Likwidacja stanowiska pracy.

Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy".
Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie.
Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, to:
- o zwolnieniu zostałem poinformowany 1 września, w trakcie rozmowy przez Skype. Zostałem poinformowany, że zwolnienie zostanie wystawione z datą 31 sierpnia (i taka widnieje na zwolnieniu)
- zwolnienie zostało wczytane do mojego profilu w aplikacji firmowej do której mam dostęp, o czym też zostałem poinformowany (mogę je stamtąd pobrać) i nie zostało mi w żaden inny sposób dostarczone
- na zwolnieniu została wskazana data mojego zatrudnienia na 2018 rok, pomimo że jestem zatrudniony od roku 2007 (w międzyczasie podpisywałem kilka aneksów do umowy, być może jest to data ostatniego z nich, ale nie jestem tego pewien)
- nie jestem pewien co do liczby osób zatrudnionych na umowę o pracę w firmie – z tych osób które kojarzę, to 17 – 18 osób. Jedna niedawno również odeszła z pracy, ale nie wiem na jakich warunkach była zatrudniona i na jakich zwolniona. Firma współpracuje z wieloma osobami, ale są to prawdopodobnie inne formy niż umowy o pracę.
W związku z czym mam dwa pytania
- czy jedynym sposobem weryfikacji tego, czy należy mi się odprawa jest sąd?
- czy data mojego zatrudnienia wpisana na zwolnieniu ma znaczenie i może mieć wpływ na wysokość ewentualnej odprawy.
anonim cytuj
18-10-2023
Ile firma zatrudnia pracowników?
Koniecznie domagaj się by na piśmie wypowiadającym umowę była data 1 września jeżeli dopiero wtedy cię poinformowali o wypowiedzeniu. Gdyby robili problemy to poinformuj PIP.
Data zatrudnienia czy 2017 czy 2018 nic nie zmienia.
No właśnie nie wiem ile dokładnie jest zatrudnionych osób. Działalność to spółka jawna. Czy informacja o liczbie zatrudnionych w takich przypadkach jest publicznie dostępna?
Zatrudniony jestem od 2007 r.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy karę aresztu za prace społeczne można zamienić o dozór elektroniczny ?
Witam serdecznie. Mam pytanie czy karę aresztu za prace społeczne można zamienić o dozór elektroniczny ?...
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem.
Czy jest szansa na spotkania ojca z dzieckiem jeśli dziecko nie chce kontaktu z ojcem. Dziecko ma 15 lat więc ma już ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Czy jeśli ojciec dziecka zlozy wniosek o kontakty z dzieckiem z tym dzieckiem ma szansę je uzyskać? Czy gdy dziecko nie chce spotkań z ojcem to sąd odmówi ojcu tych spotkań? Jeśli to istotne to ojciec dziecka ma odebrane prawa rodzicielskiej....
Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Jak długo jest się ubezpieczonym po urlopie macierzyńskim?
Witam. Skończył mi się urlop macierzyński (1 rok), umowę miałam do dnia porodu czyli zasiłek wypłacał mi ZUS. Czy ja musze złożyć jakiś dokument w ZUSIE, żeby być ubezpieczoną czy pracodawca mnie rejestrując wystarczy? Poproszę o pomoc....

Wyszukiwarka