Windykacja komornicza.

Znajoma ma zajęcie komornicze środków na rachunkach bankowych. Podjęła legalne zatrudnienie, poprosiła mnie bym udostępniła jej swój rachunek bankowy na którym miałoby wpływać jej wynagrodzenie za pracę.
Pomijając aspekt moralny, czy takie działanie jest zgodne z prawem? Jeślibym na to przyzwoliła, czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne?
anonim cytuj
21-09-2023
Poczytaj o depozycie nieprawidłowym. Chcesz płacić podatek?
Oczywiście znajoma w ten sposób popełnia przestępstwo z Art. 300KK. Tak wiec nie zdziw się jak pewnego dnia będziesz miał blokadę konta na wniosek prokuratora do wyjaśnienia

anonim cytuj
21-09-2023
Znajoma ma zajęcie komornicze środków na rachunkach bankowych. Podjęła legalne zatrudnienie, poprosiła mnie bym udostępniła jej swój rachunek bankowy na którym miałoby wpływać jej wynagrodzenie za pracę.
Pomijając aspekt moralny, czy takie działanie jest zgodne z prawem? Jeślibym na to przyzwoliła, czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne?

niech otworzy rachunek na siebie i jednocześnie złoży wniosek do komornika o ograniczenie egzekucji z konta bankowego na które wpływają środki pomniejszone przez pracodawcę.

anonim cytuj
21-09-2023
Udostępnienie rachunku bankowego osobie trzeciej, aby umożliwić jej otrzymywanie wynagrodzenia, jest działaniem, które może prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. Takie działanie może być uznane za próbę oszustwa i unikania egzekucji komorniczej, co jest naruszeniem prawa.

Konsekwencje dla osoby udostępniającej rachunek mogą obejmować odpowiedzialność karną. Z art. 300 § 1 Kodeksu Karnego wynika, że kto, w celu uniknięcia egzekucji, ukrywa swoje majątkowe prawa lub rzeczy, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.

Odpowiedź do Postu 2:

Chcesz płacić podatek?

To ważna uwaga. Osoba udostępniająca rachunek bankowy może zostać zobowiązana do zapłaty podatku od dochodu, który wpłynął na jej konto, nawet jeśli faktycznie nie była beneficjentem tych środków.

Oczywiście znajoma w ten sposób popełnia przestępstwo z Art. 300KK.

Dokładnie, o czym wspomniałem powyżej, ukrywanie majątku w celu uniknięcia egzekucji komorniczej jest przestępstwem.

niech otworzy rachunek na siebie i jednocześnie złoży wniosek do komornika o ograniczenie egzekucji z konta bankowego na które wpływają środki pomniejszone przez pracodawcę.

To zdecydowanie lepsze i zgodne z prawem rozwiązanie. Dłużnik ma prawo do złożenia wniosku o ograniczenie egzekucji, aby zabezpieczyć środki niezbędne do życia na co dzień. Są to przepisy zawarte w art. 833 § 1 Kodeksu Postępowania Cywilnego, które określają pewne środki jako wolne od egzekucji, co może obejmować część wynagrodzenia za pracę. Jednakże dokładne określenie, które środki są wolne od egzekucji, zależy od konkretnej sytuacji finansowej dłużnika i może wymagać rozstrzygnięcia sądu.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Jak chronić się przed płaceniem alimentów na rodzica?
Dzień dobry. Czy mogę się odwołać do sądu, o to żeby nie płacić alimentów za ojca, którego przez całe moje życie nie widziałam, z którym nie utrzymywałam kontaktów. 32 lata nie interesował się czy żyje, czy mam co jeść....
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci? Nie chcę żeby długi mojego ojca przeszły na mnie i moje potomstwo. Dodam, że od lat nie utrzymujemy z ojcem kontaktu i nie potrzebny mnie ani mojej rodzinie taki "prezent". Pozdrawiam....
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...

Wyszukiwarka