Czy szkoła sprawdza adres zameldowania?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Koleżanka poprosiła mnie o meldunek czasowy swojego dziecka w moim domu(właścicielem jest mąż). Chodzi o rejonizację w trakcie rekrutacji do szkoły podstawowej. Chciałabym wiedzieć jak ta sytuacja wygląda od strony prawnej. Jakie konsekwencje mogą nas czekać?
anonim cytuj
03-02-2024
Szkoła przy naborze potrzebuje tylko oświadczenia rodziców o adresie zamieszkania dziecka, które składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Gmina wiedzy o zamieszkaniu obywatela zwykle nie posiada.

anonim cytuj
03-02-2024
A na jakiej podstawie odbywa się przydział zadań dla każdej ze szkół - czyli skąd gmina wie ile miejsc ma przygotować dla 7-latków i w jakiej liczbie w każdej szkole?

anonim cytuj
03-02-2024
Byłam tego samego zdania, a raczej dokładnie tak samo myślałam. Dopóki nie dostałam telefonu z Gminnego Zespołu Oświaty, że mój syn nie ma meldunku u nie wiedzą pod jaką szkołę go podpiąć a musi wypełnić obowiązek szkolny (szedł do 1 klasy z przedszkola, które było w tej szkole).

anonim cytuj
03-02-2024
Żadne. Meldunek nie rodzi praw do lokalu, tu nie będzie nawet problemu z umowa użyczenia bo dziecko mieszkać u Pani nie będzie.

anonim cytuj
03-02-2024
Po zameldowaniu kolejnej osoby podniesie się opłata za śmieci, zaliczka za wodę jeśli jest w czynszu i to chyba tyle.

anonim cytuj
03-02-2024
Ważny jest adres zamieszkania a nie zameldowania. Zapisanie do szkoły dziecka zamieszkałego w obwodzie szkoły, więc adres zameldowania nie ma znaczenia. Przy zapisywaniu dziecka do szkoły przez str. internetową wyskoczy Pani informacja by podać adres zamieszkania i na tej podstawie zostanie dziecko przypisane do szkoły.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy.
2.03 rozwiązano ze mną umowę o pracę na czas nieokreślony. Tego samego dnia dostałem "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy". Oba dokumenty podpisane przez kierownika lokalu. 6.04 (wczoraj) zadzwoniono do mnie z tej firmy i nakazano wrócić do pracy, bo ten, który dał mi rozwiązanie umowy i zwolnienie z obowiązku nie miał upoważnienia do wystawienia mi takiego zwolnienia. Powiedziano mi, że jeśli nie przyjdę do pracy, to mi nie zapł...
(Zniszczenie mienia) Uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Gdzie mam się kierować w związku z ugodą lub ew. naprawienie szkody?
Witam. Jakiś miesiąc temu, uszkodziłem skrzynkę elektryczną na przystanku autobusowym. Niestety los chciał, że zostałem przyłapany przez policję. Sprawy potoczyły się dość szybko i zostałem oskarżony o zniszczenie mienia. Sprawa toczyć się będzie na wniosek MPK, które wyceniło szkodę na 2000zł. Z uwagi na to, że nie byłem karany, chciałbym podpisać z nimi jakąś ugodę i zobowiązać się do naprawienia szkody, co by było dla mnie mniej dolegliwe fina...
Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?
Czy pracownik ma obowiązek wykorzystać urlop wypoczynkowy w taki sposób by jedna część wypoczynku trwała nie mniej niż 14 kolejnych dni?...
Jak sprzedać mieszkanie bez pośredników?
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...

Wyszukiwarka