Chciałabym mieć dostęp do sprawdzianów mojego dziecka.
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?
Nie musisz sama udać do nauczyciela i on sam ci powinien pokazać ten sprawdzian
anonim cytuj
18-11-2021
Pismo do szkoły o udostępnienie kopii dokumentu.
anonim cytuj
18-11-2021
,,- Udostępnianie sprawdzonych i ocenionych prac pisemnych uczniów reguluje art. 44e ust. 4 Ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2019 r. poz. 1481, 1818 i 2197). Przytoczony przepis stanowi, że sprawdzone i ocenione prace pisemne ucznia są udostępniane uczniowi i jego rodzicom. Uzyskanie sprawdzonej pracy pisemnej jest również wyrazem prawa ucznia i jego rodziców do bezpośredniego dostępu do informacji o postępach w nauce lub ich braku - wyjaśnia Jerzy Wiśniewski, dyrektor Wydziału Strategii i Nadzoru Pedagogicznego Kuratorium Oświaty w Gdańsku. - Jednocześnie art. 44e ust. 7. ustawy wskazuje, że szkoła musi określić w swoim statucie sposób tego udostępniania. Przy wyborze sposobu udostępniania sprawdzonych prac szkoła powinna wziąć pod uwagę realne możliwości szybkiego otrzymania przez ucznia i jego rodziców wspomnianej pracy, np. przekazanie zainteresowanym oryginału pracy lub jego kopii, udostępnianie pracy w domu z prośbą o zwrot pracy podpisanej przez rodziców itd. Udostępnianie prac do wglądu tylko na terenie szkoły (np. w czasie organizowanych przez szkołę spotkań z rodzicami) nie spełnia warunku swobodnego dostępu rodziców ucznia do informacji o postępach i trudnościach w nauce ich dziecka."
Dzień dobry,
Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.).
Kwota inwestycji 75500zł.
Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad).
Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
Mam dozór policyjny sama sobie dni wybrałam dwa razy w miesiącu muszę się meldowac. Ale w grudniu wypada 25 czyli 1 dzień świąt i będę u rodzicow policja nie zgodziła się na inny dzien meldunku bo system nie przepusci. Gdzie mam się zgłosić o zmianę tego dnia to tylko jednorazowa sytuacja do prokuratury która wniosła o dozór?...
Czy na etapie ustalania spadkobierców z wniosku wierzyciela, spadkobiercy ustawowi mogą nie przyjąć spadku po zmarłej? Od śmierci spadkodawcy minęły 3 lata a bank wystąpił o ustalenie spadkobierców po osobie która zaciągnęła kredyt. Dodam że spadkobiercy ustawowi nie odrzucili spadku w terminie 6 miesięcy....
Witam, mama zmarła pod koniec roku i chcemy razem z bratem odrzucić spadek ze względu na zadłużenie. Jaki to koszt u notariusza? Znajomy powiedział że 600 zł. Czy to możliwe? Można to zrobić za jednym razem? Mieszkamy w innych miastach i ciężko ogarnąć czas ze względu na pracę....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: