Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?

Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Przypadek jest taki:
Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd. Widnieje tylko w ceidg.
Właściciel wynajął mieszkanie (najem okazjonalny) I chcąc zgłosić najem w urzędzie skarbowym pracownica odmówiła przyjęcia zgłoszenia z uwagi na działalność pod adresem...
Krajowa Informacja Podatkowa (infolinia) nie umie jednoznacznie odpowiedzieć i odsyła do infolinii ceidg - ta z kolei mówi, że oni najmem się nie zajmują i odsyłają do urzędu skarbowego miejsca zamieszkania , a ten z kolei gdy przy poprzedniej umowie tam został zgłoszony najem przesłali wszystko i odesłali od US właściwego dla mieszkania. No i tak naprawdę nikt nic nie wie, każdy odsyła i nie wiadomo co i gdzie robić.
P.S. Poprzednia umowa została zarejestrowana bez problemu stąd też teraz zdziwienie.
anonim cytuj
31-10-2023
Adres jest zgłoszony jako adres do doręczeń, stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej czy adres zamieszkania?
Tylko jako adres do doręczeń widnieje w ceidg.

Adres zamieszkania powinien być prawdziwy. Adres do doręczeń wskazany na ten lokal nie jest przeszkodą ale trzeba się zastanowić, czy na pewno te doręczenia będą tam możliwe.
Pracownica urzędu nie miała prawa odmówić przyjęcia zgłoszenia zawarcia umowy najmu okazjonalnego lokalu. Powinna przyjąć a dopiero później wyjaśniać ewentualne niezgodności.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Spadek - testament.
Siostra mojego dziadka zmarła ponad pół roku temu, jest testament w którym przepisała na mnie mieszkanie. Żyjącymi krewnymi są: siostra zmarłej(Irena) oraz dzieci zmarłego również brata (Grzegorz i Sławek). Jakie dokumenty oraz w ilu egzemplarzach muszę złożyć w sądzie o otwarcie sprawy o spadek?...
Sąsiedzi czepiają się o wszystko co robić?
Proszę o poradę. Od prawie 2 lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu na 1 piętrze w bloku. Po pierwszym miesiącu już zdążyliśmy poznać sąsiadkę pod nami. Owszem mamy dzieci i kiedy za głośno się zachowywały dostaliśmy od jej syna opr z bluźnierstwami. Dzieci już nie hałasują. Zaczęła się kłótnia o to, że korzystam ze zmywarki o 20, a ona słyszy po rurach jak woda leci i jej to przeszkadza. Ok, stwierdziłam, starsza osoba, dajmy luz. Potem, że sł...
Czy mandat może być za wysoki? (po przyjęciu i sprawdzeniu taryfikatora)
Witam piszę w sprawie mandatu , otóż mandat został otrzymany za używanie telefonu podczas jazdy , brak świateł i pasów , został przyjęty jednak wydaje się że jest zbyt wysoki bo wynosi on 1000zl , po sprawdzeniu trafikatora wychodzi na to że za jazdę z telefonem od 200-500 pasy 100 i światła również 100 zł, co daje 700 zł max a nie 1000 czy tak powinno być bo są 3 wykroczenia na raz czy wystawiony został za duży mandat ?...
Czy należą mu się pieniądze?
Szukam pomocy na nurtujące mnie pytanie. Otóż moi rodzice ponad 20 lat temu odpisali mnie i mojemu mężowi dom. Mojemu bratu kupili mieszkanie w mieście (wyłącznie z umeblowaniem). Uważali, że to będzie sprawiedliwy podział. Po kilku latach brat sprzedał to mieszkanie i wspólnie z żoną kupili inne mieszkanie, które znowu po iluś tam latach zabrał komornik za długi brata. Brat zmarł 2 lata temu a teraz jego syn żąda ode mnie spłaty, i ma pretensje,...

Wyszukiwarka