Babcia zapisała mi grunt, który przez ostatnie 25 lat obsiewał sąsiad umową ,, na słowo". Dodam że nie płacił żadnych podatków. Czy taki pan może ubiegać się o zasiedzenie ?
Nie ma opcji. Żeby chociaż podatki płacił to może by coś w sądzie ugrał a tak umowa na gębę ,podatki babcia płaciła więc czego on oczekuje ?
anonim cytuj
23-01-2024
Umowa "na gębę" jest nadal umową, więc nie ma prawa się ubiegać o zasiedzenie. Czy z tytułu dzierżawy masz jakieś profity? Czy dzierżawca zgłasza tę ziemię w ARiMR do dopłat?
anonim cytuj
23-01-2024
jeśli to wy płaciliście podatek to nie ma mowy o zasiedzeniu jedynie użytkowaniu bezumownym. Ale i tak trzeba to wyregulować póki nie minęło 30 lat.
anonim cytuj
23-01-2024
Jeśli chce się zasiedzieć trzeba udowodnić że się było właścicielem samoistnym czyli samemu decydowało ziemię i dokonywało niezbędnych prac . W tym przypadku ciężko to udowodnić, na korzyść jest to że to nie płaci podatki , ale i tak trzeba tą umowę albo spisać albo wypowiedzieć. Skoro człowiek korzystał z tego od lat też musi wcześniej wiedzieć żeby nie ponosić kosztów, że właściciele już nie życzą sobie jego obecności na swoim gruncie.
Witam,
mam taką sytuację, że jest dług który dotyczy dwóch dłużników. Jeden dłużnik ma komornika i został na poczet tego długu zlicytowany jego dom. Z kolei drugi dłużnik ma potrącaną kwotę z emerytury na poczet tego długu u innego komornika nr 2.
Po licytacji domu i planie podziału na początku października bank otrzymał taką kwotę jaką zgłosił do komornika nr 1 tj. 108 000. Komornik nr 1 dodatkowo pobrał swoje koszty egzekucyjne. Tutaj sprawa ...
Proszę o pomoc, wypożyczyłem skuter wodny, którym podczas użytkowania wjechałem na mieliznę. Elementy silnika i napędowe zassały kamieni i mułu i skuter nie chciał odpalić. Wpłynięcie na mieliznę oczywiście nie było celowe, z uwagi na niski stan jeziora nie wiedziałem że jest tam tak płytko. Nie mam patentu na korzystanie z tego typu pojazdów.
Po całym zajściu spisaliśmy oświadczenie, że pokryję koszty naprawy.
Proszę o informację czy wypożycza...
Jeśli matka dziecka umówi się z ojcem dziecka na daną wysokość alimentów słownie - czy wezmą to pod uwagę w sądzie na sprawie o alimenty, jeśli ojciec dziecka się nie zjawi? (Weźmy też pod uwagę, że matka ma nagranie)
Czy po takim umówieniu się trzeba przedstawiać paragony itd (ile wydaje się na dziecko)?...
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza).
Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu?
Pracownik zartudniony n...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: