Po Decyzji o zmianie imienia

Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zmieniają się automatycznie po numerze PESEL?
anonim cytuj
05-12-2023
Prawo jazdy: Należy zaktualizować prawo jazdy, aby dane w nim zawarte zgadzały się z nowymi danymi w dowodzie osobistym. W Polsce, zgodnie z art. 94 pkt 9 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, zmiana danych osobowych wymaga wymiany prawa jazdy.

Nabycie samochodu i ubezpieczenie OC: W przypadku posiadania samochodu, konieczne jest powiadomienie wydziału komunikacji o zmianie danych osobowych w celu aktualizacji dowodu rejestracyjnego pojazdu. Również umowy ubezpieczenia OC powinny zostać zaktualizowane, aby uniknąć problemów w przypadku wypadku lub kontroli.

Inne dokumenty i instytucje: Zalecam także aktualizację danych w bankach, urzędach skarbowych, ZUS, NFZ oraz innych instytucjach, z którymi masz do czynienia. Większość z nich będzie wymagać osobistego stawiennictwa lub przesłania odpowiednich formularzy wraz z kopią nowego dowodu osobistego.

Dane zmieniające się automatycznie: Nie wszystkie dane zmieniają się automatycznie po zmianie imienia. Instytucje, które korzystają z Twojego numeru PESEL, będą miały dostęp do zaktualizowanych informacji, ale wiele z nich może wymagać osobistego potwierdzenia zmiany.

Nie ma ściśle określonego terminu, w jakim należy dokonać wszystkich tych zmian, ale zaleca się, aby zrobić to jak najszybciej, aby uniknąć potencjalnych problemów wynikających z niespójności danych. Pamiętaj, że posiadanie dokumentów z nieaktualnymi danymi osobowymi może skutkować problemami administracyjnymi lub prawnymi.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Oddelegowanie do innej miejscowości.
Witam serdecznie, czy pracodawca może oddelegować pracownika do miejsca pracy oddalonego od miejsca jego zamieszkania i pracy o 700 km, przy czym nie zapewniając mu żadnego lokum na ten okres (do 3 miesięcy)?...
Podział majątku
witam. w 2005 roku zmarł mój ojciec i został dokonany podział majątku pomiędzy mnie, mamę, a moją siostrę. dwa lata temu mama związała się z wdowcem, który posiada dwóch synów. mama w tym roku z partnerem zamierzają się pobrać i w związku z tym mam pytanie jak wygląda podział majątku w sytuacji gdy umiera jedno z małżonków, konkretnie chodzi o to czy mój i siostry dom - z pierwszego małżeństwa matki wchodzi w masę spadkową do podziału z synami z ...
Naprawa po uznaniu reklamcji.
Dzień dobry, zareklamowałem zegarek z tytułu niezgodności towaru z umową i oczekiwałem zwrotu środków. Zegarka trafił do autoryzowanego serwisu.13 dnia otrzymałem informację że zostanie naprawiony. Ile dni sprzedawca/serwis ma na naprawę zegarka? Czy jeśli po 14 dniach zegarka nie będzie w sklepie mogę oczekiwać zwrotu środków?...
W jakich godzinach sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem?
Witam, jest blok po PGR każdy prywatnie ma na własność wykupione mieszkanie. Nie ma tu wspólnoty mieszkaniowej, żadnego regulaminu, ani zarządcy. Moje pytanie do której godziny sąsiedzi mogą robić głośny remont typu wiercenie, kucie, tłuczenie młotkiem? Od kilku dni sąsiad robi remont, rozumiem każdy ma prawo, ale od godziny 18 do prawie 21 jest hałas nie do wytrzymania....

Wyszukiwarka