Umowa o pracę zamieniona na umowę zlecenie.

Mam pytanie czy to jest legalne i czy zgodne z prawem.
W związku z "pandemią" mój pracodawca zwolnił część załogi, co ciekawe dla części zwolnionych zaproponował umowę zlecenie. ?! Pracują jak wcześniej na 3 zmiany w określonym miejscu i określonym czasie.
Miejsce pracy jest stałe (poza działami) ale generalnie w obrębie siedziby firmy pod jednym adresem.
Jedyne co się zmieniło to sama umowa i stawka.
Jakiś czas temu miałem podobną sytuację i prawnik wypowiedział się iż taka umowa ma znamiona umowy o pracę i należą się wszelkie składki itp. włącznie z urlopem. Było to parę lat temu prawo mogło się zmienić stąd pytanie do was wtedy pracodawca się ze mną dogadał opłacił zaległe składki itp.
anonim cytuj
30-10-2023
Tak, w dalszym ciągu niedopuszczalne jest zawieranie w takim przypadku umowę zlecenia i jak najbardziej można się domagać przekształcenia umowy w umowę o pracę.
Jednak jeśli mógłbym prosić o jakiś namiar na odpowiedni przepis , kiedyś miałem go niestety teraz nie mogę się doszukać . Chodzi mi o to czy pracodawca dając umowę zlecenie może określić godziny i stałe miejsce pracy (jeden adres, nie chodzi o zmianę działów w obrębie firmy.

anonim cytuj
30-10-2023
Czy pracodawca dając umowę zlecenie może określić godziny i stałe miejsce pracy.

Tak, może, z tą różnicą, że nie pracodawca, ale zleceniodawca.
Aby mówić o stosunku pracy, poza miejscem, czasem, pracę należy wykonywać pod kierownictwem, a o tym nic nie wspomniałeś. Art. 22 kp.
Zatem wykonywanie zlecenia w miejscu i czasie wyznaczonym przez zleceniodawcę wcale nie oznacza, że możemy mówić o tym, że strony łączy stosunek pracy.
Czy kierownictwo musi być ścisłe? Czy może odbywać się sporadycznie tzn. kierownik wpada, rozdaje ustalenia i wraca. Kontroluje pracowników, wydaje polecenia ale tylko doraźnie to jest nie monitoruje na bieżąco przebiegu pracy

Jest to dość rozwinięty temat. Proszę pamiętać, że wykonując zlecenie, obowiązkiem zleceniobiorcy jest przekazywanie niezbędnych informacji o przebiegu wykonywanego zlecenia. Często do pozyskania takowych, niezbędna jest wizyta Zleceniodawcy w miejscu wykonywania zlecenia. Reasumując, w jednej sytuacji Sąd może uznać, że wykonywano pracę pod kierownictwem, co jest przesłanką do uznania, iż strony łączy umowa o pracę, w innej sytuacji Sąd może uznać, że jest to typowa umowa zlecenie z wykonywaniem należytej staranności po stronie zleceniobiorcy, jak zleceniodawcy.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...
Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%....
Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka?
Dzień dobry Przychodzę z takim zapytwniem; Jakie warunki trzeba koniecznie spełniać do adopcji dziecka, lub zostaniem rodziną zastępczą dla większej liczby takich dzieci? Może ktoś z was się orientuje lub podesłałby link do wiarygodnych źródeł?...
Czy w trakcie trwania umowy na czas określony można podpisać umowę na czas nieokreślony?
Dzień dobry, czy w trakcie trwania umowy na czas określony można podpisać umowę na czas nieokreślony?...

Wyszukiwarka