Czy szkoła sprawdza adres zameldowania?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Koleżanka poprosiła mnie o meldunek czasowy swojego dziecka w moim domu(właścicielem jest mąż). Chodzi o rejonizację w trakcie rekrutacji do szkoły podstawowej. Chciałabym wiedzieć jak ta sytuacja wygląda od strony prawnej. Jakie konsekwencje mogą nas czekać?
anonim cytuj
03-02-2024
Szkoła przy naborze potrzebuje tylko oświadczenia rodziców o adresie zamieszkania dziecka, które składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Gmina wiedzy o zamieszkaniu obywatela zwykle nie posiada.

anonim cytuj
03-02-2024
A na jakiej podstawie odbywa się przydział zadań dla każdej ze szkół - czyli skąd gmina wie ile miejsc ma przygotować dla 7-latków i w jakiej liczbie w każdej szkole?

anonim cytuj
03-02-2024
Byłam tego samego zdania, a raczej dokładnie tak samo myślałam. Dopóki nie dostałam telefonu z Gminnego Zespołu Oświaty, że mój syn nie ma meldunku u nie wiedzą pod jaką szkołę go podpiąć a musi wypełnić obowiązek szkolny (szedł do 1 klasy z przedszkola, które było w tej szkole).

anonim cytuj
03-02-2024
Żadne. Meldunek nie rodzi praw do lokalu, tu nie będzie nawet problemu z umowa użyczenia bo dziecko mieszkać u Pani nie będzie.

anonim cytuj
03-02-2024
Po zameldowaniu kolejnej osoby podniesie się opłata za śmieci, zaliczka za wodę jeśli jest w czynszu i to chyba tyle.

anonim cytuj
03-02-2024
Ważny jest adres zamieszkania a nie zameldowania. Zapisanie do szkoły dziecka zamieszkałego w obwodzie szkoły, więc adres zameldowania nie ma znaczenia. Przy zapisywaniu dziecka do szkoły przez str. internetową wyskoczy Pani informacja by podać adres zamieszkania i na tej podstawie zostanie dziecko przypisane do szkoły.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa.
Dzień dobry, planujemy z narzeczonym po ślubie mieć rozdzielność majątkową. Czy mimo to będziemy mogli mieć wspólne konto? W naszym banku nie ma opcji aby konto miało dwóch właścicieli. Jest możliwość aby był 1 właściciel i osoba posiadająca pełnomocnictwo. Czy gdy mąż przelewałby mi co miesiąc środki na moje konto które służyłoby za konto wspólne to czy przy ewentualnym rozwodzie może żądać zwrotu tych środków?...
Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.
W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?...
Czy rodzice mogą mnie wyrzucić z domu?
Mam 18 lat i jestem uczennicą 3 klasy zawodowej. Mieszkam z mamą i z tatą. W domu od zawsze były problemy, awantury ale nie w tym rzecz. Przez to, że jest problem do mnie od zawsze rodzice chcą mnie wyrzucić z domu w czerwcu po ukończeniu 3 klasy. Ja chciałabym dalej się uczyć aby mieć chociaż średnie wykształcenie. Czy w czerwcu mogę ich pozwać o alimenty? Albo cokolwiek zrobić w tej sytuacji?. Mama stwierdziła że może mnie wyrzucić kiedy chce i...
Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę. Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić. Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę: "Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z pr...

Wyszukiwarka