Umowa o prace i umowa zlecenie a składki chorobowe

Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona na umowę zlecenie i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ?
anonim cytuj
10-08-2023
Jeżeli jesteś zatrudniona na umowie o pracę i jednocześnie masz umowę zlecenia, to obie formy zatrudnienia są objęte systemem ubezpieczeń społecznych w Polsce.

Jeśli chodzi o składki chorobowe:

W przypadku umowy o pracę składki chorobowe są obligatoryjne i wynoszą 2,45% podstawy wymiaru składki. Składkę tę odprowadza pracodawca w Twoim imieniu do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

Jeśli chodzi o umowę zlecenie, składka chorobowa nie jest obowiązkowa, ale można ją dobrowolnie odprowadzać. Aby składkę chorobową odprowadzać z tytułu umowy zlecenia, musisz wyrazić takie życzenie, informując o tym zleceniodawcę.

Odprowadzanie składki chorobowej z tytułu umowy zlecenia uprawnia Cię do korzystania z świadczeń w razie choroby, takich jak zasiłek chorobowy.

Przepis, do którego możesz się odnieść, to art. 12 ust. 1 pkt 4 i art. 67 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

anonim cytuj
10-08-2023
Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Opuszczenie domu.
Jestem właścicielem nieruchomości od niedawna, kupiłem dom razem z dożywociem kilku domowników i mam problem, co muszę zrobić żeby wywalić osobę niezameldowana, której sobie nie życzę oraz osobę zameldowana oczywiście nie przeze mnie, czy mam iść na policję i zgłosić że ta osoba ma opuścić ten dom czy co?...
Mieszkanie od dewelopera- zmiany w projekcie.
Kupiłem mieszkanie od dewelopera. W grudniu 2022, kiedy jeszcze przyłącza nie były rozprowadzone po lokalu wniosłem mailowo zmiany do projektu, chciałem usunąć jedną ścianę oraz rozmieścić grzejniki w innym miejscu. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi zwrotnej, więc po jakimś czasie zadzwoniłem z pytaniem co w mojej sprawie. Dostałem informację, że jeśli wysłałem to na maila to na pewno ktoś się sprawą zajmie i mam się nie martwić. Dalej nikt się ni...
Umowa najmu okazjonalnego z firmą.
Witam, wynajmuję mieszkanie. Dostałam ofertę od firmy, która chce wynająć ode mnie moje mieszkanie. Czy mogę z nimi podpisać umowę Najmu Okazjonalnego? Czy na podstawie umowy najmu zwykłego, nieokazjonalnego mogę płacić podatek ryczałtem?...
Mieszkanie komunalne.
Partner jest głównym najemcą mieszkania komunalnego, przez około 10 lat nie przebywał w mieszkaniu, partnerka opłacała wszelkie opłaty, ale na jego nazwisko. Partner po latach wrócił, chce mieszkać bez ponoszenia kosztów, uczucie wygasło co w tej sytuacji partnerka ma zrobić?...

Wyszukiwarka