Zawarłam umowę rezerwacyjną na zakup nieruchomości. Wpłaciłam zaliczkę. Nieruchomość miała zostać sfinansowana ze sprzedaży innej - niestety klient nie otrzymał kredytu, co za tym idzie ja jestem zmuszona zrezygnować ze swojego zakupu.
Problem:
1. Umowę rezerwacyjna zawierałam do 25.01 w formie pisemnej. Info z umowy:
„Umowa niniejsza ulega rozwiązaniu po upływie okresu rezerwacji, jeżeli strony w tym okresie nie zawarły umowy sprzedaży, zaś opłata rezerwacyjna w takim przypadku jest niezwłocznie zwracana rezerwującemu.”
2. Mailowo 10.01 poprosiłam o przedłużenie okresu rezerwacji do 1.03.
3. Z treści umowy: wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
Deweloper nie chce zwrócić mi zaliczki. Natomiast „ aneks” do umowy - właściwie moja prośba nie została opatrzona kwalifikowanym podpisem elektronicznym. Czy wobec tego mogę przyjąć, że umowa była zawarta do 25.01., w tym czasie nie doszło do zawarcia umowy sprzedaży i tym samym oczekuje zwrotu środków?
Umowa rezerwacyjna wygasła z mocy prawa po terminie. Trzeba ją przejrzeć całą i ocenić. Zgodnie z umową rezerwacyjną, w przypadku jej rozwiązania z powodu braku zawarcia umowy sprzedaży, opłata rezerwacyjna powinna być niezwłocznie zwracana.
anonim cytuj
23-02-2024
Dziękuję, właściwie najistotniejsze punkty umowy dotyczące opłaty rezerwacyjnej to właśnie te zacytowane.
anonim cytuj
23-02-2024
Czy na Pani mail z 10.01 z prośbą o przedłużenie rezerwacji była jakaś odpowiedź? I w jakiej formie oraz treści?
anonim cytuj
23-02-2024
Nie, deweloper nic nie odpowiedział. Natomiast na inne pytania udzielał odpowiedzi, wiec na pewno mail dotarł i został odczytany.
anonim cytuj
23-02-2024
Pytałem dlatego, że przychylam się do opinii, iż umowa została rozwiązana z mocy prawa z upływem terminu wskazanego w umowie.
Ale... strona przeciwna mogłaby podnieść przed sądem fakt, iż to Pani wystąpiła z oświadczeniem woli zmiany terminu rezerwacji na co oni się zgodzili. Biorąc pod uwagę, iż nie było żadnej odpowiedzi to ich niedopatrzenie.
Na piśmie wzywa Pani dewelopera do natychmiastowego zwrotu opłaty rezerwacyjnej. Później przed sądowe wezwanie, wystąpienie o nakaz płatniczy i ew. pozew. Bułka z masłem.
anonim cytuj
23-02-2024
Jeśli w umówię mam info, ze wszystkie zmiany musza być w formie pisemnej pod rygorem nieważności nie mogę przyjąć linii „obrony”, ze formalnie żadnego aneksu nie mamy? Oczywiście w mailu nie podpisałam się kwalifikowanym podpisem elektronicznym - ot taka zwykła wiadomość.
anonim cytuj
23-02-2024
Oczywiście, że tak. Jeśli nawet przekazała Pani drugiej stronie wolę zmiany umowy za pomocą wiadomości e-mail, to druga strona powinna w odpowiedzi zająć stanowisko i przygotować aneks do umowy zmieniający termin rezerwacji w przypadku akceptacji Pani propozycji. Skoro tego nie zrobiła, to umowa została rozwiązana z mocy prawa w terminie wskazanym w umowie.
Witam państwa. Jakiś czas temu kupiłam kurs angielskiego przez telefon. Kurs miał być niby dofinansowany przez UE ale to się okazała ściema. Poczytałam o tym i się okazało że to oszuści. Podobno wysyłają plyty które się nie chcą odtworzyć, słabej jakości materiał skomponowany z treści dostępnych za darmo w internecie. nie warty te 299 zł. Mieli wysłać płyty kolejnego dnia kurierem za pobraniem. Ja napisałam tego samego dnia po 2 godzinach powołuj...
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach....
Złapałem złodzieja na działce na włamaniu na gorącym uczynku i złodziej został skazany trafił do więzienia oraz ma mi zapłacić 2000 zł. Jest tylko jeden problem w wyroku. Nie podano sposobu zapłaty ani terminu. W zamian była dołączona do wyroku kartka z informacją że mam sam poinformować złodzieja jak mi ma zapłacić. Jak dla mnie to jest jakiś żart. Wiadomo że nie będzie odbierał pism ode mnie, na sprawie też się nie stawił. Czy ja mogę ten wyrok...
Męża ciocia a zarazem chrzestna nie mogła mieć dzieci. Na stałe mieszka w Niemczech ale ma dom w Polsce do którego przyjeżdża tylko 1-2 razy do roku i powiedziała, że owy dom dostaniemy my i tu zaczynają się schody - nie potrafimy się dogadać jak to formalnie załatwić - spadek, darowizna czy jak? Według tego co się do tej pory dowiedziałam, najlepszym wyjściem jest zapisanie nam owego domu i działki z klauzulą dośmiertną, ale cioci takowe wyjście...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: