Egzekucja komornicza.

Witam,
Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak...
I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?
anonim cytuj
21-02-2024
Pracodawca może wypłacić do ręki wynagrodzenie po uprzednim potrąceniu na poczet zajęcia.

anonim cytuj
21-02-2024
Komornik nie musi dowiadywać się o sposobie wypłaty. Może dokonać zajęcia wynagrodzenia za pracę bezpośrednio "u źródła" i wówczas pracodawca będzie zobowiązany dokonywać potrącenie części wynagrodzenia i przekazywać ją do komornika. (Potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale dłużnikowi musi zostać równowartość najniższej krajowej). A jak komornik może ustalić gdzie dłużnik pracuje? Występując o informację o zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych w ZUS albo o wystawach informacji PIT-11 do KAS.

anonim cytuj
21-02-2024
Ostatnie pytanie - jeśli dłużnik nigdzie teraz nie pracuje i komornik już raz wystąpił do ZUS itp. z zapytaniem. To co jaki czas komornik sprawdza czy już może doszło do rejestracji w ZUS itp.? Bo rozumiem, że robi to na bieżąco. I czy jest jakiś termin do kiedy to robi? Czy tylko wierzyciel decyduje kiedy postępowanie ma się zakończyć?

anonim cytuj
21-02-2024
Ustawowo co 6 miesięcy.
A co ma zakończenie postępowania do wysyłania zapytania do ZUS ?

anonim cytuj
21-02-2024

Sugerowane Tematy

Zwolnienie chorobowe.
Jeśli uzyskałam zwolnienie chorobowe w trakcie zatrudnienia, ale podczas zwolnienia nastąpił koniec zatrudnienia to czy zwolnienie chorobowe może być przedłużone pod koniec trwania obecnego?...
Niezapłacony czynsz, wypowiedzenie najmu.
Witam, od 2 miesięcy zalegam z czynszem w prywatnej kamienicy dostałem pisemne wypowiedzenie najmu bez uprzedniego pisma o uregulowanie płatności w ciągu miesiąca i odłączono mi gaz czy tak można?...
Podatek od sprzedanej nieruchomości.
Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu. Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych śr...
Kara z UFG.
Witam. Ostatnio zawierałem nową polisę OC zdalnie. Oczywiście jak większość nie przeczytałem OWU. W warunkach był wpis że jeśli do następnego dnia nie zostanie zaksięgowana kwota za ubezpieczenie to umowa nie wchodzi w życie. Każdy potrafi sobie wyobrazić moje zdziwienie po przeczytaniu maila z ubezpieczalni że jest ono nie ważne i odsyłają mi pieniądze. A więc do sedna. Zostałem bez OC i na dzisiejszy dzień grozi mi maksymalna kara z UFG. Na pew...

Wyszukiwarka