Po Decyzji o zmianie imienia

Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zmieniają się automatycznie po numerze PESEL?
anonim cytuj
05-12-2023
Prawo jazdy: Należy zaktualizować prawo jazdy, aby dane w nim zawarte zgadzały się z nowymi danymi w dowodzie osobistym. W Polsce, zgodnie z art. 94 pkt 9 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, zmiana danych osobowych wymaga wymiany prawa jazdy.

Nabycie samochodu i ubezpieczenie OC: W przypadku posiadania samochodu, konieczne jest powiadomienie wydziału komunikacji o zmianie danych osobowych w celu aktualizacji dowodu rejestracyjnego pojazdu. Również umowy ubezpieczenia OC powinny zostać zaktualizowane, aby uniknąć problemów w przypadku wypadku lub kontroli.

Inne dokumenty i instytucje: Zalecam także aktualizację danych w bankach, urzędach skarbowych, ZUS, NFZ oraz innych instytucjach, z którymi masz do czynienia. Większość z nich będzie wymagać osobistego stawiennictwa lub przesłania odpowiednich formularzy wraz z kopią nowego dowodu osobistego.

Dane zmieniające się automatycznie: Nie wszystkie dane zmieniają się automatycznie po zmianie imienia. Instytucje, które korzystają z Twojego numeru PESEL, będą miały dostęp do zaktualizowanych informacji, ale wiele z nich może wymagać osobistego potwierdzenia zmiany.

Nie ma ściśle określonego terminu, w jakim należy dokonać wszystkich tych zmian, ale zaleca się, aby zrobić to jak najszybciej, aby uniknąć potencjalnych problemów wynikających z niespójności danych. Pamiętaj, że posiadanie dokumentów z nieaktualnymi danymi osobowymi może skutkować problemami administracyjnymi lub prawnymi.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Zakończenie umowy zlecenie.
Czy po zakończeniu umowy zlecenia, okres obowiązywania ubezpieczenia zdrowotnego to 30 dni liczone dzień po zleceniu? Mam zakończone zlecenie 20 września (ostatni dzień w pracy) a lekarza na 20 października, i nie wiem, czy pierwszy dzień obliczam od 21 września, wiec będę mieć jeszcze ubezpieczenie?...
Wspólność majątkowa małżeńska.
Z żoną mamy małżeńską wspólność majątkową. Planujemy kupić mieszkanie z 3 źródeł finansowania: 1. wspólne oszczędności 2. mój wkład otrzymany od rodziców w drodze darowizny 3. kredyt. Czy mój wkład do zakupu mieszkania będzie traktowany jako darowizna na rzecz żony i podlega zgłoszeniu do US? Czy w razie rozwodu mam szansę otrzymać swój wkład który dostałem w darowiźnie? W przyszłości otrzymam kolejną darowiznę pieniężną od rodziców - czy n...
Testament po śmierci.
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...
Czy po zwolnieniu lekarskim mogę iść na urlop?
Do 15.04 zwolnienie lekarskie. Umowa terminowa kończy się 30.04 Nie będzie kontynuacji. Czy pracodawca może wypisać urlop na drugą połowę kwietnia? Prawo mu na to pozwala? Czy najpierw badania ze względu na chorobowe ponad 30 i dopiero urlop? Wydaje się nie celowe robienie badań tym bardziej że kilka dni może być samego oczekiwania na badania. A więc robić badania na kilka dni pracy... Tez niecelowe że względu że to pracodawca musi ponieść kos...

Wyszukiwarka