Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż:
Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety.
Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić.
Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko więc, wszystkie rachunki przychodzą na mnie. Nie używam auta ponieważ oddał mi w fatalnym stanie.
Co mogę w tej chwili zrobić by się pozbyć auta?
anonim cytuj
10-12-2020
Zaczęłabym od przedsądowego wezwania do zapłaty połowy kosztów ubezpieczenia, napraw itp.
Zwykle to już wystarczy żeby się odechciało złośliwości.
anonim cytuj
10-12-2020
Skoro nie można polubownie pozostaje założyć sprawę w sądzie o zniesienie współwłasności samochodu.
anonim cytuj
10-12-2020
Tylko to trwa pewnie długo a ja już ratę na auto zapłaciłam pewnie następną też będę musiała a ja tego auta nie używam sprawa sądową też kosztuje sporo
anonim cytuj
10-12-2020
Pyta Pani jaką ma Pani opcje zgodnie z przepisami i dostala Pani odpowiedz, poza sadowo moze Pani robic co i jak chce
anonim cytuj
10-12-2020
Jeśliby Pani sytuacja dochodowa, majątkowa i osobista jest taka, że nie jest Pani w stanie ponieść kosztów sądowych bez uszczerbku w utrzymaniu koniecznym siebie i rodziny, może Pani wnieść wniosek o zwolnienie Pani od kosztów sądowych w całości – po uzyskaniu takiego zwolnienia nie istniałaby konieczność opłacenia wniosku. Może to Pani uczynić jeszcze przed złożeniem wniosku, a dopiero po uzyskaniu zwolnienia, go złożyć.
anonim cytuj
10-12-2020
Dziękuję, może pani wie ile, jak długo czeka się na rozprawę lub posiedzenie nie wiem jak to nazwać w sądzie, żeby wznieś współwłaściciela auta z umowy
anonim cytuj
10-12-2020
Zanim sąd postanowi, czy współwłasność pojazdu zostanie zniesiona, czy też nie, może minąć kilka miesięcy, a w tym czasie trzeba niestety nadal dbać o ważność przeglądów i ubezpieczenie samochodu. Nie warto czekać z załatwianiem tej sprawy, bo czas działa na Pani niekorzyść.
anonim cytuj
10-12-2020
Dobrze, więc innego wyjścia nie mam, czy ja i on będziemy musieli uczestniczyć w tej sprawie, czy to się odbędzie bez osobowo? Przepraszam ale boję się sądów
anonim cytuj
10-12-2020
Myślę, że jednak będzie Pani musiała wziąć czynny udział w rozprawie, ale to nic strasznego, w sądach pracują raczej racjonalni ludzie.
anonim cytuj
10-12-2020
Proszę się nie obawiać. W Pani sytuacji, sądowne zniesienie współwłasności to najlepsze wyjście.
anonim cytuj
10-12-2020
Czynności prawne dokonane bez zachowania wymagań z art. 199 k.c. (a zatem bez koniecznej zgody wszystkich współwłaścicieli lub stosownego orzeczenia sądu), czy z art. 201 k.c. (bez zgody większości współwłaścicieli lub zastępującego ją upoważnienia sądu) są bezwzględnie nieważne, nie mogą być później potwierdzone przez innych współwłaścicieli ( tak m.in. , wyrok z 07.02.2006r., IACa 829/05, OSA 2006/12/40)
anonim cytuj
10-12-2020
Czyli co mogę oddać auto na złom?
Proszę mi pomóc, bo z tych art.199 k.c i 201 k.c nic nie rozumiem
anonim cytuj
10-12-2020
Trzeba najpierw wystąpić do sądu o zgodę w zastępstwie współwłaściciela, z argumentami ekonomicznymi
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział?
Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...
Witam . Jest taka sytuacja że mi się skończyła umowa najmu mieszkania a właściciel nie dał mi nowej umowy najmu a obiecał mi nowa umowe najmu . Jak to wygląda z strony prawnej wynajmującego....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: