Windykacja komornicza.

Znajoma ma zajęcie komornicze środków na rachunkach bankowych. Podjęła legalne zatrudnienie, poprosiła mnie bym udostępniła jej swój rachunek bankowy na którym miałoby wpływać jej wynagrodzenie za pracę.
Pomijając aspekt moralny, czy takie działanie jest zgodne z prawem? Jeślibym na to przyzwoliła, czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne?
anonim cytuj
21-09-2023
Poczytaj o depozycie nieprawidłowym. Chcesz płacić podatek?
Oczywiście znajoma w ten sposób popełnia przestępstwo z Art. 300KK. Tak wiec nie zdziw się jak pewnego dnia będziesz miał blokadę konta na wniosek prokuratora do wyjaśnienia

anonim cytuj
21-09-2023
Znajoma ma zajęcie komornicze środków na rachunkach bankowych. Podjęła legalne zatrudnienie, poprosiła mnie bym udostępniła jej swój rachunek bankowy na którym miałoby wpływać jej wynagrodzenie za pracę.
Pomijając aspekt moralny, czy takie działanie jest zgodne z prawem? Jeślibym na to przyzwoliła, czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne?

niech otworzy rachunek na siebie i jednocześnie złoży wniosek do komornika o ograniczenie egzekucji z konta bankowego na które wpływają środki pomniejszone przez pracodawcę.

anonim cytuj
21-09-2023
Udostępnienie rachunku bankowego osobie trzeciej, aby umożliwić jej otrzymywanie wynagrodzenia, jest działaniem, które może prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. Takie działanie może być uznane za próbę oszustwa i unikania egzekucji komorniczej, co jest naruszeniem prawa.

Konsekwencje dla osoby udostępniającej rachunek mogą obejmować odpowiedzialność karną. Z art. 300 § 1 Kodeksu Karnego wynika, że kto, w celu uniknięcia egzekucji, ukrywa swoje majątkowe prawa lub rzeczy, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.

Odpowiedź do Postu 2:

Chcesz płacić podatek?

To ważna uwaga. Osoba udostępniająca rachunek bankowy może zostać zobowiązana do zapłaty podatku od dochodu, który wpłynął na jej konto, nawet jeśli faktycznie nie była beneficjentem tych środków.

Oczywiście znajoma w ten sposób popełnia przestępstwo z Art. 300KK.

Dokładnie, o czym wspomniałem powyżej, ukrywanie majątku w celu uniknięcia egzekucji komorniczej jest przestępstwem.

niech otworzy rachunek na siebie i jednocześnie złoży wniosek do komornika o ograniczenie egzekucji z konta bankowego na które wpływają środki pomniejszone przez pracodawcę.

To zdecydowanie lepsze i zgodne z prawem rozwiązanie. Dłużnik ma prawo do złożenia wniosku o ograniczenie egzekucji, aby zabezpieczyć środki niezbędne do życia na co dzień. Są to przepisy zawarte w art. 833 § 1 Kodeksu Postępowania Cywilnego, które określają pewne środki jako wolne od egzekucji, co może obejmować część wynagrodzenia za pracę. Jednakże dokładne określenie, które środki są wolne od egzekucji, zależy od konkretnej sytuacji finansowej dłużnika i może wymagać rozstrzygnięcia sądu.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?
Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?...
brak wypłat, zbywający szef
Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś...
Zachowek po rodzicach.
Moi rodzice w 1994 roku przepisali notarialnie gospodarstwo rolne z budynkami mojemu bratu. Rok później brat przepisał notarialnie całe gospodarstwo na mnie. Czy w takim przypadku pozostałemu rodzeństwu należy się po 29 latach zachowek lub inne pieniądze? Tata zmarł 17 lat temu, natomiast mama nadal żyje....
Sprawa o ustalenie kontaktów.
Mam z była partnerka roczną córkę. Pod koniec miesiąca mam wyznaczony termin rozprawy o ustalenie kontaktów z córka wraz z miejscem pobytu ponieważ była partnerka po pozwie o alimenty zaczęła mi utrudniać kontakty mimo ze rozstaliśmy się w zgodzie dopiero po 3 tygodnia udało się jakoś porozumieć do 1 dnia w tygodniu(4h) co uważam za bardzo mały czas żeby utrzymać chociaż normalna relacje z córka. Złożyłem wniosek o kontakty w sposób taki ze 1-3...

Wyszukiwarka