Wada ukryta samochodu po zakupie.

Witam. Dwa miesiące temu kupiłam samochód. Przy zakupie samochodu właściciel zapewniał, że auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej kolizji. Dziś po podłączeniu komputera do samochodu mechanik stwierdził, że auto bite. Sprawdzam auto w CarVertical ( wiem że miałam to zrobić przy zakupie, ale niestety, zaufałam sprzedawcy) i okazało się, że samochód miał dwa wypadki. Pytanie : czy mogę zwrócić samochód, jak to zrobić?
anonim cytuj
10-01-2024
Wada ukryta, to taka o której sprzedawca wiedział. Czyli kolizja musiała by wystąpić w okresie, w którym on posiadał ten pojazd... Jeśli auto było bite jak większość aut od handlarzy i człowiek kupujący od handlarza o tym nie wiedział sprzedając ci to auto np. 2 lata później to nie ma mowy o jakiejś wadzie ukrytej.

anonim cytuj
10-01-2024
Czyli krótko mówiąc jeśli auto nawet było bite z każdej strony przez handlarza i kupujący od handlarza, który sprzedał tobie nic o tym nie wiedział (nie ma obowiązku wykupywania jakiegoś raportu danych z zagranicy to podeprzeć tym się w sądzie nie zbyt idzie) to bez udowodnienia że sprzedający wiedział, że auto było bite to ciężko będzie ugrasz szczególnie jeśli masz umowę k/s. Dodatkowo sprawa może trwać latami , a koszty sądowe przekroczyć mogą wartość auta. Kupując auto używane. Z góry zakładam, że miało przygody. Najważniejsze to jak było to naprawione, czy trytytką, czy zgodnie z zasadami sztuki blacharskiej.

anonim cytuj
10-01-2024
Sprzedawca mówi - auto bezwypadkowe. Sprawdzasz - powypadkowe. Wniosek - nie ma cech, o których zapewniał sprzedawca. Sprawdź definicję wady.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy korzystniej jest odrzucić spadek?
Witam. Otóż mamy problem z mężem w takiej kwestii. Rodzice męża po rozwodzie, każde z nową rodziną, dziećmi. Umiera ojciec męża (2tyg temu). Brak testamentu, śmierć nagła, niespodziewana i zdecydowanie przedwcześnie (50lat). Spadek przypada drugiej żonie, prawdopodobnie 2 synom macochy* (14 i 2 lata), mojemu mężowi oraz jego biologicznej siostrze. *(młodszy syn na pewno jest synem teścia, starszy nosi jego nazwisko, ale nie wiemy czy jest syn...
Szkoda całkowita, co dalej?
Witam, 2 dni temu miałam stłuczkę, nie z mojej winy. Jest pewne, że rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą w moim samochodzie, zostanę bez pieniędzy za które mogłabym kupić samochód (pewnie ze 2-3 tysiące) i bez samochodu a jest mi bardzo potrzebny. Wiem, że jeśli rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą to mogę oddać firmie ubezpieczającej samochód na aukcję i w tym momencie przestaję rozumieć co się dalej dzieje. Ktoś na tej aukcji musi dać za samochód p...
Syndyk zglosil umozenie zadluzenia bez planu splaty
Witam. Syndyk przyslal mi pismo o ''umozeniu zadluzenia bez planu splaty'' i teraz co? Czekac na wyrok sadu ? Jak dlugo to moze potrwac? Uprawomocnienie?...
Umowa o prace a miejsce zameldowania
Witam. Mam pytanie w kwestii zatrudnienia do pracy. Czy osoba ze stałym meldunkiem w innym województwie może zostać zatrudniona w branży handlowej w charakterze sprzedawcy na umowę o pracę pełen etat w innym województwie gdzie obecnie mieszka, ale nie posiada tutaj zameldowania. Zwracam się z powyższym zapytaniem w imieniu kuzyna który nie wie czy może w taki sposób pracować . Z góry bardzo dziękuję...

Wyszukiwarka