Bank nie uznał reklamacji.

Dzień dobry , zostałem oszukany na blika , dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych , zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik , podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx , bank nie uznał mi reklamacji , napisali że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ?
Blik został wysłany na jakiś dziwny ciąg liter i cyfr to nie była osoba ani instytucja , czemu bank tego nie zauważył .
anonim cytuj
14-11-2023
Co do zasady to bank odpowiada za takie nieautoryzowane transakcje. Twoja odpowiedzialność to 50 Euro. Mówi o tym art. 46 Ustawy o usługach płatniczych. Musieliby ci udowodnić, ze wykazałeś się rażącym niedbalstwem i rzecz jasna niemalże na 100% tak ci odpiszą w odpowiedzi na reklamacje, ale jest już wiadro wyroków w których sad jednak przyznał racje poszkodowanym.

anonim cytuj
14-11-2023
W tej chwili napisałem odwołanie od reklamacji , napisałem ze to nie było rażące niedbalstwem tylko lekkomyślność. Musze założyć im sprawę ?

anonim cytuj
14-11-2023
Czyli wziąłeś na siebie jeśli nie winę to przynajmniej współwinę.
Zacznij od Rzecznika Finansowego i poproś o postępowanie interwencyjne. To nic nie kosztuje. W dalszej kolejności postępowanie polubowne przed RF. Jak to nie pomoże to sąd powszechny. Stanowisko RF będzie ci przydatne w sądzie.

anonim cytuj
14-11-2023
Czyli wziąłeś na siebie jeśli nie winę to przynajmniej współwinę.
Zacznij od Rzecznika Finansowego i poproś o postępowanie interwencyjne. To nic nie kosztuje. W dalszej kolejności postępowanie polubowne przed RF. Jak to nie pomoże to sąd powszechny. Stanowisko RF będzie ci przydatne w sądzie.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę odrzucić spadek po terminie?
Czy na etapie ustalania spadkobierców z wniosku wierzyciela, spadkobiercy ustawowi mogą nie przyjąć spadku po zmarłej? Od śmierci spadkodawcy minęły 3 lata a bank wystąpił o ustalenie spadkobierców po osobie która zaciągnęła kredyt. Dodam że spadkobiercy ustawowi nie odrzucili spadku w terminie 6 miesięcy....
Nieuczciwa konkurencja.
Pracowałem przez dłuższy czas na zasadzie umowy o współpracę (świadczyłem usługi jako jednoosobowa działalność gospodarcza). Bez zapisów o zakazie konkurencji, ale z klauzulą poufności. Jakiś czas temu nasze drogi z pracodawcą się rozeszły (umowa o współpracy wypowiedziana). Ja świadczyłem sobie usługi dalej we już na własną rękę dla nowych klientów. Ostatnio jednak jeden z klientów mojej starej firmy, którego bardzo zaniedbano po moim odejściu ...
Reklamacja rozdartej paczki w firmie kurierskiej.
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo. Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić? Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...

Wyszukiwarka