Podatek od darowizny?

Witam
Pieniądze podarowane od mamy dla córki ponad 50 tys. przelewem z konta mamy na konto córki. Czy na tej lini przy tej kwocie jest się zwolnionym z podatku w URzędzie skarbowym ? Czy są jakieś limity ? Dziękuje. Jaki formularz należy wypełnić ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, ale pod warunkiem, że w ciągu 6 miesięcy zostanie to zgłoszone do US

anonim cytuj
28-10-2021
wystarczy zgłosić w ciągu 6 miesięcy do urzędu skarbowego to będzie zwolnienie z podatku od spadków i darowizn. Formularz sd-z2

anonim cytuj
28-10-2021
Przy darowiznach, które podlegają opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn, ważne jest zwrócenie uwagi na grupy podatkowe określone w ustawie o podatku od spadków i darowizn. W grupie I, do której należą m.in. zstępni, wstępni, małżonek oraz rodzeństwo, mamy do czynienia z kwotą wolną od podatku, która wynosi 9 637 PLN (stan prawny na rok 2023).

W przypadku darowizny od mamy dla córki, czyli w linii prostej, mamy do czynienia z grupą I. To oznacza, że kwota do 9 637 PLN jest wolna od podatku. Jeżeli darowizna przekracza tę kwotę, należy złożyć deklarację podatkową na formularzu SD-Z2 do końca kwietnia roku następującego po roku, w którym nastąpiło zdarzenie podlegające opodatkowaniu (art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

W przypadku wyższych kwot, zastosowanie ma stawka podatkowa wynosząca 7% dla nadwyżki ponad kwotę wolną od podatku.

Wszystko to oznacza, że w opisanym przypadku, darowizna od mamy dla córki powinna być zgłoszona w Urzędzie Skarbowym na formularzu SD-Z2, jeżeli jej wartość przekracza 9 637 PLN.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
Dzień dobry, mam bardzo trudny przypadek w pracy i nie znam odpowiedzi. Proszę o pomoc W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: ...
Co zrobić ze złośliwym sąsiadem?
W mojej klatce mieszka nienormalna starsza sąsiadka. Wszystkich się czepia, straszy policją, sądami, bombą itp. Dowiedziałam się, że od wielu lat nie wpuszcza kontroli gazu i kominiarza. Chciałabym to zgłosić, bo jest to niebezpieczne. Do tego często przy jej drzwiach czuć gazem. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. Jak to zgłosić, żeby nie było na mnie. Sąsiadka i tak mi utrudnia życie....
Jak rozliczyć wynajem pokoju studentom?
Wynajem pokoju studentom, Jak to ma się do polskiego prawa, Jak się rozliczać? Jestem obecnie ubezpieczony na krus, i chciałbym wynajmować pokoje dla studentów ale bez zakładania działalności, Jak się rozliczać i zabezpieczyć odnośnie płacenia podatku dochodowego.jak rozlicyć...
Testament po śmierci.
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...

Wyszukiwarka