Czy komornik może zająć rentę?

Czy komornik może zająć całą rentę jeśli jeszcze pracuje na 3/4 etatu czy z renty może potrącać tylko 25%
anonim cytuj
08-11-2023
25 % przy długu niealimentacyjnym.

anonim cytuj
08-11-2023
Czyli z umowy o pracę zabierze powyżej 2100 i z renty 25 % i resztę zostawi?
Z umowy o prace kwota wolna to 2700 brutto, z renty egzekucja do 25%. Rachunek bankowy kwota wolna 2700.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek chorobowy vs. zasiłek opiekuńczy
Witam wszystkich, mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek. Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4). Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni? Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie): Pracownica była na zwolnie...
Widzenia z dzieckiem, a przeszłość kryminalna.
Tydzień temu były chłopak mojej siostry, i ojciec jej dziecka wyszedł z więzienia i zapowiedział, że chce się widzieć ze swoim dzieckiem. Co w przypadku kiedy będzie chciał widywać się w naszym domu i zezwoli na to moja siostra czy ja jako współwłaściciel mogę zadzwonić na policję w celu wyprowadzenia tego osobnika z domu? Ja i moja młodsza siostra boimy się go i nie chcemy żeby przebywał w naszym domu chociażby ze względu na swoją przeszłość kry...
Wyjazd z dzieckiem z kraju bez zgody rodzica, z którym nie ma kontaktu
Córka 8lat, od 7lat nie jestem z ojcem dziecka, ojciec nie płaci alimentów, ma nowa rodzinę, nie pisze i nie dzwoni, wcale nie interesuje się dzieckiem. Złożyłam papiery o podwyższenie alimentów ponieważ teraz to 350zl. Mam przygotowany pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej, na dniach będzie złożony w sądzie. Chciałabym z córką wyjechać z kraju, mam możliwość zapewnienia nam pięknej przyszłości i dobrej pracy, ale oferta spadła nagle i w...
Adwokat może żądać prowizji od wyroku?
Cześć, adwokat wziął za napisanie apelacji karnej określoną kwotę, ale nie spisał ze mną żadnej umowy, ja podpisałam z kolei tylko pełnomocnictwo dla niego. Nie mówił nic o żadnym dodatkowym honorarium po zakończeniu. Sprawa skończyła się dla mnie wyrokiem w zawieszeniu. Adwokat oczekuje teraz ode mnie, że go dodatkowo za taki wyrok wynagrodzę i żąda ode mnie kwotę, którą zapłaciłam za napisanie apelacji pomnożoną o 2,5. Ja zwracam mu uwagę, że n...

Wyszukiwarka