Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?

Dzień dobry.
Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k.
Problem jest taki, że mam tylko 50k
Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k.
Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i inne instytucje później mnie ścigały skąd mam pieniądze na zakup działki itd. Proszę o pomoc. Dziękuję.
anonim cytuj
11-08-2023
Te pieniądze to ma być darowizna, tak?
Zatem rodzice powinni przekazać pieniądze przelewem (lub przekazem pocztowym - nie opłaca się), a ty w ciągu pół roku powinieneś zgłosić darowizna do Urzędu Skarbowego na druku SD-Z2 - wtedy będziesz zwolniony od podatku.

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli pieniądze, które otrzymasz od rodziców mają stanowić darowiznę, sytuacja prawna wygląda następująco:

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn, darowizny dokonane pomiędzy bliskimi krewnymi (w tym pomiędzy rodzicami a dziećmi) są zwolnione od podatku do określonej kwoty. W przypadku darowizny od rodziców na rzecz dziecka, kwota ta wynosi 1 094 228 zł w ciągu pięciu lat.

Oznacza to, że jeżeli w ciągu ostatnich pięciu lat nie otrzymałeś od swoich rodziców darowizn przekraczających wspomnianą kwotę, 50 000 zł przekazane przez nich będzie zwolnione z podatku.

Te pieniądze to ma być darowizna, tak? Zatem rodzice powinni przekazać pieniądze przelewem (lub przekazem pocztowym - nie opłaca się), a ty w ciągu pół roku powinieneś zgłosić darowizna do Urzędu Skarbowego na druku SD-Z2 - wtedy będziesz zwolniony od podatku.

Dokładnie. Istotne jest, abyś dokonał zgłoszenia darowizny do odpowiedniego Urzędu Skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty otrzymania darowizny, na wskazanym druku SD-Z2. Chociaż jesteś zwolniony z podatku, obowiązek zgłoszenia darowizny wciąż obowiązuje. Nieuiszczenie zgłoszenia w terminie może skutkować nałożeniem kary pieniężnej.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Zakup na odległość.
Pokusiłam się na zakup na odległość na transmisji. Była to tzw. transmisja wyprzedażowa i Pani podkreślała, że towar z wyprzedaży nie podlega zwrotowi bo i tak to są super ceny i możemy odsprzedawać między sobą. Otrzymałam paczkę, połowa zakupionego towaru to poliester, którego nie cierpię. O tym, że to jest poliester sprzedająca nie powiedziała w czasie transmisji. Gdy zapytałam o adres do zwrotu Pani mi odpisała, że towar z wyprzedaży nie podle...
Zmiana warunków pracy bez mojej zgody
Cześć, mam trochę dziwną sytuację z którą nie bardzo wiem co zrobić, chodzi o to że jestem zatrudniona na umowę o pracę na 1/2 etatu, jednak w październiku jedna z menedżerek oświadczyła mi, że chcę wprowadzić zmiany i na jeden miesiąc (październik) chciała abym przeszła z 1/2 na 3/4 etatu, usłyszałam tylko że chciałaby to zrobić i na tym temat się zakończył, w porównaniu do mojej koleżanki nie dostałam żadnej umowy do podpisania! Po dwóch tygo...
174kpc
Players who who will make this bet receive a profitable win, [url=http://319ch.com/cgi/ro/vv_kakiko4/vv_kakiko2.cgi]http://319ch.com/cgi/ro/vv_kakiko4/vv_kakiko2.cgi[/url] accepts several currencies for payment. To log in the tioga rewards club, try yourself here stalking pga golfers....
Jak dopisać żone jako współwłaściciela domu?
Mąż odziedziczył przed ślubem dom razem z siostra. Już po ślubie wzięliśmy wspólny kredyt, żeby spłacić siostrę. Wiem, że co dostał mąż przed ślubem jest jego. Jednak on chce, żebym się czuła bezpiecznie i chce mnie wpisać również jako właściciela. Jak się za to zabrać, jaki to koszt?...

Wyszukiwarka