Jakie są moje prawa, gdy jestem zwalniany z pracy?

no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie?

Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie powinni mi dać jakiegoś ostrzeżenia czy coś? Zawsze starałem się dawać z siebie wszystko, ale ostatnio było ciężko, bo miałem problemy w domu, i może trochę to wpłynęło na moją robotę, ale czy to powód, żeby mnie zwalniać?

Po drugie, to co z tymi papierami co mi dali? Czy powinienem coś z nimi zrobić, czy po prostu przyjąć do wiadomości i iść dalej?

Po trzecie, co z moim urlopem? Miałem zaplanowane wolne na wrzesień, już wszystko zarezerwowane, a teraz nie wiem co z tym zrobić. Czy mogę żądać od nich, żeby mi zapłacili za te dni, które miałem wolne?

No i ostatnie, co z moją emeryturą? Mam już swoje lata, i zastanawiam się czy to zwolnienie jakoś wpłynie na moją emeryturę?

Dzięki za pomoc, bo serio nie wiem co teraz robić. Czekam na wasze odpowiedzi.
anonim cytuj
06-08-2023
Zgodnie z Kodeksem Pracy, zwolnienie z pracy może nastąpić w kilku formach. Jeśli mówimy o zwolnieniu dyscyplinarnym, czyli z winy pracownika, jak wspomniałeś, muszą być spełnione konkretne warunki. Chodzi tutaj o artykuł 52 § 1 pkt 1 Kodeksu Pracy, który mówi, że pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia, jeśli pracownik popełnił ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych. Jeżeli Twoje problemy prywatne wpłynęły na twoją pracę, to wszystko zależy od tego, na ile te problemy wpłynęły na twoje obowiązki. To jest coś, co musiałbyś omówić ze swoim pracodawcą.

Co do dokumentów, które otrzymałeś, powinieneś dokładnie je przeanalizować. Zgodnie z art. 30 § 4 i 5 Kodeksu Pracy, pracodawca jest zobowiązany dostarczyć Ci pisemne uzasadnienie zwolnienia dyscyplinarnego, i to nie później niż w terminie 3 dni od dnia rozwiązania umowy. Jeżeli nie otrzymałeś takiego uzasadnienia, możesz domagać się jego dostarczenia.

Jeśli chodzi o urlop, to zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu Pracy, za niewykorzystany urlop przysługuje Ci ekwiwalent urlopowy. To znaczy, że pracodawca powinien Ci wypłacić odpowiednie świadczenie za niewykorzystane dni urlopu.

Na koniec, odnośnie Twojego pytania o emeryturę. To zwolnienie nie powinno bezpośrednio wpłynąć na Twoją emeryturę, chociaż może wpłynąć na jej wysokość, ponieważ suma Twoich składek emerytalnych będzie niższa. Jednak szczegółów dotyczących Twojej emerytury powinieneś szukać w przepisach ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

anonim cytuj
06-08-2023

Sugerowane Tematy

Jeśli wezmę czasie ślub, to renta zostanie odebrana?
Dzień dobry. Pobieram rentę rodzinną, oraz rentę z tytułu niezdolności do pracy. Jest ona na dwa lata. Jeśli wezmę w tym czasie ślub, to renta zostanie odebrana?...
Wszczęcie egzekucji przez komornika.
Dostałem dziś pismo od komornika o wszczęciu egzekucji. Odnosi się to prawdopodobnie do niezapłaconego mandatu za przejazd bez biletu (nawet nie wiem czy to byłem ja - sprawa z 2003 roku). Jest podana należność, odsetki, opłata egzekucyjna. Do pisma jest dołączony nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z 2003 (z klauzulą wykonalności z 2014 roku). Do tej pory nikt się do mnie nie odzywał, nie dostawałem żadnych pism. Czy to nie za długi ok...
darowizna- jak obliczyć wartosć darowizny?
Dzień dobry! moze ktoś się orientuje bo nie bardzo wiem jaką kwotę mam podąc u notariusza..... otrzymam w darowiznie budynek użytkowy ( nie nowy, lata świetnosci ma za sobą). U notariusza powinnam złożyc ośwadczenie o jego rynkowej wartosci.... lecz nie znajduje w mojej okolicy podobnych budynków na sprzedaż więc nie wiem ile moze byc wart...a dwa ceny w ogłoszeniach to niekoniecznie ceny sprzedaży.... powinnienem zatrudnić rzeczoznawce żeby wy...
Wezwanie do sądu a miejsce zamieszkania świadka.
Przyjaciółka dostała wezwanie do sądu w Radomiu jako świadek. Miejsce zamieszkania na co dzień Warszawa. Jak ma uregulować kwestie nieobecności w pracy? Wystarczy, że dostarczy ksero wezwania i wtedy ma nieobecność usprawiedliwiona? Musi brać urlop? Czy jakieś zaświadczenie z sądu dodatkowe? Kadrowa na urlopie i nikt nic nie wie jak to rozwiązać?...

Wyszukiwarka