\
Czy będąc na L4 jako pracownik mogę złożyć rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron?\
Możesz złożyć taką propozycję nawet w trakcie zwolnienia lekarskiego, ale samo doręczenie propozycji nie powoduje rozwiązania umowy – wymagana jest zgoda pracodawcy (art. 30 § 4 ustawy z 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy).
\
Jeśli wyślę wypowiedzenie pocztą za potwierdzeniem odbioru – jaki czas ma pracodawca na odpowiedź? Czy mogę je uznać za zaakceptowane?\
Wypowiedzenie na mocy porozumienia stron nie jest jednostronnym oświadczeniem woli. Nie istnieje ustawowy termin na ustosunkowanie się pracodawcy, a milczenie nie oznacza zgody. Dopiero obustronne porozumienie skutkuje rozwiązaniem umowy.
\
Obowiązuje mnie dwutygodniowy okres wypowiedzenia. Czy składając wypowiedzenie we wtorek, zaczyna on biec od tego dnia?\
Bieg okresu wypowiedzenia rozpoczyna się z dniem doręczenia oświadczenia drugiej stronie (art. 34 § 1 k.p.). Jeśli doręczysz je we wtorek, liczy się od tego dnia, a dwa tygodnie upłyną w drugi wtorek.
\
Składając wypowiedzenie 1 lutego, do kiedy obowiązuje?\
Dwutygodniowy wypowiedzenie od 1 luty trwa do 14 lutego włącznie.
\
Czy na „chodzącym” L4 mogę złożyć osobiście wypowiedzenie u pracodawcy?\
Prawo pracy nie zakazuje osobistego doręczenia oświadczenia woli na zwolnieniu lekarskim. Nie narusza to automatycznie celu zwolnienia, pod warunkiem że nie uniemożliwia regeneracji zdrowia.
\
Dostałam wypowiedzenie 30 czerwca, nie podpisałam go. Od 1 lipca jestem na L4 – czy zatrudnienie wygaśnie 1 sierpnia?\
Podpis pracownika nie ma wpływu na bieg terminu. Jeśli okres wypowiedzenia to miesiąc, rozpoczyna się 30 czerwca i kończy 30 lipca (art. 34 § 2 k.p.).
\
Kolejna kwestia: po opiece nad dzieckiem można pójść na drugie L4 – czy ciągłość obowiązuje?\
Nie ma przepisów nakazujących przerwę między zwolnieniami. Każde zwolnienie lekarskie ocenia się odrębnie.
\[quote]Jak liczyć trzy miesiące niezdolności do pracy w kontekście rozwiązania umowy przez pracodawcę?\</quote]
Art. 53 § 1 pkt 1 k.p.:
* jeżeli przed chorobą pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy – niezdolność musi trwać nieprzerwanie ponad 3 miesiące;
* dla pracowników z co najmniej 6-miesięcznym stażem granica wynosi 3 miesiące pobierania zasiłku chorobowego plus okres rehabilitacyjny (maks. 12 mies.) – tutaj również chodzi o nieprzerwaną niezdolność.
Przy krótkich przerwach z powodu powrotu do pracy po L4 nie kumuluje się czasu do nowego liczenia trzymiesięcznego okresu.