Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?

Dzień dobry.
Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k.
Problem jest taki, że mam tylko 50k
Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k.
Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i inne instytucje później mnie ścigały skąd mam pieniądze na zakup działki itd. Proszę o pomoc. Dziękuję.
anonim cytuj
11-08-2023
Te pieniądze to ma być darowizna, tak?
Zatem rodzice powinni przekazać pieniądze przelewem (lub przekazem pocztowym - nie opłaca się), a ty w ciągu pół roku powinieneś zgłosić darowizna do Urzędu Skarbowego na druku SD-Z2 - wtedy będziesz zwolniony od podatku.

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli pieniądze, które otrzymasz od rodziców mają stanowić darowiznę, sytuacja prawna wygląda następująco:

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn, darowizny dokonane pomiędzy bliskimi krewnymi (w tym pomiędzy rodzicami a dziećmi) są zwolnione od podatku do określonej kwoty. W przypadku darowizny od rodziców na rzecz dziecka, kwota ta wynosi 1 094 228 zł w ciągu pięciu lat.

Oznacza to, że jeżeli w ciągu ostatnich pięciu lat nie otrzymałeś od swoich rodziców darowizn przekraczających wspomnianą kwotę, 50 000 zł przekazane przez nich będzie zwolnione z podatku.

Te pieniądze to ma być darowizna, tak? Zatem rodzice powinni przekazać pieniądze przelewem (lub przekazem pocztowym - nie opłaca się), a ty w ciągu pół roku powinieneś zgłosić darowizna do Urzędu Skarbowego na druku SD-Z2 - wtedy będziesz zwolniony od podatku.

Dokładnie. Istotne jest, abyś dokonał zgłoszenia darowizny do odpowiedniego Urzędu Skarbowego w terminie 6 miesięcy od daty otrzymania darowizny, na wskazanym druku SD-Z2. Chociaż jesteś zwolniony z podatku, obowiązek zgłoszenia darowizny wciąż obowiązuje. Nieuiszczenie zgłoszenia w terminie może skutkować nałożeniem kary pieniężnej.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak opłacanych składek zdrowotnych.
Sprawa nie dotyczy mnie ,ale kuzyna. Otóż przez rok czasu nie miał opłacanych składek zdrowotnych. Żeby nie nagła wizyta w szpitalu nic by nie wyszło. Kuzyn jest kierowca Międzynarodowym. Dzwonił w tej sprawie do pracodawcy a on go wyśmiał. Przepisał firmę na prawdopodobnie kogoś z rodziny i umywa ręce. Są świadkowie że kuzyn pracował w tej firmie. Pytanie gdzie się udać żeby to zgłosić....
Wezwanie przedegzekucyjne.
Dzisiaj ze skrzynki wyjąłem kopertę z pismem od ZTM Warszawa pt. "Wezwanie przedegzekucyjne". Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez Sąd Rejonowy z dnia 2010-08-18. Następnie widnieje kwota zadłużenia na dzień 2023-11-02 oraz standardowo dane do przelewu. Na drugiej stronie w "zestawieniu nieuregulowanych zobowiązań" w polu "data wezwania" wpisano dzień 2009-08-22, a dalej w kolumnie o nazwie "d...
Czy muszę zapłacić za szkody na rzeczy wynajmującego w moim mieszkaniu?
Mam pewien problem i potrzebuję Waszej pomocy w zrozumieniu pewnej kwestii prawnej. Otóż, wynajmuję mieszkanie od prywatnego właściciela od ponad roku i ogólnie rzecz biorąc, wszystko szło dobrze. Jednak ostatnio, podczas jednej z moich imprez u mnie w mieszkaniu, jeden z moich gości spowodował uszkodzenie pewnych rzeczy, które są własnością właściciela mieszkania. Jestem zupełnie zielony w prawie i nie wiem, jakie są moje obowiązki jako najem...
związek nie formalny / spadek
Mam pytanie bylam z związku nie formalnym 16 lat czy po smierci partnera cos mi sie nalezy za niego...

Wyszukiwarka