Jak dowiedzieć się o wyroku sądu jako świadek?

Tydzień temu odbyła się rozprawa, gdzie brałam w niej udział jako świadek (ja złożyłam zawiadomienie) przeciwko dziewczynie, która w mojej sprawie złożyła fałszywe zeznania. Jak mogę się dowiedzieć jaki zapadł wyrok? Dzwoniłam do sądu i uzyskałam informację, że będąc świadkiem nie mogą podać wyroku.
anonim cytuj
04-04-2024
Do czego jest Pani ta informacja potrzebna?
Sekretariat może Pani podać, czy zapadł wyrok skazujący, uniewinniający lub inny.

anonim cytuj
04-04-2024
Dzwoniłam do sądu dla interesantów i dla świadka nie mogą udzielić informacji. Potrzebuje tej informacji, żeby wiedzieć czy wznowić sprawę odnośnie wcześniejszego zdarzenia, które zostało umorzone z powodu fałszywych zeznań.

anonim cytuj
04-04-2024
Proszę w takim razie zwrócić się do sądu na piśmie z wnioskiem o wyrażenie zgody na udostępnienie akt postępowania karnego do wglądu na podstawie art. 156 par. 1 kpk.
"(...) Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom. (...)"
Wniosek krótko uzasadnić - tak jak Pani napisała - że wynik tego postępowania jest istotny dla Pani interesu prawnego, tj. dla zwrócenia się do prokuratury z wnioskiem o podjęcie umorzonego dochodzenia, w toku którego nieprawdziwie zeznawała osoba oskarżona.
Jeśli to nie podziała, będzie musiała Pani wystąpić do prokuratury o podjęcie "w ciemno".

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Długi Spółdzielni Mieszkaniowej przerzucone na lokatorów.
Witam. Potrzebuję porady, bo nie bardzo wiem jak mam postąpić. Otóż jestem mieszkańcem bloku, który należy do spółdzielni mieszkaniowej. Mieszkanie jest moją własnością. Do spółdzielni płacę czynsz za ogrzewanie CO, za ciepłą wodę, za wywóz śmieci oraz opłaty eksploatacyjne. Dzisiaj dostałem pismo z Urzędu skarbowego, że wobec spółdzielni zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na rzecz spłaty długu wobec firmy wywożącej śmieci. Okazało się że ...
Jak policzyć alimenty wstecz?
Dzień dobry, Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odw...
Opieka nad schorowaną matką.
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara si...
Odroczenie rozprawy.
W sądzie toczy się postepowanie o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie wykonywania władzy rodzicielskiej. Złożone zostały wnioski dowodowe potwierdzające brak zainteresowania dzieckiem, dowody że ojciec na stałe przebywa za granicą co według KRIO jest trwałą przeszkodą w wykonywaniu władzy rodzicielskiej oraz została załączona opinia psychologa dziecięcego w której stwierdzono że dziecko nie zna ojca, nie chce się z nim spotykać i nie ma z nim wi...

Wyszukiwarka