Zasiedzenie nieruchomości rolnej.

Babcia zapisała mi grunt, który przez ostatnie 25 lat obsiewał sąsiad umową ,, na słowo". Dodam że nie płacił żadnych podatków. Czy taki pan może ubiegać się o zasiedzenie ?
anonim cytuj
23-01-2024
Nie ma opcji. Żeby chociaż podatki płacił to może by coś w sądzie ugrał a tak umowa na gębę ,podatki babcia płaciła więc czego on oczekuje ?

anonim cytuj
23-01-2024
Umowa "na gębę" jest nadal umową, więc nie ma prawa się ubiegać o zasiedzenie. Czy z tytułu dzierżawy masz jakieś profity? Czy dzierżawca zgłasza tę ziemię w ARiMR do dopłat?

anonim cytuj
23-01-2024
jeśli to wy płaciliście podatek to nie ma mowy o zasiedzeniu jedynie użytkowaniu bezumownym. Ale i tak trzeba to wyregulować póki nie minęło 30 lat.

anonim cytuj
23-01-2024
Jeśli chce się zasiedzieć trzeba udowodnić że się było właścicielem samoistnym czyli samemu decydowało ziemię i dokonywało niezbędnych prac . W tym przypadku ciężko to udowodnić, na korzyść jest to że to nie płaci podatki , ale i tak trzeba tą umowę albo spisać albo wypowiedzieć. Skoro człowiek korzystał z tego od lat też musi wcześniej wiedzieć żeby nie ponosić kosztów, że właściciele już nie życzą sobie jego obecności na swoim gruncie.

anonim cytuj
23-01-2024

Sugerowane Tematy

Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...
Darowizna od rodziców.
Dostałam przelew od rodziców 25 tys 7 miesięcy temu i 10 tysięcy 4 miesiące temu. Chciałam to zgłosić do US, ale wiem że jestem spóźniona z tym pierwszym przelewem miesiąc. Czy mogę jakoś to nadrobić? Proszę o porady...
Sąsiad używa mojego adresu.
Szukam pomocy z takimi problemem. Niedawno kupiliśmy dom z rynku wtórnego. Przed zakupem bank i notariusz sprawdzali nieruchomość, mieliśmy wgląd w księgę, mapkę itp., z których jednoznacznie wynikało, że nasz adres to dajmy na to Biedronki 1. Po przeprowadzce okazało się, że sąsiedzi którzy mają dom na rogu ulicy Biedronki i Lidla używają naszego adresu. Nawet wg google maps ich dom to Lidla 30, a nasz Biedronki 1 ale oni sobie napisali na domu...

Wyszukiwarka