Jakie są moje prawa, gdy jestem zwalniany z pracy?

no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie?

Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie powinni mi dać jakiegoś ostrzeżenia czy coś? Zawsze starałem się dawać z siebie wszystko, ale ostatnio było ciężko, bo miałem problemy w domu, i może trochę to wpłynęło na moją robotę, ale czy to powód, żeby mnie zwalniać?

Po drugie, to co z tymi papierami co mi dali? Czy powinienem coś z nimi zrobić, czy po prostu przyjąć do wiadomości i iść dalej?

Po trzecie, co z moim urlopem? Miałem zaplanowane wolne na wrzesień, już wszystko zarezerwowane, a teraz nie wiem co z tym zrobić. Czy mogę żądać od nich, żeby mi zapłacili za te dni, które miałem wolne?

No i ostatnie, co z moją emeryturą? Mam już swoje lata, i zastanawiam się czy to zwolnienie jakoś wpłynie na moją emeryturę?

Dzięki za pomoc, bo serio nie wiem co teraz robić. Czekam na wasze odpowiedzi.
anonim cytuj
06-08-2023
Zgodnie z Kodeksem Pracy, zwolnienie z pracy może nastąpić w kilku formach. Jeśli mówimy o zwolnieniu dyscyplinarnym, czyli z winy pracownika, jak wspomniałeś, muszą być spełnione konkretne warunki. Chodzi tutaj o artykuł 52 § 1 pkt 1 Kodeksu Pracy, który mówi, że pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeśli pracownik popełnił ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych. Jeżeli Twoje problemy prywatne wpłynęły na twoją pracę, to wszystko zależy od tego, na ile te problemy wpłynęły na twoje obowiązki. To jest coś, co musiałbyś omówić ze swoim pracodawcą.

Co do dokumentów, które otrzymałeś, powinieneś dokładnie je przeanalizować. Zgodnie z art. 30 § 4 i 5 Kodeksu Pracy, pracodawca jest zobowiązany dostarczyć Ci pisemne uzasadnienie zwolnienia dyscyplinarnego, i to nie później niż w terminie 3 dni od dnia rozwiązania umowy. Jeżeli nie otrzymałeś takiego uzasadnienia, możesz domagać się jego dostarczenia.

Jeśli chodzi o urlop, to zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu Pracy, za niewykorzystany urlop przysługuje Ci ekwiwalent urlopowy. To znaczy, że pracodawca powinien Ci wypłacić odpowiednie świadczenie za niewykorzystane dni urlopu.

Na koniec, odnośnie Twojego pytania o emeryturę. To zwolnienie nie powinno bezpośrednio wpłynąć na Twoją emeryturę, chociaż może wpłynąć na jej wysokość, ponieważ suma Twoich składek emerytalnych będzie niższa. Jednak szczegółów dotyczących Twojej emerytury powinieneś szukać w przepisach ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
06-08-2023

Sugerowane Tematy

Pismo od komornika.
Co zrobić w sytuacji, gdzie dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, ale za Chiny ludowe nie wiem o co chodzi, jest jeszcze w sprawie druga osoba, o tym samym nazwisku, dzwoniliśmy do osoby która złożyła jakieś wnioski znaleźliśmy ją w Internecie, ale ona nic o mnie nie wie, tylko o innej osobie o tym samym imieniu i nazwisku. To nie moje długi, a jest podane moje imię nazwisko oraz adres, gdzie składać skargę? Chcą ode mnie wyłudzić...
Umowa kończy się 31 lipca, jestem na L4 które kończy się 3 sierpnia. Kto pokrywa te 3 dni?
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?...
Spadek
Witam, Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twier...
Odroczenie kary
Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi...

Wyszukiwarka