Dyspozycja wkładem na wypadek śmierci.

Witam. Czy będąc współwłaścicielem konta z zapisem dyspozycji po śmierci, trzeba się dzielić środkami z innym spadkobiercą? Jak to wygląda prawnie?
anonim cytuj
26-03-2024
Nie, środki wskazane przez właściciela rachunku jako dyspozycja na wypadek śmierci nie wchodzą w skład spadku.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Zapisy w umowie deweloperskiej.
Kupuję za kredyt mieszkanie u dewelopera. Pewne wątpliwości wzbudziły u mnie zapisy w projekcie umowy deweloperskiej. Mianowicie: - niskie kary umowne za przekroczenie terminu oddania nieruchomości rzędu 0,01% za dzień wartości umowy - maksymalnie do 2% wartości umowy - niemożliwość niepodpisania protokołu odbioru jeżeli usterki nie przeszkadzają w normalnym użytkowaniu lokalu - deweloper nie pozwala wybrać notariusza tylko forsuje swojego ...
Odszkodowanie za wypadek na rowerze.
Witam serdecznie mąż 4 sierpnia tego roku uległ wypadkowi komunikacyjnemu został potrącony jak jechał na ścieżce rowerowej przez samochód, pracował na czarno jedyny żywiciel rodziny, czy można się starać o jakąś rentę z ZUS lub ja o jakieś świadczenia na męża jeżeli przeżyje to co najmniej pół roku będzie trwać leczenie....
Czy mogę nie wyrazic zgody na wymianę piecy przez spółdzielnię mieszkaniową?
Spółdzielnia Mieszkaniowa w przyszłym roku będzie likwidować piecyki gazowe, ponieważ ciepła woda będzie z rur. Jak się dowiedziałam wszyscy muszą wyrazić zgodę. Nie chce rezygnować z gazu ponieważ jest dużo tańsze. Mam mieszkanie własnościowe i czy spółdzielnia może decydować w takiej sprawie....
Elektroniczne L4 nie dotarło do pracodawcy.
Proszę o pomoc w takiej sytuacji. Pracownik trafia do szpitala, tam ma wykonany zabieg (styczeń 2024). Lekarz kieruje go na zwolnienie L4 na okres 1,5tygodnia. Pracownik zgłasza ustnie pracodawcy, że nie będzie go przez ten okres w pracy z powodu chorobowego. Przy rozliczeniu okazuje się, że zwolnienie nie widnieje w systemie. Pracownik nie był obecny w pracy, nie ma podstaw do wypłaty wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres. Co w takiej sytuac...

Wyszukiwarka