Dzień dobry.
Moi rodzice mają dom własnościowy. Niestety nieruchomość jest zadłużona, kilku komorników czeka w kolejce. Są to długi moich rodziców.
Chciałabym aby rodzice przepisali na mnie ta nieruchomość, zdaje sobie sprawę że biorę ją z długiem. Mam jeszcze dwóch braci, czy po śmierci moich rodziców będę musiała zapłacić im zachowek? Jak to ominąć? Moi rodzice nie chcą aby bracia mieli prawa do tej nieruchomości. Biorę nieruchomość z długami więc nie będzie stać mnie aby spłacić braci.
anonim cytuj
12-11-2020
Wierzyciele będą mnożyć koszty, odsetki, odsetki karne, upomnienia, koszty egzekucji + koszty listów, + koszty o których dowiesz na sam koniec, wiele kancelarii nie ujawni na początku wszystkich kosztów które planują naliczyć aby nie straszyć wierzyciela. etc etc i możesz końcowo ponieść tak olbrzymie koszty, że może taniej i prościej będzie zbudować nowy dom.
Dla tego na początku gruntowna analiza i rozmowa z prawnikiem.
anonim cytuj
12-11-2020
koszty nie mogą się mnożyć. Co Ty opowiadasz...
anonim cytuj
12-11-2020
Oczywiście że nie mogą, to skrót myślowy. Raczej mam na myśli że patrząc nawet na komplet dokumentów nie widzimy wszystkich kosztów do zakończenia sprawy. Najlepiej wystąpić o pismo, i jednoznacznie, nie zostawiając furtki zapytać. W rodzinie mam przypadek ustalenie spłaty w US podatku od nieruchomości który przez zaniedbanie nie była zgłoszona. Stryj ustalił w US kwotę, rozłożył na raty, po spłacie US naliczył spore koszty tytułem bezpodstawnego wzbogacenia.
anonim cytuj
12-11-2020
Podatek od nieruchomości jest podatkiem lokalnym, płatnym do gminy. Organem podatkowym również jest gmina, a nie urząd skarbowy. Nie zmyślaj.
anonim cytuj
12-11-2020
Drogi Panie tak szybko zarzucać komuś kłamstwo NIEŁADNIE i nie profesjonalnie.
Jeśli podatek nie zostanie zapłacony to jest przestępstwo karno skarbowe, i zajmuj się tym US.
anonim cytuj
12-11-2020
ehhhh. Uporczywe niewpłacanie podatku jest wykroczeniem skarbowym (art. 57 k.k.s.). Przestępstwo skarbowe może być tylko przy dużych kwotach (ponad pięciokrotność minimalnego wynagrodzenia) i może je popełnić tylko płatnik bądź inkasent (art. 77 k.k.s.) Proszę nie wymyślać...
anonim cytuj
12-11-2020
Nieruchomość nie jest zadłużona tylko co najwyżej jest zajęta. Czy są już wpisy w księgach wieczystych dotyczące zajęć?
anonim cytuj
12-11-2020
są ale tylko na połowie gdyż rodzice mają rozdzielność.
anonim cytuj
12-11-2020
No to co chcesz osiągnąć tym, że staniesz się właścicielem?
anonim cytuj
12-11-2020
Chciałabym spłacić te długi, ale chcę mieć nieruchomość tylko na siebie, nie chce aby bracia wymagali ode mnie jakiejkolwiek spłaty.
anonim cytuj
12-11-2020
no to raczej nie darowizna tylko zakup od rodziców. Da się to zrobić w porozumieniu z komornikiem. Oczywiście o ile długi egzekwowane przez wierzycieli są mniejsze niż cena, którą chcesz zapłacić. Jeżeli są większe to trzeba jeszcze porozumieć się z wierzycielami.
anonim cytuj
12-11-2020
ok. To już do ustalenia, a co z moimi braćmi? Czy jedynym wyjściem aby nie chcieli ode mnie pieniędzy po śmierci rodziców jest ich wydziedziczenie przez moich rodziców?
anonim cytuj
12-11-2020
Ale skoro kupujesz nieruchomość to braciom nic do tego. Nie ma potrzeby ich wydziedziczania bo sprzedanej nieruchomości nie wlicza się do podstawy ustalenia zachowku.
Razem z nażeczoną wynajmujemy mieszkanie i ostatnio dostaliśmy wiadomość od Właściciela że podnosi nam czynsz. Uzasadniając to kosztami. Dodał ze teraz to my będziemy płacić za czynsz mieszkania a kwoty są dość wysokie.
To już druga tak sytuacja. Ponadto wszystkie naprawy typu uszkodzony zamek w drzwiach ponosimy my choć ich awaria to wada fabryczna.
Nie wiem co mam robić , szukać nowego mieszkania konfrontować to z nim. Czy można tak z dnia ...
Witam,
W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
Wynajmuje mieszkanie w prywatnej kamienicy. Nad moim oknem pod dachem (mieszkam na poddaszu) osy zrobiły sobie gdzieś ul. Kiedy tylko otworze okno osy wlatują mi do mieszkania. Zadzwoniłam do administratora kamienicy, ale niestety minęło już 5 dni i nadal nikt nie przyjechał żeby owe gniazdo usunąć. Czy jest jakaś możliwość prawna zmusić administratora do szybszej interwencji bądź obciążenia administratora kosztami usunięcia tego gniazda po wezwa...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: