Jak uchylić się od płacenia zachowku?

20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy prawnej.
anonim cytuj
19-02-2024
Siostra nabędzie prawo do zachowku po śmierci darczyńcy do 5 lat. Darowizna na syna nie uchroni Cię od zapłaty zachowku.

anonim cytuj
19-02-2024
Pana matka ma prawo wydziedziczyć swoją córkę (a Pana siostrę) w testamencie, w treści należy wskazać powody wydziedziczenia. Wprawdzie siostra nadal będzie mogła wystąpić wobec Pana o zapłatę zachowku ale może się Pan bronić zarzutem uzasadnionego wydziedziczenia. Jednak co istotne jeżeli Pana siostra ma zstępnego lub zstępnych (dzieci, wnuki), a zostanie wydziedziczona to swoje własne prawo do domagania się od Pana zapłaty zachowku uzyskują ci zstępni na tych (najpierw na dziecko/dzieci potem ewentualnie wnuk/i).

anonim cytuj
19-02-2024
Jeżeli darowana nieruchomość była obciążona służebnością to wpływa to na wartość darowizny ustalaną na potrzeby wymierzenia należnego zachowku (obniża ją).

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Sprzedaż garażu z byłym mężem.
Kobieta po rozwodzie, jest właścicielką miejsca postojowego w hali garażowej, drugim właścicielem jest jej były mąż. Nie ma z nim kontaktu. Jak sprzedać w takiej sytuacji to miejsce? Jak się go pozbyć? Co zrobić?...
Praca ponad normę.
Witam. Jakie mam prawo, gdyż pracuje ogólnie od poniedziałku do piątku. Nagle w sytuacji musze przyjść w sobotę i w niedzielę do pracy ale za te dni mi nie zapłacą. Czy też z automatu należą mi się za te dni dwa dni wolne?? Też forma pracy na orzeczeniu niepełnosprawności....
Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...
Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?
Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja? Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem. Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile....

Wyszukiwarka