Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?

Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Przypadek jest taki:
Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd. Widnieje tylko w ceidg.
Właściciel wynajął mieszkanie (najem okazjonalny) I chcąc zgłosić najem w urzędzie skarbowym pracownica odmówiła przyjęcia zgłoszenia z uwagi na działalność pod adresem...
Krajowa Informacja Podatkowa (infolinia) nie umie jednoznacznie odpowiedzieć i odsyła do infolinii ceidg - ta z kolei mówi, że oni najmem się nie zajmują i odsyłają do urzędu skarbowego miejsca zamieszkania , a ten z kolei gdy przy poprzedniej umowie tam został zgłoszony najem przesłali wszystko i odesłali od US właściwego dla mieszkania. No i tak naprawdę nikt nic nie wie, każdy odsyła i nie wiadomo co i gdzie robić.
P.S. Poprzednia umowa została zarejestrowana bez problemu stąd też teraz zdziwienie.
anonim cytuj
31-10-2023
Adres jest zgłoszony jako adres do doręczeń, stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej czy adres zamieszkania?
Tylko jako adres do doręczeń widnieje w ceidg.

Adres zamieszkania powinien być prawdziwy. Adres do doręczeń wskazany na ten lokal nie jest przeszkodą ale trzeba się zastanowić, czy na pewno te doręczenia będą tam możliwe.
Pracownica urzędu nie miała prawa odmówić przyjęcia zgłoszenia zawarcia umowy najmu okazjonalnego lokalu. Powinna przyjąć a dopiero później wyjaśniać ewentualne niezgodności.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty w małżeństwie.
Mój mąż po nieudanej działalności jedyne co aktualnie posiada to komorników. Niestety choruje on również na przewlekłe choroby, więc musi kupować sobie leki. Po opłatach kwota, jaką mi daje na życie to nawet nie jest połowa opłat za mieszkanie, nie mówiąc o całej reszcie. Czy w tym wypadku jest sens bym występowała o alimenty jeszcze będąc z nim w małżeństwie? Obydwoje i tak chcemy się rozejść, ale aktualnie żyjemy pod jednym dachem, bo jest to ...
Jak chronić się przed płaceniem alimentów na rodzica?
Dzień dobry. Czy mogę się odwołać do sądu, o to żeby nie płacić alimentów za ojca, którego przez całe moje życie nie widziałam, z którym nie utrzymywałam kontaktów. 32 lata nie interesował się czy żyje, czy mam co jeść....
Wniosek o zasiedzenie powyżej 30 lat.
Kilka tygodni temu otrzymałem pismo z sądu. Jest to wniosek o stwierdzenie zasiedzenia własności nieruchomości. W wniosku wynika iż posiadam dwie przyrodnie siostry o istnieniu których do tej pory nie miałem pojęcia. Mój ojciec zmarł w latach 80, po jego śmierci nie było przeprowadzonego postępowania spadkowego. Owe siostry we wniosku twierdzą, iż ojciec porzucił je gdy były małe. Siostry urodziły się w latach 40 natomiast akt własności ziemi i n...
Odrzucenie wniosku o urlop.
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...

Wyszukiwarka