Chciałabym mieć dostęp do sprawdzianów mojego dziecka.
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?
Nie musisz sama udać do nauczyciela i on sam ci powinien pokazać ten sprawdzian
anonim cytuj
18-11-2021
Pismo do szkoły o udostępnienie kopii dokumentu.
anonim cytuj
18-11-2021
,,- Udostępnianie sprawdzonych i ocenionych prac pisemnych uczniów reguluje art. 44e ust. 4 Ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2019 r. poz. 1481, 1818 i 2197). Przytoczony przepis stanowi, że sprawdzone i ocenione prace pisemne ucznia są udostępniane uczniowi i jego rodzicom. Uzyskanie sprawdzonej pracy pisemnej jest również wyrazem prawa ucznia i jego rodziców do bezpośredniego dostępu do informacji o postępach w nauce lub ich braku - wyjaśnia Jerzy Wiśniewski, dyrektor Wydziału Strategii i Nadzoru Pedagogicznego Kuratorium Oświaty w Gdańsku. - Jednocześnie art. 44e ust. 7. ustawy wskazuje, że szkoła musi określić w swoim statucie sposób tego udostępniania. Przy wyborze sposobu udostępniania sprawdzonych prac szkoła powinna wziąć pod uwagę realne możliwości szybkiego otrzymania przez ucznia i jego rodziców wspomnianej pracy, np. przekazanie zainteresowanym oryginału pracy lub jego kopii, udostępnianie pracy w domu z prośbą o zwrot pracy podpisanej przez rodziców itd. Udostępnianie prac do wglądu tylko na terenie szkoły (np. w czasie organizowanych przez szkołę spotkań z rodzicami) nie spełnia warunku swobodnego dostępu rodziców ucznia do informacji o postępach i trudnościach w nauce ich dziecka."
Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego.
Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?...
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właś...
Dzień dobry.
Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...
Witam przyszło postanowienie z sądu o ogłoszeniu mnie upadłości konsumenckiej.
Przydzielono syndyka o oparciu o art. 491(1) ust.1 z dnia 28 lutego 2003r.
Prawo upadłościowe(Dz.U. z 2020r. poz.1228 )...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: