Płatność za wynajem mieszkania.

W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę.
Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW".
Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy?
Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpisze mi się pod tym "rachunkiem"?
anonim cytuj
07-11-2023
Płatność za mieszkanie to nie przelew środków. Zbieraj jedynie potwierdzenia przelewu.
Ja bym tytuł przelewu zmienił, ale to ja.

anonim cytuj
07-11-2023
Oczywiście, że napiszę w tytule przelewu "umowa najmu ul. taka i taka 1/1"
Pytanie tylko czy taki świstek niepodpisany jest wystarczający do wskazania numeru konta czy musi być aneks?

anonim cytuj
07-11-2023
A w umowie masz napisane że:
- należność z tytułu najmu mieszkania przy kiepskiej 13 będzie płatna w gotówce?

anonim cytuj
07-11-2023
Nic nie jest napisane na temat formy płatności.
Czyli co wystarczy jak mi się podpisze na tym papierku na którym jest wskazany nr konta?

anonim cytuj
07-11-2023
Jak będzie jego podpis, tak.
Zbieraj wszelkie potwierdzenia płatności.

anonim cytuj
07-11-2023
Zmiana sposobu płatności z gotówkowej na przelew bankowy nie wymaga formalnego aneksu do umowy najmu, jeśli w umowie nie została wprost wskazana forma płatności jako wyłącznie gotówkowa. Niemniej jednak dla pewności obu stron zaleca się sporządzenie pisemnego aneksu lub przynajmniej pisemne potwierdzenie otrzymanego numeru konta i zgody na taką formę płatności.

Prawidłowo wskazane jest, aby w tytule przelewu precyzować, za co dokładnie płatność jest realizowana, co ułatwi późniejsze ewentualne dochodzenie roszczeń lub udowodnienie faktu zapłaty. Zatem w tytule przelewu warto wpisać "opłata za najem ul. [adres] [miesiąc/rok]".

Jeśli wynajmujący dostarczył informacje o numerze konta na niepodpisanym dokumencie, powinien to potwierdzić swoim podpisem. Podpis wynajmującego będzie potwierdzeniem, że podane dane są zgodne z jego wolą i że wyraża zgodę na otrzymywanie płatności na wskazane konto.

Co do potwierdzeń płatności – są one niezwykle ważne. Przelew bankowy sam w sobie jest potwierdzeniem transakcji i można go przedstawić jako dowód zapłaty w razie sporu. Niezależnie jednak od formy płatności, zawsze należy przechowywać dowody dokonanych transakcji.

anonim cytuj
09-11-2023

Sugerowane Tematy

Koszty komornicze.
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...
Nabycie spadku.
Za 3 tygodnie ma odbyć się sprawa o nabycie spadku po wielu zmarłych. Niestety wczoraj zmarł jeden z uczestników postępowania. Z racji tego że był kawalerem i jego rodzice już nie żyją dziedziczy po nim rodzeństwo, które też jest w gronie uczestników postępowania spadkowego. W związku z tym ich udział w prawie do spadku zwiększy się o część po swoim bracie. Czy jako wnioskodawca muszę przed rozprawą poinformować sąd o zaistniałej sytuacji i np. ...
Pozew o uchylenie alimentów
Dzień dobry, Proszę o poradę. Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?...
Licytacja mieszkania
Witam proszę o poradę. Moja mama posiada 1/2 nieruchomości budynku socjalnego na własność. Przyszło jej pismo z gminy że może wykupić druga polowe nieruchomości, więc moja mama złożyła deklaracje o wykupie mieszkania. Następnie przyszło jej pismo o licytacji mieszkania. Na który nie pojechała.. Przegapiła. Teraz przyszło jej pismo że jakaś osoba przelicytowała mieszkanie. Zastanawia mnie to czy powinno jej przyjść pismo że przystępuje jeszcze j...

Wyszukiwarka