Chce wnieść sprawę przez zasiedzenie przez mojego zmarłego ojca , czy muszę wzywać na sprawę wszystkich spadkobierców. Większość I tak się zrzeka ,nie mam kontaktu z 3 siostrami ciotecznymi ojca ,ustaliłam tylko ze 2 już nie żyją, ale i tak nigdy nie utrzymywaliśmy kontaktu . Więc pisząc pozew ,nie wiem jakie mam zawrzeć informacje . I jeśli muszę podać wszystkich spadkobierców (to jest 5 pokoleń ) czy muszę sama ustalić kolejność dziedziczenia, czy przy wniosku o zasiedzenie nie ma to znaczenia. Prawnie nic nie jest zrobione ,dom nie posiada KW, właścicielem samoistnym ojciec był 49 lat , udowodnić mogę 38 lat.
W sprawie o zasiedzenie to nie piszę się pozwu, tylko wniosek. I nie pani zasiedziała, więc nie ma pani legitymacji prawnej do wniesienia takiego wniosku. Musi być postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku.
anonim cytuj
23-02-2024
Ojciec miał przeprowadzone postępowanie i miał 1/9 udziału, ja też czekam na uprawomocnienie że jestem jedynym spadkobiercą. I chcę wyregulować sprawy dotyczące domu. Dlatego uważam, że szybciej będzie zrobić zasiedzenie niż latami szukać wszystkich spadkobierców tak jak pisałam wcześniej jest to 5 pokoleń.
Jestem osobą, która ukończyła 18 lat. Studiuje zaocznie, pracuje na pół etatu (najniższa krajowa- Ok. 1400 zł netto) za studia płace 600 zł.
Moja mama odcięła nas (mnie, ojca, rodzeństwo) mimo płacenie rachunków od internetu, prądu, wody.
Dom, w którym mieszkamy jest na nią, sąd wydał decyzje, że po sprzedaży rodzice podzielą się pieniędzmi po 50%.
Czy mogę ubiegać się od niej o alimenty?
Słyszałam, że jeśli chodzi o studiowanie zaocznie jest...
Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu...
Dostałem wezwanie o uzupełnienie pozwu. Na razie jest tylko na moim panelu, listu nie otrzymałem jeszcze, mimo że wysłany tydzień temu.
Czy mogę już napisać pismo uzupełniające i odesłać do sądu czy muszę czekać i odebrać najpierw ten list?...
Zmarła moja babcia, zostawiła po sobie mieszkanie. Babcia miała dwójkę dzieci, moją ciocię i mojego ojca. Mój ojciec zmarł w 2015 roku. Ciocia żyje. Babcia po śmierci mojego taty, przepisała mieszkanie na ciocię. Teraz pytania:
Czy mi i mojej siostrze należy się zachowek? Jak mogę sprawdzić, jaką umową było przepisane mieszkanie na ciocię? Czy wystarczy przeprowadzić postępowanie spadkowe po babci? Czy trzeba też przeprowadzić też po moim ojcu? ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: