Jak usunąć dzikich użytkowników z mojej działki?

Kupiliśmy prawa spadkowe po zmarłej osobie w którego skład wchodzi 1/2 działki budowlanej. Gdy pojechaliśmy na ta działkę okazało się , że jest ogrodzona przez sąsiada od 10-12 lat. Poszliśmy do niego prosić go by przesunął płot w granice swojej działki. Na początku był miły i proponował odkup jednak po jakimś czasie zaczął nam grozić prokuratura, że go nachodzimy. Posiadamy wszystkie dokumenty które potwierdzają współwłasność tej zmarłej pani po której kupiliśmy spadek. W księdze wieczystej są wpisani rodzice tej zmarłej pani a my mamy dokument potwierdzający nabycie spadku po jej zmarłych rodzicach. Jak możemy usunąć tych dzikich użytkowników? Sprawa jest bulwersująca ponieważ ludzie, którzy nie chcą wydać nam działki sà wysokimi urzędnikami państwowymi w dziale nieruchomości dużego miasta w Polsce. Co robić? Czy możemy rządach odszkodowania? Jak się ich pozbyć skutecznie?
anonim cytuj
01-02-2023
Wezwać ich do wydania gruntu. Można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie.

anonim cytuj
01-02-2023
Ile lat wstecz można wnioskować o odszkodowanie? Ja od nich nic nie chciałem poza tym by pogodzili się z tym, że to nie jest ich własność. Ale oni tak bardzo chcą ją posiadać że im odbiło. Działka w centrum dużego miasta i duża. Myślą sobie, że jak właściciele są starsi a dokumenty mają 50-120 lat to znaczy że są nie ważne. A to wszystko oryginały. Działka nieprzerwanie przechodziła na prawowitych właścicieli a oni tego nie szanują bo są urzędnikami. To jest chore

anonim cytuj
01-02-2023
A poprzedni właściciel zgodził się na użytkowanie tego terenu przez sąsiada?

anonim cytuj
01-02-2023
Nigdy. Po prostu pewnego dnia przyjechał kosić jak co roku i zobaczył wielkie ogrodzenie. Nikt go nie wpuścił i odszedł. Już tam nie chodził bo się tych ludzi bał.

anonim cytuj
01-02-2023
Posiadacz w złej wierze zobowiązany jest do zapłaty wynagrodzenia za cały okres bezumownego korzystania z nieruchomości. Czyli od kiedy Jesteś właścicielem i o ile roszczenie nie jest przedawnione.

anonim cytuj
01-02-2023
Czyli załóżmy że korzystają w złej wierze przez 10 lat bo cały czas wiedza o właścicielach będą musieli zapłacić za 10 lat? Ja nie chce tego odszkodowania dla siebie bo ja już skorzystałem ale chce to wywalczyć dla tych biednych starszych ludzi, których Ci urzędnicy chcieli oszukać. Nawet nie miałem pojęcia, że tak ludzie potrafią robić. Za batonik można iść siedzieć a Ci urzędnicy państwowi chcieli pozbawić tych biednych ludzi działki, która jest warta na prawdę sporo. A teraz nawet nie chcą rozmawiać tylko dalej straszą i czują się jak wielcy właściciele.

anonim cytuj
01-02-2023
Roszczenie z tytułu bezumownego korzystania przedawnia się z upływem lat 6 (wcześniej 10). Nie do końca rozumiem. Kto chce walczyć o wynagrodzenie? Od kiedy jesteś właścicielem?

anonim cytuj
01-02-2023
Tych praw majątkowych od 3 miesięcy ale tam wciąż jest 2 właścicieli, którzy żyją i posiadają prawo własności do drugiej połowy działki. Kwestia jest tego typu, że my nie kupiliśmy działki jako takiej tylko prawo własności do spadku. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Tak jak pisałem wcześniej ja chce odzyskać dostęp do działki a dla drugiej części współwłaścicieli odszkodowanie. Chyba tak można zrobić prawda?

anonim cytuj
01-02-2023
Kolejnym etapem jaki chcemy uczynić to zasiedzenie pośmiertne tej Pani po której mamy kupiony spadek. Ustaliliśmy ze współwłaścicielami że tak będzie najlepiej ponieważ Pani która zmarła władała tą działką jak właściciel pełny. Płaciła podatki przez 45 lat, jest wpisana do rejestru gruntów jako władająca, ma bardzo dużo rożnych dokumentów, które potwierdzają jej działanie na tym gruncie i świadkowie w tym pozostali współwłaściciele, którzy potwierdzają, że do śmierci tylko ona korzystała z działki. To chyba mocne argumenty

anonim cytuj
01-02-2023
A Ci drudzy współwłaściciele jakie mają podejście do tego użytkowania działki?

