Po Decyzji o zmianie imienia

Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zmieniają się automatycznie po numerze PESEL?
anonim cytuj
05-12-2023
Prawo jazdy: Należy zaktualizować prawo jazdy, aby dane w nim zawarte zgadzały się z nowymi danymi w dowodzie osobistym. W Polsce, zgodnie z art. 94 pkt 9 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, zmiana danych osobowych wymaga wymiany prawa jazdy.

Nabycie samochodu i ubezpieczenie OC: W przypadku posiadania samochodu, konieczne jest powiadomienie wydziału komunikacji o zmianie danych osobowych w celu aktualizacji dowodu rejestracyjnego pojazdu. Również umowy ubezpieczenia OC powinny zostać zaktualizowane, aby uniknąć problemów w przypadku wypadku lub kontroli.

Inne dokumenty i instytucje: Zalecam także aktualizację danych w bankach, urzędach skarbowych, ZUS, NFZ oraz innych instytucjach, z którymi masz do czynienia. Większość z nich będzie wymagać osobistego stawiennictwa lub przesłania odpowiednich formularzy wraz z kopią nowego dowodu osobistego.

Dane zmieniające się automatycznie: Nie wszystkie dane zmieniają się automatycznie po zmianie imienia. Instytucje, które korzystają z Twojego numeru PESEL, będą miały dostęp do zaktualizowanych informacji, ale wiele z nich może wymagać osobistego potwierdzenia zmiany.

Nie ma ściśle określonego terminu, w jakim należy dokonać wszystkich tych zmian, ale zaleca się, aby zrobić to jak najszybciej, aby uniknąć potencjalnych problemów wynikających z niespójności danych. Pamiętaj, że posiadanie dokumentów z nieaktualnymi danymi osobowymi może skutkować problemami administracyjnymi lub prawnymi.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Urlop wychowawczy.
Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami....
czy muszę płacić za leczenie w szpitalu psychiatrycznym jeśli wygasło mi ubezpieczenie?
Szanowni Państwo! Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg ...
nękanie
Witam wszystkich, chciałbym zasięgnąć porady prawnej w temacie nękania przez firmę Kaczmarski Inkasso. Od ponad 2 mc otrzymuje od nich mnóstwo maili oraz liczne telefony i SMS na 3 moje firmowe numery. Prowadzę działalność jednoosobową, i mam dwie spółki. Od czasu ich kontaktu, ani ja ani moi pracownicy nie mogą się skupić na pracy. Mam zawaloną skrzynkę mailową, i zawieszone przez nich telefony. Wielu klientów ma problem, aby się do nas dodzwoni...
Opłaty komornicze
Proste pytanie, kto ponosi opłaty komornicze, wierzyciel czy dłużnik. I czy komornik ma prawo przetrzymywać pieniądze wierzyciela czy przekazać je od razu po pobraniu od dłużnika?...

Wyszukiwarka