Czy podczas opieki mogę iść na umowę zlecenie?

Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. Mam przyznane dwa dni opieki nad dzieckiem. Czy w trakcie opieki może iść do pracy na umowę zlecenie? Proszę o poradę.
anonim cytuj
10-12-2020
Zasiłek opiekuńczy na chore dziecko przysługuje osobie która z powodu konieczności opieki nad chorym dzieckiem jest zmuszona zrezygnować z pracy. Proszę sobie wywnioskować.
Ewentualna kontrola dot. sposobu wykorzystania zwolnienia, gdy okaże się że nie sprawuje Pani opieki nad dzieckiem, będzie niosła za sobą poważne konsekwencje.

anonim cytuj
10-12-2020
Dwa dni opieki należne w roku można brać nie tylko w razie choroby ale też w razie innej potrzeby, no chyba, że aż tak się wszystko pozmieniało.

anonim cytuj
10-12-2020
Ja o tym wiem. Ale czy w tym samym czasie ma prawo pracodawcą żądać abym do pracy przyszła.
W papierach jedno w rzeczywistości co innego?

anonim cytuj
10-12-2020
Nie ma prawa żądać przyjścia do pracy, skoro właśnie otrzymała Pani zwolnienie z pracy.

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Kolejność spłaty wierzycieli.
Witam, odziedziczyłam po moim ojcu dużo długów z dobrodziejstwem inwentarza. Otrzymałam właśnie spis inwentarza i mam kilka pytań. Odziedziczony majątek to 10.000 zł. Długów jest powyżej 100.000 zł i największa część (70.000) przypada ZUS, jest też część dla Skarbu Państwa (1.000) i Funduszu Pracy i Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (3.500) a reszta przypada kilku bankom. Czytałam na ten temat dużo, chciałabym rozwiać wątpliwoś...
Mieszkanie
Dzień dobry. Mieszkanie, którym jesteśmy zainteresowani jest w trakcie zakładania księgi wieczystej. Został złożony wniosek do sądu. Czy właściciel mieszkania może je teraz sprzedać nim KW zostanie założona?...
3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacją że jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna?
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....
64kw
art.64 kw jest uchylony, stan z dzisiaj lexlege. co za amator tym zatrzadza? do roboty geku... Kodeks wykroczeń Stan prawny aktualny na dzień: 12.02.2024 Dz.U.2023.0.2119 t.j. - Ustawa z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń link: https://lexlege.pl/szukaj/wszystko/%2520Art.%252064.%2520kodeks%2520wykroczen/#kodeks-wykroczen/...

Wyszukiwarka