Czy szkoła sprawdza adres zameldowania?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Koleżanka poprosiła mnie o meldunek czasowy swojego dziecka w moim domu(właścicielem jest mąż). Chodzi o rejonizację w trakcie rekrutacji do szkoły podstawowej. Chciałabym wiedzieć jak ta sytuacja wygląda od strony prawnej. Jakie konsekwencje mogą nas czekać?
anonim cytuj
03-02-2024
Szkoła przy naborze potrzebuje tylko oświadczenia rodziców o adresie zamieszkania dziecka, które składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Gmina wiedzy o zamieszkaniu obywatela zwykle nie posiada.

anonim cytuj
03-02-2024
A na jakiej podstawie odbywa się przydział zadań dla każdej ze szkół - czyli skąd gmina wie ile miejsc ma przygotować dla 7-latków i w jakiej liczbie w każdej szkole?

anonim cytuj
03-02-2024
Byłam tego samego zdania, a raczej dokładnie tak samo myślałam. Dopóki nie dostałam telefonu z Gminnego Zespołu Oświaty, że mój syn nie ma meldunku u nie wiedzą pod jaką szkołę go podpiąć a musi wypełnić obowiązek szkolny (szedł do 1 klasy z przedszkola, które było w tej szkole).

anonim cytuj
03-02-2024
Żadne. Meldunek nie rodzi praw do lokalu, tu nie będzie nawet problemu z umowa użyczenia bo dziecko mieszkać u Pani nie będzie.

anonim cytuj
03-02-2024
Po zameldowaniu kolejnej osoby podniesie się opłata za śmieci, zaliczka za wodę jeśli jest w czynszu i to chyba tyle.

anonim cytuj
03-02-2024
Ważny jest adres zamieszkania a nie zameldowania. Zapisanie do szkoły dziecka zamieszkałego w obwodzie szkoły, więc adres zameldowania nie ma znaczenia. Przy zapisywaniu dziecka do szkoły przez str. internetową wyskoczy Pani informacja by podać adres zamieszkania i na tej podstawie zostanie dziecko przypisane do szkoły.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Niejasności dotyczące podziału majątku po rozwodzie
Cześć, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem. Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...
Uzupełnienie pozwu.
Dostałem wezwanie o uzupełnienie pozwu. Na razie jest tylko na moim panelu, listu nie otrzymałem jeszcze, mimo że wysłany tydzień temu. Czy mogę już napisać pismo uzupełniające i odesłać do sądu czy muszę czekać i odebrać najpierw ten list?...
Pobyt w Domu Opieki.
Wujek przebywa od paru dni w prywatnym DPS-ie w kiepskim stanie fizycznym i psychicznym, nie jest w tej chwili zdolny na samodzielnej egzystencji. Zakładalismy , że nie bedzie tam długo przebywał, że jego stan się poprawi (wczesniej przebywał 2 tygodnie w szpitalu) ale teraz liczymy się z tym, że czeka go dłuższy pobyt i co za tym idzie spore opłaty. Jego emerytura jest w stanie pokryć ok. 50% wszystkich kosztów. Gmina nie chce dopłacać do pob...
Zwolnienie na opiekę nad zdrowym dzieckiem.
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w...

Wyszukiwarka