Windykacja komornicza.

Znajoma ma zajęcie komornicze środków na rachunkach bankowych. Podjęła legalne zatrudnienie, poprosiła mnie bym udostępniła jej swój rachunek bankowy na którym miałoby wpływać jej wynagrodzenie za pracę.
Pomijając aspekt moralny, czy takie działanie jest zgodne z prawem? Jeślibym na to przyzwoliła, czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne?
anonim cytuj
21-09-2023
Poczytaj o depozycie nieprawidłowym. Chcesz płacić podatek?
Oczywiście znajoma w ten sposób popełnia przestępstwo z Art. 300KK. Tak wiec nie zdziw się jak pewnego dnia będziesz miał blokadę konta na wniosek prokuratora do wyjaśnienia

anonim cytuj
21-09-2023
Znajoma ma zajęcie komornicze środków na rachunkach bankowych. Podjęła legalne zatrudnienie, poprosiła mnie bym udostępniła jej swój rachunek bankowy na którym miałoby wpływać jej wynagrodzenie za pracę.
Pomijając aspekt moralny, czy takie działanie jest zgodne z prawem? Jeślibym na to przyzwoliła, czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne?

niech otworzy rachunek na siebie i jednocześnie złoży wniosek do komornika o ograniczenie egzekucji z konta bankowego na które wpływają środki pomniejszone przez pracodawcę.

anonim cytuj
21-09-2023
Udostępnienie rachunku bankowego osobie trzeciej, aby umożliwić jej otrzymywanie wynagrodzenia, jest działaniem, które może prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. Takie działanie może być uznane za próbę oszustwa i unikania egzekucji komorniczej, co jest naruszeniem prawa.

Konsekwencje dla osoby udostępniającej rachunek mogą obejmować odpowiedzialność karną. Z art. 300 § 1 Kodeksu Karnego wynika, że kto, w celu uniknięcia egzekucji, ukrywa swoje majątkowe prawa lub rzeczy, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.

Odpowiedź do Postu 2:

Chcesz płacić podatek?

To ważna uwaga. Osoba udostępniająca rachunek bankowy może zostać zobowiązana do zapłaty podatku od dochodu, który wpłynął na jej konto, nawet jeśli faktycznie nie była beneficjentem tych środków.

Oczywiście znajoma w ten sposób popełnia przestępstwo z Art. 300KK.

Dokładnie, o czym wspomniałem powyżej, ukrywanie majątku w celu uniknięcia egzekucji komorniczej jest przestępstwem.

niech otworzy rachunek na siebie i jednocześnie złoży wniosek do komornika o ograniczenie egzekucji z konta bankowego na które wpływają środki pomniejszone przez pracodawcę.

To zdecydowanie lepsze i zgodne z prawem rozwiązanie. Dłużnik ma prawo do złożenia wniosku o ograniczenie egzekucji, aby zabezpieczyć środki niezbędne do życia na co dzień. Są to przepisy zawarte w art. 833 § 1 Kodeksu Postępowania Cywilnego, które określają pewne środki jako wolne od egzekucji, co może obejmować część wynagrodzenia za pracę. Jednakże dokładne określenie, które środki są wolne od egzekucji, zależy od konkretnej sytuacji finansowej dłużnika i może wymagać rozstrzygnięcia sądu.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...
Unikanie komornika.
Sytuacja wygląda następująco: Była sprawa w Sądzie o podwyższenie alimentów na dziecko, zostały podwyższone z nakazem wyrównania od dnia złożenia pozwu-wyrok zaoczny, ponieważ pozwany nie odbierał pism sądowych mimo dostarczenia pozwu przez komornika. Ojciec dziecka nie wyrównał i od marca 2023r. przelał jedynie 700 zł w kwietniu na poczet alimentów. Pod koniec kwietnia złożyłam sprawę do komornika. Okazało się ze konto jest zajęte przez dwóc...
Rozwiązanie umowy przed czasem, spłacanie kary w ratach.
Mam umowę z firmą x na pozycjonowanie strony. Zaczęło się całkiem ciekawie, frazy z dalekich pozycji szybko wpadły do top10, a umowa obowiązywała stałą kwotę 400zł na wszystkie frazy przy pozycjach 1 - 10. Im dalej to trwa tym jest gorzej, więc zwyczajnie widzę, że kasują co miesiąc po 400 netto, a nic dalej nie robią, bo pozycje od ponad pół roku z pierwszej piątki zleciały już na 8 czy 9 miejsce. Mogę ją wypowiedzieć, a wykonawca może żądać o...
Zwolnienie dyscyplinarne a L4.
Ogólnie mam w pracy straszny mobbing i szef wyzywa pracowników jak chce. (Dobrze, że to się wreszcie skończy bo nie zamierzam tam wracać). Jestem na kierowniczym stanowisku. Wczoraj trafiło na mnie i szef mocno krzyczał za jakąś błahostkę, a że choruję na nadciśnienie to zrobiło mi się słabo i pojechałem do lekarza i dostałem L4. Poinformowałem SMS swojego przełożonego od razu, że opuszczam prace bo źle się czuje i nie dam rady w takich warunkach...

Wyszukiwarka