Bank nie uznał reklamacji.

Dzień dobry , zostałem oszukany na blika , dostałem email od olx z fałszywym likiem i potwierdzeniem danych , zalogowałem się do banku zostałem poproszony o numer blik , podałem go i w tej samej chwili pobrało mi 3tys ,zgłosiłem sprawę na policję i olx , bank nie uznał mi reklamacji , napisali że ja wszystko potwierdziłem a oni w niczym nie zawinili . Czy mogę się jakoś odwołać i jest szansa na to ze bank odda mi stracone pieniądze ?
Blik został wysłany na jakiś dziwny ciąg liter i cyfr to nie była osoba ani instytucja , czemu bank tego nie zauważył .
anonim cytuj
14-11-2023
Co do zasady to bank odpowiada za takie nieautoryzowane transakcje. Twoja odpowiedzialność to 50 Euro. Mówi o tym art. 46 Ustawy o usługach płatniczych. Musieliby ci udowodnić, ze wykazałeś się rażącym niedbalstwem i rzecz jasna niemalże na 100% tak ci odpiszą w odpowiedzi na reklamacje, ale jest już wiadro wyroków w których sad jednak przyznał racje poszkodowanym.

anonim cytuj
14-11-2023
W tej chwili napisałem odwołanie od reklamacji , napisałem ze to nie było rażące niedbalstwem tylko lekkomyślność. Musze założyć im sprawę ?

anonim cytuj
14-11-2023
Czyli wziąłeś na siebie jeśli nie winę to przynajmniej współwinę.
Zacznij od Rzecznika Finansowego i poproś o postępowanie interwencyjne. To nic nie kosztuje. W dalszej kolejności postępowanie polubowne przed RF. Jak to nie pomoże to sąd powszechny. Stanowisko RF będzie ci przydatne w sądzie.

anonim cytuj
14-11-2023
Czyli wziąłeś na siebie jeśli nie winę to przynajmniej współwinę.
Zacznij od Rzecznika Finansowego i poproś o postępowanie interwencyjne. To nic nie kosztuje. W dalszej kolejności postępowanie polubowne przed RF. Jak to nie pomoże to sąd powszechny. Stanowisko RF będzie ci przydatne w sądzie.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Opieka nad partnerem.
Witajcie. W lutym tego roku przeszłam operację, po której mój partner dostał na mnie opiekę w dniach 23.02- 03.03, wypełnił wniosek Z-15B. Teraz urodziło nam się dziecko, w szpitalu dali mi do wypełnienia druk do opieki dla partnera nade mną na okres 14 dni. Czy partner może skorzystać z tych 14 dni, czy należy wypisać wniosek wyłącznie na 5 dni (9 wykorzystał luty /marzec)? Czy to się nie sumuje?...
Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...
Wycena wartości auta po kolizji.
Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni. Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób? "Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztó...
Przelew od rodzica 30k
Witam, Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłaszaniem do US. Czy takie przelewy 500zł/1k liczą się do darowizny? Druga sprawa, że potrzebuję od rodziców 30k, które oddam w ciągu 3m. Jako, że limit darowizny wynosi ponad 30k czy muszę to podpisać jako darowizna, czy np można z tytułem - mieszkanie/życie i przejdzie? Dodam że już kiedyś pożyczałem od nich 15k(rok te...

Wyszukiwarka