Czy podczas opieki mogę iść na umowę zlecenie?

Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. Mam przyznane dwa dni opieki nad dzieckiem. Czy w trakcie opieki może iść do pracy na umowę zlecenie? Proszę o poradę.
anonim cytuj
10-12-2020
Zasiłek opiekuńczy na chore dziecko przysługuje osobie która z powodu konieczności opieki nad chorym dzieckiem jest zmuszona zrezygnować z pracy. Proszę sobie wywnioskować.
Ewentualna kontrola dot. sposobu wykorzystania zwolnienia, gdy okaże się że nie sprawuje Pani opieki nad dzieckiem, będzie niosła za sobą poważne konsekwencje.

anonim cytuj
10-12-2020
Dwa dni opieki należne w roku można brać nie tylko w razie choroby ale też w razie innej potrzeby, no chyba, że aż tak się wszystko pozmieniało.

anonim cytuj
10-12-2020
Ja o tym wiem. Ale czy w tym samym czasie ma prawo pracodawcą żądać abym do pracy przyszła.
W papierach jedno w rzeczywistości co innego?

anonim cytuj
10-12-2020
Nie ma prawa żądać przyjścia do pracy, skoro właśnie otrzymała Pani zwolnienie z pracy.

anonim cytuj
10-12-2020

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku.
Witam. Brat mojej mamy umarł i zostawił spadek, 100 tys. długu. Ponoć połowa rodziny już się zrzekła. Mama moja nie dostała żadnego pisma o spadku. Mówi że trzeba jechać do notariusza i się zrzec. Jak to wygląda od strony prawa? Czy faktycznie przechodzi on z automatu jak się uprzednio nie zrzekniesz?...
Spadkobiercy ustawowi, odrzucenie spadku.
Witam. Chciałem zapytać o odrzucenie spadku przez 1 czy 2 osoby. Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz? Wtedy ich część przechodzi na pozostałych na zasadzie przyrostu czy są powoływani następni spadkobiercy? Jeżeli na zasadzie przyrostu to czy oni mogą tego przyrostu nie przyjm...
Jak powinna wyglądać umowa darowizny?
Jak poprawnie, powinna być sporządzona umowa darowizny? Czy wartość przedmiotu, również musi być ujęta? Jak darczyńca, może zastrzec, że nie życzy sobie, aby darowana rzecz weszła do wspólności majątkowej. Ktoś, mógł by pomóc? ...
Toksyczny związek. Jak ochronić mieszkanie przed ewentualną sprzedażą?
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....

Wyszukiwarka