Wada ukryta samochodu po zakupie.

Witam. Dwa miesiące temu kupiłam samochód. Przy zakupie samochodu właściciel zapewniał, że auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej kolizji. Dziś po podłączeniu komputera do samochodu mechanik stwierdził, że auto bite. Sprawdzam auto w CarVertical ( wiem że miałam to zrobić przy zakupie, ale niestety, zaufałam sprzedawcy) i okazało się, że samochód miał dwa wypadki. Pytanie : czy mogę zwrócić samochód, jak to zrobić?
anonim cytuj
10-01-2024
Wada ukryta, to taka o której sprzedawca wiedział. Czyli kolizja musiała by wystąpić w okresie, w którym on posiadał ten pojazd... Jeśli auto było bite jak większość aut od handlarzy i człowiek kupujący od handlarza o tym nie wiedział sprzedając ci to auto np. 2 lata później to nie ma mowy o jakiejś wadzie ukrytej.

anonim cytuj
10-01-2024
Czyli krótko mówiąc jeśli auto nawet było bite z każdej strony przez handlarza i kupujący od handlarza, który sprzedał tobie nic o tym nie wiedział (nie ma obowiązku wykupywania jakiegoś raportu danych z zagranicy to podeprzeć tym się w sądzie nie zbyt idzie) to bez udowodnienia że sprzedający wiedział, że auto było bite to ciężko będzie ugrasz szczególnie jeśli masz umowę k/s. Dodatkowo sprawa może trwać latami , a koszty sądowe przekroczyć mogą wartość auta. Kupując auto używane. Z góry zakładam, że miało przygody. Najważniejsze to jak było to naprawione, czy trytytką, czy zgodnie z zasadami sztuki blacharskiej.

anonim cytuj
10-01-2024
Sprzedawca mówi - auto bezwypadkowe. Sprawdzasz - powypadkowe. Wniosek - nie ma cech, o których zapewniał sprzedawca. Sprawdź definicję wady.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

kupno psa przez olx
Witam mam problem proszę o szybką odpowiedź W sobotę wzięłam psa od pani która wystawiła ogłoszenie na olx że odda go pojechalam z tatą odebrałam z Niemiec mieszkam niedaleko granicy a DZISIAJ pani dzwoni i mówi że po południu będzie po psa bo jej dziecko płacze i nie przemyślał tej decyzji i teraz tak. JA MAM KSIĄŻECZKĘ ZDROWIA PSA ONA MA PASZPORT I TE DANE OD CZIPA. TE RZECZY ZOSTAŁY U NIEJ BO MIAŁA TO PRZEPISAĆ NA MNIE I WYSŁAĆ POCZTĄ będzie d...
Spis inwentarza.
Zmarła moja mama. Okazało się że spłacała karty kredytowe. Generalnie dużo rzeczy zatajała. Ciężko teraz powiedzieć czy miała jakieś ubezpieczenie prywatne. Czy my jakoś dzieci możemy się dowiedzieć gdzieś co mama posiadała? Czy bank może nam udzielić jakieś informacji ?...
Prośba zwiazana z ustaleniem okresu wypowiedzenia
Witam serdecznie, W dniu 30.11.2021 podpisałam umowę o pracę na czas określony na 2 lata z zapisem w umowie, że pracę zaczynam z dniem 1.12.2021. W dniu 31.05.2022 złożyłam wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jaki mam okres wypowiedzenia? 2 tygodnie czy 1 miesiąc? Ja uważam, że 2 tygodnie bo nie przepracowałam 6 miesięcy w tej firmie, a pracodawca mowi, że 1 miesiąc. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Marta...
Pojazd z wadą prawną.
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...

Wyszukiwarka