Jak dowiedzieć się o wyroku sądu jako świadek?

Tydzień temu odbyła się rozprawa, gdzie brałam w niej udział jako świadek (ja złożyłam zawiadomienie) przeciwko dziewczynie, która w mojej sprawie złożyła fałszywe zeznania. Jak mogę się dowiedzieć jaki zapadł wyrok? Dzwoniłam do sądu i uzyskałam informację, że będąc świadkiem nie mogą podać wyroku.
anonim cytuj
04-04-2024
Do czego jest Pani ta informacja potrzebna?
Sekretariat może Pani podać, czy zapadł wyrok skazujący, uniewinniający lub inny.

anonim cytuj
04-04-2024
Dzwoniłam do sądu dla interesantów i dla świadka nie mogą udzielić informacji. Potrzebuje tej informacji, żeby wiedzieć czy wznowić sprawę odnośnie wcześniejszego zdarzenia, które zostało umorzone z powodu fałszywych zeznań.

anonim cytuj
04-04-2024
Proszę w takim razie zwrócić się do sądu na piśmie z wnioskiem o wyrażenie zgody na udostępnienie akt postępowania karnego do wglądu na podstawie art. 156 par. 1 kpk.
"(...) Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom. (...)"
Wniosek krótko uzasadnić - tak jak Pani napisała - że wynik tego postępowania jest istotny dla Pani interesu prawnego, tj. dla zwrócenia się do prokuratury z wnioskiem o podjęcie umorzonego dochodzenia, w toku którego nieprawdziwie zeznawała osoba oskarżona.
Jeśli to nie podziała, będzie musiała Pani wystąpić do prokuratury o podjęcie "w ciemno".

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Problem dot. aktu notarialnego.
Dzień dobry, Jakiś czas temu został zawarty akt notarialny o pożyczkę od osoby prywatnej. Teraz pożyczkodawca twierdzi, że akt ten jest unieważniony, sam pojechał do notariusza bez udziału pożyczkobiorcy i unieważnił akt. Problem w tym, że nie ukazał żadnego dowodu unieważnienia aktu, żadnego dokumentu. Moje pytanie brzmi, czy można w jakiś sposób, u prawnika lub notariusza, dowiedzieć się jaki jest aktualny stan tego aktu, czy jest on unieważni...
Nadpalenie mojego pojazdu.
Mam dość nietypowy problem. Moje auto zostało opalone od strony kierowcy przez auto które jak na razie wiem zostało podpalone, tak twierdzi biegły sądowy. Uszkodzonych są 3 pojazdy. Środkowy który został podpalony. Mój po prawej do niego opalony, "kogoś" po lewej także został opalony. Środkowy oraz ten po lewej stoją już jakiś czas, nie ruszane wyglądały na opuszczone. Obawiam się że środkowy nie ma obowiązkowego OC ..... Problem ma...
brak wypłat, zbywający szef
Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś...
Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...

Wyszukiwarka