Matka i jej mąż darowizną przepisują córce spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w 2009 r (11 lat temu). Czy syn męża mamy (rencista z uznaną grupą inwalidzką, podobno inwalidzi maja inne prawa) moze w przyszłości ubiegać się o zachowek?
Mieszkanie dostała matka jako główny najemca ale później dopisała męża, własnościowe prawo zostało wykupione za czasów małżeństwa.
Nie wiem czy to ważne w tym wypadku, w akcie darczyńcy mają zapisane dożywotnie, nieodpłatne korzystanie z lokalu.
anonim cytuj
25-11-2020
Polecam Art. 1007 § 1 Kodeksu cywilnego
anonim cytuj
25-11-2020
Syn ma prawo do zachowku po ojcu, a w pewnych sytuacjach może wystąpić o zachowek do obdarowanych.
anonim cytuj
25-11-2020
Dodałbym tylko ze prawo do dożywotniego zamieszkania "rodziców" pomniejsza podstawę zachowku, więc może się okazać, że ostatecznie syn nie uzyska nic albo dużo mniej. Ale teoretycznie moze wystąpić o zachowek.
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...
Witam,
Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia.
Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
Potrzebuje porady co mogę zrobić. Otóż 26czerwca kupiłam ubrania na transmisji. Poprosiłam o paczkę otwartą ponieważ chciałam jeszcze coś domówić. 30czerwca została wysłana i otrzymałam ja 1lipca i od razu napisałam do butiku jakie ciuchy chciałabym z niej zwrócić a które zostają. Ogólnie od razu był wielki problem z Panią z butiku bo powiedziała że nie ma zwrotów. Powołalam się na prawo konsumenckie do zwrotu w ciągu 14dni od daty otrzymania tow...
Dwa lata temu przekazałem bratu pieniądze w formie pożyczki (przelewem ponad 50 tys.). Zdecydowaliśmy, że te pieniądze bratu daruje. Proszę o radę jak mógłbym tego dokonać? Najchętniej zmieniłbym tą pożyczkę na darowiznę. Czy w takim wypadku wystarczyłaby zwykła umowa między nami i jakby musiała ona wyglądać?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: