Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?

Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?
anonim cytuj
26-10-2023
Poprosić rodzinę o udostępnienie plików i zwrot części kwoty, bo usługa nie została wykonana w 100%. Dodaj się na jakąś grupę dla fotografów, podaj kwotę jaką zapłaciliście i o ile powinniście prosić jeśli o zwrot chodzi. Na samym początku raczej spokojnie, prośby, dopiero potem jeśli nic nie przyniesie skutku można się zacząć kłócić. A potem znajdź fotografa, który Ci te zdjęcia obrobi ładnie.
najprościej myśle ze w tym wypadku poprosić rodzinę tej osoby o udostępnienie plików (zakładam że nikt nie będzie robić problemów)

anonim cytuj
26-10-2023
Roszczenia można mieć do spadkobierców. Mając interes prawny nawet koleżanka może założyć w sądzie sprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Muszą być spadkobiercy by mieć osobę/osoby do zgłoszenia roszczeń . Oczywiście można też dojść do rodziny drogą nieformalną, i najprościej poprosić o wydanie kopii zdjęć. Wiadomo jednak, że sytuacja jest bardzo delikatna i trzeba wykazać się dużą delikatnością i zastanowić się jak to zrobić no i odczekać jakiś sensowny okres. Proponowałabym najpierw wyszukać kogoś z grona znajomych kolegów(np. na fb) i najpierw wypytać o sytuację i kondycję psychiczną rodziny.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

W jaki sposób odzyskać pieniądze od złodzieja za poniesione koszty
Mamie w lutym skradziono tablice rejestracyjne spod zakładu mechanicznego. Znalezli goscia, zapadl wyrok kilka dni temu. Chłopak ma zwrócić jej pieniądze za poniesione koszty. W jaki sposob ma sie to odbyc?...
Własność rzeczy.
Dwóch współlokatorów żyło ze sobą wspólnie przez parę lat, bardziej na zasadzie konkubinatu. Kupowali wspólne rzeczy itp. itd. Parę miesięcy temu, jeden z współlokatorów wyprowadził się - zostawiając wszystko. (Nie chciał niczego). Teraz jednak przypomniało mu się, że jednak chce. Pytanie: Czy ma teraz prawo do tych rzeczy nadal? I w jaki sposób może to być rozwiązane? Albo czy są jakieś regulacje prawne w kontekście tego?...
Tacierzyńskie.
W lutym 2022 roku urodziłam dziecko. Przebywałam na urlopie macierzyńskim (wykorzystałam go w pełnym wymiarze). Obecnie korzystam z urlopu rodzicielskiego. Pytanie czy ojciec dziecka może jeszcze skorzystać z urlopu tacierzyńskiego? I czy może skorzystać z niego w momencie kiedy ja korzystam z urlopu rodzicielskiego?...
Wymeldowanie osoby niezamieszkującej.
Mam obecnie sytuację dość dziwną, jeśli chodzi o zasady przestrzegania służebności zapisanej w umowie notarialnej darowizny, gdyż osoba ( teściowa)której dotyczy służebność, nie mieszka ze mną, lecz pod innym adresem już 3 lata. Zamieszkała na posesji zmarłego brata by dopilnować podziału majątku, miedzy innymi na jej rzecz. Sprawy idą wolno, a ja nie wiem czy ona nie powinna się wymeldować z naszej posesji i przemeldować na tą w której obecnie m...

Wyszukiwarka