Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?

Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?
anonim cytuj
26-10-2023
Poprosić rodzinę o udostępnienie plików i zwrot części kwoty, bo usługa nie została wykonana w 100%. Dodaj się na jakąś grupę dla fotografów, podaj kwotę jaką zapłaciliście i o ile powinniście prosić jeśli o zwrot chodzi. Na samym początku raczej spokojnie, prośby, dopiero potem jeśli nic nie przyniesie skutku można się zacząć kłócić. A potem znajdź fotografa, który Ci te zdjęcia obrobi ładnie.
najprościej myśle ze w tym wypadku poprosić rodzinę tej osoby o udostępnienie plików (zakładam że nikt nie będzie robić problemów)

anonim cytuj
26-10-2023
Roszczenia można mieć do spadkobierców. Mając interes prawny nawet koleżanka może założyć w sądzie sprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Muszą być spadkobiercy by mieć osobę/osoby do zgłoszenia roszczeń . Oczywiście można też dojść do rodziny drogą nieformalną, i najprościej poprosić o wydanie kopii zdjęć. Wiadomo jednak, że sytuacja jest bardzo delikatna i trzeba wykazać się dużą delikatnością i zastanowić się jak to zrobić no i odczekać jakiś sensowny okres. Proponowałabym najpierw wyszukać kogoś z grona znajomych kolegów(np. na fb) i najpierw wypytać o sytuację i kondycję psychiczną rodziny.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę zostać oskarżony o zniesławienie za opinię wyrażoną na forach internetowych?
Mam pewien problem związany z wypowiedzią, którą umieściłem na jednym z forów internetowych. Otóż, jakiś czas temu wziąłem udział w dyskusji na temat pewnej firmy, która moim zdaniem nieuczciwie traktowała swoich klientów. Byłem bardzo niezadowolony z usług, które otrzymałem od tej firmy i chciałem podzielić się swoją opinią z innymi. W moim poście użyłem dość mocnych słów i wyraziłem swoje rozczarowanie jakośćią usług, którą otrzymałem. Może ...
Alimenty
Mam pytanie jak dorosłe dziecko dostało wyrok i siedzi w Zakładzie Karnym to rodzice musisz płacić na to dziecko alimenty ...
Jak odzyskać zaliczkę?
W tym tygodniu we wtorek zostawiłam zaliczkę za towar w sklepie, sprzedawca wypisał mi druczek z nazwą towaru i kwotą zaliczki. Niestety jednak nie mogę sfinalizować transakcji bo najprościej mówiąc powinęła mi się noga. W piątek poszłam do sklepu wyjaśnić sytuację i odebrać zaliczkę - nie udało się. Dodam że wcześniej w sklepie nie wspomniano, że "w razie W" zaliczkę tracę. Podpowiedzcie, czy jest jakieś prawo mówiące o tym, że sklep m...
problem z deweloperem
Witam Mam problem z deweloperem . Zakupiłam nowe mieszkanie na osiedlu, na którym po dwóch latach założyli szlaban. Pilot otrzymali tylko Ci mieszkańcy co mają wykupione miejsca postojowe pod blokiem. Uniemożliwili mi tym wjazd pod mój bezpośrednio blok, gdzie nie chce korzystać z miejsc parkingowych Ale podjechać np pod klatkę z zakupami i małym dzieckiem. Miejsc do wykupienia już nie ma pod blokiem, deweloper zaproponował wykup miejsca dla ...

Wyszukiwarka