Czy podczas opieki mogę iść na umowę zlecenie?

Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. Mam przyznane dwa dni opieki nad dzieckiem. Czy w trakcie opieki może iść do pracy na umowę zlecenie? Proszę o poradę.
anonim cytuj
10-12-2020
Zasiłek opiekuńczy na chore dziecko przysługuje osobie która z powodu konieczności opieki nad chorym dzieckiem jest zmuszona zrezygnować z pracy. Proszę sobie wywnioskować.
Ewentualna kontrola dot. sposobu wykorzystania zwolnienia, gdy okaże się że nie sprawuje Pani opieki nad dzieckiem, będzie niosła za sobą poważne konsekwencje.

anonim cytuj
10-12-2020
Dwa dni opieki należne w roku można brać nie tylko w razie choroby ale też w razie innej potrzeby, no chyba, że aż tak się wszystko pozmieniało.

anonim cytuj
10-12-2020
Ja o tym wiem. Ale czy w tym samym czasie ma prawo pracodawcą żądać abym do pracy przyszła.
W papierach jedno w rzeczywistości co innego?

anonim cytuj
10-12-2020
Nie ma prawa żądać przyjścia do pracy, skoro właśnie otrzymała Pani zwolnienie z pracy.

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Alimenty od ojca.
Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie ch...
Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam....
Eksmisja z domu.
Witam, zostałam wyrzucona wraz z 3-miesięcznym dzieckiem z domu, gdzie mam meldunek. Partner kopnął mnie i uderzył jak miałam dziecko na rękach. Jestem aktualnie w innym mieście u rodziców. Co powinnam teraz zrobić?...
Umowa obowiązuję od 1.08, czy jeśli poinformuje pracodawcę tego samego dnia o ciąży to pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?
Jestem zatrudniona od 10.2020 do 31.07.2021 w firmie. Podpisałam już umowę w tej samej firmie na rok, która zaczyna obowiązywać od 1.08 do 31.07.2023. Czy jeśli poinformuje pracodawcę 1.08 o ciąży czy pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?...

Wyszukiwarka