Babcia zapisała mi grunt, który przez ostatnie 25 lat obsiewał sąsiad umową ,, na słowo". Dodam że nie płacił żadnych podatków. Czy taki pan może ubiegać się o zasiedzenie ?
Nie ma opcji. Żeby chociaż podatki płacił to może by coś w sądzie ugrał a tak umowa na gębę ,podatki babcia płaciła więc czego on oczekuje ?
anonim cytuj
23-01-2024
Umowa "na gębę" jest nadal umową, więc nie ma prawa się ubiegać o zasiedzenie. Czy z tytułu dzierżawy masz jakieś profity? Czy dzierżawca zgłasza tę ziemię w ARiMR do dopłat?
anonim cytuj
23-01-2024
jeśli to wy płaciliście podatek to nie ma mowy o zasiedzeniu jedynie użytkowaniu bezumownym. Ale i tak trzeba to wyregulować póki nie minęło 30 lat.
anonim cytuj
23-01-2024
Jeśli chce się zasiedzieć trzeba udowodnić że się było właścicielem samoistnym czyli samemu decydowało ziemię i dokonywało niezbędnych prac . W tym przypadku ciężko to udowodnić, na korzyść jest to że to nie płaci podatki , ale i tak trzeba tą umowę albo spisać albo wypowiedzieć. Skoro człowiek korzystał z tego od lat też musi wcześniej wiedzieć żeby nie ponosić kosztów, że właściciele już nie życzą sobie jego obecności na swoim gruncie.
Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie....
Witam, narzeczona po urodzeniu została zostawiona przez biologiczną mamę, bo zabrali jej prawa. Po 2 tygodniach została wzięta do rodziny zastępczej gdzie zmieniono jej imię i nazwisko, w późniejszym terminie została zaadoptowana przez te same osoby co ją wzięły pod rodzinę zastępczą. Czy w tym momencie, gdy narzeczona ma już 22 lata będzie mogła powrócić do starego imienia i nazwiska, czy będzie z tym problem?...
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni.
Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...
Dzień dobry państwu.
Mój problem polega głównie na mojej naiwności. Pierwszy raz wynająłem komuś mieszkanie i nie ogarnąłem podstaw. Umówiłem się z lokatorem, że pozwolę mu usunąć z mieszkania wersalkę i przenieść ją do piwnicy, jeżeli odpowiednio o nią zadba i zabezpieczy, żeby nic się jej nie przytrafiło. Umówiliśmy się słownie, że zwrócenie jej w nienagannym stanie jest warunkiem dla wykonania tego ruchu. Pięć miesięcy później przy odbiorze m...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: