Jak uchylić się od płacenia zachowku?

20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy prawnej.
anonim cytuj
19-02-2024
Siostra nabędzie prawo do zachowku po śmierci darczyńcy do 5 lat. Darowizna na syna nie uchroni Cię od zapłaty zachowku.

anonim cytuj
19-02-2024
Pana matka ma prawo wydziedziczyć swoją córkę (a Pana siostrę) w testamencie, w treści należy wskazać powody wydziedziczenia. Wprawdzie siostra nadal będzie mogła wystąpić wobec Pana o zapłatę zachowku ale może się Pan bronić zarzutem uzasadnionego wydziedziczenia. Jednak co istotne jeżeli Pana siostra ma zstępnego lub zstępnych (dzieci, wnuki), a zostanie wydziedziczona to swoje własne prawo do domagania się od Pana zapłaty zachowku uzyskują ci zstępni na tych (najpierw na dziecko/dzieci potem ewentualnie wnuk/i).

anonim cytuj
19-02-2024
Jeżeli darowana nieruchomość była obciążona służebnością to wpływa to na wartość darowizny ustalaną na potrzeby wymierzenia należnego zachowku (obniża ją).

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Pozew o uchylenie alimentów
Dzień dobry, Proszę o poradę. Płacę alimenty na syna, który właśnie skończył 24 lata. Blisko trzy lata temu przerwał studia i rozpoczął pracę. Syn mieszka z matką. Chcę złożyć pozew o uchylenie alimentów, jednak nie mam zaświadczenia o dochodach syna i tym samym nie mogę udowodnić, że może samodzielnie się już utrzymywać. Czy jest to konieczne do złożenia pozwu ?...
Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...
Współwłasność samochodu.
Ojciec kupuje córce samochód, na umowie są wpisani ojciec i córka. Ojciec płaci całą kwotę, córka jeździ samochodem, płaci za paliwo. Czy córce przy sprzedaży przysługuje połowa wartości samochodu?...
Koniec okresu próbnego a powrót na zasiłek dla bezrobotnych.
Witam, Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi: Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego...

Wyszukiwarka