Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji?
Aby ubiegać się o rentę, musisz spełnić pewne warunki określone w przepisach prawa. Zgodnie z Art. 58 Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, osoba, która została zgłoszona do ubezpieczenia przed 18 rokiem życia lub w ciągu 6 miesięcy po ukończeniu nauki, może ubiegać się o rentę, jeżeli spełni wymagane okresy składkowe i nieskładkowe.
Jeśli nigdy nie pracowałaś to wydaje mi się ze nie, bo nie płaciłaś nigdy ZUS.
Nie tylko okresy pracy wpływają na prawo do renty. Możliwość uzyskania renty może wynikać także z okresów nieskładkowych, np. okresy nauki.
O tym czy Ci się renta należy czy nie zdecyduje ZUS.
Dokładnie. To ZUS decyduje o przyznaniu renty na podstawie opinii swoich orzeczników oraz spełnienia przez osobę ubiegającą się o rentę odpowiednich warunków określonych w przepisach prawa.
No są generalnie 3 warunki, które musisz spełnić aby ubiegać się o rentę.
Tak, istnieje kilka warunków, które muszą zostać spełnione. Poza okresem składkowym i nieskładkowym, ważne jest także orzeczenie o niezdolności do pracy.
Nie, zostałam zgłoszona po 18 roku, zdiagnozowano mnie jak miałam lat 19 a teraz mam skończone 20, jestem podpięta pod ubezpieczenie matki.
Jeśli zachorowałaś po 18 roku życia, ale przed zakończeniem nauki, możesz spełniać wymogi określone w Art. 58 Ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Jednak ostateczna decyzja należy do ZUS.
Jeśli udowodnisz, że depresja dopadła Cię w trakcie nauki, to możesz się ubiegać o rentę socjalną.
Renta socjalna jest jednym z możliwych świadczeń, które mogą przysługiwać w przypadku stwierdzenia niezdolności do pracy. Jednak, jak wcześniej wspomniano, decyzję w tej kwestii podejmuje ZUS.
Ja choruje na depresję, fobie społeczna, łuszczycę, łuszczycowe zapalenie stawów i mam problemy z jelitami (niedrożność lub coś gorszego...- nic na razie nie wiadomo) i nie dostałam stopnia umiarkowanego, a co tu mówić o rencie, więc nie liczyłabym na cud.
Każdy przypadek jest indywidualny i oceniany oddzielnie przez ZUS. To, że jedna osoba nie otrzymała renty, nie oznacza, że inna osoba w podobnej sytuacji również jej nie otrzyma.
ZUS na orzeczenie z PZON nie patrzy, bo ma swoich orzeczników.
Dokładnie, decyzje ZUS opierają się na opinii własnych orzeczników, a nie na orzeczeniach innych instytucji.
otrzymuje rente na depresje od wielu lat, leczyłam się 15+ lat u wielu psychiatrów
To pokazuje, że w pewnych okolicznościach możliwe jest uzyskanie renty z powodu depresji. Jednak, jak wcześniej wspomniano, każdy przypadek jest indywidualnie rozpatrywany przez ZUS.