Śmierć sprzedającego

Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?
anonim cytuj
01-10-2020
Sprzedający przestał być właścicielem z chwilą gdy notariusz skończył składać podpis. W tym momencie właścicielem stał się kupujący i kupujący powinien wykonać umowę. Rachunek nie został zamknięty tylko dlatego, że jego posiadacz zmarł. Oczywiście o ile mówimy o domu na rynku wtórnym i umowa dziś zawarta nazywa się "umowa sprzedaży", a nie jakaś umowa warunkowa.

anonim cytuj
01-10-2020
A kto w obecnej sytuacji dokonuje przekazania domu? Kto składa podpisy na protokołach Energa, gaz?

anonim cytuj
01-10-2020
Umowa zawarta. Jesteś zatem właścicielem przedmiotu umowy. Nie ma takiej instytucji prawnej, jak przekazanie. Wchodzisz i mieszkasz bo masz tytuł własności. Co do mediów - udajesz się do dostawców z umową sprzedaży i zawierasz umowę o dostawę mediów.

anonim cytuj
01-10-2020
W sumie to dla bezpieczeństwa można by złożyć cenę do depozytu sądowego, bo nie wiadomo czy rachunek bankowy nie jest jakimś rachunkiem wspólnym albo jakiś "pełnomocnik" nie zawłaszczy pieniędzy...

anonim cytuj
01-10-2020
Dla bezpieczeństwa tak, chociaż konto wskazane w umowie zostanie zgodnie z wolą zbywcy uznane ...

anonim cytuj
01-10-2020
Literą umowy jest numer konta podany do realizacji przelewu z banku. Przelew realizuje bank i bank odpowiada za poprawność dostarczenia środków.
W momencie złożenia wszystkich podpisów u notariusza, pani Natalia stała się właścicielem domu.
Przelew jest już tylko (albo aż) dopełnieniem formalności.
Wiadomo, że przy dużych kwotach zawsze człowiek ma obawę czy wszystko jest OK.

anonim cytuj
01-10-2020

Sugerowane Tematy

Czy można przelać bez podatku pieniądze na konto dziecka?
Dzień dobry , odkładam dziecku 500+ zebrała się już ładna sumka, jak skończy 18 lat będzie to kwota około 60 tyś złotych , czy mogę mu ja po prostu przelać bez podatku w końcu to pieniądze dla niego ? Czy tylko do kwoty 36 120,00 ( na ta chwile ) proszę o pomoc jak to ugryźć , pozdrawiam...
Odroczenie kary
Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi...
Czy jest możliwość ubezpieczyć się inaczej niż prywatne ubezpieczenie ?
Dzień dobry .Mam taki problem. Jestem na ten moment nieubezpieczona ponieważ straciłam prace, okazało się także ze nie mogę się zarejestrowac w urzędzie ( ponieważ mieszkam w innym mieście a w innym mam stały meldunek) musze koniecznie iść do dentysty na usunięcie osemki z ostrym apaleniem, mój dentysta stwierdził że przyjął by mnie z bolem ale musiałabym liczyć się z rachunkiem z nfz ( na ten moment nie stać mnie na prywatną wizytę?) Moje pytan...
Czy szef może zapłacić mi za niewykorzystany urlop?
Witam. Mam pytanie. Mam 20 dni urlopu z czego 10 wykorzystałam, 10 mi zostaje czy szef za te 10 dni może mi zapłacić? Gdy jest sytuacja że są mi potrzebne pieniądze. Jeśli tak , to poproszę o podanie paragrafu bym mogła się na niego powołać. ...

Wyszukiwarka