Podatek od darowizny?

Witam
Pieniądze podarowane od mamy dla córki ponad 50 tys. przelewem z konta mamy na konto córki. Czy na tej lini przy tej kwocie jest się zwolnionym z podatku w URzędzie skarbowym ? Czy są jakieś limity ? Dziękuje. Jaki formularz należy wypełnić ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, ale pod warunkiem, że w ciągu 6 miesięcy zostanie to zgłoszone do US

anonim cytuj
28-10-2021
wystarczy zgłosić w ciągu 6 miesięcy do urzędu skarbowego to będzie zwolnienie z podatku od spadków i darowizn. Formularz sd-z2

anonim cytuj
28-10-2021
Przy darowiznach, które podlegają opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn, ważne jest zwrócenie uwagi na grupy podatkowe określone w ustawie o podatku od spadków i darowizn. W grupie I, do której należą m.in. zstępni, wstępni, małżonek oraz rodzeństwo, mamy do czynienia z kwotą wolną od podatku, która wynosi 9 637 PLN (stan prawny na rok 2023).

W przypadku darowizny od mamy dla córki, czyli w linii prostej, mamy do czynienia z grupą I. To oznacza, że kwota do 9 637 PLN jest wolna od podatku. Jeżeli darowizna przekracza tę kwotę, należy złożyć deklarację podatkową na formularzu SD-Z2 do końca kwietnia roku następującego po roku, w którym nastąpiło zdarzenie podlegające opodatkowaniu (art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

W przypadku wyższych kwot, zastosowanie ma stawka podatkowa wynosząca 7% dla nadwyżki ponad kwotę wolną od podatku.

Wszystko to oznacza, że w opisanym przypadku, darowizna od mamy dla córki powinna być zgłoszona w Urzędzie Skarbowym na formularzu SD-Z2, jeżeli jej wartość przekracza 9 637 PLN.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Cesja umów na świadczoną usługę.
Chciałbym zgodnie z prawem przekazać kilka umów o świadczenie usługi z mojej spółki z.o.o. na jednoosobową działalność gospodarczą mojego syna? Czy musi być na tą okoliczność sporządzona umowa cesji pomiędzy mną a synem? Czy kontrahent musi być o tym fakcie również powiadomiony? P.S. A może posiadacie jakiś wzór takiej umowy cesji?...
Poświadczenie dziedziczenia.
Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodn...
Nabycie spadku.
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...
Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?
Dzień dobry, interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?...

Wyszukiwarka