W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę.
Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW".
Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy?
Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpisze mi się pod tym "rachunkiem"?
Płatność za mieszkanie to nie przelew środków. Zbieraj jedynie potwierdzenia przelewu.
Ja bym tytuł przelewu zmienił, ale to ja.
anonim cytuj
07-11-2023
Oczywiście, że napiszę w tytule przelewu "umowa najmu ul. taka i taka 1/1"
Pytanie tylko czy taki świstek niepodpisany jest wystarczający do wskazania numeru konta czy musi być aneks?
anonim cytuj
07-11-2023
A w umowie masz napisane że:
- należność z tytułu najmu mieszkania przy kiepskiej 13 będzie płatna w gotówce?
anonim cytuj
07-11-2023
Nic nie jest napisane na temat formy płatności.
Czyli co wystarczy jak mi się podpisze na tym papierku na którym jest wskazany nr konta?
anonim cytuj
07-11-2023
Jak będzie jego podpis, tak.
Zbieraj wszelkie potwierdzenia płatności.
anonim cytuj
07-11-2023
Zmiana sposobu płatności z gotówkowej na przelew bankowy nie wymaga formalnego aneksu do umowy najmu, jeśli w umowie nie została wprost wskazana forma płatności jako wyłącznie gotówkowa. Niemniej jednak dla pewności obu stron zaleca się sporządzenie pisemnego aneksu lub przynajmniej pisemne potwierdzenie otrzymanego numeru konta i zgody na taką formę płatności.
Prawidłowo wskazane jest, aby w tytule przelewu precyzować, za co dokładnie płatność jest realizowana, co ułatwi późniejsze ewentualne dochodzenie roszczeń lub udowodnienie faktu zapłaty. Zatem w tytule przelewu warto wpisać "opłata za najem ul. [adres] [miesiąc/rok]".
Jeśli wynajmujący dostarczył informacje o numerze konta na niepodpisanym dokumencie, powinien to potwierdzić swoim podpisem. Podpis wynajmującego będzie potwierdzeniem, że podane dane są zgodne z jego wolą i że wyraża zgodę na otrzymywanie płatności na wskazane konto.
Co do potwierdzeń płatności – są one niezwykle ważne. Przelew bankowy sam w sobie jest potwierdzeniem transakcji i można go przedstawić jako dowód zapłaty w razie sporu. Niezależnie jednak od formy płatności, zawsze należy przechowywać dowody dokonanych transakcji.
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...
Za 3 tygodnie ma odbyć się sprawa o nabycie spadku po wielu zmarłych. Niestety wczoraj zmarł jeden z uczestników postępowania. Z racji tego że był kawalerem i jego rodzice już nie żyją dziedziczy po nim rodzeństwo, które też jest w gronie uczestników postępowania spadkowego. W związku z tym ich udział w prawie do spadku zwiększy się o część po swoim bracie.
Czy jako wnioskodawca muszę przed rozprawą poinformować sąd o zaistniałej sytuacji i np. ...
Dzień dobry, Proszę o poradę.
Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?...
Witam proszę o poradę.
Moja mama posiada 1/2 nieruchomości budynku socjalnego na własność. Przyszło jej pismo z gminy że może wykupić druga polowe nieruchomości, więc moja mama złożyła deklaracje o wykupie mieszkania. Następnie przyszło jej pismo o licytacji mieszkania. Na który nie pojechała.. Przegapiła. Teraz przyszło jej pismo że jakaś osoba przelicytowała mieszkanie.
Zastanawia mnie to czy powinno jej przyjść pismo że przystępuje jeszcze j...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: