Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?

Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Przypadek jest taki:
Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd. Widnieje tylko w ceidg.
Właściciel wynajął mieszkanie (najem okazjonalny) I chcąc zgłosić najem w urzędzie skarbowym pracownica odmówiła przyjęcia zgłoszenia z uwagi na działalność pod adresem...
Krajowa Informacja Podatkowa (infolinia) nie umie jednoznacznie odpowiedzieć i odsyła do infolinii ceidg - ta z kolei mówi, że oni najmem się nie zajmują i odsyłają do urzędu skarbowego miejsca zamieszkania , a ten z kolei gdy przy poprzedniej umowie tam został zgłoszony najem przesłali wszystko i odesłali od US właściwego dla mieszkania. No i tak naprawdę nikt nic nie wie, każdy odsyła i nie wiadomo co i gdzie robić.
P.S. Poprzednia umowa została zarejestrowana bez problemu stąd też teraz zdziwienie.
anonim cytuj
31-10-2023
Adres jest zgłoszony jako adres do doręczeń, stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej czy adres zamieszkania?
Tylko jako adres do doręczeń widnieje w ceidg.

Adres zamieszkania powinien być prawdziwy. Adres do doręczeń wskazany na ten lokal nie jest przeszkodą ale trzeba się zastanowić, czy na pewno te doręczenia będą tam możliwe.
Pracownica urzędu nie miała prawa odmówić przyjęcia zgłoszenia zawarcia umowy najmu okazjonalnego lokalu. Powinna przyjąć a dopiero później wyjaśniać ewentualne niezgodności.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mąż może sprzedać samochód bez mojej zgody?
Jesteśmy razem z mężem współwłaścicielami samochodu, który jest zarejestrowany na nas obydwoje i podobnie jest z ubezpieczeniem. Czy mąż może sprzedać samochód bez mojego udziału?...
Dziedziczenie mieszkania, a nowe małżeństwo seniora.
Witam, Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek. Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i...
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami.
Sprawa dotyczy kontaktów z dziadkami. Matka zrzeka się praw do dzieci. Ojciec wychowuje je samotnie, poślubia inną kobietę, która przysposabia dzieci. Jednak rodzice matki biologicznej chcą mieć kontakt z wnukami. Czy mają do tego prawo? Proszę o podstawę prawna....
Zakupy przez internet (brak paczki ani kontaktu)
Dzień dobry Zamówiłam ubrania na stronie internetowej pewnego butiku. Oczywiście zrobiłam przelew i otrzymałam informację na adres mailowy że zamówienie zostało wysłane. Jednak to było 13 marca. Od tamtej pory cisza. Pisałam na znaleziony adres e-mail zapytanie co z zamówieniem ale nie otrzymałam odpowiedzi. Strony na Facebooku nie mogę odnaleźć. W zakładce znalezionej w mailu da się wejść na stronę sklepu jednak w zakładce "kontakt" p...

Wyszukiwarka