Wada ukryta samochodu po zakupie.

Witam. Dwa miesiące temu kupiłam samochód. Przy zakupie samochodu właściciel zapewniał, że auto nigdy nie uczestniczyło w żadnej kolizji. Dziś po podłączeniu komputera do samochodu mechanik stwierdził, że auto bite. Sprawdzam auto w CarVertical ( wiem że miałam to zrobić przy zakupie, ale niestety, zaufałam sprzedawcy) i okazało się, że samochód miał dwa wypadki. Pytanie : czy mogę zwrócić samochód, jak to zrobić?
anonim cytuj
10-01-2024
Wada ukryta, to taka o której sprzedawca wiedział. Czyli kolizja musiała by wystąpić w okresie, w którym on posiadał ten pojazd... Jeśli auto było bite jak większość aut od handlarzy i człowiek kupujący od handlarza o tym nie wiedział sprzedając ci to auto np. 2 lata później to nie ma mowy o jakiejś wadzie ukrytej.

anonim cytuj
10-01-2024
Czyli krótko mówiąc jeśli auto nawet było bite z każdej strony przez handlarza i kupujący od handlarza, który sprzedał tobie nic o tym nie wiedział (nie ma obowiązku wykupywania jakiegoś raportu danych z zagranicy to podeprzeć tym się w sądzie nie zbyt idzie) to bez udowodnienia że sprzedający wiedział, że auto było bite to ciężko będzie ugrasz szczególnie jeśli masz umowę k/s. Dodatkowo sprawa może trwać latami , a koszty sądowe przekroczyć mogą wartość auta. Kupując auto używane. Z góry zakładam, że miało przygody. Najważniejsze to jak było to naprawione, czy trytytką, czy zgodnie z zasadami sztuki blacharskiej.

anonim cytuj
10-01-2024
Sprzedawca mówi - auto bezwypadkowe. Sprawdzasz - powypadkowe. Wniosek - nie ma cech, o których zapewniał sprzedawca. Sprawdź definicję wady.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania.
Tydzień temu zdaliśmy właścicielom mieszkanie po trzyletnim najmie. Spisaliśmy protokół w którym były uwzględnione wycena naprawy podłogi, sprzątanie/czyszczenie krzeseł i naprawa frontu zmywarki. Więcej nic. Dziś właścicielka mieszkania pisze mi jeszcze coś o pralce. Wytarta była farba przy drzwikach pralki, ale to już było kiedy się wprowadzaliśmy. Nie ma nic na ten temat w protokole. 1. Czy musimy ponosić koszt "naprawy" tego, jeśli...
Odpady produkcyjne.
Wynajmowałem lokal spółce która pozostawiła przed lokalem na mojej posesji kilkanaście m3 odpadów poprodukcyjnych w tym część jakiś chemikaliów . Spółka raczej jest niewypłacalna, co zrobić żeby zmusić spółkę do utylizacji śmieci, gdzie można to zgłosić aby uzyskać skuteczną pomoc w tym zakresie....
Fotopułapka jako dowód w sprawie.
Przy domu jednorodzinnym suszyło się drzewo na opał. Drzewo było ścięte w własnym lesie. Przez okres od wiosny do jesieni złodziej skradł 2/3 opału. Czy jeśli złodziej zostanie nagrany na fotopułapce, można wykorzystać takie dowody przed policją? Czy jest szansa na ukaranie złodzieja?...
Co gdy sprawa ciągnie się zbyt długo?
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy. Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...

Wyszukiwarka