W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.

Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku bawić się w wyciąganie kolców, a zależy mi jedynie na dojechaniu do domu.
anonim cytuj
18-10-2021
art. 3 ust. 3 Konwencji o ruchu drogowym cyt. z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w załączniku 1 do niniejszej konwencji Umawiające się Strony są obowiązane dopuścić do ruchu międzynarodowego na swoich terytoriach pojazdy samochodowe i przyczepy odpowiadające warunkom określonym w rozdziale III niniejszej konwencji, którymi kierujący spełniają warunki określone w rozdziale IV

anonim cytuj
18-10-2021
Będąc w Polsce obowiązuje Cię prawo obowiązujące w Polsce.

anonim cytuj
18-10-2021
Będąc w Polsce obowiązuje Cię prawo obowiązujące w Polsce.

prawo tak. Wyposażenie pojazdu takie jak w kraju jego rejestracji. Konwencja wiedeńska.

anonim cytuj
18-10-2021

Sugerowane Tematy

Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Czy mogę ubiegać się o wypłatę pieniędzy za pobyt w szpitalu?
Dzień dobry Rok temu przebywałam w szpitalu 7 dni. Spowodowane to było złymi wynikami i ujawnieniem się choroby nerek. Ostatnio dowiedziałam się że można otrzymać pieniądze za pobyt w szpitalu. W firmie gdzie pracuje opłacam składki przeznaczone na to. Czy mogę ubiegać się jeszcze o wypłatę tych pieniędzy mimo że minął już rok od pobytu w szpitalu?...
Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...
Co mogę zrobić jeśli farmaceuta wprowadził mnie w błąd?
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest) I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...

Wyszukiwarka