Babcia zapisała mi grunt, który przez ostatnie 25 lat obsiewał sąsiad umową ,, na słowo". Dodam że nie płacił żadnych podatków. Czy taki pan może ubiegać się o zasiedzenie ?
Nie ma opcji. Żeby chociaż podatki płacił to może by coś w sądzie ugrał a tak umowa na gębę ,podatki babcia płaciła więc czego on oczekuje ?
anonim cytuj
23-01-2024
Umowa "na gębę" jest nadal umową, więc nie ma prawa się ubiegać o zasiedzenie. Czy z tytułu dzierżawy masz jakieś profity? Czy dzierżawca zgłasza tę ziemię w ARiMR do dopłat?
anonim cytuj
23-01-2024
jeśli to wy płaciliście podatek to nie ma mowy o zasiedzeniu jedynie użytkowaniu bezumownym. Ale i tak trzeba to wyregulować póki nie minęło 30 lat.
anonim cytuj
23-01-2024
Jeśli chce się zasiedzieć trzeba udowodnić że się było właścicielem samoistnym czyli samemu decydowało ziemię i dokonywało niezbędnych prac . W tym przypadku ciężko to udowodnić, na korzyść jest to że to nie płaci podatki , ale i tak trzeba tą umowę albo spisać albo wypowiedzieć. Skoro człowiek korzystał z tego od lat też musi wcześniej wiedzieć żeby nie ponosić kosztów, że właściciele już nie życzą sobie jego obecności na swoim gruncie.
Co sprawdzić przed zakupem garażu od osoby prowadzącej działalność?
Jak sprawdzić czy na nieruchomości jest obciążenie albo zajęcie?
Czy sprawdzenie stanu prawnego jest obowiązkiem notariusza?
Nie chciałabym wpakować się w jakieś problemy, gdyż pieniądze na garaż będą pożyczone od rodziców....
Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsu...
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa)
23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
Dzień dobry.
Dwa tygodnie temu do męża przyszła opłacona paczka, której nie zamawiał. Zadzwonił do firmy, która paczkę wysłała, żeby wyjaśnić sprawę. Pani, która odebrała telefon nie bardzo orientowała się w temacie, kazała napisać maila do firmy i opisać zaistniałą sytuację, co też mąż uczynił. Otrzymaliśmy telefon od firmy, że faktycznie zaistniała pomyłka,że przyślą po paczkę kuriera i cisza... paczka zalega nam juz 2 tygodnie w domu. Nie ch...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: