Egzekucja komornicza.

Witam,
Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak...
I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?
anonim cytuj
21-02-2024
Pracodawca może wypłacić do ręki wynagrodzenie po uprzednim potrąceniu na poczet zajęcia.

anonim cytuj
21-02-2024
Komornik nie musi dowiadywać się o sposobie wypłaty. Może dokonać zajęcia wynagrodzenia za pracę bezpośrednio "u źródła" i wówczas pracodawca będzie zobowiązany dokonywać potrącenie części wynagrodzenia i przekazywać ją do komornika. (Potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale dłużnikowi musi zostać równowartość najniższej krajowej). A jak komornik może ustalić gdzie dłużnik pracuje? Występując o informację o zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych w ZUS albo o wystawach informacji PIT-11 do KAS.

anonim cytuj
21-02-2024
Ostatnie pytanie - jeśli dłużnik nigdzie teraz nie pracuje i komornik już raz wystąpił do ZUS itp. z zapytaniem. To co jaki czas komornik sprawdza czy już może doszło do rejestracji w ZUS itp.? Bo rozumiem, że robi to na bieżąco. I czy jest jakiś termin do kiedy to robi? Czy tylko wierzyciel decyduje kiedy postępowanie ma się zakończyć?

anonim cytuj
21-02-2024
Ustawowo co 6 miesięcy.
A co ma zakończenie postępowania do wysyłania zapytania do ZUS ?

anonim cytuj
21-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy sąd może zasądzić odszkodowanie za wypadek komunikacyjny, jeśli nie jestem pewien, kto jest winny?
Mam pewien problem związany z wypadkiem drogowym, który miałem kilka miesięcy temu. Wtedy auto, którym jechałem, uderzyło w inne pojazdy na skrzyżowaniu, ale cała sytuacja była dosyć chaotyczna. Byłem przerażony i zdenerwowany, więc nie zwróciłem wtedy uwagi na to, czy to ja czy inny kierowca był winny tego incydentu. Niestety, teraz otrzymałem wezwanie na rozprawę sądową od drugiego kierowcy za uszkodzenie jego pojazdu. Okazuje się, że uważa ...
Koszty sądowe dla ucznia.
Syn pobił się w szkole z innym uczniem. Nie będę opisywać całości sprawy, przyznał się do winy i sprawa poszła do sądu. Zawnioskował o warunkowe umorzenie. Najpierw dostał obrońcę z urzędu, po czym cofnięto mu go, bo 24 stycznia skończył 18 lat. Wyznaczono termin sprawy i przesłano wniosek prokuratora, obecność syna jest nieobowiązkowa. Prokurator również zawnioskował o warunkowe umorzenie sprawy, ale wnioskuje również o to, żeby syn poniósł k...
Przywłaszczenie pieniędzy.
Dzień dobry, cześć. Pewnego dnia robiłem przelew blik na numer telefonu. Pech chciał, że pomyliłem niestety jedną z cyfr. Bank niewiele w tej kwestii może zrobić, prócz podania danych odbiorcy po reklamacji. Tak też się stało. Przegadałem temat z niewłaściwym odbiorcą telefonicznie, natomiast nadal nie dostałem zwrotnego przelewu. Wykonałem już dwa telefony. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?...
Alimenty
Płacę alimenty na córkę, 19l. Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych nie mam z nią kontaktu. Nie mogę w żaden sposób dowiedzieć się czy pracuje, czy się uczy. Jakie mam możliwości prawne, aby się tego dowiedzieć? ...

Wyszukiwarka