Komornik pobiera pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien.

Witam
jestem osoba niepracującą, mam 500 + i alimenty. Nie mam pism od komornika wiec nawet nie mam sygnatury. Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien. Napisałam pismo o zwrot z wydrukowanymi wpływami z rachunku bankowego , komornik nawet nie odpisał.
Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ? Dodzwonić też się nie można.
anonim cytuj
19-11-2023
Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien

Na jakiej podstawie?
komornik nawet nie odpisał

W wyznaczone dni tygodnia komornik przyjmuje strony. Sprawdź kiedy i skontaktuj się z nim osobiście.

anonim cytuj
19-11-2023
Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ?

Tak. Przejść się do banku i wyjaśnić problem. Być może widzisz jedynie zapisy techniczne banku a samo zajęcie może powodować pewne ograniczenia w korzystaniu z rachunku czy wypłat środków (różnie jest w bankach). Środki o których piszesz nie podlegają zajęciu to raz a dwa co miesiąc masz kwotę wolną od zajęcia (2700 zł). Dlatego dziwi mnie fakt, że bank przekazał środki komornikowi. Żeby poznać problem musiałbym znać historię i saldo rachunku.
Bank pewnie będzie zasłaniał się tym, że środki po wpływie na rachunek tracą swój pierwotny charakter (o ile doszło do przekazania środków).
Komornik nie pracuje sam. W kancelarii są zatrudnieni pracownicy. Dlaczego nie dzwonisz w tej sprawie?
To jednak wcale nie zwalnia cię z zapłaty zadłużenia. Powinnaś o tym pomyśleć.

anonim cytuj
19-11-2023
Jeżeli chodzi o świadczenie 500+ to bank nie może się tak tłumaczyć, ponieważ pieniądze z tego świadczenia nie podlegają zajęciu i tych środków bank nie może przekazać komornikowi. To samo dotyczy m.in. świadczeń z NFAL.
Inaczej sprawa się mam z alimentami płaconymi bezpośrednio przez zobowiązanego. Co prawda alimenty też nie podlegają zajęciu, ale tutaj pozostaje kwestia czy bank wiedział, że są to alimenty.
Tak jak kolega napisał, najpierw musisz ustalić w banku czy faktycznie doszło do przelewu środków do komornika (przy pierwszym potrąceniu bank przetrzymuje środki przez 7 dni, zanim przekaże do komornika), czy tylko na rachunku powstał zapis techniczny pomniejszający saldo rachunku o wartość zadłużenia, a do żadnego przekazania środków nie doszło.
Jeżeli bank przekazał środki do komornika, to masz prawo wystąpić do sądu o zwolnienie tych środków spod egzekucji, a odpis pisma kierowanego do sądu prześlij do komornika.

anonim cytuj
19-11-2023

Sugerowane Tematy

Nie chce zgodzić się na rozwód.
Witam mam pytanie. Mam ślub kościelny. Ale nie chce się zgodzić na rozwód Co mogę zrobić jak ewentualnie jak dostanę pozew? Żeby tego uniknąć....
Odkładam pieniądze na koncie w banku, czy urząd skarbowy może domagać się jakiegoś podatku od tej kwoty?
Witam. Pracuje zarabiam ( legalnie w Polsce) odkładam sobie pewne kwoty na koncie w banku, czy po pewnym czasie urząd skarbowy może domagać się ode mnie abym z uzbieranej sumy np 80 tys musiała przelać do urzędu skarbowego jak to wygląda ...
Testament.
Mój wujek (jestem jego bratanicą), chce zapisać mi w testamencie całe mieszkanie, jestem jedynym żyjącym członkiem jego rodziny. Jego żona zmarła kilka lat temu i ma dwójkę żyjącego rodzeństwa, które mają dzieci. Wujek i ciocia nie mieli dzieci. Czy wujek może mi w całości zapisać w testamencie całe mieszkanie czy będzie on nie ważny ze względu na rodzinę cioci, czy jej rodzina pomimo spisanego testamentu przez wujka po jej śmierci ma prawa do te...
Przyjęcie spadku, a konto bankowe.
Witam. Przejęłam spadek po ojcu ma on konto w banku, na którym jest dwóch właścicieli. Jak mam odzyskać pieniądze z konta....

Wyszukiwarka