Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?

Dzień dobry.
Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k.
Problem jest taki, że mam tylko 50k
Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k.
Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i inne instytucje później mnie ścigały skąd mam pieniądze na zakup działki itd. Proszę o pomoc. Dziękuję.
anonim cytuj
11-08-2023
Te pieniądze to ma być darowizna, tak?
Zatem rodzice powinni przekazać pieniądze przelewem (lub przekazem pocztowym - nie opłaca się), a ty w ciągu pół roku powinieneś zgłosić darowizna do Urzędu Skarbowego na druku SD-Z2 - wtedy będziesz zwolniony od podatku.

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli pieniądze, które otrzymasz od rodziców mają stanowić darowiznę, sytuacja prawna wygląda następująco:

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn, darowizny dokonane pomiędzy bliskimi krewnymi (w tym pomiędzy rodzicami a dziećmi) są zwolnione od podatku do określonej kwoty. W przypadku darowizny od rodziców na rzecz dziecka, kwota ta wynosi 1 094 228 zł w ciągu pięciu lat.

Oznacza to, że jeżeli w ciągu ostatnich pięciu lat nie otrzymałeś od swoich rodziców darowizn przekraczających wspomnianą kwotę, 50 000 zł przekazane przez nich będzie zwolnione z podatku.

Te pieniądze to ma być darowizna, tak? Zatem rodzice powinni przekazać pieniądze przelewem (lub przekazem pocztowym - nie opłaca się), a ty w ciągu pół roku powinieneś zgłosić darowizna do Urzędu Skarbowego na druku SD-Z2 - wtedy będziesz zwolniony od podatku.

Dokładnie. Istotne jest, abyś dokonał zgłoszenia darowizny do odpowiedniego Urzędu Skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty otrzymania darowizny, na wskazanym druku SD-Z2. Chociaż jesteś zwolniony z podatku, obowiązek zgłoszenia darowizny wciąż obowiązuje. Nieuiszczenie zgłoszenia w terminie może skutkować nałożeniem kary pieniężnej.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie za pogryzienie.
Cześć, Znajoma dostała list polecony od sąsiadki pod tytułem "Ostateczne wezwanie do odszkodowania" - list prywatny, w którym wzywa ją do zapłaty odszkodowania 3000 zł za szkody wywołane przez jej psa na jej nastoletnim synu (koszt za zastrzyki oraz trauma i strach przed psami). Kilka miesięcy temu do jej drzwi zapukali policjanci, którzy wystawili jej mandat za to, że jej pies ugryzł właśnie tego chłopca. 500 zł, mandat opłaciła bo c...
Jak uchylić się od płacenia zachowku?
20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy ...
Co z podatkami po śmierci podatnika?
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej. Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię. Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem. Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej. Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...
Jak liczy się czas pracy w delegacji?
Pracodawca wysyła mnie i innych pracowników na szkolenie wyjazdowe, które odbywa się w miejscu oddalonym o 240 km od miejsca pracy. Szkolenie odbywa się w godzinach 10-17, więc aby dotrzeć na miejsce, czas wyjazdu musi być o godzinie 7:30, a powrót do miejsca pracy nastąpi najwcześniej o godzinie 19:30. Czy osobie, której zostają dodatkowo powierzone obowiązki kierowcy (zostanie w tym dniu wydany pojazd służbowy), czas dojazdu będzie wliczać się...

Wyszukiwarka