Po Decyzji o zmianie imienia

Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zmieniają się automatycznie po numerze PESEL?
anonim cytuj
05-12-2023
Prawo jazdy: Należy zaktualizować prawo jazdy, aby dane w nim zawarte zgadzały się z nowymi danymi w dowodzie osobistym. W Polsce, zgodnie z art. 94 pkt 9 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, zmiana danych osobowych wymaga wymiany prawa jazdy.

Nabycie samochodu i ubezpieczenie OC: W przypadku posiadania samochodu, konieczne jest powiadomienie wydziału komunikacji o zmianie danych osobowych w celu aktualizacji dowodu rejestracyjnego pojazdu. Również umowy ubezpieczenia OC powinny zostać zaktualizowane, aby uniknąć problemów w przypadku wypadku lub kontroli.

Inne dokumenty i instytucje: Zalecam także aktualizację danych w bankach, urzędach skarbowych, ZUS, NFZ oraz innych instytucjach, z którymi masz do czynienia. Większość z nich będzie wymagać osobistego stawiennictwa lub przesłania odpowiednich formularzy wraz z kopią nowego dowodu osobistego.

Dane zmieniające się automatycznie: Nie wszystkie dane zmieniają się automatycznie po zmianie imienia. Instytucje, które korzystają z Twojego numeru PESEL, będą miały dostęp do zaktualizowanych informacji, ale wiele z nich może wymagać osobistego potwierdzenia zmiany.

Nie ma ściśle określonego terminu, w jakim należy dokonać wszystkich tych zmian, ale zaleca się, aby zrobić to jak najszybciej, aby uniknąć potencjalnych problemów wynikających z niespójności danych. Pamiętaj, że posiadanie dokumentów z nieaktualnymi danymi osobowymi może skutkować problemami administracyjnymi lub prawnymi.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy należy się spadek mojemu dziadkowi?
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Rodzielnośc majątkowa a dziedziczenie po teściach.
Mam z mężem podpisaną przed ślubem rozdzielność majątkową. Mąż nabył spadek po zmarłej mamie w tym konto bankowe. W banku chce, aby pieniądze ze spadku przelali na moje konto bankowe. Mąż nie ma konta, a bank odmawia wypłaty gotówki, upierają się przy przelewie na konto. Jak tą całą sytuację ugryźć? Wiem, że mąż musi zgłosić do US nabycie spadku. Czy jeśli pieniądze z konta zmarłej teściowej wpłyną prosto w całości na moje konto to ja również b...
Jak uniknąć zachowku?
Dostałam od rodziców darowiznę w kwocie 200 tys. zł. Mam brata który nie opiekuje i nie interesuje się rodzicami. Nawet nie wiem gdzie mieszka. Nie mamy z nim kontaktu. Mieszkanie w którym mieszkają rodzice zakupiłam z pieniędzy z darowizny od nich. Czy po śmierci któregoś z rodziców będę musiała w jakikolwiek sposób spłacić brata?...
Licytacja nieruchomości a lokal zastępczy.
Witam. Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycenę i zlicytowanie nieruchomości, w której przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktoś jest zobowiązany dać mi jakiś lokal zastępczy czy mnie zlicytują i z 2 dzieci zostanę na bruku? Jak to wszystko wygląda wg przepisów?...

Wyszukiwarka