L4 po ustaniu zatrudnienia

Dzień dobry, mam pytanie 02.10 ustało zatrudnienie u pracodawcy (umowa na zastępstwo). 04.10 zostało mi wystawione zwolnienie l4 na okres 2 tygodni. Mam pytanie bo gdzieś wyczytałam. Czy po ustaniu zatrudnienia żeby l4 było wypłacone musi trwać min. 30 dni?
Czyli gdyby lekarz nie przedłużył l4 to nie dostane pieniędzy za te 2 tygodnie?
anonim cytuj
10-10-2023
Po pierwsze, istotne jest, by zrozumieć, że jeśli pracownik zachoruje w trakcie trwania stosunku pracy, a następnie jego zatrudnienie zostanie rozwiązane (z jakiegokolwiek powodu), to ma on prawo do zasiłku chorobowego z ZUS przez okres pierwszych 33 dni choroby (lub 14 dni dla osób powyżej 50 roku życia). To prawo jest określone w art. 92 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 645 z późn. zm.).

Po drugie, jeśli Twoje zwolnienie lekarskie jest wystawione na 2 tygodnie, oznacza to, że spełniasz kryteria wymienione w ustawie, aby otrzymać zasiłek chorobowy za ten okres, niezależnie od tego, czy lekarz przedłuży L4 czy też nie.

W skrócie: Jeżeli zostałeś/aś zwolniony/a lekarsko po ustaniu zatrudnienia, masz prawo do otrzymania zasiłku chorobowego za okres pierwszych 33 dni choroby (lub 14 dni dla osób powyżej 50 roku życia) niezależnie od tego, czy zwolnienie lekarskie zostanie przedłużone czy też nie.

anonim cytuj
12-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...
Ile czasu mam na zapłacenie zasądzonej nawiązki dla poszkodowanej osoby?
Dzień dobry, pisze do Państwa o poradę. W połowie października zakończyła się sprawa karna w której sąd orzekł nawiązkę dla poszkodowanej strony. Niedawno dostałem wezwanie do zapłaty tej nawiązki w terminie 5 dni od otrzymania listu od pełnomocnika poszkodowanych. Ile czasu mam na jej zapłacenie w internecie nie znalazłem dokładnego terminu a wysokość tej nawiązki to prawie 8tyś zł a ze mam 20 lat nadal się ucze i nie pracuje to jest to dość duż...
Opublikowałam zdjęcie twarzy mojego znajomego na aplikacji badoo z dopiskiem że jest oszustem. Straszy mnie policją i że mnie zgłosi i że będę miała duże problemy.
Opublikowałam zdjęcie twarzy mojego znajomego na aplikacji badoo z dopiskiem że jest oszustem. Zrobiłam to w złości bo nakryłam go na kłamstwie. Jednak to zdjęcie skasowałam po niecałych 5 minutach, a ten zescreenował to i straszy mnie policją i że mnie zgłosi i że będę miała duże problemy. Zaznaczam, że on tam miał profil i rozsyłał zdjęcia twarzy oraz przyrodzenia w rozmowach prywatnych , Zrobiłam to wszystko w nerwach i dużych emocjach i byłam...
Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?...

Wyszukiwarka