Jak uchylić się od płacenia zachowku?

20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy prawnej.
anonim cytuj
19-02-2024
Siostra nabędzie prawo do zachowku po śmierci darczyńcy do 5 lat. Darowizna na syna nie uchroni Cię od zapłaty zachowku.

anonim cytuj
19-02-2024
Pana matka ma prawo wydziedziczyć swoją córkę (a Pana siostrę) w testamencie, w treści należy wskazać powody wydziedziczenia. Wprawdzie siostra nadal będzie mogła wystąpić wobec Pana o zapłatę zachowku ale może się Pan bronić zarzutem uzasadnionego wydziedziczenia. Jednak co istotne jeżeli Pana siostra ma zstępnego lub zstępnych (dzieci, wnuki), a zostanie wydziedziczona to swoje własne prawo do domagania się od Pana zapłaty zachowku uzyskują ci zstępni na tych (najpierw na dziecko/dzieci potem ewentualnie wnuk/i).

anonim cytuj
19-02-2024
Jeżeli darowana nieruchomość była obciążona służebnością to wpływa to na wartość darowizny ustalaną na potrzeby wymierzenia należnego zachowku (obniża ją).

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Przerwa w alimentacji za zgodą dziecka.
Sytuacja wygląda tak, partner wpłaca alimenty przez komornika na 18 letnia córkę. Ona zrzekła się egzekucji komorniczej alimentów, wczoraj do niego zadzwoniła że od lutego do września nie chce alimentów bo przerwała edukację. Ale od września chce je ponownie.. co zrobić żeby odbyło się to z godnie z prawem?...
Nieuczciwy i nekajacy właściciel mieszkania
Wynajmowałam mieszkanie. Dostałam wypowiedzenie z okresem miesięcznym, bo właściciel twierdził, że chce sprzedać mieszkanie. Umowa na czas nieokreślony. Ponieważ nie mogłam nic znaleść, przedłużał mi aneksami aż do 31.12.2019 r. W czerwcu 2019 spóźniłam się z opłatami tzn wpłaciłam tylko część, resztę uregulowałam w przeciągu 2 tygodni. Przy rozliczeniu właściciel oznajmił, że kaucja 900 zł przepada, bo spóźniłam się raz z opłatami. Ponieważ rozl...
Brak kontaktu z pracodawcą.
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę od półtora roku w jednej firmie. Aktualnie przebywam na świadczeniu rehabilitacyjnym. Mój pracodawca nie odpowiada mi na maile żadnej sprawie. Mam pytanie, czy mogę wypowiedzieć umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia? I czy wtedy należy im się wypłata ekwiwalentu za niewykorzystany urlop?...
Reklamacja słuchawek, a zwrot pieniędzy.
Kupiłam słuchawki bezprzewodowe w rtv za 1000 zł. Po około roku przestały działać. Zgłosiłam reklamacje, która przyjęli. Okazało się, ze słuchawek nie da się naprawić i nie mają już tego modelu żeby wymienić na nowe wiec zaproponowali mi, abym cokolwiek kupiła u nich za minimum 500zl , wtedy resztę oddadzą mi w gotowce. Słuchawki były kupione na Spółkę z o.o. Czy faktycznie mogą tak zrobić ?...

Wyszukiwarka