Jak dowiedzieć się o wyroku sądu jako świadek?

Tydzień temu odbyła się rozprawa, gdzie brałam w niej udział jako świadek (ja złożyłam zawiadomienie) przeciwko dziewczynie, która w mojej sprawie złożyła fałszywe zeznania. Jak mogę się dowiedzieć jaki zapadł wyrok? Dzwoniłam do sądu i uzyskałam informację, że będąc świadkiem nie mogą podać wyroku.
anonim cytuj
04-04-2024
Do czego jest Pani ta informacja potrzebna?
Sekretariat może Pani podać, czy zapadł wyrok skazujący, uniewinniający lub inny.

anonim cytuj
04-04-2024
Dzwoniłam do sądu dla interesantów i dla świadka nie mogą udzielić informacji. Potrzebuje tej informacji, żeby wiedzieć czy wznowić sprawę odnośnie wcześniejszego zdarzenia, które zostało umorzone z powodu fałszywych zeznań.

anonim cytuj
04-04-2024
Proszę w takim razie zwrócić się do sądu na piśmie z wnioskiem o wyrażenie zgody na udostępnienie akt postępowania karnego do wglądu na podstawie art. 156 par. 1 kpk.
"(...) Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom. (...)"
Wniosek krótko uzasadnić - tak jak Pani napisała - że wynik tego postępowania jest istotny dla Pani interesu prawnego, tj. dla zwrócenia się do prokuratury z wnioskiem o podjęcie umorzonego dochodzenia, w toku którego nieprawdziwie zeznawała osoba oskarżona.
Jeśli to nie podziała, będzie musiała Pani wystąpić do prokuratury o podjęcie "w ciemno".

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Koszty zastępstwa procesowego.
Czy jeśli w sprawie cywilnej sama się reprezentuję (nie mam pełnomocnika) to Sąd przyzna mi koszty zastępstwa procesowego? Oczywiście zakładając że "wygram" sprawę. Musiałam poświęcić mnóstwo czasu na przestudiowanie prawa w tym zakresie, doszkolenie się. Czy jest jakiś sposób aby sąd jednak koszty zastępstwa procesowego mi zasądził?...
Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?
Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar....
Najemca wypowiedział umowę.
Wynająłem mieszkanie na czas określony z miesięcznym wypowiedzeniem, niestety lokator po 4 miesiącach złożył wypowiedzenie tydzień temu. Umówiliśmy się wtedy że jeszcze tydzień zostanie w mieszkaniu i dopłaci brakującą kwotę czynszu (Czynsz wynosi 2000zł natomiast kaucja to 1500zł i tu umówiliśmy się że po prostu dopłaci 500zł jako czynsz za październik) lokator zniknął z dnia na dzień nie płacąc reszty należnego czynszu oraz nie oddając kluczy d...
Czy oskarżony ma prawo do zmiany obrońcy w trakcie procesu?
Witam, Zmagam się z trudną sytuacją prawną i szukam porady. Jestem oskarżony w sprawie kryminalnej i początkowo wynająłem prywatnego adwokata, aby mnie reprezentować. Niestety, mam coraz więcej problemów z komunikacją z moim obecnym prawnikiem, który wydaje się nie angażować się w moją sprawę tak, jakbym oczekiwał. Czy mam prawo zmienić mojego obrońcę w trakcie trwania procesu? Czy są jakieś ograniczenia czy warunki, które muszę spełnić, ab...

Wyszukiwarka