Komornik pobiera pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien.

Witam
jestem osoba niepracującą, mam 500 + i alimenty. Nie mam pism od komornika wiec nawet nie mam sygnatury. Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien. Napisałam pismo o zwrot z wydrukowanymi wpływami z rachunku bankowego , komornik nawet nie odpisał.
Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ? Dodzwonić też się nie można.
anonim cytuj
19-11-2023
Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien

Na jakiej podstawie?
komornik nawet nie odpisał

W wyznaczone dni tygodnia komornik przyjmuje strony. Sprawdź kiedy i skontaktuj się z nim osobiście.

anonim cytuj
19-11-2023
Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ?

Tak. Przejść się do banku i wyjaśnić problem. Być może widzisz jedynie zapisy techniczne banku a samo zajęcie może powodować pewne ograniczenia w korzystaniu z rachunku czy wypłat środków (różnie jest w bankach). Środki o których piszesz nie podlegają zajęciu to raz a dwa co miesiąc masz kwotę wolną od zajęcia (2700 zł). Dlatego dziwi mnie fakt, że bank przekazał środki komornikowi. Żeby poznać problem musiałbym znać historię i saldo rachunku.
Bank pewnie będzie zasłaniał się tym, że środki po wpływie na rachunek tracą swój pierwotny charakter (o ile doszło do przekazania środków).
Komornik nie pracuje sam. W kancelarii są zatrudnieni pracownicy. Dlaczego nie dzwonisz w tej sprawie?
To jednak wcale nie zwalnia cię z zapłaty zadłużenia. Powinnaś o tym pomyśleć.

anonim cytuj
19-11-2023
Jeżeli chodzi o świadczenie 500+ to bank nie może się tak tłumaczyć, ponieważ pieniądze z tego świadczenia nie podlegają zajęciu i tych środków bank nie może przekazać komornikowi. To samo dotyczy m.in. świadczeń z NFAL.
Inaczej sprawa się mam z alimentami płaconymi bezpośrednio przez zobowiązanego. Co prawda alimenty też nie podlegają zajęciu, ale tutaj pozostaje kwestia czy bank wiedział, że są to alimenty.
Tak jak kolega napisał, najpierw musisz ustalić w banku czy faktycznie doszło do przelewu środków do komornika (przy pierwszym potrąceniu bank przetrzymuje środki przez 7 dni, zanim przekaże do komornika), czy tylko na rachunku powstał zapis techniczny pomniejszający saldo rachunku o wartość zadłużenia, a do żadnego przekazania środków nie doszło.
Jeżeli bank przekazał środki do komornika, to masz prawo wystąpić do sądu o zwolnienie tych środków spod egzekucji, a odpis pisma kierowanego do sądu prześlij do komornika.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?...
Zbieg egzekucji komorniczej
Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 ...
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć?
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć? Dodam ze to pierwszy raz i tylko i wyłącznie przez sytuacje jaką mamy od początku korona wirusa i samochód firmowy odkupiony z tąd nie zostało przedłużone OC...
Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...

Wyszukiwarka