Czy szkoła sprawdza adres zameldowania?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Koleżanka poprosiła mnie o meldunek czasowy swojego dziecka w moim domu(właścicielem jest mąż). Chodzi o rejonizację w trakcie rekrutacji do szkoły podstawowej. Chciałabym wiedzieć jak ta sytuacja wygląda od strony prawnej. Jakie konsekwencje mogą nas czekać?
anonim cytuj
03-02-2024
Szkoła przy naborze potrzebuje tylko oświadczenia rodziców o adresie zamieszkania dziecka, które składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Gmina wiedzy o zamieszkaniu obywatela zwykle nie posiada.

anonim cytuj
03-02-2024
A na jakiej podstawie odbywa się przydział zadań dla każdej ze szkół - czyli skąd gmina wie ile miejsc ma przygotować dla 7-latków i w jakiej liczbie w każdej szkole?

anonim cytuj
03-02-2024
Byłam tego samego zdania, a raczej dokładnie tak samo myślałam. Dopóki nie dostałam telefonu z Gminnego Zespołu Oświaty, że mój syn nie ma meldunku u nie wiedzą pod jaką szkołę go podpiąć a musi wypełnić obowiązek szkolny (szedł do 1 klasy z przedszkola, które było w tej szkole).

anonim cytuj
03-02-2024
Żadne. Meldunek nie rodzi praw do lokalu, tu nie będzie nawet problemu z umowa użyczenia bo dziecko mieszkać u Pani nie będzie.

anonim cytuj
03-02-2024
Po zameldowaniu kolejnej osoby podniesie się opłata za śmieci, zaliczka za wodę jeśli jest w czynszu i to chyba tyle.

anonim cytuj
03-02-2024
Ważny jest adres zamieszkania a nie zameldowania. Zapisanie do szkoły dziecka zamieszkałego w obwodzie szkoły, więc adres zameldowania nie ma znaczenia. Przy zapisywaniu dziecka do szkoły przez str. internetową wyskoczy Pani informacja by podać adres zamieszkania i na tej podstawie zostanie dziecko przypisane do szkoły.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?
Witam, dostałam pieniążki od taty jako darowiznę, złożyłam pita do us, chcę za te pieniądze kupić mieszkanie w którym będzie mieszkać mój tata. Teraz pytanie, mam siostrę która nie chce kontaktu z ojcem, czy gdyby mój ojciec zmarł ona może domagać się zachowku lub spadku z tych pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę i kupiłam mieszkanie? Bardzo proszę o poradę....
Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie (motocykl ma wady prawne i techniczne). Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ?
Dzień dobry. Kupiłem motocykl, który ma wady prawne i techniczne. Zgłosiłem to sprzedającemu w czasie krótszym niż 14 dni. Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie. Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ? Sprzedający zgadza się na odebranie motocykla(nie ma wyjścia), gdyż popełnił kilka przestępstw przy sprzedaży mi motocykla....
Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...

Wyszukiwarka