Widzenia z dzieckiem, a przeszłość kryminalna.

Tydzień temu były chłopak mojej siostry, i ojciec jej dziecka wyszedł z więzienia i zapowiedział, że chce się widzieć ze swoim dzieckiem. Co w przypadku kiedy będzie chciał widywać się w naszym domu i zezwoli na to moja siostra czy ja jako współwłaściciel mogę zadzwonić na policję w celu wyprowadzenia tego osobnika z domu? Ja i moja młodsza siostra boimy się go i nie chcemy żeby przebywał w naszym domu chociażby ze względu na swoją przeszłość kryminalną. Jakie podejście ma policja? Czy oleje sprawę bo moja siostra pozwala na to żeby tam był?
anonim cytuj
26-10-2023
Nie ma najmniejszego powodu żeby policja go wyprowadziła albo zakazała mu wejścia jeśli twoja siostra go samowolnie wpuszcza. Policję nie obchodzi twój strach.

anonim cytuj
26-10-2023
Ojciec dziecka jeśli tylko sąd mu tego nie zabroni wyrokiem ma prawo się z dzieckiem spotykać. Wybór miejsca musicie uzgodnić sami ale ma prawo przebywać tam gdzie dziecko.
Jakie ma prawo przebywać tam gdzie dziecko? Na jakiej podstawie prawnej? Należy sądownie ustalić kontakty z dzieckiem i niekoniecznie musi to być adres pod którym mieszka matka z dzieckiem. Takim miejscem może być nawet McDonald czy Bajkoland. To kwestia umowna ,a nie narzucona odgórnie.

Podczas spotkania ma prawo przebywać. Gdy dziecko będzie np. chore i nie będzie mogło wyjść z domu to ma prawo i sądy wyroki takie rzeczy potwierdzają. Idealnie to gdy ludzie dogadają się i ustala wszystko sami.
Równie dobrze można zaznaczać ,że w razie choroby dziecka kontakt zostanie przełożony na inny -dogodny dla obu stron termin.

Można ale na szczęście sytuacja się zmienia i sądy uznają że ojciec też jest potrzebny nie tylko do płacenia kasy ale też ma pełne prawo uczestniczyć i współdecydować w życiu dziecka także w czasie choroby i gorszych dni. Powoli nadchodzi koniec ery gdy kobiety z jednej strony krzyczały o tych złych facetach którzy nie zajmują i nie interesują się swoimi dziećmi, a zaraz potem blokowały przy udziale sądów niestety, jak tylko mogły wszelkie próby kontaktów i sprowadzały rolę ojca do płatnika kasy. Częstsze wyroki na korzyść ojców pomogą zrozumieć kobietom że szkoda kasy na prawników. Że lepiej się dogadać i cieszyć że ojciec się interesuje dzieckiem a kasę zamiast na prawnika lepiej wydać na dziecko.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Problem z komornikiem.
Z racji, że jeden z moich rodziców, nie dotrzymywał obowiązku alimentacyjnego, złożyłam wniosek do komornika o ściganie, oczywiście po kilku miesiącach dostałam informacje, że sprawa jest nieskuteczna gdyż dłużnik przebywa poza granicami Polski i praktycznie nie ma żadnych środków na koncie. W roku 2022 w styczniu złożyłam wniosek o zlicytowanie 1/2 części nieruchomości dłużnika. W międzyczasie dostałam informacje o to, że komornik po prostu ...
Wymiana drzwi w mieszaniu komunalnym
Witam.Mam taki problem, mieszkam w bloku 3 piętrowym.Mieszkanie nie jest własnościowe dostałem je od miasta.Wyremontowalem całe mieszkanie rok temu wymieniłem także drzwi od mieszkania tyle ze jak większość sąsiadów otwieranie na zewnątrz, teraz spółdzielnia napisała mi list że przyjdą i będą wymieniać mi drzwi żeby otwierały się do wewnątrz i tyle zero dodatkowych info tzn jakie drzwi itd..rozumiem przepisy pożarowe itd ale pytanie czy mogą rozw...
Prawdopodobne zwolnienie.
Jestem zatrudniona w firmie od 6 lat. 4 lata nieobecności (3 ciąże +macierzyński i rodzicielski). Podczas mojej nieobecności zaczęły się zwolnienia pracowników ze względu na mały obrót itp. Podejrzewam że po moim powrocie tez tak skończę...pytanie co mi się należy i czy w ogóle mi się coś należy od pracodawcy. Zwolnienia są po prostu za porozumieniem stron "bo nie potrzeba tyle pracowników"....
Zmiana stanowiska pracy
Witam. Za 2 miesiące kończę urlop rodzicielski i czeka mnie powrót do pracy (praca na jednym i tym samym stanowisku pracy przez 15 lat, umowa o pracę na czas nieokreslony). Dotarły jednak do mnie informacje, iż pracodawca zamierza przenieść mnie na inne stanowisko pracy (inny wydział, inne obowiązki), a moje dotychczasowe stanowisko pracy ma zająć pracownik X który aktualnie pracuje na stanowisku, na które pracodawca chce przerzucić mnie. W ten s...

Wyszukiwarka