20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy prawnej.
Siostra nabędzie prawo do zachowku po śmierci darczyńcy do 5 lat. Darowizna na syna nie uchroni Cię od zapłaty zachowku.
anonim cytuj
19-02-2024
Pana matka ma prawo wydziedziczyć swoją córkę (a Pana siostrę) w testamencie, w treści należy wskazać powody wydziedziczenia. Wprawdzie siostra nadal będzie mogła wystąpić wobec Pana o zapłatę zachowku ale może się Pan bronić zarzutem uzasadnionego wydziedziczenia. Jednak co istotne jeżeli Pana siostra ma zstępnego lub zstępnych (dzieci, wnuki), a zostanie wydziedziczona to swoje własne prawo do domagania się od Pana zapłaty zachowku uzyskują ci zstępni na tych (najpierw na dziecko/dzieci potem ewentualnie wnuk/i).
anonim cytuj
19-02-2024
Jeżeli darowana nieruchomość była obciążona służebnością to wpływa to na wartość darowizny ustalaną na potrzeby wymierzenia należnego zachowku (obniża ją).
Po odsunięciu szafki w pokoju zauważyliśmy, że na obszarze ok 2 metrów kwadratowych zeszła farba wraz z tynkiem ze ściany. Sąsiad ma po 2 stronie łazienkę i podejrzewamy, że jest to ich wina. Niestety sąsiedzi to ludzie z którymi nie da się nic załatwić. Na próbę rozmowy na ten temat trzasnęli mi drzewami przed nosem. Nie wiem nawet czy mają ubezpieczenie.
Czy można to załatwić jakoś inaczej? Np. zgłosić to do mojego ubezpieczyciela żeby to oni ...
W mojej firmie są zwolnienia. Mam umowę na czas nie określony. Gdybym dostała wypowiedzenie to co mam zrobić? Nie podpisywać go? Czy gdy podpisze wypowiedzenie za porozumieniem stron to mam jeszcze 3 miesiące pracujące? Czy przysługuje mi odprawa? Mam stanowisko specjalisty do spraw transportu więc chyba zostanie ono zlikwidowane więc odprawa się należy?...
Proszę o pomoc. Kupiliśmy domek, w zasadzie rudere z ogródkiem. W ogródku jest kranik z woda. Okazuje sie, ze rura pod ziemia prowadząca wodę do tego kraniku pękła i wyciekała woda. Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty. Był licznik. Czy w zw z tym, ze teren kupiliśmy, nie mieszkamy jeszcze tam, dopiero zabieramy się za remonty a poprzedni właściciel nie poinformował nas o stanie tych rur podziemnych możemy wnioskować o anulowanie kwoty do...
Złożony pozew o podwyższenie alimentów na początku sierpnia z zabezpieczeniem roszczenia. Dopiero w tamtym tygodniu sędzia zwrócił akta i pozew został wysłany do drugiej strony. Dalej brak odpowiedzi na zabezpieczenie. Czy to normalna procedura czy tylko u mnie wygląda to inaczej ?
Ojciec nie utrzymuje kontaktu mimo, że są ustalone sądownie. Potrafił nie odzywać się po kilka miesięcy, w grudniu minie 3 lata jak ostatni raz widział córkę. Dziecko...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: