Dziś odebrałem 2 listy. Jeden z 21.11.23 - postanowienie upadłości konsumenckiej o którą się staram. Drugi z 29.11.23 z urzędu skarbowego który poszedł również do agencji pracy która zatrudnia mnie na umowę zlecenie. Jest tam napisane aby pracodawca nie uiszczał wynagrodzenia do wysokości tam 3500 z groszami zobowiązanemu. Raz że to jedyne moje źródło dochodu. Prace rozpocząłem od 2 listopada za 24zł brutto po 5 h dziennie. Ja około 2000 zarobię. Nie mam z czego żyć. Dwa czy to w ogóle zgodne z prawem? Postanowienie o upadłości nie powinno wstrzymać/zawiesić/cofnąć wszystkich egzekucji komorniczych?
To została wobec Ciebie ogłoszona upadłość czy nie ? Bo z postu to wprost nie wynika.
anonim cytuj
08-12-2023
Tak została.
anonim cytuj
08-12-2023
Tylko tych roszczeń, które zgłosiłeś we wniosku o upadłość. W twoim interesie leży, by organy egzekucyjne jak najszybciej dowiedziały się o prawomocnym postanowieniu o ogłoszeniu upadłości.
anonim cytuj
08-12-2023
Egzekucja komornicza zostanie wstrzymana. Zgodnie z art. 146 ust. 1 ustawy Prawo upadłościowego ( t.j. Dz.U 2022.1520) postępowanie egzekucyjne skierowane do majątku wchodzącego w skład masy upadłości, wszczęte przed dniem ogłoszenia upadłości, ulega zawieszeniu z mocy prawa z dniem ogłoszenia upadłości. Postępowanie to umarza się z mocy prawa po uprawomocnieniu się postanowienia o ogłoszeniu upadłości.
anonim cytuj
08-12-2023
Dodam że jak zadzwoniłem do US to pani pierwsze o co zapytała to czy ja mieszkam pod adresem do doręczeń. Powiedziałem że nie ale moja mama jest upoważniona do odbioru listów. Wtedy powiedziała że poszło do mnie pismo o tym że egzekucje są wstrzymane a widocznie mama przeoczyła i nie odebrała oraz " dobrze że pan dzwoni bo zapomnieliśmy pracodawcy wysłać żeby nic nie potrącał, ja już biegnę do Pani komornik ze słuchawką". O co tu chodzi?
anonim cytuj
08-12-2023
Z powyższego wynika że egzekucja jest wstrzymana i zostanie wysłana informacja o tym do pracodawcy. Rozmowa wygląda na urwaną. Co powiedziała pani komornik jak dostała słuchawkę?
anonim cytuj
08-12-2023
Nic. Rozłączyła się. Na wszelki wypadek wysłałem ksero postanowienia bo ja na słowo nie wierzę. Nie wiem czy nie za późno. A i nie wiedziałem że to leży w mojej gestii informować. W szczególności urząd.
Kredyt bankowy, bank sprzedaje dług.
Nowy wierzyciel otrzymuje nakaz zapłaty z tytułem wykonalności w dniu 18.12.2013.
Jak dobrze czytam z zawiadomienia sprawa do komornika złożona 7.06.2022.
komornik wysyła pismo o zajęciach 20.07.2023.
Po jakim czasie następuje przedawnienie złożenia nakazu zapłaty do komornika ?...
Witam, jestem na urlopie wychowawczym od dwóch miesięcy (płynne przejście po urlopie rodzicielskim, obecnie nie pobieram żadnego zasiłku; 1/2 etatu na czas nieokreślony i 1/2 etatu na czas określony - przed L4 w pierwszej ciąży) i jednocześnie pracuję na 1/2 etatu na czas nieokreślony (inny pracodawca niż przed ciążą, praca rozpoczęta podczas urlopu rodzicielskiego).
Teraz zaszłam w drugą ciążę - jak będzie naliczane L4? Czy umowa na czas okr...
Planujemy z mężem kupić dom w zabudowie szeregowej, droga prowadząca do osiedla jest drogą prywatną. Będziemy mieć w akcie prawnym wpisane użytkowanie tej drogi. Czy istnieją jakieś niebezpieczeństwa z racji tego, ze nie jest to droga publiczna? Czy może być taka sytuacja, ze dojazd do osiedla będzie utrudniony lub uniemożliwiony przez właściciela takiej drogi? Jak wygląda utrzymanie takiej drogi? Kto zajmuje się odśnieżaniem/naprawą ? Czy właści...
Były mąż koleżanki ma zakaz zbliżania się do koleżanki na odległość 50m za pobicie i gwałt. Dziś przyszedł po ich syna do niej do domu. Koleżanka ze strachu mu nie otworzyła. Przyjechała policja ale powiedzieli jej, że wyrok jest nieprawomocny więc zakaz jeszcze nie obowiązuje. Czy taki wyrok nie jest natychmiast wykonalny niezależnie od prawomocnego wyroku? Niby ex mówi, że się odwołał od całego wyroku ale nie wiadomo nic w sądzie nie wiedzą ale...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: