Komornik pobiera pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien.

Witam
jestem osoba niepracującą, mam 500 + i alimenty. Nie mam pism od komornika wiec nawet nie mam sygnatury. Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien. Napisałam pismo o zwrot z wydrukowanymi wpływami z rachunku bankowego , komornik nawet nie odpisał.
Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ? Dodzwonić też się nie można.
anonim cytuj
19-11-2023
Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien

Na jakiej podstawie?
komornik nawet nie odpisał

W wyznaczone dni tygodnia komornik przyjmuje strony. Sprawdź kiedy i skontaktuj się z nim osobiście.

anonim cytuj
19-11-2023
Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ?

Tak. Przejść się do banku i wyjaśnić problem. Być może widzisz jedynie zapisy techniczne banku a samo zajęcie może powodować pewne ograniczenia w korzystaniu z rachunku czy wypłat środków (różnie jest w bankach). Środki o których piszesz nie podlegają zajęciu to raz a dwa co miesiąc masz kwotę wolną od zajęcia (2700 zł). Dlatego dziwi mnie fakt, że bank przekazał środki komornikowi. Żeby poznać problem musiałbym znać historię i saldo rachunku.
Bank pewnie będzie zasłaniał się tym, że środki po wpływie na rachunek tracą swój pierwotny charakter (o ile doszło do przekazania środków).
Komornik nie pracuje sam. W kancelarii są zatrudnieni pracownicy. Dlaczego nie dzwonisz w tej sprawie?
To jednak wcale nie zwalnia cię z zapłaty zadłużenia. Powinnaś o tym pomyśleć.

anonim cytuj
19-11-2023
Jeżeli chodzi o świadczenie 500+ to bank nie może się tak tłumaczyć, ponieważ pieniądze z tego świadczenia nie podlegają zajęciu i tych środków bank nie może przekazać komornikowi. To samo dotyczy m.in. świadczeń z NFAL.
Inaczej sprawa się mam z alimentami płaconymi bezpośrednio przez zobowiązanego. Co prawda alimenty też nie podlegają zajęciu, ale tutaj pozostaje kwestia czy bank wiedział, że są to alimenty.
Tak jak kolega napisał, najpierw musisz ustalić w banku czy faktycznie doszło do przelewu środków do komornika (przy pierwszym potrąceniu bank przetrzymuje środki przez 7 dni, zanim przekaże do komornika), czy tylko na rachunku powstał zapis techniczny pomniejszający saldo rachunku o wartość zadłużenia, a do żadnego przekazania środków nie doszło.
Jeżeli bank przekazał środki do komornika, to masz prawo wystąpić do sądu o zwolnienie tych środków spod egzekucji, a odpis pisma kierowanego do sądu prześlij do komornika.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ?
Prosze o informacje ,poradę. Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ? Dla byłego własciciela ubezpieczyciel przygotowal oferte (dalsza) na OC, której 1 rata jest płatna do 22listopada. Co w sytuacji jeśli ta umowa nie będzie wymówiona ale pierwsza rata za składkę będzie wpłacona pózniej, powiedzmy tydzień pozniej, niz okreslona data wplaty? Czy auto jest w tej sytuacji wciąż ubezpieczone ...
Jak liczone są nadgodziny?
Witajcie, Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?...
Operator upomina si o spłacony dług
Miałem trzy abonamenty w plus, wszystkie trzy zostały sprzedane firmom windykacyjnym. Spłaciłem je tam i na moją prośbę wysłaly one powiadomienie do plusa że wszystko zostało spłacone. Mimo to plus wciąż zarzeka się że u nich widnieje informacja o zaległościach. Co mogę jeszcze zrobić skoro do operatora nie dociera że wszystko jest uregulowane w firmie której dług sprzedali?...
Alimenty na byłą żonę.
Dzień dobry, mój partner płaci alimenty na swoją byłą żonę, nie mają dzieci. Ta kobieta mieszka ze swoim partnerem i wychowują razem dwójkę swoich dzieci (bliźniaki lat 1). Co powinniśmy zrobić w tej sytuacji, aby uwolnić mojego partnera od płacenia alimentów na byłą żonę? Rozwód z orzeczeniem o jego winie, początkowo miało być bez orzekania o winie. A jego była żona jest niepełnosprawna i pobiera na siebie jakieś zasiłki....

Wyszukiwarka