Płatność za wynajem mieszkania.

W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę.
Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW".
Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy?
Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpisze mi się pod tym "rachunkiem"?
anonim cytuj
07-11-2023
Płatność za mieszkanie to nie przelew środków. Zbieraj jedynie potwierdzenia przelewu.
Ja bym tytuł przelewu zmienił, ale to ja.

anonim cytuj
07-11-2023
Oczywiście, że napiszę w tytule przelewu "umowa najmu ul. taka i taka 1/1"
Pytanie tylko czy taki świstek niepodpisany jest wystarczający do wskazania numeru konta czy musi być aneks?

anonim cytuj
07-11-2023
A w umowie masz napisane że:
- należność z tytułu najmu mieszkania przy kiepskiej 13 będzie płatna w gotówce?

anonim cytuj
07-11-2023
Nic nie jest napisane na temat formy płatności.
Czyli co wystarczy jak mi się podpisze na tym papierku na którym jest wskazany nr konta?

anonim cytuj
07-11-2023
Jak będzie jego podpis, tak.
Zbieraj wszelkie potwierdzenia płatności.

anonim cytuj
07-11-2023
Zmiana sposobu płatności z gotówkowej na przelew bankowy nie wymaga formalnego aneksu do umowy najmu, jeśli w umowie nie została wprost wskazana forma płatności jako wyłącznie gotówkowa. Niemniej jednak dla pewności obu stron zaleca się sporządzenie pisemnego aneksu lub przynajmniej pisemne potwierdzenie otrzymanego numeru konta i zgody na taką formę płatności.

Prawidłowo wskazane jest, aby w tytule przelewu precyzować, za co dokładnie płatność jest realizowana, co ułatwi późniejsze ewentualne dochodzenie roszczeń lub udowodnienie faktu zapłaty. Zatem w tytule przelewu warto wpisać "opłata za najem ul. [adres] [miesiąc/rok]".

Jeśli wynajmujący dostarczył informacje o numerze konta na niepodpisanym dokumencie, powinien to potwierdzić swoim podpisem. Podpis wynajmującego będzie potwierdzeniem, że podane dane są zgodne z jego wolą i że wyraża zgodę na otrzymywanie płatności na wskazane konto.

Co do potwierdzeń płatności – są one niezwykle ważne. Przelew bankowy sam w sobie jest potwierdzeniem transakcji i można go przedstawić jako dowód zapłaty w razie sporu. Niezależnie jednak od formy płatności, zawsze należy przechowywać dowody dokonanych transakcji.

anonim cytuj
09-11-2023

Sugerowane Tematy

Roboty budowlane po 24:00
Witam czy normalnym jest aby roboty budowlane za ścianą odbywały się po 24:00 w nocy? Policja odmawia przyjazdu twierdząc że na pewno urząd wydał zgodę. Ja jednak chciałabym mieć pewność jak to sprawdzić i czy mogę jakoś temu zaprzestać? Dodam że prócz hałasu kamienica trzęsie się i aż podskakuje od prac ciężkim sprzętem budowlanym....
Zasiedzenie w złej wierze - nieruchomość.
Dobry wieczór, Chciałbym poruszyć temat zasiedzenia nieruchomości. Poniżej przedstawię mój, a właściwie przypadek teścia, który chce posiąść działkę, która sąsiaduje z jego. Otóż w 1994 r. teściu rozpoczął budowę domu na części działki, która została mu darowana w 1997 roku. Pozostała część działki Jego rodziców została przez nich nabyta chyba w latach czterdziestych. Już na etapie budowy wystąpiły problemy z właścicielem sąsiadującej działki...
Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?
Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?...
Nie mogę wyegzekwować sfinalizowania umowy o dzieło.
Mam problem z wyegzekwowaniem pieniędzy z umowy o dzieło. Miesiąc temu wykonałem dla pewnej niewielkiej firmy (w zasadzie kilkuosobowej) sklep internetowy. W późniejszej rozmowie dowiedziałem się, że fajnie fajnie, ale jeszcze trzeba będzie wprowadzić tam jakieś dane dotyczące firmy, które ta osoba miała mi dostarczyć mailowo. Do tego momentu ich nie otrzymałem, a produkt jest gotowy. Na maile nie dostaję żadnej odpowiedzi, zaś w momencie, gdy si...

Wyszukiwarka