Podatek od darowizny?

Witam
Pieniądze podarowane od mamy dla córki ponad 50 tys. przelewem z konta mamy na konto córki. Czy na tej lini przy tej kwocie jest się zwolnionym z podatku w URzędzie skarbowym ? Czy są jakieś limity ? Dziękuje. Jaki formularz należy wypełnić ?
anonim cytuj
28-10-2021
Tak, ale pod warunkiem, że w ciągu 6 miesięcy zostanie to zgłoszone do US

anonim cytuj
28-10-2021
wystarczy zgłosić w ciągu 6 miesięcy do urzędu skarbowego to będzie zwolnienie z podatku od spadków i darowizn. Formularz sd-z2

anonim cytuj
28-10-2021
Przy darowiznach, które podlegają opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn, ważne jest zwrócenie uwagi na grupy podatkowe określone w ustawie o podatku od spadków i darowizn. W grupie I, do której należą m.in. zstępni, wstępni, małżonek oraz rodzeństwo, mamy do czynienia z kwotą wolną od podatku, która wynosi 9 637 PLN (stan prawny na rok 2023).

W przypadku darowizny od mamy dla córki, czyli w linii prostej, mamy do czynienia z grupą I. To oznacza, że kwota do 9 637 PLN jest wolna od podatku. Jeżeli darowizna przekracza tę kwotę, należy złożyć deklarację podatkową na formularzu SD-Z2 do końca kwietnia roku następującego po roku, w którym nastąpiło zdarzenie podlegające opodatkowaniu (art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

W przypadku wyższych kwot, zastosowanie ma stawka podatkowa wynosząca 7% dla nadwyżki ponad kwotę wolną od podatku.

Wszystko to oznacza, że w opisanym przypadku, darowizna od mamy dla córki powinna być zgłoszona w Urzędzie Skarbowym na formularzu SD-Z2, jeżeli jej wartość przekracza 9 637 PLN.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie z dopiskiem
Witam. Zatrudnilam się w firmie. Zaczęłam od 3.11. Szefowa powiedziała że po 2 tyg dostanę umowę. Dostałam umowę o pracę na 3/4 etatu od 16.11. Według ustaleń niestety ustnych miałam zarabiać 1900zl na rękę. To co w umowie plus "dodatek". Umowę mam Na 3 miesiące z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia. Szefowa powiedziała że te dni za okres próbny tzn od 3 do 16.11. zapłaci mi normalnie (nie mam tego na pismie) Niestety zdrowie odmówił...
Nie płace podatku od zarobionych pieniędzy
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...
Jak rozliczyć PIT w imieniu niepełnoletniego dziecka.
Witam. Czy uczeń 2 klasy szkoły branżowej ,otrzymując pit-11 od pracodawcy ,musi rozliczyć się z Urzędem Skarbowym ? W kwietniu ma 18 lat....
Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...

Wyszukiwarka