Dyspozycja wkładem na wypadek śmierci.

Witam. Czy będąc współwłaścicielem konta z zapisem dyspozycji po śmierci, trzeba się dzielić środkami z innym spadkobiercą? Jak to wygląda prawnie?
anonim cytuj
26-03-2024
Nie, środki wskazane przez właściciela rachunku jako dyspozycja na wypadek śmierci nie wchodzą w skład spadku.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Służebność od gminy w celu dojazdu do działki.
Dzień dobry, Mamy obecnie pewien problem związany z naszą działką, którą odziedziczyliśmy po naszym dziadku. Działkę tę podzieliliśmy na kilka mniejszych części, a dwie z tyłu nie miały dostępu drogowego. Gmina posiada wąski pas ziemi pomiędzy naszą działką a działką sąsiada, który mógłby stanowić potencjalny dostęp do naszych działek. Niestety, gmina odmówiła nam udzielenia służebności dostępu i zamiast tego zaproponowała nam sprzedaż tego pasa...
Waloryzacja kaucji.
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu. Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od po...
zamknięta uczelnia / zwrot kosztów
Dzień dobry. Studiowałam jeden rok na prywatnej uczelni medycznej, w czerwcu poinformowano nas, że uczelnia się zamyka. Szukam innych uczelni i wszędzie otrzymuję informację, że z powodu dużej różnicy programowej mogę zostać przyjęta ale znowu na pierwszy semestr. Czy mogę założyć sprawę uczelni o zwrot kosztów?...
Podział majątku.
Bierzemy rozwód za porozumieniem stron mieszkanie jest wspólne. Mamy trójkę dzieci. Żona na okres 3 lat zostaje w mieszkaniu z dziećmi, ja się wyprowadzam. Czy po czasie mieszkanie też zostaję pół na pół w razie sprzedania mieszkania. Czy żonie przypadnie większy procent za to że tam mieszka....

Wyszukiwarka