Upadłość konsumencka a egzekucja komornicza.

Dziś odebrałem 2 listy. Jeden z 21.11.23 - postanowienie upadłości konsumenckiej o którą się staram. Drugi z 29.11.23 z urzędu skarbowego który poszedł również do agencji pracy która zatrudnia mnie na umowę zlecenie. Jest tam napisane aby pracodawca nie uiszczał wynagrodzenia do wysokości tam 3500 z groszami zobowiązanemu. Raz że to jedyne moje źródło dochodu. Prace rozpocząłem od 2 listopada za 24zł brutto po 5 h dziennie. Ja około 2000 zarobię. Nie mam z czego żyć. Dwa czy to w ogóle zgodne z prawem? Postanowienie o upadłości nie powinno wstrzymać/zawiesić/cofnąć wszystkich egzekucji komorniczych?
anonim cytuj
08-12-2023
To została wobec Ciebie ogłoszona upadłość czy nie ? Bo z postu to wprost nie wynika.

anonim cytuj
08-12-2023
Tak została.

anonim cytuj
08-12-2023
Tylko tych roszczeń, które zgłosiłeś we wniosku o upadłość. W twoim interesie leży, by organy egzekucyjne jak najszybciej dowiedziały się o prawomocnym postanowieniu o ogłoszeniu upadłości.

anonim cytuj
08-12-2023
Egzekucja komornicza zostanie wstrzymana. Zgodnie z art. 146 ust. 1 ustawy Prawo upadłościowego ( t.j. Dz.U 2022.1520) postępowanie egzekucyjne skierowane do majątku wchodzącego w skład masy upadłości, wszczęte przed dniem ogłoszenia upadłości, ulega zawieszeniu z mocy prawa z dniem ogłoszenia upadłości. Postępowanie to umarza się z mocy prawa po uprawomocnieniu się postanowienia o ogłoszeniu upadłości.

anonim cytuj
08-12-2023
Dodam że jak zadzwoniłem do US to pani pierwsze o co zapytała to czy ja mieszkam pod adresem do doręczeń. Powiedziałem że nie ale moja mama jest upoważniona do odbioru listów. Wtedy powiedziała że poszło do mnie pismo o tym że egzekucje są wstrzymane a widocznie mama przeoczyła i nie odebrała oraz " dobrze że pan dzwoni bo zapomnieliśmy pracodawcy wysłać żeby nic nie potrącał, ja już biegnę do Pani komornik ze słuchawką". O co tu chodzi?

anonim cytuj
08-12-2023
Z powyższego wynika że egzekucja jest wstrzymana i zostanie wysłana informacja o tym do pracodawcy. Rozmowa wygląda na urwaną. Co powiedziała pani komornik jak dostała słuchawkę?

anonim cytuj
08-12-2023
Nic. Rozłączyła się. Na wszelki wypadek wysłałem ksero postanowienia bo ja na słowo nie wierzę. Nie wiem czy nie za późno. A i nie wiedziałem że to leży w mojej gestii informować. W szczególności urząd.

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Jestem uczniem a nie mam ubezpieczenia.
Potrzebuję porady, bo nie wiem co powinienem w tej sytuacji zrobić. Mam 19 lat, uczęszczam do technikum więc aktualnie nie pracuję na umowę. Nie mam ubezpieczenia zdrowotnego, za każdą wizytę muszę płacić, a nie ukrywajmy że nie są to tanie rzeczy. Moja mama aktualnie nie pracuje na umowę ze względu na komornika. Mój ojciec jest na rencie i nie utrzymuje ze mną kontaktu, do tego stopnia że postanowiłem zmienić nazwisko na mamy panieńskie....
Czy mogę odrzucić spadek po terminie?
Czy na etapie ustalania spadkobierców z wniosku wierzyciela, spadkobiercy ustawowi mogą nie przyjąć spadku po zmarłej? Od śmierci spadkodawcy minęły 3 lata a bank wystąpił o ustalenie spadkobierców po osobie która zaciągnęła kredyt. Dodam że spadkobiercy ustawowi nie odrzucili spadku w terminie 6 miesięcy....
Urlop macierzyński, w tym czasie podwyżki które mnie ominęły. Czy mogę ubiegać się o wyrównanie stawki?
Witam. Pracuje w firmie 8 lat. Ostatni rok bylam na macierzyńskim. W tym czasie były podwyżki, które mnie ominęły. Po powrocie poszłam o wyrównanie stawki do wysokości stawki pracowników, którzy mają przepracowane podobne lata na tym samym stanowisku. Usłyszałam od szefa odpowiedź " w ostatnim roku nie przyczyniła się Pani do rozwoju firmy." Zaznaczę, że moja stawka równa jest z osobami, które pracują od roku. Czy taka odpowiedź szef...
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ?
Po jakim czasie przedawniają się długi alimentacyjne wobec byłej żony ? Chodzi o to że 2 lata temu rozwiodłem się ze swoją żoną, moja była żona z racji tego że rozwód był z mojej winy wywalczyła dla siebie alimenty w kwocie 800zł miesięcznie i o ile na początku musiałem te alimenty płacić to w listopadzie nie przelałem żonie nic. Powody są tego dwa, po pierwsze nie rozumiem dlaczego mam to nadal robić kiedy ona żyje lepiej ode mnie, a drugim powo...

Wyszukiwarka