Śmierć sprzedającego

Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?
anonim cytuj
01-10-2020
Sprzedający przestał być właścicielem z chwilą gdy notariusz skończył składać podpis. W tym momencie właścicielem stał się kupujący i kupujący powinien wykonać umowę. Rachunek nie został zamknięty tylko dlatego, że jego posiadacz zmarł. Oczywiście o ile mówimy o domu na rynku wtórnym i umowa dziś zawarta nazywa się "umowa sprzedaży", a nie jakaś umowa warunkowa.

anonim cytuj
01-10-2020
A kto w obecnej sytuacji dokonuje przekazania domu? Kto składa podpisy na protokołach Energa, gaz?

anonim cytuj
01-10-2020
Umowa zawarta. Jesteś zatem właścicielem przedmiotu umowy. Nie ma takiej instytucji prawnej, jak przekazanie. Wchodzisz i mieszkasz bo masz tytuł własności. Co do mediów - udajesz się do dostawców z umową sprzedaży i zawierasz umowę o dostawę mediów.

anonim cytuj
01-10-2020
W sumie to dla bezpieczeństwa można by złożyć cenę do depozytu sądowego, bo nie wiadomo czy rachunek bankowy nie jest jakimś rachunkiem wspólnym albo jakiś "pełnomocnik" nie zawłaszczy pieniędzy...

anonim cytuj
01-10-2020
Dla bezpieczeństwa tak, chociaż konto wskazane w umowie zostanie zgodnie z wolą zbywcy uznane ...

anonim cytuj
01-10-2020
Literą umowy jest numer konta podany do realizacji przelewu z banku. Przelew realizuje bank i bank odpowiada za poprawność dostarczenia środków.
W momencie złożenia wszystkich podpisów u notariusza, pani Natalia stała się właścicielem domu.
Przelew jest już tylko (albo aż) dopełnieniem formalności.
Wiadomo, że przy dużych kwotach zawsze człowiek ma obawę czy wszystko jest OK.

anonim cytuj
01-10-2020

Sugerowane Tematy

problem ze zwierzętami sąsiadów
Witam. Mam problem z sąsiadem. Nawet z dwoma. Jeden sąsiad ma około 10 kotów których ilość z roku na rok się powiększa, na wiosnę i jesień kotki chodzą w ciąży. Drugi też ma ale około pięciu. Te stworzonka całymi dniami siedzą u mnie koło domu, chodzą po samochodach rysując je, jak zostawię otwarty garaż lub piwnice od razu tam wchodzą i wszystko obsikują. Zostawię buty na zewnatrz? Już obsikane, urządziły sobie u mnie toaletę wszędzie są ich odc...
Wykup mieszkania komunalnego.
Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie ...
Ustalenie kontaktów z dzieckiem.
Dzień dobry, proszę podpowiedzieć, czy ojciec który ma ustalone kontaktu, może do dzieci przychodzić dodatkowo, kiedy mu się podoba? Bez mojej zgody?...
Zawieszenie komornika. Czy jest to możliwe że komornik ściągnął za dużo?
Mam pytanie odnośnie zawieszenie komornika. Sprawa wygląda tak wygrałam sprawę o podwyższenie alimentów były mąż płaci regularnie ale nie zapłacił mi pieniądze które sąd przeznaczył że ma zapłacić zaległości alimenty od złożenia wniosku w sumie wyszło to 1300 zł więc podałam go do komornika by ściągnął mu tą kwotę wszystko dostałam . A Były mąż pisze żebym poszła i zapytała bo po raz kolejny ściągnęli mu dużą kwotę. I co teraz mam zrobić ? Cz...

Wyszukiwarka