anonim cytuj
01-02-2023
To, że władała nie znaczy, że jest posiadaczem samoistnym. Jeśli nawet słownie umówiła się z współwłaścicielami na korzystanie z ich części to nie ma mowy o zasiedzeniu. I jak korzystała skoro sąsiad postawił płot?

anonim cytuj
01-02-2023
Ta Pani współwłaściciel po śmierci rodziców korzystała z działki przez 45 lat do śmierci w 2002 roku. W 2010-2012 urzędnicy na działce obok zbudowali dom i zagarnęli ta działkę jak swoją bez jakiejkolwiek zgody i umowy. Po prostu ogrodzili a właścicieli starszych ludzi przegnali. Tak to trwało do 2022 roku do listopada aż my kupiliśmy prawa spadkowe po zmarłej jednej z współwłaścicieli i tym samym weszliśmy w te prawa. Okazało się że ta Pani zmarła była jedyną osobą która korzystała z tej działki przez 45 lat. Chyba mamy prawo ją zasiedzieć mając dużo dokumentów i świadków.

anonim cytuj
01-02-2023
To jest sprawa dla adwokata nie na forum. Owszem można „przejąć” czas zasiedzenia ale musi być ciągłość posiadania po 2002 roku. Polecam Ci zabrać te dokumenty i iść po poradę z prawdziwego zdarzenia.

anonim cytuj
01-02-2023
Ale zasiedzenie tej Pani nastąpiło w latach 80. My nie chcemy przejąć jej zasiedzenia tylko ją uznać sądownie że zasiedziała, ponieważ to się stało z mocy prawa i automatycznie po upływie określonego czasu. Z tego co czytałem do lat 90 obowiązywał okres zasiedzenia 10lat a o 20 lat w złej wierze. Przyjmując zła wiarę bo miała rodzeństwo zasiedziała się od 57 roku do 77 roku a ona użytkowała i dokumentowała aż do 2002 roku. My nie chcemy zasiedzieć siebie tylko tą zmarła Panią. Poza tym już teraz mamy własność co prawda połowe ale mamy. Chyba mamy prawo żądać dostępu do działki nawet jako współwłaściciel.

anonim cytuj
01-02-2023
Doprowadzenie do zatwierdzenia przez sąd zasiedzenia przez zmarłą doprowadzi do przejęcia własności przez jej następców prawnych. Chcecie wykazać zasiedzenie udziału co też łatwe nie jest ale jest możliwe. Pomoże Ci tylko dobry prawnik po zapoznaniu się z domumentami.

anonim cytuj
01-02-2023
Dziękuje tak zrobimy. Pozdrawiam

anonim cytuj
01-02-2023
Trzeba by sprawdzić, czy jakieś zasiedzenie przez nich nie nastąpiło.

anonim cytuj
01-02-2023
Chyba nie ma możliwości prawnej ponieważ mieszkają tam od 10-12 lat i od tego momentu zagrodzili działkę. Są świadkowie jak również ich rozmowa w której to potwierdzili.

anonim cytuj
01-02-2023

Sugerowane Tematy

Ile czasu ma ZUS na wypłatę pieniędzy za zwolnienie?
Jeżeli do 9.02 miałam zwolnienie czy to już nie porą abym z ZUS dostała pieniądze?...
Wypowiedzenie z dopiskiem
Witam. Zatrudnilam się w firmie. Zaczęłam od 3.11. Szefowa powiedziała że po 2 tyg dostanę umowę. Dostałam umowę o pracę na 3/4 etatu od 16.11. Według ustaleń niestety ustnych miałam zarabiać 1900zl na rękę. To co w umowie plus "dodatek". Umowę mam Na 3 miesiące z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia. Szefowa powiedziała że te dni za okres próbny tzn od 3 do 16.11. zapłaci mi normalnie (nie mam tego na pismie) Niestety zdrowie odmówił...
Zameldowanie rodziny w mieszkaniu którym jestem współwłaścicielem.
Czy mogę zameldować siebie wraz z żoną i dziećmi BEZ zgody reszty współwłaścicieli do domu w którym mieszka tylko moja siostra, ale 1/8 części domu należy do mnie? (część po zmarłym tacie)? Dziękuję za wszelką pomoc. ...
Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...

Wyszukiwarka