Dyspozycja wkładem na wypadek śmierci.

Witam. Czy będąc współwłaścicielem konta z zapisem dyspozycji po śmierci, trzeba się dzielić środkami z innym spadkobiercą? Jak to wygląda prawnie?
anonim cytuj
26-03-2024
Nie, środki wskazane przez właściciela rachunku jako dyspozycja na wypadek śmierci nie wchodzą w skład spadku.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Udziały w dariwiźnie.
Otrzymałem w darowiźnie 1/2 nieruchomości. Czy mogę sprzedać ten udział bez zgody współwłaściciela budynku? Są osobne media....
Badania okresowe w czasie pracy.
Jak, pod kątem prawnym, można zachować się w następującej sytuacji: pracownicy wykonują badania okresowe w czasie godzin swojej pracy, zazwyczaj większość pracowników wychodzi na 2-3h i to im wystarcza. Ale jest kilka takich osób, które zawsze potrzebują "zerwać się" na 4-5h i to przez 2 lub 3 dni. Łatwo wyliczyć, że w ten sposób przepada im 1-1,5 dnia pracy. Nie mam możliwości zweryfikować czy rzeczywiście potrzebują tyle czasu: może ...
#miejsce zamieszkania dziecka
#miejsce zamieszkania dziecka Witam, Wg wyroku sądu, miejsce zamieszkania mojego dziecka określone jest "w każdorazowym miejscu zamieszkania matki". Ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich, mieszka w innym mieście, nie mieliśmy ślubu, rozwodu etc. Teraz ja chce wraz z dzieckiem się wyprowadzić z bloku do domu, na wiec i z tego co wiem, by zmienić miejsce zamieszkania dziecka muszę mieć zgodę ojca. Inaczej jest to podstawa do...
Zniesławienie i odszkodowanie.
Witam parę dni temu poniosło mnie sytuacja już się ciągnie 10miesiecy założyłam sprawę Fotografce do sądu. Niestety nie wytrzymałam do rozprawy na 5 grupach na FB dałam opinie pisząc ze oszukuje i kłamie resztę nie będę pisała bo za długie post napisałam grzecznie bez wyzwisk. Niestety natomiast w komentarzu zupełnie się nie popisałam napisałam w emocjach ze to jak się zachowywała na moim ślubie to było poniżej krytyki i świństwo i mam nadzieje ...

Wyszukiwarka