Widzenia z dzieckiem, a przeszłość kryminalna.

Tydzień temu były chłopak mojej siostry, i ojciec jej dziecka wyszedł z więzienia i zapowiedział, że chce się widzieć ze swoim dzieckiem. Co w przypadku kiedy będzie chciał widywać się w naszym domu i zezwoli na to moja siostra czy ja jako współwłaściciel mogę zadzwonić na policję w celu wyprowadzenia tego osobnika z domu? Ja i moja młodsza siostra boimy się go i nie chcemy żeby przebywał w naszym domu chociażby ze względu na swoją przeszłość kryminalną. Jakie podejście ma policja? Czy oleje sprawę bo moja siostra pozwala na to żeby tam był?
anonim cytuj
26-10-2023
Nie ma najmniejszego powodu żeby policja go wyprowadziła albo zakazała mu wejścia jeśli twoja siostra go samowolnie wpuszcza. Policję nie obchodzi twój strach.

anonim cytuj
26-10-2023
Ojciec dziecka jeśli tylko sąd mu tego nie zabroni wyrokiem ma prawo się z dzieckiem spotykać. Wybór miejsca musicie uzgodnić sami ale ma prawo przebywać tam gdzie dziecko.
Jakie ma prawo przebywać tam gdzie dziecko? Na jakiej podstawie prawnej? Należy sądownie ustalić kontakty z dzieckiem i niekoniecznie musi to być adres pod którym mieszka matka z dzieckiem. Takim miejscem może być nawet McDonald czy Bajkoland. To kwestia umowna ,a nie narzucona odgórnie.

Podczas spotkania ma prawo przebywać. Gdy dziecko będzie np. chore i nie będzie mogło wyjść z domu to ma prawo i sądy wyroki takie rzeczy potwierdzają. Idealnie to gdy ludzie dogadają się i ustala wszystko sami.
Równie dobrze można zaznaczać ,że w razie choroby dziecka kontakt zostanie przełożony na inny -dogodny dla obu stron termin.

Można ale na szczęście sytuacja się zmienia i sądy uznają że ojciec też jest potrzebny nie tylko do płacenia kasy ale też ma pełne prawo uczestniczyć i współdecydować w życiu dziecka także w czasie choroby i gorszych dni. Powoli nadchodzi koniec ery gdy kobiety z jednej strony krzyczały o tych złych facetach którzy nie zajmują i nie interesują się swoimi dziećmi, a zaraz potem blokowały przy udziale sądów niestety, jak tylko mogły wszelkie próby kontaktów i sprowadzały rolę ojca do płatnika kasy. Częstsze wyroki na korzyść ojców pomogą zrozumieć kobietom że szkoda kasy na prawników. Że lepiej się dogadać i cieszyć że ojciec się interesuje dzieckiem a kasę zamiast na prawnika lepiej wydać na dziecko.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
Kto może odmówic składania zeznań?
Pan X ma sprawę w sądzie przeciwko Panu Y. Pan X wezwał na świadka swojego brata i jego żonę. Brat pana X nie chce zaznawać i ma prawo odmówić składania zeznań, bo jest to stopień pokrewieństwa. Pytanie czy żona brata, (bratowa pana X) może odmówić składania zeznań? Czy według prawa to jest rodzina dla Pana X i również ma prawo odmówić zeznań? Sytuacja jest dosyć dziwna, bo brat z żoną Pana X niezbyt mają ze sobą kontakt, nie znają sytuacji i...
Dziedziczenie mieszkania, a nowe małżeństwo seniora.
Witam, Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek. Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i...
Ojciec dziecka ukrywa dochód.
Dzień dobry, były partner prowadzi swój biznes. Niestety jego dochody wykazują 0 lub minusowy przychód. Wiem że zarabia z pewnością ponad 20 tysięcy. Nie mam jak udowodnić tego przychodu. Co mogę zrobić? O ile mogę się starać na dziecko?...

Wyszukiwarka