Jak dowiedzieć się o wyroku sądu jako świadek?

Tydzień temu odbyła się rozprawa, gdzie brałam w niej udział jako świadek (ja złożyłam zawiadomienie) przeciwko dziewczynie, która w mojej sprawie złożyła fałszywe zeznania. Jak mogę się dowiedzieć jaki zapadł wyrok? Dzwoniłam do sądu i uzyskałam informację, że będąc świadkiem nie mogą podać wyroku.
anonim cytuj
04-04-2024
Do czego jest Pani ta informacja potrzebna?
Sekretariat może Pani podać, czy zapadł wyrok skazujący, uniewinniający lub inny.

anonim cytuj
04-04-2024
Dzwoniłam do sądu dla interesantów i dla świadka nie mogą udzielić informacji. Potrzebuje tej informacji, żeby wiedzieć czy wznowić sprawę odnośnie wcześniejszego zdarzenia, które zostało umorzone z powodu fałszywych zeznań.

anonim cytuj
04-04-2024
Proszę w takim razie zwrócić się do sądu na piśmie z wnioskiem o wyrażenie zgody na udostępnienie akt postępowania karnego do wglądu na podstawie art. 156 par. 1 kpk.
"(...) Za zgodą prezesa sądu akta te mogą być udostępnione również innym osobom. (...)"
Wniosek krótko uzasadnić - tak jak Pani napisała - że wynik tego postępowania jest istotny dla Pani interesu prawnego, tj. dla zwrócenia się do prokuratury z wnioskiem o podjęcie umorzonego dochodzenia, w toku którego nieprawdziwie zeznawała osoba oskarżona.
Jeśli to nie podziała, będzie musiała Pani wystąpić do prokuratury o podjęcie "w ciemno".

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Dlaczego policjanyt prosił o moją date urodzenia?
Została mi doręczona przesyłka polecona z komendy policji przez policjanta. Podpisałam pełnym imieniem i nazwiskiem oraz datę doręczenia. Po przekazaniu mi przesyłki policjant polecił mi abym podała swoją datę urodzenia. Podałam i policjant odjechał a ja zastanawiam się, po co mu była potrzebna moja data urodzenia skoro wszystkie moje dane są w KMP jako świadka zdarzenia. Czy powinnam podawać tą datę czy mogłam odmówić. To było tak szybko że bez ...
Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...
Pozwany chory na schozofrenie, nagadał głupot czym się pogrązył. Czy można to jakoś odkręcić lub unieważnić?
Witam, mam takie pytanie mam w rodzinie chorego na schizofrenie paranoidalaną, i tak we wtorek była rozprawa on był pozwanym i strasznych głupot nagadał czym się pogrążył, I teraz moje pytanie czy można to jakoś odkręcić unieważnić rozprawę czy coś takiego, wyrok juz zapadł we wtorek właśnie I teraz się zastanawiamy jak to rozwiązać lub gdzie szukać rozwiązania... bardzo proszę o każda radę bo my juz wyczerpaliśmy pomysły ( podobno nie da się tak...
Czy właściciel działki zobowiązany jest do zadbania o nią?
Witam serdecznie. Czy istnieje jakiś przepis mówiący o tym, że właściciel działki zobowiązany jest do zadbania o nią? Mieszkam w domu jednorodzinnym w górach. Pod moim domem jest zaniedbana działka której właściciel mieszka jakieś 100 km od tego miejsca. Gdyby nie to, że dba się o swoje, już dawno miała bym w swoim ogrodzie ciernie i inne chwasty... Nie mówiąc już o żmijach i innych żyjątkach. Czy faktycznie tak jest ze " wolnoć Tomku w swo...

Wyszukiwarka