Podatek od darowizny?

Witam
Pieniądze podarowane od mamy dla córki ponad 50 tys. przelewem z konta mamy na konto córki. Czy na tej lini przy tej kwocie jest się zwolnionym z podatku w URzędzie skarbowym ? Czy są jakieś limity ? Dziękuje. Jaki formularz należy wypełnić ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, ale pod warunkiem, że w ciągu 6 miesięcy zostanie to zgłoszone do US

anonim cytuj
28-10-2021
wystarczy zgłosić w ciągu 6 miesięcy do urzędu skarbowego to będzie zwolnienie z podatku od spadków i darowizn. Formularz sd-z2

anonim cytuj
28-10-2021
Przy darowiznach, które podlegają opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn, ważne jest zwrócenie uwagi na grupy podatkowe określone w ustawie o podatku od spadków i darowizn. W grupie I, do której należą m.in. zstępni, wstępni, małżonek oraz rodzeństwo, mamy do czynienia z kwotą wolną od podatku, która wynosi 9 637 PLN (stan prawny na rok 2023).

W przypadku darowizny od mamy dla córki, czyli w linii prostej, mamy do czynienia z grupą I. To oznacza, że kwota do 9 637 PLN jest wolna od podatku. Jeżeli darowizna przekracza tę kwotę, należy złożyć deklarację podatkową na formularzu SD-Z2 do końca kwietnia roku następującego po roku, w którym nastąpiło zdarzenie podlegające opodatkowaniu (art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

W przypadku wyższych kwot, zastosowanie ma stawka podatkowa wynosząca 7% dla nadwyżki ponad kwotę wolną od podatku.

Wszystko to oznacza, że w opisanym przypadku, darowizna od mamy dla córki powinna być zgłoszona w Urzędzie Skarbowym na formularzu SD-Z2, jeżeli jej wartość przekracza 9 637 PLN.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Rachunek za zabiegi rehabilitacyjne
Witam, miałam zabiegi rehabilitacyjne prywatne. Przed rozpoczęciem prosiłam o wystawienie mi końcowej faktury lub imiennego rachunku. Miałam 5 zabiegów , koszt każdego zabiegu to 100 zł , na które się zgodziłam przed rozpoczęciem rehabilitacji. Kiedy zabiegi zostały zakończone , rehabilitant stwierdził, że jeżeli chcę otrzymywać jakikolwiek rachunek muszę mu dopłacić 23 % podatku, więc od 500 będzie to 115 zł, powiedziałam że dam znać. Po tyg...
Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...
Odmowa wydania rzeczy osobistych.
Rozstałam się z facetem, wyprowadziłam się od niego (nie mieliśmy ślubu) zostały w jego mieszkaniu, moje rzeczy typu lodówka, gazówka, kanapa, on nie chce mi tego oddać, twierdząc że co w jego mieszkaniu jest to jego, czy jest jakaś możliwość bym mogła odzyskać te rzeczy czy już nie?...
Kupiłem samochód z wadą ukrytą, co teraz moge zrobić?
Parę dni kupiłem samochód, gdzie przed kupnem byłem z nim na stacji diagnostycznej. Wady, które udało się diagnoście wykryć były dla mnie w porządku, obaj wiedzieliśmy, że owe istnieją (no tam z wyjątkiem paru pomniejszych rzeczy), podpisaliśmy umowę wszystko spoko. Nagle po 1 dniu jazdy zaświecił się check engine, a z rury wydechowej (czego też diagnosta na stacji diagnostycznej nie zauważył) przy ciepłym silniku wydobywa się biały dym. Po sk...

Wyszukiwarka