Jak dowiedzieć się o wyroku sądu jako świadek?

Tydzień temu odbyła się rozprawa, gdzie brałam w niej udział jako świadek (ja złożyłam zawiadomienie) przeciwko dziewczynie, która w mojej sprawie złożyła fałszywe zeznania. Jak mogę się dowiedzieć jaki zapadł wyrok? Dzwoniłam do sądu i uzyskałam informację, że będąc świadkiem nie mogą podać wyroku.
anonim cytuj
04-04-2024
Do czego jest Pani ta informacja potrzebna?
Sekretariat może Pani podać, czy zapadł wyrok skazujący, uniewinniający lub inny.

anonim cytuj
04-04-2024
Dzwoniłam do sądu dla interesantów i dla świadka nie mogą udzielić informacji. Potrzebuje tej informacji, żeby wiedzieć czy wznowić sprawę odnośnie wcześniejszego zdarzenia, które zostało umorzone z powodu fałszywych zeznań.

anonim cytuj
04-04-2024
Proszę w takim razie zwrócić się do sądu na piśmie z wnioskiem o wyrażenie zgody na udostępnienie akt postępowania karnego do wglądu na podstawie art. 156 par. 1 kpk.
"(...) Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom. (...)"
Wniosek krótko uzasadnić - tak jak Pani napisała - że wynik tego postępowania jest istotny dla Pani interesu prawnego, tj. dla zwrócenia się do prokuratury z wnioskiem o podjęcie umorzonego dochodzenia, w toku którego nieprawdziwie zeznawała osoba oskarżona.
Jeśli to nie podziała, będzie musiała Pani wystąpić do prokuratury o podjęcie "w ciemno".

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Przepisanie mieszkania na partnerkę.
Witam , bardzo proszę o poradę , jestem w nieślubnym związku ze swoim partnerem , mieszkam w jego mieszkaniu Chciałabym mieć prawa do mieszkania partnera , w którym mieszkam , jakie kroki powinnam poczynić . Czy pobranie się z partnerem będzie gwarancją, że będę miała prawo do mieszkania , czy poza pobraniem , przepisanie mieszkania wchodziłoby grę , i jak to przepisanie wygląda, czy to jest darowizna z dożywotnim zamieszkaniem i jakie są koszty...
Czy sprzedający/świadczący usługę ma obowiązek zapłacić za transport?
Czy zgodnie z art. 561 kodeksu cywilnego, sprzedający/świadczący usługę ma obowiązek zapłacić za transport? A jeżeli tak to w jaki sposób? Bo oddałem do niego samochód na całkowity remont, i po przejechaniu 3tys km znowu samochód zepsuty. Napisałem mu pismo z tytułu rękojmi, on odpisał żeby mu przywieść samochód, tylko problem jest taki że mam do niego 300km. Kontakt z nim jest bardzo trudny, napisać jakieś pismo do niego w tej sprawie, wynająć l...
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach....
Umowa najmu okazjonalnego.
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach: 1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania 2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć? Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...

Wyszukiwarka