Czy szkoła sprawdza adres zameldowania?

Dzień dobry. Proszę o poradę. Koleżanka poprosiła mnie o meldunek czasowy swojego dziecka w moim domu(właścicielem jest mąż). Chodzi o rejonizację w trakcie rekrutacji do szkoły podstawowej. Chciałabym wiedzieć jak ta sytuacja wygląda od strony prawnej. Jakie konsekwencje mogą nas czekać?
anonim cytuj
03-02-2024
Szkoła przy naborze potrzebuje tylko oświadczenia rodziców o adresie zamieszkania dziecka, które składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń. Gmina wiedzy o zamieszkaniu obywatela zwykle nie posiada.

anonim cytuj
03-02-2024
A na jakiej podstawie odbywa się przydział zadań dla każdej ze szkół - czyli skąd gmina wie ile miejsc ma przygotować dla 7-latków i w jakiej liczbie w każdej szkole?

anonim cytuj
03-02-2024
Byłam tego samego zdania, a raczej dokładnie tak samo myślałam. Dopóki nie dostałam telefonu z Gminnego Zespołu Oświaty, że mój syn nie ma meldunku u nie wiedzą pod jaką szkołę go podpiąć a musi wypełnić obowiązek szkolny (szedł do 1 klasy z przedszkola, które było w tej szkole).

anonim cytuj
03-02-2024
Żadne. Meldunek nie rodzi praw do lokalu, tu nie będzie nawet problemu z umowa użyczenia bo dziecko mieszkać u Pani nie będzie.

anonim cytuj
03-02-2024
Po zameldowaniu kolejnej osoby podniesie się opłata za śmieci, zaliczka za wodę jeśli jest w czynszu i to chyba tyle.

anonim cytuj
03-02-2024
Ważny jest adres zamieszkania a nie zameldowania. Zapisanie do szkoły dziecka zamieszkałego w obwodzie szkoły, więc adres zameldowania nie ma znaczenia. Przy zapisywaniu dziecka do szkoły przez str. internetową wyskoczy Pani informacja by podać adres zamieszkania i na tej podstawie zostanie dziecko przypisane do szkoły.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Dzierżawienie nieruchomości od spadkobiercy.
Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twi...
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Wypłata środków z OFE po śmierci.
Witajcie. Po śmierci taty złożyłem wniosek w zusie o wypłatę środków z ofe. Tata był rok ma emeryturze i zmarł. Według zusu wypłata środków to Ok 3 miesiące. Zaraz mija 7 miesięcy i ani widu ani słychu. Dzwoniąc do ZUSu dostałem informacje ze wniosek jest złożony ale i tak czeka na weryfikacje a zajmuje się tym firma jedna w Polsce i oczekiwanie jest długie. Czy wypłacał ktoś środki z tego ofe i czy jest sens na to czekać ?...

Wyszukiwarka