i na jakich zwolniona. Firma współpracuje z wieloma osobami, ale są to prawdopodobnie inne formy niż umowy o pracę.
W związku z czym mam dwa pytania
- czy jedynym sposobem weryfikacji tego, czy należy mi się odprawa jest sąd?
- czy data mojego zatrudnienia wpisana na zwolnieniu ma znaczenie i może mieć wpływ na wysokość ewentualnej odprawy.
anonim cytuj
18-10-2023
Ile firma zatrudnia pracowników?
Koniecznie domagaj się by na piśmie wypowiadającym umowę była data 1 września jeżeli dopiero wtedy cię poinformowali o wypowiedzeniu. Gdyby robili problemy to poinformuj PIP.
Data zatrudnienia czy 2017 czy 2018 nic nie zmienia.
No właśnie nie wiem ile dokładnie jest zatrudnionych osób. Działalność to spółka jawna. Czy informacja o liczbie zatrudnionych w takich przypadkach jest publicznie dostępna?
Zatrudniony jestem od 2007 r.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?...
Pozew rozwodowy. Po jakim czasie się spodziewać? Jak wygląda procedura?
Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi....
Zaciągnęłam kredyt dla koleżanki.
Witam. Mój problem polega na tym iż pożyczyłem koleżance sumę pieniędzy, ale najpierw musiałem zaciągnąć kredyt specjalnie dla niej. Teraz po dwóch latach spłacania przez nią rat wpłatami na moje konto dowiaduje się że ona ma zamiar spłacić tylko te pieniądze które przelałem jej na konto pomijając koszta kredytu. Umowa ustna była zawarta przy świadku ale potwierdzenie przelewu mam na kwotę bez oprocentowania. Czyli ubezpieczenie i oprocentowanie ...
Moje dziecko często choruje, czy częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia z pracy?
Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczęszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?...

Wyszukiwarka