Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?

Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?
anonim cytuj
26-10-2023
Poprosić rodzinę o udostępnienie plików i zwrot części kwoty, bo usługa nie została wykonana w 100%. Dodaj się na jakąś grupę dla fotografów, podaj kwotę jaką zapłaciliście i o ile powinniście prosić jeśli o zwrot chodzi. Na samym początku raczej spokojnie, prośby, dopiero potem jeśli nic nie przyniesie skutku można się zacząć kłócić. A potem znajdź fotografa, który Ci te zdjęcia obrobi ładnie.
najprościej myśle ze w tym wypadku poprosić rodzinę tej osoby o udostępnienie plików (zakładam że nikt nie będzie robić problemów)

anonim cytuj
26-10-2023
Roszczenia można mieć do spadkobierców. Mając interes prawny nawet koleżanka może założyć w sądzie sprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Muszą być spadkobiercy by mieć osobę/osoby do zgłoszenia roszczeń . Oczywiście można też dojść do rodziny drogą nieformalną, i najprościej poprosić o wydanie kopii zdjęć. Wiadomo jednak, że sytuacja jest bardzo delikatna i trzeba wykazać się dużą delikatnością i zastanowić się jak to zrobić no i odczekać jakiś sensowny okres. Proponowałabym najpierw wyszukać kogoś z grona znajomych kolegów(np. na fb) i najpierw wypytać o sytuację i kondycję psychiczną rodziny.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Złamanie zakazu kontaktowania.
W 2021 roku otrzymałam zakaz kontaktu z pewną osobą na okres dwóch lat. Dotychczas nie było żadnych problemów. Na początku sierpnia wykonałam do pewnej instytucji telefon, gdzie uzyskałam informacje na temat, który sprawiał mi bolączkę. Dopiero po tym telefonie sobie uświadomiłam, że ta osoba mogła odebrać telefon. Nie ukrywam, że obawiam się, że ten zakaz naruszyłam i obawiam się konsekwencji. Nie znam się na tym kompletnie, mam spore obawy i ni...
Kiedy jest możliwość pierwokupu?
Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki. Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana. Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?...
Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...
Współwłasność.
Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?...

Wyszukiwarka