Babcia zapisała mi grunt, który przez ostatnie 25 lat obsiewał sąsiad umową ,, na słowo". Dodam że nie płacił żadnych podatków. Czy taki pan może ubiegać się o zasiedzenie ?
Nie ma opcji. Żeby chociaż podatki płacił to może by coś w sądzie ugrał a tak umowa na gębę ,podatki babcia płaciła więc czego on oczekuje ?
anonim cytuj
23-01-2024
Umowa "na gębę" jest nadal umową, więc nie ma prawa się ubiegać o zasiedzenie. Czy z tytułu dzierżawy masz jakieś profity? Czy dzierżawca zgłasza tę ziemię w ARiMR do dopłat?
anonim cytuj
23-01-2024
jeśli to wy płaciliście podatek to nie ma mowy o zasiedzeniu jedynie użytkowaniu bezumownym. Ale i tak trzeba to wyregulować póki nie minęło 30 lat.
anonim cytuj
23-01-2024
Jeśli chce się zasiedzieć trzeba udowodnić że się było właścicielem samoistnym czyli samemu decydowało ziemię i dokonywało niezbędnych prac . W tym przypadku ciężko to udowodnić, na korzyść jest to że to nie płaci podatki , ale i tak trzeba tą umowę albo spisać albo wypowiedzieć. Skoro człowiek korzystał z tego od lat też musi wcześniej wiedzieć żeby nie ponosić kosztów, że właściciele już nie życzą sobie jego obecności na swoim gruncie.
Właściciel firmy umiera i nie opłaca faktury za wykonaną usługę. Od czego zacząć ściąganie długu od spadkobierców? Minęło kilka miesięcy od śmierci, nie wiadomo czy sprawa spadkowa już się odbyła. Korespondencja z wezwaniem do zapłaty wysyłana na adres zmarłego celowo nie jest odbierana przez rodzinę....
Jestem oskarżona z art. 190 i inne i teraz pytanie bo miałam badanie przez biegłych psychiatrów sadowych. Wystawiono mi opinie na zlecenie Prokuratury ze mam mieć jako środek zabezpieczający terapię czyli leczenie ambulatoryjne. Akta poszły do Sądu mam mieć jeszcze badanie przez biegłego psychologa. Czy sędzia na rozprawie może przychylić się do dwóch takich samych opinii biegłych i zastosować mi środek zabezpieczający w postaci terapii?...
Witajcie.
W lutym tego roku przeszłam operację, po której mój partner dostał na mnie opiekę w dniach 23.02- 03.03, wypełnił wniosek Z-15B.
Teraz urodziło nam się dziecko, w szpitalu dali mi do wypełnienia druk do opieki dla partnera nade mną na okres 14 dni. Czy partner może skorzystać z tych 14 dni, czy należy wypisać wniosek wyłącznie na 5 dni (9 wykorzystał luty /marzec)? Czy to się nie sumuje?...
Mam takie pytanie, odnośnie przekazania pieniędzy (dział spadku ze zniesieniem współwłasności) pytania są takie:
1. Jeśli znam tylko konto współmałżonka strony to czy można dokonać przelewu na takie konto?
2. Jeśli tak, to czy rodzi to jakieś skutki np. podatkowe?
3. Czy współmałżonek może odesłać nadawcy pieniądze przeznaczone dla drugiego współmałżonka? Co wtedy zrobić jak odeśle zwrotnie taki przelew?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: