Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?

Dzień dobry.
Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k.
Problem jest taki, że mam tylko 50k
Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k.
Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i inne instytucje później mnie ścigały skąd mam pieniądze na zakup działki itd. Proszę o pomoc. Dziękuję.
anonim cytuj
11-08-2023
Te pieniądze to ma być darowizna, tak?
Zatem rodzice powinni przekazać pieniądze przelewem (lub przekazem pocztowym - nie opłaca się), a ty w ciągu pół roku powinieneś zgłosić darowizna do Urzędu Skarbowego na druku SD-Z2 - wtedy będziesz zwolniony od podatku.

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli pieniądze, które otrzymasz od rodziców mają stanowić darowiznę, sytuacja prawna wygląda następująco:

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn, darowizny dokonane pomiędzy bliskimi krewnymi (w tym pomiędzy rodzicami a dziećmi) są zwolnione od podatku do określonej kwoty. W przypadku darowizny od rodziców na rzecz dziecka, kwota ta wynosi 1 094 228 zł w ciągu pięciu lat.

Oznacza to, że jeżeli w ciągu ostatnich pięciu lat nie otrzymałeś od swoich rodziców darowizn przekraczających wspomnianą kwotę, 50 000 zł przekazane przez nich będzie zwolnione z podatku.

Te pieniądze to ma być darowizna, tak? Zatem rodzice powinni przekazać pieniądze przelewem (lub przekazem pocztowym - nie opłaca się), a ty w ciągu pół roku powinieneś zgłosić darowizna do Urzędu Skarbowego na druku SD-Z2 - wtedy będziesz zwolniony od podatku.

Dokładnie. Istotne jest, abyś dokonał zgłoszenia darowizny do odpowiedniego Urzędu Skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty otrzymania darowizny, na wskazanym druku SD-Z2. Chociaż jesteś zwolniony z podatku, obowiązek zgłoszenia darowizny wciąż obowiązuje. Nieuiszczenie zgłoszenia w terminie może skutkować nałożeniem kary pieniężnej.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy i brak zgłoszenia w urzędzie odblokowania w systemie po odbytej karze. (Kolejne zatrzymanie przez policję)
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Ile muszę zapłacić zachowku?
Proszę o rady, adwokaci się głowią nad tym zagadnieniem, a ja nie wiem, na czym stoję. Dziadek wydziedziczył w testamencie swojego syna, a mojego ojca. Dziadek zmarł. Po dziadku majątek odziedziczyła babcia. Dodam, ze dziadkowie mieli tylko jedno dziecko - mojego ojca. I mają tylko jedną wnuczkę - mnie. Babcia sporządziła ze mną u notariusza umowę dożywocia. Po pewnym czasie babcia otrzymała pozew o zachowek od swojego syna, a mojego ojca opi...
Pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy
Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08?...
zwrot kosztów leczenia psa
Witam, na spacerze mój pies został zaatakowany przez innego psa. Pies ten wybiegł zza domu, brama była otwarta, a właścicielka zamiast coś zrobić śmiała się tylko. Sprawę zgłosiłam na policję, kobieta została ukarana mandatem. Teraz chciałabym wystąpić do Sądu o zwrot kosztów leczenia psa. Mam karty leczenia oraz faktury. Nie wiem jak prawidłowo do tego się zabrać. Czy mogę prosić o podpowiedź?...

Wyszukiwarka