Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?

Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?
anonim cytuj
26-10-2023
Poprosić rodzinę o udostępnienie plików i zwrot części kwoty, bo usługa nie została wykonana w 100%. Dodaj się na jakąś grupę dla fotografów, podaj kwotę jaką zapłaciliście i o ile powinniście prosić jeśli o zwrot chodzi. Na samym początku raczej spokojnie, prośby, dopiero potem jeśli nic nie przyniesie skutku można się zacząć kłócić. A potem znajdź fotografa, który Ci te zdjęcia obrobi ładnie.
najprościej myśle ze w tym wypadku poprosić rodzinę tej osoby o udostępnienie plików (zakładam że nikt nie będzie robić problemów)

anonim cytuj
26-10-2023
Roszczenia można mieć do spadkobierców. Mając interes prawny nawet koleżanka może założyć w sądzie sprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Muszą być spadkobiercy by mieć osobę/osoby do zgłoszenia roszczeń . Oczywiście można też dojść do rodziny drogą nieformalną, i najprościej poprosić o wydanie kopii zdjęć. Wiadomo jednak, że sytuacja jest bardzo delikatna i trzeba wykazać się dużą delikatnością i zastanowić się jak to zrobić no i odczekać jakiś sensowny okres. Proponowałabym najpierw wyszukać kogoś z grona znajomych kolegów(np. na fb) i najpierw wypytać o sytuację i kondycję psychiczną rodziny.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Ile kosztuje odrzucenie spadku u notariusza?
Witam, mama zmarła pod koniec roku i chcemy razem z bratem odrzucić spadek ze względu na zadłużenie. Jaki to koszt u notariusza? Znajomy powiedział że 600 zł. Czy to możliwe? Można to zrobić za jednym razem? Mieszkamy w innych miastach i ciężko ogarnąć czas ze względu na pracę....
Przepisanie mieszkania na syna.
Witam. Minęło 5 lat od śmierci mojej matki, która w testamencie zapisała mi mieszkanie. Chciałabym obecnie przepisać je na syna, z wyłączeniem jego żony. Czy jest taka możliwość, aby w razie niepowodzenia ich małżeństwa ów mieszkanie pozostało w całości jego?...
Ustalenie miejsca pobytu dziecka
Kolejny raz w tym roku tata zabrał dziecko na weekend i nie oddał. Mamy postanowienie o zabezpieczeniu pieczy przy mnie. Nie wiem gdzie jest syn. Nie został zawieziony do przedszkola. Tata napisał tylko, że wyjeżdża z Nim na kilka dni. Kuratorka poinformowana. W jaki sposób mam ustalić miejsce pobytu dziecka? Dziecko w spektrum, bez terapii ze względu na to, co się stało- gdyby to miało znaczenie. Proszę, powiedzcie mi co ja mogę zrobić w takie...
Zarejestrowanie pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca w umowie.
Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość zarejestrowania pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca (jako kupujący) w umowie kupna-sprzedaży pojazdu? Sytuacja taka że mój tata nie mógł ze mną pojechać po samochód więc umowa została sporządzona na mnie, ale w rzeczywistości pojazd miałby być zarejestrowany na niego a ja byłabym jedynie współwłaścicielem pojazdu. Jak to najłatwiej zrobić?...

Wyszukiwarka