Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. Mam przyznane dwa dni opieki nad dzieckiem. Czy w trakcie opieki może iść do pracy na umowę zlecenie? Proszę o poradę.
anonim cytuj
10-12-2020
Zasiłek opiekuńczy na chore dziecko przysługuje osobie która z powodu konieczności opieki nad chorym dzieckiem jest zmuszona zrezygnować z pracy. Proszę sobie wywnioskować.
Ewentualna kontrola dot. sposobu wykorzystania zwolnienia, gdy okaże się że nie sprawuje Pani opieki nad dzieckiem, będzie niosła za sobą poważne konsekwencje.
anonim cytuj
10-12-2020
Dwa dni opieki należne w roku można brać nie tylko w razie choroby ale też w razie innej potrzeby, no chyba, że aż tak się wszystko pozmieniało.
anonim cytuj
10-12-2020
Ja o tym wiem. Ale czy w tym samym czasie ma prawo pracodawcą żądać abym do pracy przyszła.
W papierach jedno w rzeczywistości co innego?
anonim cytuj
10-12-2020
Nie ma prawa żądać przyjścia do pracy, skoro właśnie otrzymała Pani zwolnienie z pracy.
Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy.
Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba?
Szczerze nie...
Złożyłem wniosek o wydanie świadectwa ukończenia studiów. Regulamin przewidywał wydawanie takich świadectw z urzędu. Po wielu miesiącach walki dotrzymałem odpowiedź bez podania podstawy prawnej, że świadectwo nie może mi być wydane. Co mam teraz robić? Od takiego pisma ani nie mam jak się odwołać do rektora. W mojej ocenie uczelnia powinna w takim przypadku zastosować przepisy z kpa dotyczące wydawania zaświadczeń i jeśli nie chciała tego świadec...
Witam. Pracuję na umowie o pracę od 15.06 i chciałabym zrezygnować z pracy. W przypadku pracy do pół roku mam 2 tygodnie wypowiedzenia. Czy jeśli złożyłabym wypowiedzenie przed 15.12 to musiałabym przepracować te 2 tygodnie czy już miesiąc?...
Od 3 lat jestem współwłaścicielem działki budowlanej. Chciałbym sprzedać tę działkę i zainwestować w inną. Wiem że musi minąć 5 lat bym mógł uniknąć podatku od sprzedaży, chyba że przeznaczę uzyskane środki na cele mieszkaniowe. Środki te przeznaczyłbym na zakup drugiej działki, natomiast nie wiem co z współwłaścicielem? Czy będzie musiał zapłacić podatek od sprzedaży, mimo, że całą uzyskaną kwotę zainwestuję ja na inne cele mieszkaniowe?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: