Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?
anonim cytuj
01-10-2020
Sprzedający przestał być właścicielem z chwilą gdy notariusz skończył składać podpis. W tym momencie właścicielem stał się kupujący i kupujący powinien wykonać umowę. Rachunek nie został zamknięty tylko dlatego, że jego posiadacz zmarł. Oczywiście o ile mówimy o domu na rynku wtórnym i umowa dziś zawarta nazywa się "umowa sprzedaży", a nie jakaś umowa warunkowa.
anonim cytuj
01-10-2020
A kto w obecnej sytuacji dokonuje przekazania domu? Kto składa podpisy na protokołach Energa, gaz?
anonim cytuj
01-10-2020
Umowa zawarta. Jesteś zatem właścicielem przedmiotu umowy. Nie ma takiej instytucji prawnej, jak przekazanie. Wchodzisz i mieszkasz bo masz tytuł własności. Co do mediów - udajesz się do dostawców z umową sprzedaży i zawierasz umowę o dostawę mediów.
anonim cytuj
01-10-2020
W sumie to dla bezpieczeństwa można by złożyć cenę do depozytu sądowego, bo nie wiadomo czy rachunek bankowy nie jest jakimś rachunkiem wspólnym albo jakiś "pełnomocnik" nie zawłaszczy pieniędzy...
anonim cytuj
01-10-2020
Dla bezpieczeństwa tak, chociaż konto wskazane w umowie zostanie zgodnie z wolą zbywcy uznane ...
anonim cytuj
01-10-2020
Literą umowy jest numer konta podany do realizacji przelewu z banku. Przelew realizuje bank i bank odpowiada za poprawność dostarczenia środków.
W momencie złożenia wszystkich podpisów u notariusza, pani Natalia stała się właścicielem domu.
Przelew jest już tylko (albo aż) dopełnieniem formalności.
Wiadomo, że przy dużych kwotach zawsze człowiek ma obawę czy wszystko jest OK.
Od wielu lat regularnie i zawsze w terminie przelewam alimenty na rzecz córki w uzgodnionej wspólnie przed sądem formie oraz w pełnej ustalonej przez sąd wysokości. Tuż przed osiągnięciem przez córkę pełnoletności, jej matka zaczęła grozić mi komornikiem, żądając ode mnie powtórnego przekazania jej pieniędzy, które zostały przeze mnie w pełnej wymaganej kwocie z tytułu alimentów już wcześniej przelane.
Pomimo moich wyjaśnień oraz przedstawionych...
Witam. Posiadam dwie pożyczki gotówkowe w banku. Od stycznia przebywam na zwolnieniu lekarskim z powodu iż jestem w ciąży i występują komplikacje. Mam wykupione ubezpieczenia do tych pożyczek. Orientuje się ktoś czy ubezpieczalnia przejmie raty? Oczywiście jutro zadzwonię do banku i zapytam u senda ale takie pytanie w mojej głowie się zrodziło...
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...
Witam,
Mam mieszkanie otrzymane w darowiźnie (3 lata temu) - czy mogę dopisać męża do mieszkania przed upływem 5 lat?
I czy w sytuacji sprzedaży mieszkania mąż będzie musiał zapłacić podatek od wzbogacenia się od części którą otrzyma ode mnie w formie darowizny jeśli nie minie okres 5 lat?
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: