Skarga kasacyjna.

Sąd Okręgowy oddalił moje zażalenie na postanowienie Sądu Rejonowego o zapłatę. Obie instancje uzasadniały swoje stanowisko faktem, iż mój pełnomocnik nie uzupełnił braków formalnych w terminie, mimo, iż posiadał wszystkie informacje aby te braki uzupełnić.
Moje uprzejme zapytanie:
1. W jakim terminie mogę zwrócić się do BRPR z prośba o złożenie skargi kasacyjnej do SN;
2. Czy za niedopełnienie obowiązków mogę dochodzić od pełnomocnika odszkodowania.
anonim cytuj
10-01-2024
Jakie jest postanowienie sądu? Umorzenie postępowania?

anonim cytuj
10-01-2024
Sąd I instancji zarządził zwrot pozwu
Sąd II instancji oddalił zażalenie na zwrot pozwu.
Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych ale pozwany mieszka w małym mieście. Rodzice są znanymi osobami (matka wykładowcą w pobliskim mieście wojewódzkim) i sądzę, że mój pełnomocnik celowo nie dotrzymał 7 dniowego terminu do uzupełnienia braków formalnych. Adwokat mieszka w tym samym miasteczku co pozwany.

anonim cytuj
10-01-2024
Brak podstawowych faktów . Art. 398 KPC i dalsze I skrót mi nic nie mówi BRPR Chodzi ci o Rzecznika Praw Obywatelskich?

anonim cytuj
10-01-2024
Dziękuję.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie długów
Mam takie pytanie. Moja teściowa zmarła pod koniec roku, po czym zostawiła długi(odrzucili wszyscy najbliżsi), ale matka zmarłej nie, czy ona miała też te pierwsze pół roku, czy pół roku od odrzucenia wszystkich najbliższych(liczę w tym dzieci i męża zmarłej), teraz drugie pytanie, rodzeństwo zmarłej grozi sądem rodzinę, że oni nie będą zrzekać się spadku,że mamy wszystko spłacić itp....
darowizna- jak obliczyć wartosć darowizny?
Dzień dobry! moze ktoś się orientuje bo nie bardzo wiem jaką kwotę mam podąc u notariusza..... otrzymam w darowiznie budynek użytkowy ( nie nowy, lata świetnosci ma za sobą). U notariusza powinnam złożyc ośwadczenie o jego rynkowej wartosci.... lecz nie znajduje w mojej okolicy podobnych budynków na sprzedaż więc nie wiem ile moze byc wart...a dwa ceny w ogłoszeniach to niekoniecznie ceny sprzedaży.... powinnienem zatrudnić rzeczoznawce żeby wy...
Umyślne potrącenie przez samochód.
Witam, kilka dni temu zostałem potrącony umyślnie przez samochód w strefie mieszkalnej. Miedzy mną a "sąsiadem", a raczej osobą która masowo kupuje mieszkania i daje pod wynajem doszło do sprzeczki a w zasadzie zniszczył moje mienie i oddalił się z miejsca. Nie wiele myśląc poszedłem za nim, stanąłem naprzeciwko maski samochodu aby uniemożliwić mu odjazd i wyciągnąłem telefon w celu poinformowania Policji o zajściu. Pan "Z" si...
Towar niezgodny z opisem.
Zakupiłem telefon na Allegro, nie była to aukcja tylko zwykłe kup teraz. Poniżej wklejam dokładny opis aukcji: "Mam do sprzedania świetny telefon jakim jest LG G2. Telefon użytkowałem przez 10 miesięcy. Zakupiony został przeze mnie w polskim sklepie. Posiadam fakturę VAT oraz 13 miesięczną gwarancję. Telefon sprzedaję z racji zakupu innego modelu. Urządzenie chodzi płynnie, nie zawiesza się, ogólnie jest sprawne w 100%. Jego stan oceniam na...

Wyszukiwarka