Dziś odebrałem 2 listy. Jeden z 21.11.23 - postanowienie upadłości konsumenckiej o którą się staram. Drugi z 29.11.23 z urzędu skarbowego który poszedł również do agencji pracy która zatrudnia mnie na umowę zlecenie. Jest tam napisane aby pracodawca nie uiszczał wynagrodzenia do wysokości tam 3500 z groszami zobowiązanemu. Raz że to jedyne moje źródło dochodu. Prace rozpocząłem od 2 listopada za 24zł brutto po 5 h dziennie. Ja około 2000 zarobię. Nie mam z czego żyć. Dwa czy to w ogóle zgodne z prawem? Postanowienie o upadłości nie powinno wstrzymać/zawiesić/cofnąć wszystkich egzekucji komorniczych?
To została wobec Ciebie ogłoszona upadłość czy nie ? Bo z postu to wprost nie wynika.
anonim cytuj
08-12-2023
Tak została.
anonim cytuj
08-12-2023
Tylko tych roszczeń, które zgłosiłeś we wniosku o upadłość. W twoim interesie leży, by organy egzekucyjne jak najszybciej dowiedziały się o prawomocnym postanowieniu o ogłoszeniu upadłości.
anonim cytuj
08-12-2023
Egzekucja komornicza zostanie wstrzymana. Zgodnie z art. 146 ust. 1 ustawy Prawo upadłościowego ( t.j. Dz.U 2022.1520) postępowanie egzekucyjne skierowane do majątku wchodzącego w skład masy upadłości, wszczęte przed dniem ogłoszenia upadłości, ulega zawieszeniu z mocy prawa z dniem ogłoszenia upadłości. Postępowanie to umarza się z mocy prawa po uprawomocnieniu się postanowienia o ogłoszeniu upadłości.
anonim cytuj
08-12-2023
Dodam że jak zadzwoniłem do US to pani pierwsze o co zapytała to czy ja mieszkam pod adresem do doręczeń. Powiedziałem że nie ale moja mama jest upoważniona do odbioru listów. Wtedy powiedziała że poszło do mnie pismo o tym że egzekucje są wstrzymane a widocznie mama przeoczyła i nie odebrała oraz " dobrze że pan dzwoni bo zapomnieliśmy pracodawcy wysłać żeby nic nie potrącał, ja już biegnę do Pani komornik ze słuchawką". O co tu chodzi?
anonim cytuj
08-12-2023
Z powyższego wynika że egzekucja jest wstrzymana i zostanie wysłana informacja o tym do pracodawcy. Rozmowa wygląda na urwaną. Co powiedziała pani komornik jak dostała słuchawkę?
anonim cytuj
08-12-2023
Nic. Rozłączyła się. Na wszelki wypadek wysłałem ksero postanowienia bo ja na słowo nie wierzę. Nie wiem czy nie za późno. A i nie wiedziałem że to leży w mojej gestii informować. W szczególności urząd.
Witajcie,
Nie jestem zbyt obeznany w sprawach prawnych, dlatego postanowiłem napisać tutaj z nadzieją, że ktoś mi pomoże. Znajduję się w dość nietypowej sytuacji związanej z zakupem mieszkania i nie wiem, jak powinienem postępować.
Kilka miesięcy temu podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania od pani Anny. Umowa zawierała klauzulę, że w przypadku niewykonania umowy przez sprzedającego, zwróci mi podwójną wartość wpłaconego zadatku. ...
Witam Kolezanka odeszla wraz z dziecmi od przemocowego meza Obecnie mieszka u kolezanki Za tydzien ma wynajac mieszkanie I zlozyc papiery rozwodowe Zaznaczam ze zarowno ona jak i dzieci boja sie meza Pytanie mam nastepujace Czy gdy jeszcze nie ma papierow rozwodowych a zmieni miejsce zamieszkania ma obowiazek podac adres mezowi?A jesli tak czy ma obowiazek wpuscic go do tego mieszkania(o co napewno bedzie zabiegal pod pretekstem sprawdzenia warun...
Od wielu lat regularnie i zawsze w terminie przelewam alimenty na rzecz córki w uzgodnionej wspólnie przed sądem formie oraz w pełnej ustalonej przez sąd wysokości. Tuż przed osiągnięciem przez córkę pełnoletności, jej matka zaczęła grozić mi komornikiem, żądając ode mnie powtórnego przekazania jej pieniędzy, które zostały przeze mnie w pełnej wymaganej kwocie z tytułu alimentów już wcześniej przelane.
Pomimo moich wyjaśnień oraz przedstawionych...
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: