Komornik pobiera pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien.

Witam
jestem osoba niepracującą, mam 500 + i alimenty. Nie mam pism od komornika wiec nawet nie mam sygnatury. Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien. Napisałam pismo o zwrot z wydrukowanymi wpływami z rachunku bankowego , komornik nawet nie odpisał.
Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ? Dodzwonić też się nie można.
anonim cytuj
19-11-2023
Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien

Na jakiej podstawie?
komornik nawet nie odpisał

W wyznaczone dni tygodnia komornik przyjmuje strony. Sprawdź kiedy i skontaktuj się z nim osobiście.

anonim cytuj
19-11-2023
Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ?

Tak. Przejść się do banku i wyjaśnić problem. Być może widzisz jedynie zapisy techniczne banku a samo zajęcie może powodować pewne ograniczenia w korzystaniu z rachunku czy wypłat środków (różnie jest w bankach). Środki o których piszesz nie podlegają zajęciu to raz a dwa co miesiąc masz kwotę wolną od zajęcia (2700 zł). Dlatego dziwi mnie fakt, że bank przekazał środki komornikowi. Żeby poznać problem musiałbym znać historię i saldo rachunku.
Bank pewnie będzie zasłaniał się tym, że środki po wpływie na rachunek tracą swój pierwotny charakter (o ile doszło do przekazania środków).
Komornik nie pracuje sam. W kancelarii są zatrudnieni pracownicy. Dlaczego nie dzwonisz w tej sprawie?
To jednak wcale nie zwalnia cię z zapłaty zadłużenia. Powinnaś o tym pomyśleć.

anonim cytuj
19-11-2023
Jeżeli chodzi o świadczenie 500+ to bank nie może się tak tłumaczyć, ponieważ pieniądze z tego świadczenia nie podlegają zajęciu i tych środków bank nie może przekazać komornikowi. To samo dotyczy m.in. świadczeń z NFAL.
Inaczej sprawa się mam z alimentami płaconymi bezpośrednio przez zobowiązanego. Co prawda alimenty też nie podlegają zajęciu, ale tutaj pozostaje kwestia czy bank wiedział, że są to alimenty.
Tak jak kolega napisał, najpierw musisz ustalić w banku czy faktycznie doszło do przelewu środków do komornika (przy pierwszym potrąceniu bank przetrzymuje środki przez 7 dni, zanim przekaże do komornika), czy tylko na rachunku powstał zapis techniczny pomniejszający saldo rachunku o wartość zadłużenia, a do żadnego przekazania środków nie doszło.
Jeżeli bank przekazał środki do komornika, to masz prawo wystąpić do sądu o zwolnienie tych środków spod egzekucji, a odpis pisma kierowanego do sądu prześlij do komornika.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Zajęcie wynagrodzenia.
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...
Umorzenie zadłużenia.
Proszę o informację, czy jest szansa na umorzenie zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego? Od kilku lat sprawa jest na etapie egzekucji komorniczej. Do kogo udać się, w celu sprawdzenia kwoty zadłużenia? Osoba ta nie pracuje, nie ma dochodów, a także nie posiada majątku. Dzieci są już pełnoletnie i mają ukończone 25 i 30 lat. Zwracam się z prośbą udzielenia wskazówek, jak można pomóc takiej osobie?...
Mobbing w pracy.
Pracownik złożył oficjalne pismo do prezesa firmy o mobbing. Uzasadnia tym, że czuje się mobbingowany przez całą ekipę (pokłócił się z kierownikiem i obgadywał notorycznie innych pracowników, przez co oni po prostu przestali się odzywać. Cały konflikt). Czy jeśli udowodnią temu pracownikowi, że to nie jest mobbing i że oskarżył niesłusznie firmę, to czy może za to dostać zwolnienie dyscyplinarne?...
spłata kredytu po zakończeniu związku
Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu. On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie. Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartoś...

Wyszukiwarka