.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj
Witam, Po pierwsze, na początku chciałbym zaznaczyć, że skomplikowane sytuacje jak ta, gdzie mamy do czynienia z budynkiem wybudowanym 30 lat temu bez prowadzenia dziennika budowy, wymagają szczegółowego podejścia i analizy dokumentów.
- Warto zwrócić się do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego (PNB), aby dowiedzieć się, jakie dokumenty będą potrzebne w Twoim przypadku.
- Zbierz dokumenty, daty i napisz krótko, czego oczekujesz od drugiej strony.
Witam,
Po pierwsze, na początku chciałbym zaznaczyć, że skomplikowane sytuacje jak ta, gdzie mamy do czynienia z budynkiem wybudowanym 30 lat temu bez prowadzenia dziennika budowy, wymagają szczegółowego podejścia i analizy dokumentów.
Podstawą do legalizacji budynku może być Art. 36 ustawy Prawo budowlane, który mówi, że jeżeli obiekt budowlany powstał bez wymaganego pozwolenia na budowę, wówczas możliwe jest uzyskanie decyzji o pozwoleniu na użytkowanie na zasadach określonych dla obiektów istniejących.
Po drugie, co do dziennika budowy, fakt, że nie był on prowadzony niekoniecznie musi prowadzić do uznania budynku za samowolę budowlaną. Kluczowa może być decyzja o pozwoleniu na budowę - jeżeli została ona wydana, to z perspektywy prawa budowlanego nie jest to samowola.
Jednakże, po trzecie, powstaje pytanie o odbiór budynku. Zgodnie z art. 55 ustawy Prawo budowlane, obiekt budowlany powinien być oddany do użytkowania po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie lub zawiadomieniu o zakończeniu budowy i upływie 21 dni od daty złożenia tego zawiadomienia. Jeżeli budynek jest użytkowany bez wymaganego pozwolenia na użytkowanie, może to skutkować nałożeniem kary.
Jeżeli kierownik budowy nie żyje, możliwe jest uzupełnienie dokumentacji postępowaniem dowodowym, w którym zebrane zostaną zeznania świadków czy ekspertyzy techniczne. Warto zwrócić się do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego (PNB), aby dowiedzieć się, jakie dokumenty będą potrzebne w Twoim przypadku.
Przeglądaj forum
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę...
Dożywocie polegało na tym że dożywotnik mieszkał sobie w przekazanym mi umową dożywocia mieszkanku, i dowolnie nim dysponował, ja ...
czy uwaza sie ze w przyszlosci baterie dalej będą wiodly prym, czy moze jest na horyzoncie jakas inna technologia ktora moze je za...
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją ...