Dziś odebrałem 2 listy. Jeden z 21.11.23 - postanowienie upadłości konsumenckiej o którą się staram. Drugi z 29.11.23 z urzędu skarbowego który poszedł również do agencji pracy która zatrudnia mnie na umowę zlecenie. Jest tam napisane aby pracodawca nie uiszczał wynagrodzenia do wysokości tam 3500 z groszami zobowiązanemu. Raz że to jedyne moje źródło dochodu. Prace rozpocząłem od 2 listopada za 24zł brutto po 5 h dziennie. Ja około 2000 zarobię. Nie mam z czego żyć. Dwa czy to w ogóle zgodne z prawem? Postanowienie o upadłości nie powinno wstrzymać/zawiesić/cofnąć wszystkich egzekucji komorniczych?
To została wobec Ciebie ogłoszona upadłość czy nie ? Bo z postu to wprost nie wynika.
anonim cytuj
08-12-2023
Tak została.
anonim cytuj
08-12-2023
Tylko tych roszczeń, które zgłosiłeś we wniosku o upadłość. W twoim interesie leży, by organy egzekucyjne jak najszybciej dowiedziały się o prawomocnym postanowieniu o ogłoszeniu upadłości.
anonim cytuj
08-12-2023
Egzekucja komornicza zostanie wstrzymana. Zgodnie z art. 146 ust. 1 ustawy Prawo upadłościowego ( t.j. Dz.U 2022.1520) postępowanie egzekucyjne skierowane do majątku wchodzącego w skład masy upadłości, wszczęte przed dniem ogłoszenia upadłości, ulega zawieszeniu z mocy prawa z dniem ogłoszenia upadłości. Postępowanie to umarza się z mocy prawa po uprawomocnieniu się postanowienia o ogłoszeniu upadłości.
anonim cytuj
08-12-2023
Dodam że jak zadzwoniłem do US to pani pierwsze o co zapytała to czy ja mieszkam pod adresem do doręczeń. Powiedziałem że nie ale moja mama jest upoważniona do odbioru listów. Wtedy powiedziała że poszło do mnie pismo o tym że egzekucje są wstrzymane a widocznie mama przeoczyła i nie odebrała oraz " dobrze że pan dzwoni bo zapomnieliśmy pracodawcy wysłać żeby nic nie potrącał, ja już biegnę do Pani komornik ze słuchawką". O co tu chodzi?
anonim cytuj
08-12-2023
Z powyższego wynika że egzekucja jest wstrzymana i zostanie wysłana informacja o tym do pracodawcy. Rozmowa wygląda na urwaną. Co powiedziała pani komornik jak dostała słuchawkę?
anonim cytuj
08-12-2023
Nic. Rozłączyła się. Na wszelki wypadek wysłałem ksero postanowienia bo ja na słowo nie wierzę. Nie wiem czy nie za późno. A i nie wiedziałem że to leży w mojej gestii informować. W szczególności urząd.
Moja mama ma siostrę, ta siostra przepisała jej mieszkanie. Jest zapis że ta siostra może mieszkać tam dożywotnio. Sprawa wygląda tak że mama zmarła i ja jestem jedyną osobą jako spadkobiercą. Rodzina naciska że teraz to mieszkanie przejdzie na mnie I że mam się ciotką opiekować, w zamian za to że mieszkanie będzie moje a ja nie chce tego mieszkania i całego spadku. Gdzie to formalnie mogę załatwić aby odrzucić spadek ?...
Posiadam działkę którą wyniku darowizny otrzymałem po zmarłych teściach .Działka ta graniczy ,z działką sąsiada ,który od 15 lat wchodzi na pas rozgraniczenia??? tych działek i wypala trawę/chemia/ na szerokości do 1,5m i dł. 80m,po mojej stronie, twierdząc ,że za budynkami i płotem którego jest właścicielem sąsiad jest też jego, mama na to dokumenty itd. Robił to bez mojej wiedzy i przyzwolenia.
Ja mieszkam w innej miejscowości/miasto/ i tylko ...
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę.
Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku).
Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu?
Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: