Egzekucja komornicza.

Witam,
Jeśli dłużnik jest zatrudniony na najniższej krajowej, ale otrzymuje wypłatę do ręki, ponieważ nie ma konta, to w jaki sposób działa komornik by ściągnąć dług za alimenty? Pracodawca jest zobowiązany przesyłać komornikowi pewną sumę na konto? Gdyby były to przelewy na konto to wiadomo, a tak...
I ogólnie w jaki sposób komornik dowiaduje się o sposobie przekazywania wypłaty (do ręki czy na konto)?
anonim cytuj
21-02-2024
Pracodawca może wypłacić do ręki wynagrodzenie po uprzednim potrąceniu na poczet zajęcia.

anonim cytuj
21-02-2024
Komornik nie musi dowiadywać się o sposobie wypłaty. Może dokonać zajęcia wynagrodzenia za pracę bezpośrednio "u źródła" i wówczas pracodawca będzie zobowiązany dokonywać potrącenie części wynagrodzenia i przekazywać ją do komornika. (Potrąceniu podlega 50% wynagrodzenia ale dłużnikowi musi zostać równowartość najniższej krajowej). A jak komornik może ustalić gdzie dłużnik pracuje? Występując o informację o zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych w ZUS albo o wystawach informacji PIT-11 do KAS.

anonim cytuj
21-02-2024
Ostatnie pytanie - jeśli dłużnik nigdzie teraz nie pracuje i komornik już raz wystąpił do ZUS itp. z zapytaniem. To co jaki czas komornik sprawdza czy już może doszło do rejestracji w ZUS itp.? Bo rozumiem, że robi to na bieżąco. I czy jest jakiś termin do kiedy to robi? Czy tylko wierzyciel decyduje kiedy postępowanie ma się zakończyć?

anonim cytuj
21-02-2024
Ustawowo co 6 miesięcy.
A co ma zakończenie postępowania do wysyłania zapytania do ZUS ?

anonim cytuj
21-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy praca młodocianego wlicza się do stażu pracy?
Przez 3 lata byłem zatrudniony jako pracownik młodociany. Były to same praktyki bez szkoły średniej. Praktyki ukończyłem i otrzymałem świadectwo czeladnicze. Do szkoły średniej poszedłem po zakończeniu praktyk. Od tego czasu przez 7 lat pracowałem u jednego pracodawcy a ostanie dwa lata pracuje u obecnego pracodawcy. Czy w takiej sytuacji mój staż pracy wynosi 9 czy 12 lat? Pytam się ponieważ na ten rok otrzymałem 20 dni urlopu....
zwrot prowizji
Witam. Czy za pośrednictwo w pozyskiwaniu zwrotów prowizji z umowy kredytowej można żądać wynagrodzenia w wysokości 50 % zwrotu?...
Prawo do ulgi na dziecko w przypadku rozwodu rodziców.
Jestem z mężem po rozwodzie od ponad roku. Dzieci są ze mną, a mąż rozlicza się z ulgi na dzieci przez co ja nie mogę. Czy ma do tego prawo?...
Alimenty na rodzica.
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...

Wyszukiwarka