Umowa o prace i umowa zlecenie a składki chorobowe

Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona na umowę zlecenie i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ?
anonim cytuj
10-08-2023
Jeżeli jesteś zatrudniona na umowie o pracę i jednocześnie masz umowę zlecenia, to obie formy zatrudnienia są objęte systemem ubezpieczeń społecznych w Polsce.

Jeśli chodzi o składki chorobowe:

W przypadku umowy o pracę składki chorobowe są obligatoryjne i wynoszą 2,45% podstawy wymiaru składki. Składkę tę odprowadza pracodawca w Twoim imieniu do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

Jeśli chodzi o umowę zlecenie, składka chorobowa nie jest obowiązkowa, ale można ją dobrowolnie odprowadzać. Aby składkę chorobową odprowadzać z tytułu umowy zlecenia, musisz wyrazić takie życzenie, informując o tym zleceniodawcę.

Odprowadzanie składki chorobowej z tytułu umowy zlecenia uprawnia Cię do korzystania z świadczeń w razie choroby, takich jak zasiłek chorobowy.

Przepis, do którego możesz się odnieść, to art. 12 ust. 1 pkt 4 i art. 67 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

anonim cytuj
10-08-2023
Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Prawa klienta do reklamacji.
Witam, prowadzę serwis komputerowy, klient przyniósł na wymianę baterii swój laptop ponieważ szybko się rozładowywała. Bateria została szybko wymieniona, przetestowana, ładowała się i działo wszystko. Po dwóch dniach klient do mnie pisze że laptop umarł w czasie pracy, odebrałem od sprzęt i rzeczywiście nie uruchamiał się, uszkodził się chip na płycie głównej, z powodu braku sprzętu do takiej naprawy oddałem sprzęt do serwisu który takie wymiany ...
Czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat). Na początku miałyśmy umowę pisemną. Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna). Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem). I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...
zakup samochodu
witam, kupiłem samochód na poczatku maja i nie zgłaszałem kupna pojazdu, sprzedałem go we wrześniu koledze który także nie zgłosił zakupu, teraz odkupiłem ten samochód od kolegi i pojawia się problem, chciałbym zgłosić zakup i w sumie mógłbym pominąć ta umowę z kolegą ale wtedy mija ponad 180dni od zakupu, a jak jednak nie pominę to będzie problem w urzędzie jak dostarczę im 3 umowy?...
kwarantanna (zasiłek)
Dzień dobry. Czy jeżeli osoba zatrudniona na trzy różne umowy zlecenie zostanie wysłana na kwarantanne należy jej się jakiś zasiłek na ten okres? Osoba nie opłaca składek chorobowych od 3 miesięcy, ponieważ do końca września pracowala na podstawie umowy o pracę....

Wyszukiwarka