Witam,
Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak...
I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?
Pracodawca może wypłacić do ręki wynagrodzenie po uprzednim potrąceniu na poczet zajęcia.
anonim cytuj
21-02-2024
Komornik nie musi dowiadywać się o sposobie wypłaty. Może dokonać zajęcia wynagrodzenia za pracę bezpośrednio "u źródła" i wówczas pracodawca będzie zobowiązany dokonywać potrącenie części wynagrodzenia i przekazywać ją do komornika. (Potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale dłużnikowi musi zostać równowartość najniższej krajowej). A jak komornik może ustalić gdzie dłużnik pracuje? Występując o informację o zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych w ZUS albo o wystawach informacji PIT-11 do KAS.
anonim cytuj
21-02-2024
Ostatnie pytanie - jeśli dłużnik nigdzie teraz nie pracuje i komornik już raz wystąpił do ZUS itp. z zapytaniem. To co jaki czas komornik sprawdza czy już może doszło do rejestracji w ZUS itp.? Bo rozumiem, że robi to na bieżąco. I czy jest jakiś termin do kiedy to robi? Czy tylko wierzyciel decyduje kiedy postępowanie ma się zakończyć?
anonim cytuj
21-02-2024
Ustawowo co 6 miesięcy.
A co ma zakończenie postępowania do wysyłania zapytania do ZUS ?
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi.
Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...
Prowadzę firmę budowlaną, kilka dni temu podpisałem umowę z generalnym wykonawcą na wykonanie robót budowlanych. Przemyślałem i zdecydowałem, że mi się nie opłaca.
Czy mam prawo do rozwiązaniu umowy?...
Od półtora tygodnia przybywam na L4 .
Wydzwania do mnie przełożona z pytaniami na co jestem chora i czy zwolnienie będzie przedłużone . Ciągle powtarza jak to beze mnie sobie nie radzą . Czy jest to już nękanie pracownia ? Poszłam na L4 od psychiatry z tego tytułu , że zostałam obarczona nadmiernymi obowiązkami , cięgle niesłusznie słyszę pretensje w swoim kierunku , zmieniono mi godziny pracy ... Nie dość, że sama siebie mam doszkalać to jeszc...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: