Egzekucja komornicza.

Witam,
Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak...
I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?
anonim cytuj
21-02-2024
Pracodawca może wypłacić do ręki wynagrodzenie po uprzednim potrąceniu na poczet zajęcia.

anonim cytuj
21-02-2024
Komornik nie musi dowiadywać się o sposobie wypłaty. Może dokonać zajęcia wynagrodzenia za pracę bezpośrednio "u źródła" i wówczas pracodawca będzie zobowiązany dokonywać potrącenie części wynagrodzenia i przekazywać ją do komornika. (Potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale dłużnikowi musi zostać równowartość najniższej krajowej). A jak komornik może ustalić gdzie dłużnik pracuje? Występując o informację o zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych w ZUS albo o wystawach informacji PIT-11 do KAS.

anonim cytuj
21-02-2024
Ostatnie pytanie - jeśli dłużnik nigdzie teraz nie pracuje i komornik już raz wystąpił do ZUS itp. z zapytaniem. To co jaki czas komornik sprawdza czy już może doszło do rejestracji w ZUS itp.? Bo rozumiem, że robi to na bieżąco. I czy jest jakiś termin do kiedy to robi? Czy tylko wierzyciel decyduje kiedy postępowanie ma się zakończyć?

anonim cytuj
21-02-2024
Ustawowo co 6 miesięcy.
A co ma zakończenie postępowania do wysyłania zapytania do ZUS ?

anonim cytuj
21-02-2024

Sugerowane Tematy

Kara za brak OC
Witam, zakupiłam auto sprowadzane z zagranicy od polskiego komisu w dniu 01.02.2021 r. Firma ta wykupiła OC w dniu sprzedaży, więc ubezpieczenie od razu przeszło na mnie. Za radą wielu osób wypowiedziałam to ubezpieczenie (04.02.2021), gdyż byłam informowana, że pojazd niezarejestrowany w Polsce nieposiadający jeszcze właściciela w kraju ma obowiązek posiadać OC najpóźniej z dniem pierwszej rejestracji w kraju, która miała miejsce 15.02.2021 r....
Zakończenie alimentacji.
Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od tat...
Czy dzieci mają obowiązek płacić alimenty dla ojca z ograniczonymi prawami?
Proszę o poradę. Ojciec dzieci ma ograniczone prawa. Nie płacił alimentów, dostawałam z Funduszu Alimentacyjnego. Ma duże zaległości do dziś. Dzieci są już pełnoletnie i mają swoje rodziny. Czy dzieci mają obowiązek płacić dla niego alimenty?...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata . Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...

Wyszukiwarka