Natychmiastowe rozwiązanie umowy najmu.

Proszę o interpretację zapisu:
"W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozostawione składniki majątkowe po upływie terminu 7 dni Wynajmujący nie ponosi odpowiedzialności"
Czy żeby faktycznie wypowiedzieć tę umowę (z powodu zalegania czynszu - 3 msc) należy przejść przez całą procedurę ustawy o ochronie lokatorów czy można z dnia na dzień a jak najemca nie będzie chciał się ruszyć to wtedy pozew o eksmisję?
anonim cytuj
09-01-2024
Taki zapis nie ma mocy prawnej.

anonim cytuj
09-01-2024
Kto jest stroną tej umowy?

anonim cytuj
09-01-2024
Jeśli najemca nie płaci, należy przejść przez całą procedurę z ustawy o ochronie lokatorów (trwa to minimum 5 miesięcy do chwili rozwiązania umowy najmu).

anonim cytuj
09-01-2024
Ok, to zaczekam do rozwiązania umowy, wygasa z końcem stycznia. W lutym można już składać pozew o eksmisję ?

anonim cytuj
09-01-2024
Pozew można składać po rozwiązaniu umowy.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo ujawnić chorobę pracownika?
Po kilkunastu latach pracy w charakterze kierownika zakładu, trafiłem do firmy dla której wyzysk i "zajeżdżanie" pracowników to norma. Po roku pracy znalazłem się na L4 - od psychiatry - wypalenie zawodowe. Dziś dowiedziałem się, że szef w/w firmy na spotkaniach przekazał pracownikom od jakiego lekarza mam zwolnienie. Już chyba nie ma osoby, która nie wie. Czy takie zachowanie nie jest poważnym naruszeniem moich praw? Pomimo, że nie pla...
Jak rozliczyć PIT w imieniu niepełnoletniego dziecka.
Witam. Czy uczeń 2 klasy szkoły branżowej ,otrzymując pit-11 od pracodawcy ,musi rozliczyć się z Urzędem Skarbowym ? W kwietniu ma 18 lat....
Ze względu na pracę nie mogę stawić się jako świadek na sprawie.
Hej wszystkim. Jestem wezwana jako świadek na sprawę karną dnia 13 września. 12 września jadę w trasę o 19 i wracam 13 września o 9 rano. Czy że względu na to że będę 13 września o 13 miała pauzę mogę przełożyć termin przesłuchania na drugą połowę października? Ze względu na codzienną pracę w nocy w dzień muszę się wyspać....
Prośba zwiazana z ustaleniem okresu wypowiedzenia
Witam serdecznie, W dniu 30.11.2021 podpisałam umowę o pracę na czas określony na 2 lata z zapisem w umowie, że pracę zaczynam z dniem 1.12.2021. W dniu 31.05.2022 złożyłam wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jaki mam okres wypowiedzenia? 2 tygodnie czy 1 miesiąc? Ja uważam, że 2 tygodnie bo nie przepracowałam 6 miesięcy w tej firmie, a pracodawca mowi, że 1 miesiąc. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Marta...

Wyszukiwarka