Dyspozycja wkładem na wypadek śmierci.

Witam. Czy będąc współwłaścicielem konta z zapisem dyspozycji po śmierci, trzeba się dzielić środkami z innym spadkobiercą? Jak to wygląda prawnie?
anonim cytuj
26-03-2024
Nie, środki wskazane przez właściciela rachunku jako dyspozycja na wypadek śmierci nie wchodzą w skład spadku.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Ugoda windykacyjna.
Witam wszystkich. W 2013 roku dostałam ogromny rachunek za telefon (Internet). Kilkukrotnie złożona reklamacja, bo telefon nie posiadał tej opcji. W międzyczasie telefon wyłączono. Wszystko uregulowałam i podpisałam ugodę powindykacyjną. Kilkanaście wizyt w salonie w celu włączenia - bez skutku. Po kilku latach jakaś firma żąda zapłaty rachunków (mam potwierdzenia). Sąd internetowy też odrzucił ich roszczenia. Wczoraj dostałam list od kolejnej wi...
Czy otrzymując rentę trzeba składać wniosek o emeryturę?
Dzień dobry, mama lat 54 pracuje i pobiera rentę rodzinną po tacie. Zastanawiamy się co będzie z jej składkami z OFE i tymi w ZUS-ie jeżeli w wieku 60 lat zdecyduje się pozostać na rencie i nie pobierać emerytury. Czy będzie można się jakoś starać o wypłatę tych środków ? Jakby nie patrzył to są jej ciężko zarobione pieniądze i szkoda żeby przepadły....
Zwrot darowizny.
Otrzymałem darowiznę od rodzica w wysokości 40 000 PLN. Darowiznę zwróciłem po tygodniu na konto rodzica, z którego ją otrzymałem. Czy taką darowiznę trzeba zgłaszać do Urzędu Skarbowego?...
Czy jeśli ma się długi to można mieć więcej niż jednego komornika?
Mam trochę długów nie dużych ale jednak , spłacam aktualnie jednego komornika dogadałam się na pewną kwotę co miesiąc. Czy w tym czasie może inny komornik z innej sprawy domagać się spłaty Czy dopiero jak spłacę tego pierwszego?...

Wyszukiwarka