Płatność za wynajem mieszkania.

W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę.
Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW".
Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy?
Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpisze mi się pod tym "rachunkiem"?
anonim cytuj
07-11-2023
Płatność za mieszkanie to nie przelew środków. Zbieraj jedynie potwierdzenia przelewu.
Ja bym tytuł przelewu zmienił, ale to ja.

anonim cytuj
07-11-2023
Oczywiście, że napiszę w tytule przelewu "umowa najmu ul. taka i taka 1/1"
Pytanie tylko czy taki świstek niepodpisany jest wystarczający do wskazania numeru konta czy musi być aneks?

anonim cytuj
07-11-2023
A w umowie masz napisane że:
- należność z tytułu najmu mieszkania przy kiepskiej 13 będzie płatna w gotówce?

anonim cytuj
07-11-2023
Nic nie jest napisane na temat formy płatności.
Czyli co wystarczy jak mi się podpisze na tym papierku na którym jest wskazany nr konta?

anonim cytuj
07-11-2023
Jak będzie jego podpis, tak.
Zbieraj wszelkie potwierdzenia płatności.

anonim cytuj
07-11-2023
Zmiana sposobu płatności z gotówkowej na przelew bankowy nie wymaga formalnego aneksu do umowy najmu, jeśli w umowie nie została wprost wskazana forma płatności jako wyłącznie gotówkowa. Niemniej jednak dla pewności obu stron zaleca się sporządzenie pisemnego aneksu lub przynajmniej pisemne potwierdzenie otrzymanego numeru konta i zgody na taką formę płatności.

Prawidłowo wskazane jest, aby w tytule przelewu precyzować, za co dokładnie płatność jest realizowana, co ułatwi późniejsze ewentualne dochodzenie roszczeń lub udowodnienie faktu zapłaty. Zatem w tytule przelewu warto wpisać "opłata za najem ul. [adres] [miesiąc/rok]".

Jeśli wynajmujący dostarczył informacje o numerze konta na niepodpisanym dokumencie, powinien to potwierdzić swoim podpisem. Podpis wynajmującego będzie potwierdzeniem, że podane dane są zgodne z jego wolą i że wyraża zgodę na otrzymywanie płatności na wskazane konto.

Co do potwierdzeń płatności – są one niezwykle ważne. Przelew bankowy sam w sobie jest potwierdzeniem transakcji i można go przedstawić jako dowód zapłaty w razie sporu. Niezależnie jednak od formy płatności, zawsze należy przechowywać dowody dokonanych transakcji.

anonim cytuj
09-11-2023

Sugerowane Tematy

Jaka jest stawka godzinowa w 2024r. ?
Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd. Czy te dodatkowe 20% za godziny noc...
Czy rodzina może odmówić zeznań?
Dzień dobry. Zostałam wezwana jako świadek w sprawie rozwodowej brata. Czy jako najbliższa rodzina mogę odmówić składania zeznań?...
Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...
sprzedaż samochodu - zaliczka
Witam. Może ktoś z państwa mi podpowie jak prawnie to wygląda. Mianowicie: wystawiłam ogłoszenie w celu sprzedaży auta. Znalazł się kupiec który chciał te auto oczywiście zakupić. Niestety facet był zagranicą, więc poprosił mnie o "rezerwacje" samochodu do czasu jego powrotu do Polski. W tym celu wysłał zaliczkę 500zl abym napewno nie podejmowała żadnych czynności ze sprzedażą auta, tym samym miałam pewność, że facet z pewnością je k...

Wyszukiwarka