Dług spadkowy.

Pan X umiera z długami. Nie ma dzieci ani żony. Żyje jego matka. Proszę o informację, czy w razie gdyby matka zmarła i nie zdążyła odrzucić spadku w ciągu 6 m-cy, czy dług Pana X przechodzi na dalszą rodzinę tj. siostrzenice ?
anonim cytuj
03-04-2024
Jeśli matka zmarła przed upływem terminu do odrzucenia spadku, to jej spadkobiercy mogą odrzucić spadek po tym spadkodawcy, niezależnie od tego, czy przyjmują czy odrzucają po niej spadek.

anonim cytuj
03-04-2024
Dług pana X staje się wtedy częścią masy spadkowej po jego matce i wszyscy którzy po niej dziedziczą - dziedziczą równocześnie to co odziedziczyła matka po panu X.

anonim cytuj
03-04-2024
Skoro nie żyje ojciec pana X to spadek po panu X dziedziczy w połowie matka, a w drugiej połowie rodzeństwo. Jeśli któreś z rodzeństwa nie żyje, to jego dzieci, wnuki.

anonim cytuj
03-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...
Jak przejść na emeryturę?
Witam Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika. 1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada. 2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Urlop macierzyński, w tym czasie podwyżki które mnie ominęły. Czy mogę ubiegać się o wyrównanie stawki?
Witam. Pracuje w firmie 8 lat. Ostatni rok bylam na macierzyńskim. W tym czasie były podwyżki, które mnie ominęły. Po powrocie poszłam o wyrównanie stawki do wysokości stawki pracowników, którzy mają przepracowane podobne lata na tym samym stanowisku. Usłyszałam od szefa odpowiedź " w ostatnim roku nie przyczyniła się Pani do rozwoju firmy." Zaznaczę, że moja stawka równa jest z osobami, które pracują od roku. Czy taka odpowiedź szef...
Wezwanie do zapłaty przez komornika.
Wezwanie do zapłaty od komornika. Zapłacone osobiście w kancelarii 3 dni później. Mimo tego i tak komornik ściągnął kwotę z mojego konta bankowego 2 dni po tym jak zapłaciłem w kancelarii . W kancelarii próba wyjaśnienia sprawy. Rzeczywiście doszło do pomyłki. Ale pieniądze nie zostały zwrócone na moje konto. Pani w kancelarii pokazuje potwierdzenie przelewu na moje nazwisko (niby, że pieniądze zostały zwrócone) ale zupełnie inny nr konta, któr...

Wyszukiwarka