Prawo Cywilne 27-11-2020 1 odpowiedź

Ograniczenie władzy rodzicielskiej

Pytanie użytkownika
Jak się można odwołać do wniosku o ograniczenie władzy rodzicielskiej? Merytorycznie i technicznie.
Kiedy we wniosku nie ma podanych żadnego uzasadnienia, ani żadnego świadka powołanego.
Przebywam z dzieckiem prawie tyle co opieka naprzemienna. Aktualnie piszę drugie pismo, aby wnieść o opiekę naprzemienną i znieść alimenty (których nie płacę, w uzasadnieniu podaje powody i dlaczego tego nie robiłem i jak łoże na utrzymanie dziecka). Słuchając wielu porad prawnych z zakresu ograniczenia władzy rodzicielskiej na youtubie nie widzę więcej przesłanek do jej ograniczenia. Rozmawiając z żoną, ona sama nie potrafiła skonkretyzować dlaczego. Jedyne moje domysły, że chce łatwości w podejmowaniu decyzji.
Proszę o odpowiedzi merytoryczne, odnoszące się do pytania. Proszę o powstrzymanie swoich impulsów od oceniania mojej osoby, to mnie nie wspiera - tym bardziej, że przedstawiłem w skrócie sprawę. Z góry dzięki za uwzględnienie próśb. Z chęcią odpowiem jeśli trzeba coś doprecyzować.
1 odpowiedź
Odpowiedź
13 dni temu
W sprawach rodzinnych sąd zwykle patrzy na konkrety, a nie ogólne oceny drugiej strony. Przy rozwodzie bez orzekania o winie ważne będzie, czy nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia oraz czy strony są zgodne co do najważniejszych kwestii. Przy dzieciach dochodzi jeszcze dobro dziecka i sposób wykonywania władzy rodzicielskiej.

Jeżeli chodzi o władzę rodzicielską, punktem wyjścia jest art. 95 krio, a przy ingerencji sądu w wykonywanie tej władzy znaczenie ma art. 109 krio. Przy alimentach zwykle wraca też art. 135 krio.

Praktycznie przygotowałbym krótką listę faktów: kto zajmuje się dzieckiem na co dzień, jakie są koszty, jakie kontakty działają albo nie działają, czy były interwencje, wiadomości, dokumenty ze szkoły albo od lekarza. Na rozprawie lepiej mówić rzeczowo, datami i przykładami, niż tylko ogólnie, że druga strona jest „zła”.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
niepłacenie alimentów

Mam pytanie czy za nie placenie alimentow przez 6 lat moze isc do wiezienia ??? Maz kolezanki 6 lat juz jej nie placi czy moze byc...

16 odpowiedzi 04-05-2025