.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj
Witam mam pytanie.Budynek wybudowany w 1992 r decyzja była brak prowadzenia dziennika budowy.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj .Czy można tu zastosować przepis o samowoli jeżeli budynek jest wybudowany 30 lat wcześniej ale decyzja i mapki były
Jeżeli dom jest użytkowany, to należy wystąpić o legalizacje, teoretycznie jeżeli było pozwolenie na budowę to wniosek o odbiór, jednak jednym z podstawowych dokumentów jest dziennik budowy a w nim przerwa we wpisach dłuższa niż 2 (lub3) lata, traktowane jest jako samowola budowlana, więc trzeba udać się do pnb i złożyć wniosek o legalizacje, proponuje od razu dopytać jakie dokumenty będą niezbędne
anonim cytuj
29-11-2022
No właśnie dom jest cały czas użytkowany a brak wpisów w dzienniku budowy
anonim cytuj
29-11-2022
Legalna ścieżka to złożyc wniosek do pnb o legalizacje domu, za brak odbioru i mimo to zamieszkiwanie w nim to obecnie 10k kary i czas 30 dni na zgłoszenie,po tych 30 dniach kolejna kontrola i jeżeli nie zdążysz to 5k kary i tak do skutku, legalizacja to 50k plus kara za samowole budowlana (obecnie maksymalna to ponad milion zł), więc póki jeszcze pnb o samowoli nic nie wie to warto wyprostować dokumenty i być może uniknie się dodatkowej kary
anonim cytuj
29-11-2022
Jeszcze do nie dawna była abolicja gdzie można było skorzystać i nie płacić wszystkich tych opłat, ale to już chyba nieaktualne - do sprawdzenia bo nie chcę cię wprowadzać w błąd
anonim cytuj
29-11-2022
Tylko czy jest możliwość wyprostowania tego po tylu latach kierownik budowy pewno nie żyje
anonim cytuj
29-11-2022
Witam,
Po pierwsze, na początku chciałbym zaznaczyć, że skomplikowane sytuacje jak ta, gdzie mamy do czynienia z budynkiem wybudowanym 30 lat temu bez prowadzenia dziennika budowy, wymagają szczegółowego podejścia i analizy dokumentów.
Podstawą do legalizacji budynku może być Art. 36 ustawy Prawo budowlane, który mówi, że jeżeli obiekt budowlany powstał bez wymaganego pozwolenia na budowę, wówczas możliwe jest uzyskanie decyzji o pozwoleniu na użytkowanie na zasadach określonych dla obiektów istniejących.
Po drugie, co do dziennika budowy, fakt, że nie był on prowadzony niekoniecznie musi prowadzić do uznania budynku za samowolę budowlaną. Kluczowa może być decyzja o pozwoleniu na budowę - jeżeli została ona wydana, to z perspektywy prawa budowlanego nie jest to samowola.
Jednakże, po trzecie, powstaje pytanie o odbiór budynku. Zgodnie z art. 55 ustawy Prawo budowlane, obiekt budowlany powinien być oddany do użytkowania po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie lub zawiadomieniu o zakończeniu budowy i upływie 21 dni od daty złożenia tego zawiadomienia. Jeżeli budynek jest użytkowany bez wymaganego pozwolenia na użytkowanie, może to skutkować nałożeniem kary.
Jeżeli kierownik budowy nie żyje, możliwe jest uzupełnienie dokumentacji postępowaniem dowodowym, w którym zebrane zostaną zeznania świadków czy ekspertyzy techniczne. Warto zwrócić się do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego (PNB), aby dowiedzieć się, jakie dokumenty będą potrzebne w Twoim przypadku.
Czy w jakiś sposób umowa najmu okazjonalnego może być niekorzystna na najemcy? Chodzi o samą formę umowy. Osoby zainteresowane wynajmem nie chcą podpisać umowy najmu okazjonalnego, tłumacząc się komplikacjami prywatnymi, których nie chcą mówić. Czy ta umowa w jakiś sposób różni się od umowy na czas określony dla najemcy? Czy np. po zakończeniu umowy na czas określony trzeba znaleźć lokal zastępczy w sytuacji kiedy najemca nie chce się wyprowadz...
Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?...
Witam serdecznie chciałam się poradzić ponieważ jestem w niezręcznej sytuacji otóż wygląda to tak:
Aktualnie jestem w 7 tygodniu ciąży pracowałam w warunkach gdzie musiałam dźwigać dlatego mój ginekolog wystawił mi zwolnienie problem jest w tym ze nie przepracowałam miesiąca i L4 mam niepłatne a umowa kończy mi się 31.12 która na pewno nie zostanie mi również przedłużona. Czy jeżeli lekarz niema żadnych zastrzeżeń do innej pracy oczywiście takie...
Otrzymałam spadek wraz zadłużeniem. W skład masy spadkowej wchodzą: mieszkanie i 80 tys dlugu wynikającego z pożyczek w bankach. Kto w pierwszej kolejności upomni się o ten dług? Urząd skarbowy czy bank? I co jeśli nie jestem w stanie w chwili obecnej spłacać tego zadłużenia?
Czy od spadku muszę odprowadzić podatek?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: