Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?

Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Przypadek jest taki:
Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd. Widnieje tylko w ceidg.
Właściciel wynajął mieszkanie (najem okazjonalny) I chcąc zgłosić najem w urzędzie skarbowym pracownica odmówiła przyjęcia zgłoszenia z uwagi na działalność pod adresem...
Krajowa Informacja Podatkowa (infolinia) nie umie jednoznacznie odpowiedzieć i odsyła do infolinii ceidg - ta z kolei mówi, że oni najmem się nie zajmują i odsyłają do urzędu skarbowego miejsca zamieszkania , a ten z kolei gdy przy poprzedniej umowie tam został zgłoszony najem przesłali wszystko i odesłali od US właściwego dla mieszkania. No i tak naprawdę nikt nic nie wie, każdy odsyła i nie wiadomo co i gdzie robić.
P.S. Poprzednia umowa została zarejestrowana bez problemu stąd też teraz zdziwienie.
anonim cytuj
31-10-2023
Adres jest zgłoszony jako adres do doręczeń, stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej czy adres zamieszkania?
Tylko jako adres do doręczeń widnieje w ceidg.

Adres zamieszkania powinien być prawdziwy. Adres do doręczeń wskazany na ten lokal nie jest przeszkodą ale trzeba się zastanowić, czy na pewno te doręczenia będą tam możliwe.
Pracownica urzędu nie miała prawa odmówić przyjęcia zgłoszenia zawarcia umowy najmu okazjonalnego lokalu. Powinna przyjąć a dopiero później wyjaśniać ewentualne niezgodności.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie, a status ucznia.
Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto)....
Mobbing
Witam jestem mobingowana w pracy i dyskryminowana jak sobie z tym poradzić???...
Umowa o prace po zakończeniu stażu
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...
Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...

Wyszukiwarka