Podatek od darowizny?

Witam
Pieniądze podarowane od mamy dla córki ponad 50 tys. przelewem z konta mamy na konto córki. Czy na tej lini przy tej kwocie jest się zwolnionym z podatku w URzędzie skarbowym ? Czy są jakieś limity ? Dziękuje. Jaki formularz należy wypełnić ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, ale pod warunkiem, że w ciągu 6 miesięcy zostanie to zgłoszone do US

anonim cytuj
28-10-2021
wystarczy zgłosić w ciągu 6 miesięcy do urzędu skarbowego to będzie zwolnienie z podatku od spadków i darowizn. Formularz sd-z2

anonim cytuj
28-10-2021
Przy darowiznach, które podlegają opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn, ważne jest zwrócenie uwagi na grupy podatkowe określone w ustawie o podatku od spadków i darowizn. W grupie I, do której należą m.in. zstępni, wstępni, małżonek oraz rodzeństwo, mamy do czynienia z kwotą wolną od podatku, która wynosi 9 637 PLN (stan prawny na rok 2023).

W przypadku darowizny od mamy dla córki, czyli w linii prostej, mamy do czynienia z grupą I. To oznacza, że kwota do 9 637 PLN jest wolna od podatku. Jeżeli darowizna przekracza tę kwotę, należy złożyć deklarację podatkową na formularzu SD-Z2 do końca kwietnia roku następującego po roku, w którym nastąpiło zdarzenie podlegające opodatkowaniu (art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

W przypadku wyższych kwot, zastosowanie ma stawka podatkowa wynosząca 7% dla nadwyżki ponad kwotę wolną od podatku.

Wszystko to oznacza, że w opisanym przypadku, darowizna od mamy dla córki powinna być zgłoszona w Urzędzie Skarbowym na formularzu SD-Z2, jeżeli jej wartość przekracza 9 637 PLN.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Dzierżawa / spadek ziemii
Proszę o pomoc. Dostałam w spadku od rodziców gospodarstwo rolne wraz z ziemia rolna. Ziemia obecnie jest wydzierżawiona. Czy w trakcie trwania dzierżawy mogę przepisać cześć ziemii w ramach spłaty siostrom ? ...
List gończy za oszustwo.
Zwracam się do Was z pytaniem dotyczącym mojej sytuacji prawnej, związanej z przestępstwem popełnionym wiele lat temu. W roku 2006, niestety, sięgnąłem po 2 telefony na abonament, używając fałszywych zaświadczeń o zarobkach. Od tamtego czasu wyjechałem z Polski i przebywam w Wielkiej Brytanii od 17 lat. Niedawno dowiedziałem się, że w mojej sprawie wydano listy gończe w Polsce związane z oskarżeniem o oszustwo. Teraz nurtuje mnie pytanie, czy po...
Zapalenie się auta po odbiorze z warsztatu, odmowa wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak się odwołać do ubezpieczyciela?
Znajomy oddał auto do warsztatu samochodowego. Robione były m.in. wtryski... Odebrał auto, w drodze do domu auto mu się zapaliło. Jako że zdarzenie nastąpiło zaraz po odebraniu auta z warsztatu, domniemana wina warsztatu. Sprawa zgłoszona do ubezpieczyciela z oc warsztatu. Był rzeczoznawca, stwierdził że to wina warsztatu, że nie użyli klucza dynamometrycznego. Dzisiaj przyszło pismo o odmowie wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak...
Obniżenie czynszu najmu w zamian za remont.
Planuję wynająć mieszkanie. Chciałbym zaproponować obniżenie z czynszu w zamian za przeprowadzenie remontu. Na jakie aspekty trzeba zwrócić uwagę w konstruowaniu umowy? Czy można zawrzeć umowę na czas określony np. na 2 lub 3 lata i ustalić obniżony czynsz w pierwszym roku, a później jego podniesienie (np. 200-300%)? Czy może być jakiś problem z US? Jeżeli będę odprowadzał podatek z faktycznie płaconego czynszu (który jest niższy niż rynkowy)?...

Wyszukiwarka