Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż:
Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety.
Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić.
Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko więc, wszystkie rachunki przychodzą na mnie. Nie używam auta ponieważ oddał mi w fatalnym stanie.
Co mogę w tej chwili zrobić by się pozbyć auta?
anonim cytuj
10-12-2020
Zaczęłabym od przedsądowego wezwania do zapłaty połowy kosztów ubezpieczenia, napraw itp.
Zwykle to już wystarczy żeby się odechciało złośliwości.
anonim cytuj
10-12-2020
Skoro nie można polubownie pozostaje założyć sprawę w sądzie o zniesienie współwłasności samochodu.
anonim cytuj
10-12-2020
Tylko to trwa pewnie długo a ja już ratę na auto zapłaciłam pewnie następną też będę musiała a ja tego auta nie używam sprawa sądową też kosztuje sporo
anonim cytuj
10-12-2020
Pyta Pani jaką ma Pani opcje zgodnie z przepisami i dostala Pani odpowiedz, poza sadowo moze Pani robic co i jak chce
anonim cytuj
10-12-2020
Jeśliby Pani sytuacja dochodowa, majątkowa i osobista jest taka, że nie jest Pani w stanie ponieść kosztów sądowych bez uszczerbku w utrzymaniu koniecznym siebie i rodziny, może Pani wnieść wniosek o zwolnienie Pani od kosztów sądowych w całości – po uzyskaniu takiego zwolnienia nie istniałaby konieczność opłacenia wniosku. Może to Pani uczynić jeszcze przed złożeniem wniosku, a dopiero po uzyskaniu zwolnienia, go złożyć.
anonim cytuj
10-12-2020
Dziękuję, może pani wie ile, jak długo czeka się na rozprawę lub posiedzenie nie wiem jak to nazwać w sądzie, żeby wznieś współwłaściciela auta z umowy
anonim cytuj
10-12-2020
Zanim sąd postanowi, czy współwłasność pojazdu zostanie zniesiona, czy też nie, może minąć kilka miesięcy, a w tym czasie trzeba niestety nadal dbać o ważność przeglądów i ubezpieczenie samochodu. Nie warto czekać z załatwianiem tej sprawy, bo czas działa na Pani niekorzyść.
anonim cytuj
10-12-2020
Dobrze, więc innego wyjścia nie mam, czy ja i on będziemy musieli uczestniczyć w tej sprawie, czy to się odbędzie bez osobowo? Przepraszam ale boję się sądów
anonim cytuj
10-12-2020
Myślę, że jednak będzie Pani musiała wziąć czynny udział w rozprawie, ale to nic strasznego, w sądach pracują raczej racjonalni ludzie.
anonim cytuj
10-12-2020
Proszę się nie obawiać. W Pani sytuacji, sądowne zniesienie współwłasności to najlepsze wyjście.
anonim cytuj
10-12-2020
Czynności prawne dokonane bez zachowania wymagań z art. 199 k.c. (a zatem bez koniecznej zgody wszystkich współwłaścicieli lub stosownego orzeczenia sądu), czy z art. 201 k.c. (bez zgody większości współwłaścicieli lub zastępującego ją upoważnienia sądu) są bezwzględnie nieważne, nie mogą być później potwierdzone przez innych współwłaścicieli ( tak m.in. , wyrok z 07.02.2006r., IACa 829/05, OSA 2006/12/40)
anonim cytuj
10-12-2020
Czyli co mogę oddać auto na złom?
Proszę mi pomóc, bo z tych art.199 k.c i 201 k.c nic nie rozumiem
anonim cytuj
10-12-2020
Trzeba najpierw wystąpić do sądu o zgodę w zastępstwie współwłaściciela, z argumentami ekonomicznymi
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Czy jeśli coś jest wrzucone do social mediów jako post, może być użyte na innym profilu? Chodzi o grafikę i treści, jeśli nie są zastrzeżone prawa autorskie....
Dzień dobry,
Czy podczas starania się o dofinansowanie pierwszej działalności gospodarczej może mieć wpływ negatywna historia kredytowa? (Mam na myśli brak długów, ale długi które istniały w przeszłości) czy to powód do eliminacji takiego wniosku?...
Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu.
Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: