Chciałabym mieć dostęp do sprawdzianów mojego dziecka.
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?
Nie musisz sama udać do nauczyciela i on sam ci powinien pokazać ten sprawdzian
anonim cytuj
18-11-2021
Pismo do szkoły o udostępnienie kopii dokumentu.
anonim cytuj
18-11-2021
,,- Udostępnianie sprawdzonych i ocenionych prac pisemnych uczniów reguluje art. 44e ust. 4 Ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2019 r. poz. 1481, 1818 i 2197). Przytoczony przepis stanowi, że sprawdzone i ocenione prace pisemne ucznia są udostępniane uczniowi i jego rodzicom. Uzyskanie sprawdzonej pracy pisemnej jest również wyrazem prawa ucznia i jego rodziców do bezpośredniego dostępu do informacji o postępach w nauce lub ich braku - wyjaśnia Jerzy Wiśniewski, dyrektor Wydziału Strategii i Nadzoru Pedagogicznego Kuratorium Oświaty w Gdańsku. - Jednocześnie art. 44e ust. 7. ustawy wskazuje, że szkoła musi określić w swoim statucie sposób tego udostępniania. Przy wyborze sposobu udostępniania sprawdzonych prac szkoła powinna wziąć pod uwagę realne możliwości szybkiego otrzymania przez ucznia i jego rodziców wspomnianej pracy, np. przekazanie zainteresowanym oryginału pracy lub jego kopii, udostępnianie pracy w domu z prośbą o zwrot pracy podpisanej przez rodziców itd. Udostępnianie prac do wglądu tylko na terenie szkoły (np. w czasie organizowanych przez szkołę spotkań z rodzicami) nie spełnia warunku swobodnego dostępu rodziców ucznia do informacji o postępach i trudnościach w nauce ich dziecka."
Witam. Pracuję w gastronomii,do moich obowiązków należy również ogarnięcie śmietnika. Mamy wielkie kontenery na kółkach,które trzeba przesuwać. Nie mam pojęcia ile ważą,ale są bardzo ciężkie (kontenery jak na zdjęciu). Nigdzie nie widzę informacji odnośnie dopuszczalnej wagi,jeśli chodzi o przesuwanie,a nie wiem,czy dźwiganie się pod to zalicza. Proszę o pomoc i ewentualnie konkretne przepisy. Z góry dziękuję...
Składałem wniosek o mieszkanie socjalne, dostałem się, zaprezentowano mi jedno mieszkanie a doszły mnie słuchy, że powinienem dostać dwie propozycje. Drugiej nie dostałem a tego które mi zaprezentowano nie wziąłem. Okoliczni mieszkańcy byli nie zaciekawi a mieszkanie z moją choroba niepełnosprawności nie nadawało się do zamieszkania pod względem psychicznym, gdyż od razu zaczęło powodować u mnie różne dolegliwości. Nadmiar tego, po zamieszkaniu t...
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
Babcia chce przepisać dom na mnie i mojego tatę. Tata ma syna z pierwszego małżeństwa, który z nami nie utrzymuje kontaktu. Czy w razie śmierci babci lub taty przyrodni brat ma prawo do zachowku? Jak to wygląda prawnie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: