Umowa o prace i umowa zlecenie a składki chorobowe
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona na umowę zlecenie i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ?
Jeżeli jesteś zatrudniona na umowie o pracę i jednocześnie masz umowę zlecenia, to obie formy zatrudnienia są objęte systemem ubezpieczeń społecznych w Polsce.
Jeśli chodzi o składki chorobowe:
W przypadku umowy o pracę składki chorobowe są obligatoryjne i wynoszą 2,45% podstawy wymiaru składki. Składkę tę odprowadza pracodawca w Twoim imieniu do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).
Jeśli chodzi o umowę zlecenie, składka chorobowa nie jest obowiązkowa, ale można ją dobrowolnie odprowadzać. Aby składkę chorobową odprowadzać z tytułu umowy zlecenia, musisz wyrazić takie życzenie, informując o tym zleceniodawcę.
Odprowadzanie składki chorobowej z tytułu umowy zlecenia uprawnia Cię do korzystania z świadczeń w razie choroby, takich jak zasiłek chorobowy.
Przepis, do którego możesz się odnieść, to art. 12 ust. 1 pkt 4 i art. 67 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.
anonim cytuj
10-08-2023
Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie.
Moja mama dostała w testamencie mieszkanie po rodzicach. Teraz chce przepisać na mnie. Mieszkam tam już 28 lat. Jakie są koszta takiego przepisania? Co dokładnie będzie potrzebne i czy w takim wypadku ktoś może się o coś ubiegać....
Pracowałam na umowie o prace, byłam ściągnięta z urzędu pracy przez pracodawcę. Wykorzystałam 11 dni urlopu. Na koniec października skończyła mi się roczna umowa. Nie przedłużono jej, więc dostałam świadectwo pracy gdzie pisze ze wykorzystałam 25 dni urlopu. (Jestem osobą niepełnosprawna z czego należy mi się 10 dni urlopu więcej po przepracowaniu roku). Pracodawca tłumaczy te 25 dni urlopu tym że miałam miesiące gdzie nie przepracowałam wymiaru ...
Śmierć dziadka. W ubezpieczeniu zgłoszeni jego trzej synowie oraz wnuczka (dlatego że to córka zmarłej córki dziadka). Konflikt rodzinny. Jak dowiedzieć się czegoś o tym ubezpieczeniu, aktu zgonu nie wyda syn, który załatwiał pogrzeb....
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: