Wada ukryta samochodu po zakupie.

Witam. Dwa miesiące temu kupiłam samochód. Przy zakupie samochodu właściciel zapewniał, że auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej kolizji. Dziś po podłączeniu komputera do samochodu mechanik stwierdził, że auto bite. Sprawdzam auto w CarVertical ( wiem że miałam to zrobić przy zakupie, ale niestety, zaufałam sprzedawcy) i okazało się, że samochód miał dwa wypadki. Pytanie : czy mogę zwrócić samochód, jak to zrobić?
anonim cytuj
10-01-2024
Wada ukryta, to taka o której sprzedawca wiedział. Czyli kolizja musiała by wystąpić w okresie, w którym on posiadał ten pojazd... Jeśli auto było bite jak większość aut od handlarzy i człowiek kupujący od handlarza o tym nie wiedział sprzedając ci to auto np. 2 lata później to nie ma mowy o jakiejś wadzie ukrytej.

anonim cytuj
10-01-2024
Czyli krótko mówiąc jeśli auto nawet było bite z każdej strony przez handlarza i kupujący od handlarza, który sprzedał tobie nic o tym nie wiedział (nie ma obowiązku wykupywania jakiegoś raportu danych z zagranicy to podeprzeć tym się w sądzie nie zbyt idzie) to bez udowodnienia że sprzedający wiedział, że auto było bite to ciężko będzie ugrasz szczególnie jeśli masz umowę k/s. Dodatkowo sprawa może trwać latami , a koszty sądowe przekroczyć mogą wartość auta. Kupując auto używane. Z góry zakładam, że miało przygody. Najważniejsze to jak było to naprawione, czy trytytką, czy zgodnie z zasadami sztuki blacharskiej.

anonim cytuj
10-01-2024
Sprzedawca mówi - auto bezwypadkowe. Sprawdzasz - powypadkowe. Wniosek - nie ma cech, o których zapewniał sprzedawca. Sprawdź definicję wady.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Wykupienie części domu bez wiedzy współwłaścicieli
Witam mam pytanie i proszę o pomoc... Mam 1/2 i 3/4 domu zapisana i wszystko prawnie uregulowane ale drugą część domu czyli 1/4 maja dzieci zmarłego właściciela no i niestety moi wspólni właściciele postanowili dom sprzedać mimo mojej chęci wykupu ale niestety wykluczyli mnie i czy jest szansa zmuszenia ich prawnie do takiego postępowania , czy jest szansa wykupić drugą niecałą polowe domu bez zgody właścicieli a właściwie współwłaścicieli...
złośliwość ze strony męża
Witam. W poniedziałek wyjeżdżam z córka na wakacje. Od piątku jesteśmy u mojej mamy, bo jestem w trakcie wyprowadzki od męża i zaczęły się złośliwości.. Dzieli nas aktualnie 60km Dziś mąż napisał, ze chce się widzieć z córka.. Czy ja muszę rzucać w tej chwili wszystkie plany i jechać te 60 km ? Czy mogę mu powiedzieć, ze jak chce zobaczyć córkę, to niech przyjedzie?...
Niedopełnienie obowiązku przez sędziego.
Witam mam pytanie dostałem wyrok nakazowy w sprawie w której byłem karany za recydywę przez to że prokurator sporządził błędny akt oskarżenia a sędzia rozpatrujący sprawę nie zbadał tego czy dany paragraf ma zastosowanie względem mojej osoby Czy jest jakaś możliwość złożyć skargę lub żądać odszkodowania od tej sędziny ?...
Bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie.
Umarła mama, która miała kredyty do 2025r bez ubezpieczenia. Ja jako córka nie pracuje, utrzymujemy się z wyplaty męża. Wiem, że bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie, które ma być dla wnuków jak osiągną pełnoletniość. Proszę o poradę co mogę z tym zrobić....

Wyszukiwarka