Współwłasność konta po zmarłym dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie?

Witam. Mam taką sprawę. Zmarł mój dziadek, który uczynił mnie współwłaścicielem swojego konta ponad 8 lat temu. Żyje 2 bezpośrednich spadkobierców po dziadku. Jak wygląda sprawa środków zgromadzonych na koncie? Zaznaczam, że wpływów z mojej strony na konto nie było. Chce zamknąć konto i podzielić pieniądze. Czy jakaś część tych pieniędzy należy się mnie czy tylko dwóm spadkobiercom, którzy nie są w żaden sposób upoważnieni do konta? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
07-09-2022
Istnieje domniemanie równych udziałów, więc dziedziczeniu podlega 1/2 stanu środków chyba, ze spadkobiercy obalą te domniemanie wykazując, ze było inaczej

anonim cytuj
08-09-2022
W jaki sposób mogą to obalić?

anonim cytuj
08-09-2022
To ich zmartwienie... można przyjąć, ze dziadek dokonywał darowizny 1/2 wpłacanych środków i niech udowadniają, że tak nie było

anonim cytuj
08-09-2022
W banku powiedzieli, że połowa środków jest moja a połowa powinna być zabezpieczona na poczet spadkobierców. Wiem, że jeden z nich kłopotu robić nie będzie.

anonim cytuj
08-09-2022
Mniej więcej to mówię co "powiedzieli w banku"

anonim cytuj
08-09-2022
Dziękuję uprzejmie za pomoc.

anonim cytuj
09-09-2022

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania obcokrajowcą.
Wynajmuję od niespełna roku przez najem okazjonalny mieszkanie parze z Ukrainy (mają karty stałego pobytu, przybyli do Polski przed wojną) + niepełnoletniemu bratu (on przybył po rozpoczęciu wojny, siostra sprawuje opiekę nad nim (jej mama podpisywała to u notarialnie, jednak on kończy 18 lat w połowie roku).) Niedługo kończy się umowa (była na rok) i będziemy chcieli ją z nimi przedłużyć. Moje pytania 1. Jeżeli zrobimy to poprzez aneks do umow...
Komornik za alimenty
Mam komornika na alimenty. Jednak mam problem ze znalezieniem pracy. Mam dług na koncie jednak czy komornik może zająć każdy grosz który otrzymam od kogoś przelewem? Miałem 20zł które wpłaciłem i nikt go nie zajął, mogłem je wypłacić. Jednak gdy dostałem przelew od znajomego na kwotę 0,01zł zostało od razu zabrane. Czy tak będzie z każdym przelewem od znajomego? Kolega wisi mi 10zł jednak nie ma go w województwie chciał mi przelać te pieni...
Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....
Podział spadku.
Jeśli teść umrze a teściowa będzie nadal żyć, to żona będzie mieć udział 1/6 w domu jednorodzinnym z warsztatem. Załóżmy, że nie da rady dojść do porozumienia. Co robić? Złożyć sprawę do sądu i jak nadal nie będzie porozumienia to niech to komornik sprzeda? Jak radzicie?...

Wyszukiwarka