Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?

Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?
anonim cytuj
26-10-2023
Poprosić rodzinę o udostępnienie plików i zwrot części kwoty, bo usługa nie została wykonana w 100%. Dodaj się na jakąś grupę dla fotografów, podaj kwotę jaką zapłaciliście i o ile powinniście prosić jeśli o zwrot chodzi. Na samym początku raczej spokojnie, prośby, dopiero potem jeśli nic nie przyniesie skutku można się zacząć kłócić. A potem znajdź fotografa, który Ci te zdjęcia obrobi ładnie.
najprościej myśle ze w tym wypadku poprosić rodzinę tej osoby o udostępnienie plików (zakładam że nikt nie będzie robić problemów)

anonim cytuj
26-10-2023
Roszczenia można mieć do spadkobierców. Mając interes prawny nawet koleżanka może założyć w sądzie sprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Muszą być spadkobiercy by mieć osobę/osoby do zgłoszenia roszczeń . Oczywiście można też dojść do rodziny drogą nieformalną, i najprościej poprosić o wydanie kopii zdjęć. Wiadomo jednak, że sytuacja jest bardzo delikatna i trzeba wykazać się dużą delikatnością i zastanowić się jak to zrobić no i odczekać jakiś sensowny okres. Proponowałabym najpierw wyszukać kogoś z grona znajomych kolegów(np. na fb) i najpierw wypytać o sytuację i kondycję psychiczną rodziny.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie a separacja.
Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania sp...
Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...
Przedawnienie długu komorniczego.
Witam jak leci czas przedawnienia długu u komornika? np. Wziąłem kredyt w 2019 roku i w w tamtym i pół roku temu się zatrudniłem od tamtego czasu i przyszło mi zajęcie na zakład. Mam najniższa krajowa więc nic mi nie może zabrać, od 2019 roku z tego tytułu nie zajal ani grosika. Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?...
Agresywny pies sąsiadki, jak sobie z tym poradzić?
Dzień dobry Moi sąsiedzi mają bardzo agresywnego psa(owczarka niemieckiego, notorycznie warczy szczeka i wyrywa się w stronę ludzi), który w piątek rzucił się na moją 2 letnią córeczkę przewracając ją na ziemię, czekała na klatce schodowej, aż mama dokończy ubierać buty do wyjścia. Chwała Bogu, że pies miał założony kaganiec. Ale wyrwał się ponieważ jego właściciele przez bardzo zły sposób prowadzenia się NIE MAJĄ SIŁY GO UTRZYMAĆ! Sprawę je...

Wyszukiwarka