Płatność za wynajem mieszkania.

W umowie najmu kawalerki nie ma podanego nr bankowego do przelewów. Przez 3 miesiące wynajmujący przyjmował tylko gotówkę.
Od tego miesiąca zgodził się na przelewy i dał mi NIEPODPISANĄ kartkę (coś niby rachunek) z nr konta i informacją ile mam zapłacić, za co i żeby w tytule przelewu wpisać "PRZELEW ŚRODKÓW".
Jak powinien być przekazany nr konta do płatności wynikających z umowy?
Czy musi być aneks do umowy? Czy wystarczy jak podpisze mi się pod tym "rachunkiem"?
anonim cytuj
07-11-2023
Płatność za mieszkanie to nie przelew środków. Zbieraj jedynie potwierdzenia przelewu.
Ja bym tytuł przelewu zmienił, ale to ja.

anonim cytuj
07-11-2023
Oczywiście, że napiszę w tytule przelewu "umowa najmu ul. taka i taka 1/1"
Pytanie tylko czy taki świstek niepodpisany jest wystarczający do wskazania numeru konta czy musi być aneks?

anonim cytuj
07-11-2023
A w umowie masz napisane że:
- należność z tytułu najmu mieszkania przy kiepskiej 13 będzie płatna w gotówce?

anonim cytuj
07-11-2023
Nic nie jest napisane na temat formy płatności.
Czyli co wystarczy jak mi się podpisze na tym papierku na którym jest wskazany nr konta?

anonim cytuj
07-11-2023
Jak będzie jego podpis, tak.
Zbieraj wszelkie potwierdzenia płatności.

anonim cytuj
07-11-2023
Zmiana sposobu płatności z gotówkowej na przelew bankowy nie wymaga formalnego aneksu do umowy najmu, jeśli w umowie nie została wprost wskazana forma płatności jako wyłącznie gotówkowa. Niemniej jednak dla pewności obu stron zaleca się sporządzenie pisemnego aneksu lub przynajmniej pisemne potwierdzenie otrzymanego numeru konta i zgody na taką formę płatności.

Prawidłowo wskazane jest, aby w tytule przelewu precyzować, za co dokładnie płatność jest realizowana, co ułatwi późniejsze ewentualne dochodzenie roszczeń lub udowodnienie faktu zapłaty. Zatem w tytule przelewu warto wpisać "opłata za najem ul. [adres] [miesiąc/rok]".

Jeśli wynajmujący dostarczył informacje o numerze konta na niepodpisanym dokumencie, powinien to potwierdzić swoim podpisem. Podpis wynajmującego będzie potwierdzeniem, że podane dane są zgodne z jego wolą i że wyraża zgodę na otrzymywanie płatności na wskazane konto.

Co do potwierdzeń płatności – są one niezwykle ważne. Przelew bankowy sam w sobie jest potwierdzeniem transakcji i można go przedstawić jako dowód zapłaty w razie sporu. Niezależnie jednak od formy płatności, zawsze należy przechowywać dowody dokonanych transakcji.

anonim cytuj
09-11-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...
PIP - roszczenia pracownicze - przedawnienie.
Jak wynika z mojej ubogiej wiedzy , roszczenia pracownicze , konkretnie -zaległe składniki wynagrodzenia ( nadgodziny dobowe , nocne, dodatki nocne itd . przedawniają się z upływem 3 lat od chwili ich powstania - czyli od dnia w którym pracodawca powinien je wypłacić zgodnie z kodeksem pracy czy też obowiązującym w firmie regulaminem pracy . Dla mnie zrozumiałym jest ,że jeśli pracodawca w wyniku przeprowadzonych z nim rozmów dotyczących zaległy...
zrzeczenie się spadku
Dzien dobry. Czy trzeba zrzekac się spadku od zmarłej siostry babci?? Czy w tak dalekiej linii też dziedziczymy ??...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...

Wyszukiwarka