Po Decyzji o zmianie imienia

Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zmieniają się automatycznie po numerze PESEL?
anonim cytuj
05-12-2023
Prawo jazdy: Należy zaktualizować prawo jazdy, aby dane w nim zawarte zgadzały się z nowymi danymi w dowodzie osobistym. W Polsce, zgodnie z art. 94 pkt 9 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, zmiana danych osobowych wymaga wymiany prawa jazdy.

Nabycie samochodu i ubezpieczenie OC: W przypadku posiadania samochodu, konieczne jest powiadomienie wydziału komunikacji o zmianie danych osobowych w celu aktualizacji dowodu rejestracyjnego pojazdu. Również umowy ubezpieczenia OC powinny zostać zaktualizowane, aby uniknąć problemów w przypadku wypadku lub kontroli.

Inne dokumenty i instytucje: Zalecam także aktualizację danych w bankach, urzędach skarbowych, ZUS, NFZ oraz innych instytucjach, z którymi masz do czynienia. Większość z nich będzie wymagać osobistego stawiennictwa lub przesłania odpowiednich formularzy wraz z kopią nowego dowodu osobistego.

Dane zmieniające się automatycznie: Nie wszystkie dane zmieniają się automatycznie po zmianie imienia. Instytucje, które korzystają z Twojego numeru PESEL, będą miały dostęp do zaktualizowanych informacji, ale wiele z nich może wymagać osobistego potwierdzenia zmiany.

Nie ma ściśle określonego terminu, w jakim należy dokonać wszystkich tych zmian, ale zaleca się, aby zrobić to jak najszybciej, aby uniknąć potencjalnych problemów wynikających z niespójności danych. Pamiętaj, że posiadanie dokumentów z nieaktualnymi danymi osobowymi może skutkować problemami administracyjnymi lub prawnymi.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną
Dzień dobry. Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną. Właściciel czyszcząc owy samochód porysował lakier na samochodzie. To, że lakier został porysowany podczas czyszczenia, syn zauważył na drugi dzień po zmyciu czegoś co ten pan nałożył na samochód. Dał mu na odczepnego 200 zł. Ogólnie dane owego Pana syn ma, bo wezwał policję. Pan nie jest ugodowy co do naprawy porysowanej karoserii. Proszę o jakieś info ...
Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.
Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?...
Podatek od zasiedzenia nieruchomości.
Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4. Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość. I teraz: 1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012? 2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia? 3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty zw...
Ile mam czasu na odwołanie się od wyroku?
Ile mam czasu na odwołanie się od wyroku? Sprawa karna, będzie to liczone od daty rozprawy czy otrzymania listu?...

Wyszukiwarka