Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?

Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Przypadek jest taki:
Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd. Widnieje tylko w ceidg.
Właściciel wynajął mieszkanie (najem okazjonalny) I chcąc zgłosić najem w urzędzie skarbowym pracownica odmówiła przyjęcia zgłoszenia z uwagi na działalność pod adresem...
Krajowa Informacja Podatkowa (infolinia) nie umie jednoznacznie odpowiedzieć i odsyła do infolinii ceidg - ta z kolei mówi, że oni najmem się nie zajmują i odsyłają do urzędu skarbowego miejsca zamieszkania , a ten z kolei gdy przy poprzedniej umowie tam został zgłoszony najem przesłali wszystko i odesłali od US właściwego dla mieszkania. No i tak naprawdę nikt nic nie wie, każdy odsyła i nie wiadomo co i gdzie robić.
P.S. Poprzednia umowa została zarejestrowana bez problemu stąd też teraz zdziwienie.
anonim cytuj
31-10-2023
Adres jest zgłoszony jako adres do doręczeń, stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej czy adres zamieszkania?
Tylko jako adres do doręczeń widnieje w ceidg.

Adres zamieszkania powinien być prawdziwy. Adres do doręczeń wskazany na ten lokal nie jest przeszkodą ale trzeba się zastanowić, czy na pewno te doręczenia będą tam możliwe.
Pracownica urzędu nie miała prawa odmówić przyjęcia zgłoszenia zawarcia umowy najmu okazjonalnego lokalu. Powinna przyjąć a dopiero później wyjaśniać ewentualne niezgodności.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Pisałam pozew o podwyższenie alimentów, po miesiące dostałam pismo z sądu czy zgadzam się na mediacje, zgodziłam się, ale mam przedstawić tabelaryczny wykaz kosztów utrzymania dziecka wraz z tym kiedy wzrosły koszty tego utrzymania. Jak to zrobić? Skoro od 11 lat dziecko nie miało nigdy podwyższonych alimentów no i koszty wzrastają wraz z wiekiem i potrzebami dziecka. Byłam u prawnika i powiedział, żeby w tabeli napisać ile było kiedyś a ile tera...
Zajęcie komornicze wspólnej nieruchomości.
Dostałem pismo od komornika że moja żona ma zadłużenie w swojej firmie , i że zostaje zajęta nasza wspólna nieruchomość ( dom) i będzie podjęta egzekucja z tej nieruchomości . W ciągu 3 dni złożyłem komornikowi sprzeciw , ponieważ nic nie wiedziałem o długach żony i nie podpisywałem żadnych dokumentów firmowych faktur itp. , komornik przyjął go i powiedział że wpis w księgach zostanie usunięty , wczoraj dostałem pismo z ksiąg wieczystych że wykre...
Czy powinnam dostać odprawę?
Dnia 31 sierpnia otrzymałam wypowiedzenie z pracy, umowa na czas nieokreślony. Przyczyną jest likwidacja stanowiska pracy. Następnego dnia dostałam l4 które mam do 16 października. 30 września formalnie zakończyłam pracę. Moje pytanie czy pracodawca nie powinien wypłacić mi z ostatnim dniem ekwiwalentu za niewykorzystany urlop ? Czy wgl nie powinien do tego dnia się ze mną rozliczyć? Powinnam dodatkowo otrzymać odprawę, mam rację?...
Alimenty - informacja o przysposobieniu.
Gdzie i w jaki sposób mogę uzyskać informację czy dziecko, na które płacę alimenty zostało przysposobione w pełni przez obecnego partnera matki dziecka? Matka z dzieckiem od ponad 10 lat mieszka w Niemczech, nie mam z nimi ani z nikim bliskim żadnego kontaktu....

Wyszukiwarka