Umowa o pracę zamieniona na umowę zlecenie.

Mam pytanie czy to jest legalne i czy zgodne z prawem.
W związku z "pandemią" mój pracodawca zwolnił część załogi, co ciekawe dla części zwolnionych zaproponował umowę zlecenie. ?! Pracują jak wcześniej na 3 zmiany w określonym miejscu i określonym czasie.
Miejsce pracy jest stałe (poza działami) ale generalnie w obrębie siedziby firmy pod jednym adresem.
Jedyne co się zmieniło to sama umowa i stawka.
Jakiś czas temu miałem podobną sytuację i prawnik wypowiedział się iż taka umowa ma znamiona umowy o pracę i należą się wszelkie składki itp. włącznie z urlopem. Było to parę lat temu prawo mogło się zmienić stąd pytanie do was wtedy pracodawca się ze mną dogadał opłacił zaległe składki itp.
anonim cytuj
30-10-2023
Tak, w dalszym ciągu niedopuszczalne jest zawieranie w takim przypadku umowę zlecenia i jak najbardziej można się domagać przekształcenia umowy w umowę o pracę.
Jednak jeśli mógłbym prosić o jakiś namiar na odpowiedni przepis , kiedyś miałem go niestety teraz nie mogę się doszukać . Chodzi mi o to czy pracodawca dając umowę zlecenie może określić godziny i stałe miejsce pracy (jeden adres, nie chodzi o zmianę działów w obrębie firmy.

anonim cytuj
30-10-2023
Czy pracodawca dając umowę zlecenie może określić godziny i stałe miejsce pracy.

Tak, może, z tą różnicą, że nie pracodawca, ale zleceniodawca.
Aby mówić o stosunku pracy, poza miejscem, czasem, pracę należy wykonywać pod kierownictwem, a o tym nic nie wspomniałeś. Art. 22 kp.
Zatem wykonywanie zlecenia w miejscu i czasie wyznaczonym przez zleceniodawcę wcale nie oznacza, że możemy mówić o tym, że strony łączy stosunek pracy.
Czy kierownictwo musi być ścisłe? Czy może odbywać się sporadycznie tzn. kierownik wpada, rozdaje ustalenia i wraca. Kontroluje pracowników, wydaje polecenia ale tylko doraźnie to jest nie monitoruje na bieżąco przebiegu pracy

Jest to dość rozwinięty temat. Proszę pamiętać, że wykonując zlecenie, obowiązkiem zleceniobiorcy jest przekazywanie niezbędnych informacji o przebiegu wykonywanego zlecenia. Często do pozyskania takowych, niezbędna jest wizyta Zleceniodawcy w miejscu wykonywania zlecenia. Reasumując, w jednej sytuacji Sąd może uznać, że wykonywano pracę pod kierownictwem, co jest przesłanką do uznania, iż strony łączy umowa o pracę, w innej sytuacji Sąd może uznać, że jest to typowa umowa zlecenie z wykonywaniem należytej staranności po stronie zleceniobiorcy, jak zleceniodawcy.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Egzekucja z konta firmowego.
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki... A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
Czy pracodawca może wymagać odrobienia godzin wynikających ze szkolenia?
Sytuacja wygląda następująco: w dzień wolny od pracy dostałem informacje o szkoleniu, które trwało 4h, dzisiaj w pracy kierownik powiedział, że muszę odrobić 8h w kolejny dzień wolny, bo szkolenie trwało tylko 4h a moje zmiany wynoszą po 12h. Czy może on tego wymagać, żebym stawił się w pracy w moje wolne, już na samo szkolenie musiałem zrezygnować z mojego dnia wolnego? ...
Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?
Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja? Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem. Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile....
Alimenty na byłą żonę.
Dzień dobry, mój partner płaci alimenty na swoją byłą żonę, nie mają dzieci. Ta kobieta mieszka ze swoim partnerem i wychowują razem dwójkę swoich dzieci (bliźniaki lat 1). Co powinniśmy zrobić w tej sytuacji, aby uwolnić mojego partnera od płacenia alimentów na byłą żonę? Rozwód z orzeczeniem o jego winie, początkowo miało być bez orzekania o winie. A jego była żona jest niepełnosprawna i pobiera na siebie jakieś zasiłki....

Wyszukiwarka