Jak uchylić się od płacenia zachowku?

20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy prawnej.
anonim cytuj
19-02-2024
Siostra nabędzie prawo do zachowku po śmierci darczyńcy do 5 lat. Darowizna na syna nie uchroni Cię od zapłaty zachowku.

anonim cytuj
19-02-2024
Pana matka ma prawo wydziedziczyć swoją córkę (a Pana siostrę) w testamencie, w treści należy wskazać powody wydziedziczenia. Wprawdzie siostra nadal będzie mogła wystąpić wobec Pana o zapłatę zachowku ale może się Pan bronić zarzutem uzasadnionego wydziedziczenia. Jednak co istotne jeżeli Pana siostra ma zstępnego lub zstępnych (dzieci, wnuki), a zostanie wydziedziczona to swoje własne prawo do domagania się od Pana zapłaty zachowku uzyskują ci zstępni na tych (najpierw na dziecko/dzieci potem ewentualnie wnuk/i).

anonim cytuj
19-02-2024
Jeżeli darowana nieruchomość była obciążona służebnością to wpływa to na wartość darowizny ustalaną na potrzeby wymierzenia należnego zachowku (obniża ją).

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Renta
Renta dla dziecka Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję. Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce. 1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ? 2. Co robić jeżeli nie...
Przyjęcie spadku, a konto bankowe.
Witam. Przejęłam spadek po ojcu ma on konto w banku, na którym jest dwóch właścicieli. Jak mam odzyskać pieniądze z konta....
Jakie mogę ponieść konsekwencje nie wstawienia się w pracy
Cześć wszystkim.... mam zamiar jechać za granicę po 10 października, jakie mogę ponieść konsekwencje nie wstawienia się w pracy, oczywiście powiem, że rezygnuję z pracy i nawet będę chciał za porozumieniem stron, ale kierownik na pewno się nie zgodzi, bo brakuje ludzi do pracy. Czy dostanę pieniądze za zaległy urlop, gdy odejdę tak na dziko ?? bo mam 24 dni,...
Żądanie oddania auta.
Witam , nie wiem czy dobry dział jeśli nie to przepraszam. Mam pytanie , osoba otrzymuje auto w prezencie od kogoś , użytkuje itd. posiada dokumenty zakupu natomiast nie została sporządzona umowa na nowego właściciela. Po czasie właściciel chcę "prezent "z powrotem . Jak to wygląda od strony prawnej ?...

Wyszukiwarka