Wada ukryta samochodu po zakupie.

Witam. Dwa miesiące temu kupiłam samochód. Przy zakupie samochodu właściciel zapewniał, że auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej kolizji. Dziś po podłączeniu komputera do samochodu mechanik stwierdził, że auto bite. Sprawdzam auto w CarVertical ( wiem że miałam to zrobić przy zakupie, ale niestety, zaufałam sprzedawcy) i okazało się, że samochód miał dwa wypadki. Pytanie : czy mogę zwrócić samochód, jak to zrobić?
anonim cytuj
10-01-2024
Wada ukryta, to taka o której sprzedawca wiedział. Czyli kolizja musiała by wystąpić w okresie, w którym on posiadał ten pojazd... Jeśli auto było bite jak większość aut od handlarzy i człowiek kupujący od handlarza o tym nie wiedział sprzedając ci to auto np. 2 lata później to nie ma mowy o jakiejś wadzie ukrytej.

anonim cytuj
10-01-2024
Czyli krótko mówiąc jeśli auto nawet było bite z każdej strony przez handlarza i kupujący od handlarza, który sprzedał tobie nic o tym nie wiedział (nie ma obowiązku wykupywania jakiegoś raportu danych z zagranicy to podeprzeć tym się w sądzie nie zbyt idzie) to bez udowodnienia że sprzedający wiedział, że auto było bite to ciężko będzie ugrasz szczególnie jeśli masz umowę k/s. Dodatkowo sprawa może trwać latami , a koszty sądowe przekroczyć mogą wartość auta. Kupując auto używane. Z góry zakładam, że miało przygody. Najważniejsze to jak było to naprawione, czy trytytką, czy zgodnie z zasadami sztuki blacharskiej.

anonim cytuj
10-01-2024
Sprzedawca mówi - auto bezwypadkowe. Sprawdzasz - powypadkowe. Wniosek - nie ma cech, o których zapewniał sprzedawca. Sprawdź definicję wady.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...
Wpływ rodzaju umowy na chorobowe w ciąży
Potrzebuje informacji żona moja w jednej i tej samej firmie pracuje, najpierw miała umowę zlecenie miesiąc czasu potem ta umowa zmieniła się na pół etatu i miała ją 2 miesiące i od 1 listopada ma pełen etat tylko, że umowa jest do końca roku z dniem 2 grudnia poszła na zwolnienie chorobowe ciążowe. Co teraz z tym zwolnieniem i dalszym trwaniem umowy chodzi mi o to czy do porodu normalnie, gdy będzie na chorobowym, będzie otrzymywać pieniądze z ZU...
Czy jest możliwy rozwód przez e-sąd?
Czy ktoś korzystał z takiego rozwiązania i czy faktycznie koszty są mniejsze i można zrobić to szybko (rozwód bez orzekania o winie, oby dwie strony chcą)?...
Składanie fałszywych zeznań.
Mam pytanie bo w sądzie będąc jako świadek i poszkodowany zostałem przesłuchany w sprawie rozboju na ulicy(była kamera gdzie to zarejestrowała). Ukradziono wtedy mi portfel z wypłatą, i złożyłem fałszywą umowę zlecenie że pracowałem u pracodawcy X. Byłem tam zatrudniony częściowo na czarno częściowo na umowę, ale na inną kwotę niż było w mojej fikcyjnej mowie). Sąd wystosował pismo do pracodawcy X i przesłał oryginalną umowę. Co mogę zrobić żeby ...

Wyszukiwarka