Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?
anonim cytuj
01-10-2020
Sprzedający przestał być właścicielem z chwilą gdy notariusz skończył składać podpis. W tym momencie właścicielem stał się kupujący i kupujący powinien wykonać umowę. Rachunek nie został zamknięty tylko dlatego, że jego posiadacz zmarł. Oczywiście o ile mówimy o domu na rynku wtórnym i umowa dziś zawarta nazywa się "umowa sprzedaży", a nie jakaś umowa warunkowa.
anonim cytuj
01-10-2020
A kto w obecnej sytuacji dokonuje przekazania domu? Kto składa podpisy na protokołach Energa, gaz?
anonim cytuj
01-10-2020
Umowa zawarta. Jesteś zatem właścicielem przedmiotu umowy. Nie ma takiej instytucji prawnej, jak przekazanie. Wchodzisz i mieszkasz bo masz tytuł własności. Co do mediów - udajesz się do dostawców z umową sprzedaży i zawierasz umowę o dostawę mediów.
anonim cytuj
01-10-2020
W sumie to dla bezpieczeństwa można by złożyć cenę do depozytu sądowego, bo nie wiadomo czy rachunek bankowy nie jest jakimś rachunkiem wspólnym albo jakiś "pełnomocnik" nie zawłaszczy pieniędzy...
anonim cytuj
01-10-2020
Dla bezpieczeństwa tak, chociaż konto wskazane w umowie zostanie zgodnie z wolą zbywcy uznane ...
anonim cytuj
01-10-2020
Literą umowy jest numer konta podany do realizacji przelewu z banku. Przelew realizuje bank i bank odpowiada za poprawność dostarczenia środków.
W momencie złożenia wszystkich podpisów u notariusza, pani Natalia stała się właścicielem domu.
Przelew jest już tylko (albo aż) dopełnieniem formalności.
Wiadomo, że przy dużych kwotach zawsze człowiek ma obawę czy wszystko jest OK.
Niedawno umarła moja mama i okazało się że zostawiła nam sporo długów. Już po kolei wszyscy odrzucamy spadek u notariusza. Teraz takie pytanie. Czego nie można brać po mamie żeby długi nie przeszły? Tzn. Ubezpieczenie w pracy i prywatne, ZUS ? Czy powinniśmy powiadomić banki że nie żyje i komorników ?...
Dzień dobry.
Przebywam obecnie na urlopie wychowawczym (wzięłam póki co 4 miesiące). Od początku 2021 r. wrócę do pracy. Będę miała do wybrania jeszcze zaległy urlop wypoczynkowy. Sytuacja covidowa i problemy ze znalezieniem opieki dla dziecka zmuszają mnie do wrócenia do pracy tylko na pół etatu. I tu moje pytanie: czy Pracodawca (praca na umowę o pracę na czas nieokreślony) może mi odmówić tego pół etatu?
Kiedy muszę złożyć wniosek? Czy jest...
Proszę o interpretację zapisu:
"W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozosta...
Witam, mąż jest zatrudniony w prywatnej firmie na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Umowa jest oparta o podstawę wynagrodzenia kwotę brutto oraz dodatkowo premia uznaniowa. Umowa jest tak sporządzona, że premia uznaniowa wynosi około 1/3 całej wypłaty. Mąż jest honorowym dawcą krwi od stycznia tego roku. Do tej pory pracodawca nie miał problemu z tym, że pracownik oddaje krew. W ubiegłym tygodniu w piątek odbyło się spotkaknie pracod...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: