Inne 25-11-2022 1 odpowiedź

Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???

Pytanie użytkownika
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę z którą nie utrzymuję żadnego kontaktu od wielu lat Pytanie brzmi tak Czy po mojej śmierci Córka będzie mogła się dopominać zachowku od Syna. Prawnik mi podpowiedział żebym przy przepisywaniu mieszkania na Syna podarował też coś Córce notarialnie np 100 zł I wtedy Córka nie będzie mogła się dopominać zachowku. Jak to wygląda prawnie?? Dzięki za podpowiedzi Pozdrawiam
1 odpowiedź
Odpowiedź
19 dni temu
Przy takim temacie jak „Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???” nie opierałbym się tylko na rozmowie albo ogólnej informacji z internetu. Ważne są dokumenty, terminy i to, kto dokładnie czego żąda.

Najpierw trzeba sprawdzić umowę najmu i to, co dokładnie zostało uzgodnione: okres wypowiedzenia, rozliczenie kaucji, media, protokół zdawczo-odbiorczy i ewentualne potrącenia. W takich sprawach dużo zależy od dokumentów, a nie tylko od samego opisu.

Jeżeli druga strona zatrzymuje pieniądze albo czegoś żąda, najlepiej poprosić ją na piśmie o dokładne wyliczenie i podstawę. Przy kaucji warto zacząć od art. 6 ustawy o ochronie praw lokatorów. Powinno być jasne, jakie szkody albo zaległości są potrącane. Samo ogólne stwierdzenie, że „coś było nie tak”, zwykle nie wystarcza.

Zbierz umowę, potwierdzenia przelewów, zdjęcia, protokół i korespondencję. Potem wyślij krótkie wezwanie do rozliczenia albo zwrotu konkretnej kwoty w określonym terminie.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Brak podobnych wątków do wyświetlenia.