Dziś odebrałem 2 listy. Jeden z 21.11.23 - postanowienie upadłości konsumenckiej o którą się staram. Drugi z 29.11.23 z urzędu skarbowego który poszedł również do agencji pracy która zatrudnia mnie na umowę zlecenie. Jest tam napisane aby pracodawca nie uiszczał wynagrodzenia do wysokości tam 3500 z groszami zobowiązanemu. Raz że to jedyne moje źródło dochodu. Prace rozpocząłem od 2 listopada za 24zł brutto po 5 h dziennie. Ja około 2000 zarobię. Nie mam z czego żyć. Dwa czy to w ogóle zgodne z prawem? Postanowienie o upadłości nie powinno wstrzymać/zawiesić/cofnąć wszystkich egzekucji komorniczych?
To została wobec Ciebie ogłoszona upadłość czy nie ? Bo z postu to wprost nie wynika.
anonim cytuj
08-12-2023
Tak została.
anonim cytuj
08-12-2023
Tylko tych roszczeń, które zgłosiłeś we wniosku o upadłość. W twoim interesie leży, by organy egzekucyjne jak najszybciej dowiedziały się o prawomocnym postanowieniu o ogłoszeniu upadłości.
anonim cytuj
08-12-2023
Egzekucja komornicza zostanie wstrzymana. Zgodnie z art. 146 ust. 1 ustawy Prawo upadłościowego ( t.j. Dz.U 2022.1520) postępowanie egzekucyjne skierowane do majątku wchodzącego w skład masy upadłości, wszczęte przed dniem ogłoszenia upadłości, ulega zawieszeniu z mocy prawa z dniem ogłoszenia upadłości. Postępowanie to umarza się z mocy prawa po uprawomocnieniu się postanowienia o ogłoszeniu upadłości.
anonim cytuj
08-12-2023
Dodam że jak zadzwoniłem do US to pani pierwsze o co zapytała to czy ja mieszkam pod adresem do doręczeń. Powiedziałem że nie ale moja mama jest upoważniona do odbioru listów. Wtedy powiedziała że poszło do mnie pismo o tym że egzekucje są wstrzymane a widocznie mama przeoczyła i nie odebrała oraz " dobrze że pan dzwoni bo zapomnieliśmy pracodawcy wysłać żeby nic nie potrącał, ja już biegnę do Pani komornik ze słuchawką". O co tu chodzi?
anonim cytuj
08-12-2023
Z powyższego wynika że egzekucja jest wstrzymana i zostanie wysłana informacja o tym do pracodawcy. Rozmowa wygląda na urwaną. Co powiedziała pani komornik jak dostała słuchawkę?
anonim cytuj
08-12-2023
Nic. Rozłączyła się. Na wszelki wypadek wysłałem ksero postanowienia bo ja na słowo nie wierzę. Nie wiem czy nie za późno. A i nie wiedziałem że to leży w mojej gestii informować. W szczególności urząd.
Witajcie,
dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?...
Witam serdecznie,
piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Witam, mąż dostał dzisiaj wezwanie do sądu w charakterze świadka. Jest podane imię i nazwisko kogo dotyczy sprawa jednak nie mamy zielonego pojęcia kto to i czego ta sprawa dotyczy. Dzwoniąc na biuro interesanta bardzo nie miły Pan powiedział mi że dowiem się na rozprawie , po to jest to wezwanie żeby przyjść i się dowiedzieć o co chodzi. Czy rzeczywiście mąż nie ma prawa wcześniej wiedzieć czego dokładnie tyczy się sprawa, w jakie sprawie ma zez...
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim.
Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23.
Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: